Καλησπέρα σε όλους.
Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις που αξίζει να κρατήσετε από τη σημερινή ημέρα όπως τις επέλεξε ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο Θύμιος Τζάλλας με τη βοήθεια της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου.
Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα
ΑΠΟΡΙΕΣ. Βαρουφάκης μιλώντας στον Ρ/Σ “Παραπολιτικά”: Όταν ο Τσίπρας δέχθηκε πλεονάσματα 3,5% τον ρώτησα “Είσαι ηλίθιος;”.
ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ. Την θέση ότι η κρίση δεν οφείλεται στα μνημόνια και ότι χωρίς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής η χρεοκοπία και το Grexit θα ήταν αναπόφευκτα υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Στη διάρκεια της παρουσίασης βιβλίου για την ελληνική κρίση, ο κ. Χουλιαράκης είπε χαρακτηριστικά ότι “δεν φταίνε τα προγράμματα και οι Θεσμοί για την κρίση, χωρίς αυτά η έξοδος από το ευρώ θα ήταν βέβαιη”.
ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ. Θεία Λειτουργία για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα τελέσει την Κυριακή 21 Ιανουαρίου -την ημέρα του συλλαλητηρίου – στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Με επιστολή του στην Ιεραρχία, ο σεβασμιότατος προσκαλεί και όλους τους μητροπολίτες να συμμετέχουν σε αυτή.
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ. Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η εγκύκλιος με την οποία προσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της εμπορικής αξίας ακινήτων (η οποία θα είναι και η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού) που κατάσχονται ή εκπλειστηριάζονται για χρέη προς το Δημόσιο.
“ΦΡΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ”. Διστακτική η Γερμανία μπροστά στην δημιουργία μηχανισμού για την ασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων ύψους μέχρι 100.000 ευρώ στην ευρωζώνη. Χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάγερ μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι η ευρωζώνη πρέπει πρώτα να συμφωνήσει με ποιον τρόπο θα περιορίσει τα ρίσκα (κατά κύριο λόγο τα κόκκινα δάνεια) που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα ώστε να υπάρξουν, στη συνέχεια, οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού ασφάλισης καταθέσεων. Ο υπηρεσιακός Γερμανός ΥΠΟΙΚ πάντως δεν εμφανίστηκε τόσο αντίθετος όσο ο προκάτοχός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δήλωσε πως υπάρχουν καλές πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία τους επόμενους μήνες.
BREXIT:H εβδομάδα που πέρασε: 12-19 Ιανουαρίου
Μέχρι τώρα, ήταν οι Brexiteers που είχαν επαναπαυθεί στις δάφνες τους, και χάζευαν τους Remainers να οδύρονται. Τα πράγματα όμως, φαίνεται να αλλάζουν. Ο Νάιτζελ Φάρατζ ζήτησε δεύτερο δημοψήφισμα, ο δε Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε στον ισχυρισμό ότι το NHS (που αντιμετωπίζει πρωτοφανή πίεση), θα κερδίσει εβδομαδιαίως όχι απλώς 350 αλλά 440 εκατομμύρια από το Brexit
Τι τους έπιασε ξαφνικά και έπιασαν την προεκλογική συζήτηση με το Brexit ψηφισμένο; Είναι γιατί φτάνουμε πλέον στο δια ταύτα. Μέχρι τον Μάρτιο θα έχει διαφανεί το μελλοντικό καθεστώς της σχέσης Βρετανίας-ΕΕ, και τότε όσοι υποστήριζαν την έξοδο, θα πρέπει να υπερασπιστούν συγκεκριμένες συμφωνίες.
Οι Βρυξέλλες έπιασαν το κλίμα στο Λονδίνο, οπότε Τουσκ και Γιούνκερ άρχισαν τις προσκλήσεις, ώστε οι Βρετανοί να γυρίσουν στις αγκαλιές της ΕΕ. Μόνο που οι διαφωνίες για το Brexit, ξεκίνησαν πλέον και εντός της ΕΕ. Μερικές χώρες ζητάνε “ευελιξία“ από τον διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ. Στη σχετική έρευνα του Bloomberg πήραμε και μία ιδέα (επιτέλους) για τη στάση του ελληνικού ΥΠΕΞ σχετικά με την εμπορική συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ. Οι προτεραιότητες μας είναι η αγροτική και θαλάσσια πολιτική.
Η επόμενη πράξη του δράματος θα παιχτεί στη Βρετανία, και τη Βουλή των Λόρδων η οποιά παρέλαβε τον ψηφισμένο από τη Βουλή των Κοινοτήτων νόμο για τον Brexit. Οι remainers στην πλειοψηφία τους Λόρδοι μπορούν μόνο θεωρητικά να μπλοκάρουν το νόμο, αλλά κάποιοι Brexiteers προτείνουν για καλό και κακό να προστεθούν άλλα 200 μέλη, ώστε να υπάρξουν βολικές ισορροπίες. Αν τελικά κάτι τέτοιο συνέβαινε, οι Λόρδοι θα ξεπερνούσαν τους 1000 (είναι ήδη το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό σώμα στον κόσμο μετά το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας).
Η εβδομάδα σε μία φωτογραφία: Ο Μπόρις Τζόνσον πρότεινε την κατασκευή γέφυρας που να συνδέει τη Βρετανία με τη Γαλλία. Η δήλωση έγινε το κλου της επίσκεψης Μακρόν στη Βρετανία.
ΙΑΤΡΙΚΗ-ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ. Σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη εξέτασης αίματος που εντοπίζει τον καρκίνο έκανε ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ, ανάμεσα στους οποίους και ο έλληνας ογκολόγος Νικόλας Παπαδόπουλος.
Ανέπτυξαν την αιματολογική εξέταση CancerSEEK η οποία μετρά τα επίπεδα 8 πρωτεϊνών και 16 γενετικών μεταλλάξεων για να εντοπίσει τα “ίχνη” που απελευθερώνουν στο αίμα οι κακοήθεις όγκοι. Το τεστ ανιχνεύει 8 τύπους καρκίνου: των ωοθηκών, του μαστού, του συκωτιού, του στομάχου, του παγκρέατος, του οισοφάγου, του πνεύμονα και τον ορθοκολικό καρκίνο.
Το τεστ δοκιμάστηκε σε 1.005 καρκινοπαθείς που δεν έχουν υποστεί μετάσταση και διέγνωσε με ακρίβεια την ασθένειας στο 70% των περιπτώσεων, κατά μέσο όρο. Για 5 από αυτούς (ωοθηκών, ήπατος, στομάχου, παγκρέατος, οισοφάγου) που δεν υπάρχει ως τώρα κανένα διαθέσιμα τεστ προληπτικού ελέγχου η επιτυχία ήταν από 69 ως 98%.
Στις κλινικές δοκιμές που έγιναν σε 812 υγιή άτομα, το τεστ είχε επιτυχή αποτελέσματα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 99%, γεγονός πολύ σημαντικό επειδή, όπως λέει και ο Κέννεθ Κινζλερ, καθηγητής Ογκολογίας, “τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα γίνονται αιτία να υποβάλλονται οι ασθενείς σε περιττές επεμβατικές ιατρικές διαδικασίες για την επιβεβαίωση του καρκίνου”.
Τα συμπεράσματα των δοκιμών δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science. Αυτό που αναμένεται πλέον είναι τα αποτελέσματα αυτής της επόμενης δοκιμής, 5ετούς διάρκειας, που γίνεται σε περίπου 50.000 γυναίκες ηλικίας 65 έως 75 ετών, οι οποίες δεν έχουν νοσήσει από καρκίνο έως τώρα.
Ακόμα στις ειδήσεις
Ο Θύμιος Τζάλλας με έξι FACTS μας εξηγεί τί συμβαίνει με την υπόθεση της πτώχευσης της Carillion που πρωταγωνίστησε στον οικονομικό Τύπο την εβδομάδα που μας πέρασε.
Τι είναι Καρίλιον;
Βρετανική πολυεθνική εταιρία με ιστορία δύο αιώνων, και 23.000 εργαζόμενους μόνο στη Βρετανία (43.000 παγκοσμίως). Παρέχει δημόσιες υπηρεσίες για λογαριασμό του βρετανικού κράτους. Η εταιρία τρέχει 450 κρατικά συμβόλαια τα οποία αντιστοιχούν σε 750 πρότζεκτ που αφορούν δεκάδες πτυχές της ζωής των Βρετανών: από κατασκευές μεγάλων οδικών έργων, μέχρι διανομή σχολικών γευμάτων. Με την Καρίλιον, μέσω αναθέσεων και υπεργολαβιών, συνδέονται περίπου 30.000 επιχειρήσεις. Οι πληρωμές στα πρότζεκτ υπολογίζονται σε 7 δισεκατομμύρια ετησίως για τα επόμενα 25 χρόνια.
Τι πήγε στραβά;
Έπεσε πάνω σε δυσκολίες, τις οποίες συναντάμε στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα (καιρικές συνθήκες, γεωλογικά προβλήματα). Τρία συμβόλαια της δεν πήγαν καλά, και βρέθηκε με χρέη που αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο. Ζήτησε τριακόσια εκατομμύρια από τις τράπεζες, οι οποίες αρνήθηκαν τη βοήθεια, όπως επίσης αρνήθηκε να τη στηρίξει και η κυβέρνηση. Η Καρίλιον χρεοκόπησε και οδηγήθηκε σε αναγκαστική εκκαθάριση την περασμένη Δευτέρα.
Φταίνε μόνο τα φυσικά φαινόμενα;
Όχι. Ανοίγει ξανά στη Βρετανία μία μεγάλη συζήτηση για τις Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ σε εμάς, PFI ή Private Finance Initiative για τους Βρετανούς). Η Καρίλιον λειτουργεί κατεξοχήν, αλλά όχι αποκλειστικά με PFI.
Ήδη από το 2011 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων είχε προειδοποιήσει ότι ναι μεν οι συμπράξεις είναι αναπόφευκτες, αφού το κράτος εκ των πραγμάτων δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας όλα αυτά τα έργα, αλλά εγκυμονούν επίσης κινδύνους. Πρώτον, οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τόσο μεγάλα πρότζεκτ είναι λίγες, περίπου οκτώ. Αν κάτι πάει στραβά, το κράτος βρίσκεται εκτεθειμένο, χωρίς εναλλακτικές. Δεύτερον, σε περίοδο λιτότητας οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και οι υπουργοί είχαν βρει την εύκολη λύση. Έδιναν το έργο σε ιδιώτες, οι οποίοι έκαναν χαμηλές προσφορές για να το πάρουν, και μετά άρχιζαν να ρίχνουν τις προδιαγραφές και κατά συνέπεια το κόστος των υπηρεσιών τους. Λιτότητα, ολιγοπώλιο και προβληματικά έργα δημιούργησαν ένα σπιράλ προς τα κάτω. Το ακολούθησε η Καρίλιον και βρέθηκε στον πάτο.
Μήπως φταίνε και οι άνθρωποι;
Ναι. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Καρίλιον έφυγε με αποζημίωση 1,5 εκατομμύριο το 2016, η εταιρία συμφώνησε επίσης να του δώσει άλλες 660.000 μέχρι τον Οκτώβριο και περίπου 30.000 λίρες μπόνους. Tο γνωστό μοντέλο: μεγαλοστελέχη εγκαταλείπουν το σκάφος ενώ βουλιάζει πλουτίζοντας τη στιγμή του ναυαγίου. Πολιτική ευθύνη έχουν και οι κυβερνήσεις που είχαν προειδοποιηθεί, αλλά δεν έδρασαν.
Πoιες είναι οι πολιτικές προεκτάσεις;
Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα με λιγοστούς ιδιώτες να πλουτίζουν, τους φορολογούμενους να πληρώνουν, και τον κόσμο να χάνει τις δουλειές του. Δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερα για την πολιτική τάξη της χώρας. Δεν θα χρεωθεί την ιστορία μόνο η Μέι ασφαλώς. Αντιθέτως, το σχήμα το βρήκε από τον Μέιτζορ που το ξεκίνησε, και τον Μπλερ που το πήγε ως εκεί που δεν πήγαινε. Η Μέι όμως έχει απέναντί της τον λαϊκισμό του Κόρμπιν που λέει ότι τάχα θα ξεφορτωθεί όλα τα PFI. Αυτό δεν γίνεται, γιατί το δημόσιο δεν έχει ούτε τα χρήματα, ούτε την τεχνογνωσία να κάνει όλες αυτές τις δουλειές. Το ζήτημα είναι τεράστιο και συμπίπτει με το Brexit. Καλά ξεμπερδέματα.
Τι θα συμβεί;
Εννιά στους δέκα ιδιώτες στους οποίους η Καρίλιον επίσης παρέχει υπηρεσίες θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν το προσωπικό της. Για παράδειγμα η τράπεζα Nationwide ανακοίνωσε ότι προσλαμβάνει το προσωπικό της Καρίλιον, περίπου 250 εργαζομένους που αυτή τη στιγμή εξυπηρετούσαν την τράπεζα, αλά με συμβόλαια με την εταιρία. Αντίστοιχα, το κράτος θα προσπαθήσει να τρέξει το ίδιο τα πρότζεκτ ώστε να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας και οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Θα πληρώσουν δηλαδή και πάλι οι φορολογούμενοι.
ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ. Τη διαβεβαίωση ότι μπορεί να διοικεί την Καταλονία από το Βέλγιο έδωσε ο αυτονομιστής ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόντ, απαντώντας στις προειδοποιήσεις της ισπανικής κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος της περιφέρειας εξ’ αποστάσεως.
Είπε πως θέλει ν’ αποφύγει τη φυλάκισή του, καθώς διώκεται από τη δικαιοσύνη και από τις Βρυξέλλες θα μπορεί να ενεργεί ελεύθερος ως πρόεδρος. Ο Πουτζδεμόντ είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του περιφερειακού προέδρου μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το κόμμα του “Μαζί για την Καταλονία” με τη “Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας” (ERC).
Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία κατά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, οπότε, ο Πουτζδεμόν έχει θεωρητικά όλες τις πιθανότητες ν’αναδειχθεί πρόεδρος της περιφέρειας από την τοπική Βουλή που θα συνεδριάσει για να ψηφίσει πρόεδρο στο τέλος του μήνα.
ΠΟΛΕΙΣ-ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ. Η Νίκη Μηταρέα καταγράφει για τη LIFO τα δέκα μαγαζιά του Πειραιά που έγραψαν ιστορία. Κάποια τα ξέραμε κάποια που διαβάσαμε την ιστορία τους θέλουμε να τα επισκεφθούμε σύντομα.
Μιας και είμαστε στον Πειραιά και μιλάμε για εμπειρίες διαβάστε και το κείμενο του Μιχάλη Μιχαήλ από το περιοδικό TAVERNA για τον εμβληματικό “Δουράμπεη”.
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ. Το ΣΚ στην Αθήνα θα βρέχει οπότε μιας και θα καθίσουμε στο σπίτι λέμε να εξασκηθούμε στην παρασκευή του τέλειου ιταλικού ριζότο βλέποντας το βίντεο και ακολουθώντας κατά γράμμα της οδηγίες του Δημήτρη Παπαζυμούρη και του Cucina Caruso.
ΦΑΤΕ ΜΑΤΙΑ ΨΑΡΙΑ. Αγαπούμε πολύ τους κήπους. Πολύ όμως. Στη Μεσόγειο είναι και σπάνιοι. Τόσο σπάνιοι που έχουν ταυτιστεί με τον Παράδεισο. Στη Μεγάλη Βρετανία όμως οι κήποι είναι πιο συνηθισμένοι και η κηποτεχνία έχει τόσο μεγάλη παράδοση που υπάρχει και συναγωνισμός, συχνά ανταγωνισμός. Δείτε τους καλύτερους βοτανικούς κήπους της Μεγάλης Βρετανίας.
Δείτε, ακόμα, τα καλύτερα, τα χειρότερα και τα πιο περίεργα αυτοκίνητα από την έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Καλό Σαββατοκύριακο.