Τρίτη 30 Ιανουαρίου

Καλησπέρα σε όλους
Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στη χθεσινή έκδοση.
Επικοινωνείτε μαζί μας στο vivian@factnews.gr

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

 

ΤΙ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ; Το ύψος των επιτοκίων, το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας (ασφαλιστικές εισφορές) και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας υπέδειξε ως τα κυριότερα εμπόδια για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα ο Γκέρχαρντ Κοχ, πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Υποθέσεων Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στα Γραφεία του ΣΕΒ στην Αθήνα.
Ο κ. Κοχ επεσήμανε ότι το ύψος των επιτοκίων δανεισμού στην Ελλάδα είναι περίπου 7%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 2% και υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι επιχειρήσεις δανείζονται με ακόμα χαμηλότερο επιτόκιο. Αναφορικά με το ενεργειακό κόστος, τόνισε ότι στην Ελλάδα είναι μεσοσταθμικά κατά 30% ακριβότερο σε σχέση με την ΕΕ, γεγονός που δημιουργεί εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών.

ΚΑΛΠΑΖΟΥΝ ΕΕ ΚΑΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗ. Καλπάζει η ανάπτυξη σε ολόκληρη την ΕΕ και την Ευρωζώνη πλην της Ελλάδας βέβαια που αφού έσκισε τα μνημόνια, τώρα,  τραβιέται στις πλατείες για το Μακεδονικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2016, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,7% στην ευρωζώνη και 2,6% στην ΕΕ. Για το σύνολο του 2017, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2,5% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ.  Στην Αθήνα βρίσκεται ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Μάθιου Νίμιτς. Συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο. Ο κ.Νίμιτς στην πραγματικότητα ήρθε για να συζητήσει με την Ελλάδα και τα Σκόπια όσα παρουσίασε στους πρεσβεις των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη.
Με παρέμβασή του ο π.Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επισημαίνει ότι το εθνικό συμφέρον επιτάσσει την επίλυση του ζητήματος.

ΘΕΜΕΛΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ. Θεμελιώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Μουσείο Ολοκαυτώματος της πόλης που θα ανεγερθεί κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό μια περιοχή με βαρύ συμβολισμό. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος αναμένεται να είναι μοναδικό στο είδος του αφού θα μνημονεύει τη Γενοκτονία όλων των πληθυσμών των Βαλκανίων ενώ θα λειτουργεί και ως εστία διατήρησης της σεφαραδίτικης κουλτούρας. Στην τελική ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν φύτεψαν δύο ελιές. Γύρω από το Μουσείο θα δημιουργηθεί μεγάλο πάρκο με χιλιάδες δέντρα στη μνήμη των θυμάτων.
Χθες, ο Πρόεδρος του Ισραήλ παρευρέθηκε στην εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα της Αθήνας. Ήταν μια ιδιαίτερη εκδήλωση συγκινησιακά φορτισμένη. Ξεχωρίσαμε την ομιλία του προέδρου της Κοινότητας Μίνωα Μωϋσή ο οποίος επεσήμανε ότι η γενοκτονία δεν αφορά μόνο τους Εβραίους αλλά όλους μας.
Σας καλούμε ωστόσο να διαβάσετε την ομιλία που εξεφώνησε σε ανάλογη εκδήλωση την Κυριακή ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό κείμενο.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Συμβαίνει όπως ακριβώς το είχαν προβλέψει όλοι οι σοβαροί αναλυτές. Μετ’εμποδίων προχωράει ο υπολογισμός των νέων αντικειμενικών αξιών. Χωρίς εκτιμητές ακινήτων έμειναν 2.694 περιοχές της χώρας και το υπουργείο Οικονομικών απευθύνει νέα πρόσκληση στους εμπειρογνώμονες για να συμμετέχουν στον καθορισμό των τιμών ζώνης στις συγκεκριμένες περιοχές.  Θεωρητικά οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να είναι έτοιμες το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου. Για κάθε περιοχή απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις εκτιμητές που θα εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης και όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει μέχρι αύριο 31 Ιανουαρίου να υποβάλουν αίτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

ΣΕ… ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ Ο ΠΟΥΤΖΝΤΕΜΟΝ. Αναβλήθηκε η κοινοβουλευτική συνεδρίαση για τον διορισμό του Κάρλες Πουτζντεμόν ως επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Ρότζερ Τόρεντ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο αυτοεξόριστος αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας διατηρεί “κάθε δικαίωμα” στον διορισμό του και ότι είναι ο μόνος υποψήφιος για τη θέση. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι προειδοποιούσε για τους κινδύνους που διατρέχει ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, αν προχωρήσει στον διορισμό του Πουτζντεμόν, παρά την απαγόρευσή του από την δικαιοσύνη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ. Πολύ ωραίο το ρεπορτάζ των New York Times από τη Βαρκελώνη που καταγράφει το πρότζεκτ μιας ομάδας πολιτών που έχουν επινοήσει μια περιοχή, την Tabarnia, και ζητούν την αυτονομία της. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να παρωδήσουν τους αυτονομιστές και να καταδείξουν τις αντιφάσεις των αιτημάτων τους. 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ. Μέρκελ και Σουλτς συμφώνησαν για την επανένωση οικογενειών προσφύγων κάτι που αναμένεται ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ CDU/CSU και SPD. Τα δύο κόμματα συμφώνησαν σε πρόταση νόμου για την επανένωση των οικογενειών των προσφύγων, οι οποίοι απολαμβάνουν μόνο προσωρινής ή μερικής προστασίας. Από την 1η Αυγούστου θα επιτραπεί σε περιορισμένο αριθμό μελών οικογενειών προσφύγων, που θα φτάνει τους 1000 κάθε μήνα, να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που βρίσκονται ήδη στην Γερμανία. Μέχρι τότε θα ισχύει η παράταση της αναστολής της επανένωσης οικογενειών προσφύγων.

ΣΑΛΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η VΟLKSWAGEN. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τα πειράματα σε ζώα για την ασφάλεια των προϊόντων της. Αυτό συνέβη μετά τις διαστάσεις που έλαβε το σκάνδαλο ότι οι όμιλοι Volkswagen, Daimler και BMW χρησιμοποιούσαν όχι μόνο πιθήκους αλλά και ανθρώπους σε δοκιμές τους με στόχο να διαπιστώσουν αν τα καυσαέρια των ντιζελοκινητήρων είναι επιβλαβή στα πρωτεύοντα θηλαστικά. Η κυβέρνηση Μέρκελ καταδίκασε τα πειράματα που χρηματοδοτούσαν οι τρεις μεγάλοι κατασκευαστές οχημάτων. “Αυτά τα τεστ σε πιθήκους ή ακόμα και σε ανθρώπους δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με κανένα τρόπο από ηθικής απόψεως”, δήλωσε ο Στέφεν Σάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς χαρακτήρισε τα πειράματα “απαίσια” και δήλωσε σοκαρισμένη από το γεγονός ότι επιστήμονες δέχθηκαν να τα διεξάγουν.
“Είμαστε σοκαρισμένοι από τις ειδήσεις αυτές, όπως και οποιοσδήποτε άλλος”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. “Σημειώνουμε το γεγονός ότι οι γερμανικές αρχές προτίθενται να διεξαγάγουν έρευνα για το θέμα και ελπίζουμε ότι θα το κάνουν”, πρόσθεσε.
Ολλανδοί επιστήμονες αναφέρουν ότι στη χώρα τους πραγματοποιούνται “εδώ και χρόνια” δοκιμές  σε ανθρώπους και ζώα για να μετρηθούν οι επιπτώσεις από την έκθεση στα καυσαέρια  και χαρακτηρίζουν το σκάνδαλο γύρω από τους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων “τρικυμία μέσα σε ένα ποτήρι νερό”. Πρόκειται για καυσαέρια που αναπνέει κανείς καθημερινά σε μια ζωντανή πόλη ή κοντά σ’ έναν αυτοκινητόδρομο, σύμφωνα με τον Φλέμινγκ Κάσεε, τοξικολόγο στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM).

TO FACEBOOK ΣΕ ΓΑΛΛΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. To Facebook καλείται την Πέμπτη ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης, αντιμέτωπο με την κατηγορία της λογοκρισίας, προκειμένου να απολογηθεί για το κλείσιμο λογαριασμού ιδιώτη που είχε αναρτήσει φωτογραφία του πίνακα του Γκυστάβ Κουρμπέ “Η προέλευση του κόσμου”. Όλα ξεκίνησαν με την κατάθεση αγωγής από γάλλο εκπαιδευτικό που κατηγορεί το Facebook ότι απενεργοποίησε τον προσωπικό του λογαριασμό “χωρίς προειδοποίηση και αιτιολογία”, στις 27 Φεβρουαρίου 2011. Το κλείσιμο του λογαριασμού έγινε μετά την ανάρτηση στον τοίχο του του πίνακα του Κουρμπέ που παριστάνει ένα γυναικείο αιδοίο. Επί πέντε χρόνια, το Facebook προσπάθησε να αποφύγει τη γαλλική δικαιοσύνη, με κύριο επιχείρημα ότι η εταιρεία μπορεί να δικαστεί μόνο στις ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο του 2016, το εφετείο του Παρισιού επιβεβαίωσε τη δικαιοδοσία της γαλλικής δικαιοσύνης για να εκδικάσει την προσφυγή κατά του Facebook.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.