Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου

Το Ισραήλ εμπλέκεται πλέον ανοιχτά στον πόλεμο στη Συρία και ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την υπόθεση Novartis ως νέο τεχνητό διχασμό επιδιώκοντας να μετατρέψει την πολιτική ζωή της χώρας σ’ένα Survivor για την επικράτηση του ανθεκτικότερου στη λάσπη. Οι επιθέσεις στις οικογένειες πολιτικών προσώπων αλλάζει και επισήμως πίστα: από τα ρυπαρά δημοσιεύματα πάμε  στα γκαζάκια. O Τραμπ, φιλοδοξεί τώρα να ιδιωτικοποιήσει το Διάστημα. 

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της σημερινής ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και η Ιωάννα Παπαγιάννη.
Επικοινωνείτε μαζί μας στο vivian@factnews.gr

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

 

ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS. Μετά την Καθαρά Δευτέρα η προανακριτική. Θα κληθούν και οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τον τρόπο που προβλέπει η διαδικασία για την προστασία τους, δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής.
Βέβαια την Παρασκευή το βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα όνομα και φωτογραφία προσώπου που ταυτίζεται με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα της υπόθεσης.
Αλέξης Χαρίτσης: “Είναι αιτούμενο των πολιτών να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πράγματι υπάρχουν και να γνωρίζουμε ακριβώς τι έχει συμβεί, αλλά και μέσω αυτής της διαδικασίας να υπάρχει και μία θεσμική διαδικασία εκσυγχρονισμού του πλαισίου, έτσι ώστε τέτοιου τύπου φαινόμενα να μην επαναληφθούν στο μέλλον”. Συμφωνούμε.

ΑΝΑΛΥΣΗ για το ουσιαστικό σκέλος της υπόθεσης: Εαν πρέπει να διαβάσετε ένα άρθρο για τη φαρμακευτική δαπάνη αυτό είναι χωρίς αμφιβολία η ανάλυση του Γιώργου Στρατόπουλου στο Protagon.

ΑΝΑΛΥΣΗ για την πολιτική διάσταση: “Καθώς όμως αυτήν την φορά το σκάνδαλο Novartis έρχεται σε μια φάση όπου οι διχασμοί Δεξιά-Αριστερά και Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο και Εθνικόφρονες-Μειοδότες , αλλά και Παλιό-Νέο εντέλει, είχαν προσπεραστεί ή πάντως (πλην του Δεξιά-Αριστερά, επιμένουμε) είχε αποδυναμωθεί η πολιτική/εκλογική τους χρησιμότητα, έχουμε μιαν άλλη εξέλιξη στον ορίζοντα. Η νέα διχαστική γραμμή που θα προκύψει από το σκάνδαλο Novartis -περισσότερο κι από εκείνην του σκανδάλου Κοσκωτά ή την άλλη των ψηφιακών του ΟΤΕ, που σβήνουν πλέον στην μνήμη – να λειτουργήσει σαν ένα σκηνικό αντιπαράθεσης χωρίς πολλήν-πολλήν σύνδεση με ουσία. με αποδείξεις. με αποτέλεσμα. Να γίνει δηλαδή, ψηφιακών μέσων βοηθούντων, ένα πολιτικό Survivor”, επισημαίνει, εύστοχα, ο Αντώνης Παπαγιαννίδης (το bold face δικό μας).

 

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ. Επίθεση με γκαζάκια έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην επιχείρηση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στου Ψυρρή, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ  χαρακτήρισε την επίθεση αποτέλεσμα “της ανελέητης στοχοποίησης της από τα υπόγεια του Μαξίμου και τα φερέφωνά τους που στόχο έχουν να πλήξουν εμένα”.
Το Μαξίμου καταδίκασε την επίθεση με μια λιτή ανακοίνωση ενώ απ’όσα διαβάσαμε μας έκανε εντύπωση η άποψη που εξέφρασε στον ΣΚΑΙ ο αρθρογράφος της ΑΥΓΗΣ Δημήτρης Χρήστου. “Η κοινωνία ενοχλήθηκε από τις οφσόρ”, είπε. Εντυπωσιακή η άποψη ότι οι τρομοκράτες δρουν στο όνομα του λαού. Κάποιοι δεν χόρτασαν αίμα αθώων. Μας προκαλούν αποστροφή.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ- ΑΛΛΑΓΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ; “Εμένα με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο να ενώσω τους Έλληνες μιλώντας για το μέλλον, παρά να τους διχάσω μιλώντας για το παρελθόν” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, πρώτη ημέρα της περιοδείας του στην Εύβοια. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο πρόεδρος της ΝΔ μιλάει για την ανάγκη της υπέρβασης των διχασμών του παρελθόντος ως μια ικανή και αναγκαία συνθήκη για την πορεία της χώρας στο μέλλον, σηματοδοτώντας μια ουσιαστική αλλαγή ρητορικής της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά ειπώθηκαν σε ένα σύλλογο γυναικών στο Μαρμάρι τον οποίο επέλεξε, όπως είπε, γιατί ακριβώς ούτε ήξερε, ούτε ζήτησε να μάθει τί ψηφίζουν τι μέλη του. Κι αυτό εντυπωσιακό που συνηγορεί στην αλλαγή της ρητορικής.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ “ΠΟΤΑΜΙ”.Στη σύσταση του το νέου Πολιτικού Συμβουλίου προχώρησε το Ποτάμι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη χθεσινή ΜΕΣΥΑ (Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων). Διαβάζετε τα μέλη του εδώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.  “Λίγοι θα καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων”,  δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με αφορμή ενημερωτική εγκύκλιο που έστειλε η συνομοσπονδία στα μέλη της. Ακόμα, ζήτησε τη δυνατότητα να ενταχθούν στο σύστημα της ρύθμισης των 120 δόσεων όσο το δυνατόν περισσότεροι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- “ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ”.  Παρά την καλύτερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας οι προκλήσεις παραμένουν, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο του ΣΕΒ.
“Η συνολική εικόνα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν, καθώς στους περισσότερους δείκτες καταγράφεται βελτίωση. Οι μεγάλες προκλήσεις, όμως, που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι πολλές και αφορούν κυρίως διαρθρωτικά ζητήματα, όπως τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, ο αρνητικός δείκτης επενδύσεων και η ανάγκη για παροχή δημοσιονομικά ουδέτερων κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις, η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, η διασύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, τέλος, η αποφυγή οποιασδήποτε οπισθοδρόμησης στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας”.
ΣΧΟΛΙΟ: Η οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πέρυσι όταν ξεκίνησε να αναρρώνει από την καταστροφική λαίλαπα της διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και το Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, για να είμαστε δίκαιοι, όσα το δελτίο επισημαίνει ακόμα ως αναγκαία τα συζητάμε από το 2010.

ΤΙ ΨΗΦΙΣΕ (ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ) ΤΟ ΕΚ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ. Διευκρινίζει σήμερα το Brussels Playbook του Politico ότι την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ψήφισε την κατάργηση της θερινής ώρα στη βάση των επιπτώσεων που έχει στην υγεία των πολιτών αλλά ζήτησε από την Κομισιόν και εφόσον το θεωρεί αναγκαίο να εξετάσει το θέμα της θερινής ώρας.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ. Είχε χρόνια το Ισραήλ να εμπλακεί σε τόσο μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ξένο έδαφος. Το Σάββατο κατέρριψε ένα (φερόμενο ως ιρανικό) drone που εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο από βάση στη Συρία. Της κατάρριψης του drone επακολούθησε η κατάρριψη ενός ισραηλινού F-16 από αντιαεροπορικά πυρά στη Συρία. Το F16 κατέπεσε στο Βόρειο Ισραήλ και ο ένας από τους δύο πιλότους που εκτοξεύτηκαν από το αεροπλάνο είναι σοβαρά τραυματισμένος. Αυτό που επακολούθησε από την πλευρά του Ισραήλ ήταν μια σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών, εντυπωσιακής ισχύος. Πρόκειται για την μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του είδους από το 1982, όταν το Ισραήλ εισέβαλε στο Λίβανο.
Εάν και πολύ κοντά στη Συρία, το Ισραήλ, μέχρι σήμερα είχε αποφύγει ν’ανακατευθεί ευθέως στον πόλεμο και τις φορές που το είχε κάνει το είχε αρνηθεί κατηγορηματικά. Και στο επίπεδο της επικοινωνίας είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ ανακοινώνει εμπλοκή και μάλιστα τέτοιας κλίμακας στον πόλεμο της Συρίας και σίγουρα δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε ότι ο λόγος που παραδέχτηκε την εμπλοκή είναι γιατί δεν μπορούσε να την αρνηθεί, αφού ο IDF έχει πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία στην επικοινωνιακή διαχείριση των επιχειρήσεών του: απλώς δεν λογοδοτεί σε κανέναν γιαυτές πλην της ισραηλινής κοινής γνώμης κι αυτό όταν χρειάζεται.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, στόχος του Ισραήλ είναι να επηρεάσει την επιρροή του Ιράν μέσω της ισχυρής και επικίνδυνης Σιιτικής Χεζμπολάχ που επιχειρεί  στα σύνορα με το Λίβανο, κυριολεκτικά μπροστά “στην πόρτα του”  καθώς και να περιορίσει τη δράση κι άλλων φιλοϊρανικών ένοπλων ομάδων που μάχονται στο πλευρό του Άσαντ.
Θυμίζουμε ότι την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι, βομβαρδίζουν θέσεις των Σύρων ανταρτών που θέλουν να ανατρέψουν τον Άσαντ ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις επιχειρήσεις σε βάρος των Κούρδων.
Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους έχουν εμπλακεί σε σφοδρούς βομβαρδισμούς θέσεων του ISIS στην περιοχή έχοντας συμμαχήσει με τους Κούρδους της Συρίας που έχει βάλει στο στόχαστρο η Τουρκία.
Όλα αυτά ποιος τα πληρώνει; Ο Συριακός λαός, όσοι έχουν απομείνει, που βιώνουν μια ακόμα κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη χώρα τους.
Από κοντά και η παραπολιτική. Η εμπλοκή του Ισραήλ δεν πρέπει να αποτιμηθεί χωρίς να ληφθεί υπόψιν η πολιτική κατάσταση εντός του Ισραήλ με τον πρόεδρο Νετανιάχου να αντιμετωπίζει πλέον το ενδεχόμενο της παραπομπής του για μεγάλο σκάνδαλο διαφθορας.

ΓΑΖΑ. Δεν υποφέρουν όμως μόνον οι Σύροι. Η Γάζα είναι υπό κατάρρευση εξαιτίας της σύγκρουσης μεταξύ Παλαιστινιακής Αρχής και της ισλαμιστικής Χαμάς για τον έλεγχο της περιοχής. Κατάρρευση των δομών και φτώχεια δημιουργούν μια κατάσταση έτοιμη να εκραγεί. Οι New York Times καταγράφουν την ζοφερή εικόνα της πολύπαθης περιοχής

ΙΡΛΑΝΔΙΑ. ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΣΙΝ ΦΕΪΝ. Η 48χρονη Μαριλού Μακ Ντόναλντ είναι η νέα ηγέτης του κεντροαριστερού, αυτονομιστικού κόμματος Σιν Φέιν της Ιρλανδίας, το κόμμα που ιδρύθηκε ως πολιτικό σκέλος του ένοπλου IRA. Δήλωσε ότι μεγάλωσε βλέποντας στην τηλεόραση τον απερχόμενο αρχηγό του κόμματος, τον θρυλικό Τζέρι Άνταμς (69)  που ηγούνταν του κόμματος από το  1983. “Είναι μάλλον αδύνατον να σταθώ όρθια στα παπούτσια του. Όμως, έχω φέρει τα δικά μου παπούτσια”,  δήλωσε κατά την πανηγυρική της ομιλία μετά την ανάδειξή της από το συνέδριο του κόμματος. Ήταν η μοναδική υποψήφια για τη θέση. Η Μακ Ντόναλντ έχει ένα εντελώς διαφορετικό κοινωνικό προφίλ από τον προκάτοχό της που υπήρξε “το αγαπημένο του παιδί” στο κόμμα. Προέρχεται από μία πλούσια, καθολική οικογένεια της χώρας, σπούδασε φιλολογία και στη συνέχεια διοίκηση ανθρωπίνων πόρων. Η Μακ Ντόναλντ πέρασε από την κεντροδεξιά πριν την ένταξή της στο Σιν Φέιν του οποίου υπήρξε η πρώτη ευρωβουλευτής το 2004. Η Μακ Ντόναλντ απολάμβανε την εύνοια και του πρώην διοικητή του παραστρατιωτικού IRA Martin McGuinness (απεβίωσε πριν απο ένα χρόνο). Παρ’όλο που ο IRA ανήκει στο παρελθόν η σκιά του πάνω στο Σιν Φέιν είναι ακόμα αρκετά βαριά και η εκλογή της Μακ Ντόναλντ θεωρείται ως η οριστική διάρρηξη του κόμματος με το παρελθόν της ένοπλης δράσης των αυτονομιστών.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ. Έντονες αντιδράσεις προκαλούν τα σχόλια του  προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Ο Ντουτέρτε, σύμφωνα με τη  Washington Post, κάλεσε τους στρατιώτες να πυροβολούν τις γυναίκες αντάρτες στα γεννητικά τους όργανα. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων μιλώντας σε κοινό από πρώην κομμουνιστές αντάρτες ανέφερε: “Πείτε στους στρατιώτες ότι έχουν μια νέα εντολή από εμένα. Μην τις σκοτώνετε, πυροβολήστε τις στα γεννητικά όργανα. Έτσι κι αλλιώς αν δεν έχουν γεννητικά όργανα, θα είναι άχρηστες”.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ. Μόλις προχθές και με αφορμή την εκτόξευση του Falcon Heavy της εταιρείας Space X του Έλον Μασκ σχολιάζαμε τους κινδύνους η υπόθεση της εξερεύνησης του Διαστήματος να γίνει υπόθεση των ιδιωτών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Washington Post ο Τραμπ θέλει να μετατρέψει τον τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) σε επιχείρηση ακίνητης περιουσίας σε τροχιά, την οποία δεν θα διαχειρίζεται η κυβέρνηση, αλλά ο ιδιωτικός τομέας. Εσωτερικό έγγραφο της NASA, που είναι στην κατοχή της εφημερίδας, αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να διακόψει κάθε χρηματοδότηση του Σταθμού μετά το 2024. Για αυτό το λόγο φροντίζει να καταρτίσει ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης του. Τη διαχείριση του σταθμού, που στοιχίζει 3 έως 4 δισ. δολάρια ετησίως, έχει για λογαριασμό της NASA η Boeing.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΛΑ… ΕΙΔΗ. Ενώ θεωρούμε ότι δεν μας πέφτει λόγος για το τί αποφασίζουν να κάνουν με τον εαυτό τους και στον εαυτό τους ενήλικες άνθρωποι, είμαστε παθιασμένα κατά των καλλιστείων σκύλων. Τα σκυλιά δεν είναι εκθέματα. Τα πιο διάσημα καλλιστεία σκύλων του κόσμου ξεκινούν σήμερα στη Νέα Υόρκη. Αφήστε που κι εκεί καταλήγουν να κερδίζουν κυρίως τα αρσενικά σκυλιά αλλά δεν θα υπεισέλθουμε σε διαδικαστικά θεσμών που δεν εγκρίνουμε.
Πριν από λίγες ημέρες ο Γκάρντιαν δημοσίευσε τη συγκινητική ιστορία των σκυλιών που έμειναν πίσω στους οικισμούς του επλήγησαν από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπιλ. Μετά τον σπαραχτικό αποχωρισμό από τους ιδιοκτήτες τους έφτιαξαν τη δική τους κοινωνία και έχουν εξελιχθεί σε μασκώτ της περιοχής. Μια αμερικανική (τί άλλο;) ΜΚΟ ενδιαφέρθηκε γιαυτά και έχει αναλάβει την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη ενώ αυτά ζουν καλύτερες μέρες εάν και χωρίς τους δικούς τους ανθρώπους.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Σε αυτά τα ζητήματα τα σόσιαλ μήντια αποτυπώνουν με ακρίβεια την πραγματικότητα και αναφερόμαστε στα διατροφικά τρεντ. Κάτι πήρε το μάτι μας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για Τσικνοπαρασκευή, Τσικνοσάββατο, Τσικνοκυριακή. Καταλάβαμε. Δευτέρα σήμερα αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποφέρουμε. Και οι διάφορες εθνικές κουζίνες στις οποίες μάλιστα συνηθίζουμε να καταφεύγουμε για delivery έχουν κάποια υγιεινά πιάτα. Δείτε τα.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Εφόσον βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθείστε το στους φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν.