Όπου φύγει-φύγει το ιταλικό γεωτρύπανο από την κυπριακή ΑΟΖ, η μία μεγάλη δύναμη κάνει έκκληση στην άλλη για τη Συρία, ο Γιουνκέρ έτοιμος να γίνει θυσία και για τη Βρετανία.
Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και από τη Μεγάλη Βρετανία ο Θύμιας Τζάλλας.
Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα
ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΟΔΑ. Ίσως θα έπρεπε να μετονομαστεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ή έστω να υπάγεται πλέον στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι τρομακτικά τα ρεπορτάζ που φιλοξενεί σήμερα το σύνολο του Τύπου για το σχέδιο αύξησης εσόδων. Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων και ακινήτων σε 1.000.000 φορολογουμένους με χρέη στην εφορία και απλούστερες διαδικασίες για τις κατασχέσεις θυρίδων προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το 2018. Παράλληλα, θα διενεργηθούν περισσότεροι από 200.000 έλεγχοι σε επιχειρήσεις με στόχο να βεβαιωθούν 3,2 δισ. ευρώ, ενώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη αναμένονται εισπράξεις 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ανεξάρτητη Αρχή θα εισηγηθεί την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου διάρρηξης τραπεζικών θυρίδων από κατάσχεση μέχρι το τέλος του έτους, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι θυρίδες ανοίγουν μόνο κατόπιν δικαστικής απόφασης ή εισαγγελικής παραγγελίας και στην πράξη εφαρμόζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις και κυρίως για μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.
ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΡΟΣΙΤΗ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat 9 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το κόστος της εκπαίδευσης. Οι Έλληνες νιώθουν τη μεγαλύτερη πίεση ενώ σοβαρές δυσκολίες αντιμετωπίζουν επίσης Κύπριοι, Ρουμάνοι και Κροάτες. Στην Ελλάδα το 89% των νοικοκυριών σηκώνουν με δυσκολία το βάρος, στην Κύπρο το 82%, στη Ρουμανία το 78% και στην Κροατία το 77%. Στον αντίποδα βρίσκεται η Φινλανδία, όπου για το 87% των νοικοκυριών το κόστος της εκπαίδευσης είναι εύκολα διαχειρίσιμο, η Σουηδία και η Γερμανία με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι στο 85%.
ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ. Απομακρύνθηκε τελικώς το γεωτρύπανο Sapiem12000 της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ το οποίο έπλεε κοντά στο διερευνητικό στόχο “Σουπιά”. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την ιταλική εταιρεία ήταν το σημερινό πρωϊνό σοβαρό επεισόδιο με το τουρκικό Ναυτικό που λίγο έλειψε να καταλήξει σε σύγκρουση του πλωτού τρυπανιού με την τουρκική φρεγάτα και η οποία απεφεύχθη χάρις στους ελιγμούς του Ιταλού καπετάνιου. Είχαν προηγηθεί άλλα ανάλογα επεισόδια όπως αποκαλύφθηκε σήμερα με τη δημοσίευση διαλόγων μεταξύ του Ιταλού πλοιάρχου και Τούρκου κυβερνήτη πολεμικού πλοίου.
“Θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία” δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Κλαούντιο Ντεσκάλτσι.
Σε ερώτηση εάν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή Καλυψώ, ο Ντεσκάλτσι απάντησε: “Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι”.
ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ-ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καλούν από κοινού τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν να επιβάλει στον σύμμαχό του, πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, εκεχειρία στην Ανατολική Γούτα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της σήμερα, απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και ζήτησε να δοθεί πρόσβαση στα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκει λέξεις για να περιγράψει τη φρίκη που βιώνουν οι άνθρωποι στην Ανατολική Γούτα”, αναφέρει η δήλωση και συνεχίζει “Η απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και η προστασία των αμάχων αποτελούν ηθικό καθήκον και επείγουν … η μάχη πρέπει να σταματήσει τώρα”.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν Αμπντουλαζίζ Καμίλοφ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ψηφίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα για την εκεχειρία στην Ανατολική Γούτα, αλλά απαιτεί να υπάρξουν εγγυήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, όσον αφορά την ετοιμότητά τους να τηρήσουν την εκεχειρία.
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), η οποία προβλέπει ότι σε περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, δεν προστατεύονται οι έγκυες γυναίκες ή όσες θηλάζουν, εφόσον δεν υπάρχει σαφής πρόνοια στην εθνική νομοθεσία. Η απόφαση αφορά σε προσφυγή ισπανικού δικαστηρίου για απόλυση εγκύου από την τράπεζα Bankia της Καταλονίας το 2013. Το ΔΕΕ έκρινε ότι το γεγονός δεν σχετιζόταν με την εγκυμοσύνη και κατ’ επέκταση δεν παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η ένσταση της γυναίκας απορρίφθηκε από το δικαστήριο της Ένωσης, που αρκέστηκε στο να σημειώσει όταν απολύσει μια επιχείρηση μια έγκυο θα πρέπει να προσδιορίζονται αναλυτικά οι λόγοι αλλά αυτό δεν χρειάζεται στην περίπτωση μαζικών απολύσεων.
ΒRΕΧΙΤ: Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ 17-23 Φεβρουαρίου 2018
H Μέι μάζεψε όλους τους υπουργούς στην πρωθυπουργική θερινή κατοικία στο Τσέκερς, ώστε να συμφωνήσουν επιτέλους τον τρόπο εξόδου που θα ζητήσουν από την ΕΕ. Μερικές ώρες νωρίτερα, οι Βρυξέλλες απέρριψαν τη γενική αρχή του σχεδίου που παρουσιάστηκε στους υπουργούς. Επειδή οι Βρετανοί είναι πολύ απασχολημένοι με την εσωτερική τους σύγκρουση, υπάρχει η γενικευμένη αίσθηση ότι μόλις συμφωνήσουν μεταξύ τους, θα συναινέσει και η ΕΕ. Δεν είναι έτσι, και όσα συνέβησαν χθες και σήμερα, μας το θυμίζουν.
Λίγες μέρες πριν τη συνάντηση των κορυφαίων υπουργών, οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers Τόρις έστειλαν στην πρωθυπουργό προειδοποιητική επιστολή, την οποία οι Remainers σύντροφοί τους, χαρακτήρισαν ως “σημείωμα για λύτρα“). Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες είναι σε μαύρο χάλι, και ο Ντέιβιντ Ντέιβις καθησύχασε τον κόσμο δηλώνοντας ότι η Βρετανία δεν θα γίνει Mad Max μετά το Brexit.
Οι ηγέτες της ΕΕ συναντιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν πώς θα μειώσουν τους ευρωβουλευτές στη μετά Brexit εποχή, και το σημαντικότερο, τι θα κάνουν με τη μείωση των κονδυλίων όταν φύγουν οι Βρετανοί και η συνεισφορά τους.
Αυτά γίνονται στις επίσημες διαπραγματεύσεις. Παράλληλα με το ασαφές επίσημο Brexit, εξελίσσεται μία άλλη, πολύ πιο χειροπιαστή έξοδος, αποτέλεσμα της αβεβαιότητας στη Βρετανία. Δεν είναι όμως οι Βρετανοί που φεύγουν, αλλά οι Ευρωπαίοι οι οποίοι εγκαταλείπουν πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο με ρυθμούς ρεκόρ.
Η εβδομάδα σε μία δήλωση
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: “Δεν είμαι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, αλλά θα ήταν καλό για τη χώρα να ήμουν“.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Το Μακεδονικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας με τη καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Κατά τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πρόσφατη επίσκεψη στο Βερολίνο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει μία “σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση”, υπογραμμίζοντας το “erga omnes” (“έναντι όλων”). Από την πλευρά της η καγκελάριος τόνισε ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την ηγεσία της γειτονικής χώρας ώστε να βρεθεί επίλυση, κάτι που είχε επισημάνει και την Τετάρτη στη συνάντησή της με τον Ζόραν Ζάεφ.
Κι εάν όλα όσα λέει η ελληνική κυβέρνηση σας φαίνονται όσο ασαφή φαίνονται σε εμάς η πλευρά των Σκοπιανών έρχεται να καλύψει το κενό στην ενημέρωση. Μας ενημερώνει λοιπόν ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων ότι ευχή και επιθυμία όλων όσοι εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση είναι να έχουμε καταλήξει μέχρι το τέλος Μαρτίου.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ- ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ. Οι βραχογραφίες στις σπηλιές στην Ισπανία μας αφήνουν άναυδους κυρίως λόγω της αρχαιότητά τους. Όμως μια σειρά από νέα, αδιάσειστα στοιχεία δείχνουν ότι κάποιες από αυτές τις βραχογραφίες δεν έχουν γίνει από Homo Sapiens αλλά από Neanderthal. Η ανακάλυψη αυτή αλλάζει δραματικά την αντίληψή μας για ένα είδος που θεωρούσαμε περισσότερο ζώο παρά άνθρωπο. Κι όμως, η ικανότητά τους να δημιουργούν συμβολικές αναπαράστεις είναι δηλωτική ύπαρξης γλώσσας. Πολύ συγκινητικό ειδικά για όσους έχουν ασχοληθεί με την παλαιοανθρωπολογία και την παλαιοαρχαιολογία.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. “ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΒΛΑΚΩΔΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ;”. Εμείς ομνύουμε στη ρήση του James Thurber “Καλύτερα να ξέρεις ποιες είναι οι ερωτήσεις παρά να έχεις όλες τις απαντήσεις”. Η ποπ κουλτούρα μας καλεί να μην διστάζουμε να εκφράζουμε τις απορίες μας, να μην διστάζουμε να ρωτάμε. Όμως μια λάθος ερώτηση, ειδικά σ’ενα μήντινγκ, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια χρόνου και να δημιουργήσει εκνευρισμό. Βρήκαμε λοιπόν εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό το άρθρο από το Quartz.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΜΟΔΑ. Η Βασιλική Οικογένεια και το hype που τη συνοδεύει δεν εμπίπτει στο αντικείμενο των ενδιαφερόντων μας. Βέβαια, σημειώσαμε ότι το θέμα που σας προτείναμε προχθές σχετικά με το τι περιέχει η περίφημη τσάντα της Βασίλισσας Ελισάβετ διαβάστηκε πολύ. Έτσι λοιπόν σήμερα σας προτείνουμε να διαβάσετε ένα θέμα που αφορά περισσότερο τη σημειολογία της μόδας. Τί δηλώνουν/συμβολίζουν οι ενδυματολογικές προτιμήσεις των μελών της βρετανική βασιλικής οικογένειας; Μήπως προαναγγέλλουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο που εμφανίζεται;
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Καλό Σαββατοκύριακο!