Τρίτη 14 Νοεμβρίου

Καλησπέρα σε όλους!
Αυτές είναι οι σημαντικότερες ειδήσεις που πρέπει να κρατήσετε για σήμερα όπως τις επέλεξαν οι Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Επικοινωνείτε μαζί μας στο info@factnews.gr

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Αύριο, νέα στάση του ΜΕΤΡΟ από τις 21.00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας.
Τέλος το χάρτινο εισιτήριο από την Πέμπτη.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Η κυβέρνηση σκοπεύει να περάσει το νόμο για το έκτακτο βοήθημα που το ονομάζει “κοινωνικό μέρισμα” με τη διαδικασία του επείγοντος, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η “Ναυτεμπορική”.

Το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 θα ξεπεράσει κατά 2 δισ. ευρώ το στόχο και θα διαμορφωθεί σε 5 δισ. ευρώ, έναντι 3 δισ. ευρώ περίπου (1,75% του ΑΕΠ) που προέβλεπε το πρόγραμμα. Από αυτά, τα 1,4 δισ. ευρώ θα δοθούν ως κοινωνικό μέρισμα και τα 600 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν είτε για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, είτε θα χρησιμοποιηθεί ως “μαξιλάρι” για την εποχή μετά το τέλος του προγράμματος.
Από το 1,4 δισ. ευρώ, τα 720 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως αφορολόγητη και ακατάσχετη έκτακτη ενίσχυση σε 3,4 εκατομμύρια άνεργους και πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.
Για την επιστροφή αυτού που η κυβέρνηση βάφτισε “παράνομη παρακράτηση εισφορών υγείας από συνταξιούχους για το διάστημα από 1η Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2016”, ενώ πρόκειται απλώς για εφαρμογή σχετικής διαστικής απόφασης θα δοθούν 315 εκατ. ευρώ και 360 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη ΔΕΗ για την κάλυψη του κόστους Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφελείας. (Καθημερινή)
Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε σήμερα ότι θα ψηφίσει το σχετικό νομοθέτημα θυμίζοντας ότι από την αρχή είχε τεθεί υπέρ του να διανεμηθεί ένα μέρος του πλεονάσματος σε ανέργους, οικονομικά ασθενείς καθώς και στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους.  “Η φτώχεια, όμως, δεν πολεμάται μόνο με περιστασιακά επιδόματα, αλλά με δουλειές που θα έρθουν με μείωση της φορολογίας και νέες επενδύσεις. Αυτήν την πολιτική θα ακολουθήσει πολύ σύντομα η Νέα Δημοκρατία”, κατέληξε η ανακοίνωση. (In.gr)

ΦΟΡΟΛΟΓΊΑ. Σταθερό φορολογικό σύστημα: το έχουν υποσχεθεί όλοι δεν το έχει πλησιάσει κανείς. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών οι 5 βασικοί φορολογικοί κώδικες έχουν τροποποιηθεί με 106 διαφορετικούς νόμους από την ημέρα που ψηφίστηκαν μέχρι σήμερα. Από το 2013 μέχρι και σήμερα ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, ο νόμος του ΕΝΦΙΑ, ο νόμος του ΦΠΑ και τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, έχουν υποστεί τόσες αλλαγές ώστε να επηρεάζονται 394 διαφορετικά άρθρα και 912 διαφορετικές παράγραφοι. Είναι εντυπωσιακό ότι Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος αλλάζει ανά 90 ημέρες. (Ναυτεμπορική)

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ. Κανέναν υποψήφιο δεν θα στηρίξουν με δήμοσια δήλωση τους οι Καμίνης, Θεοδωράκης, Μανιάτης στο β’γύρο των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στο νέο φορέα.

ΤΑΞΙΔΙ ΤΡΑΜΠ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ αναχώρησε από τις Φιλιππίνες, τον τελευταίο σταθμό της δωδεκαήμερης περιοδίας του στις χώρες σε πέντε ασιατικές χώρες και επιστρέφει στις ΗΠΑ ενώ απέφυγε να παρευρεθεί στην ολομέλεια της Σύνοδου των χωρών της Ανατολικής Ασίας.

Στο τουίτερ έγραψε πως οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ γνωρίζουν πλέον ότι “οι κανόνες έχουν αλλάξει” και τα εμπορικά ελλείμματα πρέπει να μειωθούν. Ο Τραμπ έγραψε επίσης ότι με την επιστροφή του στις ΗΠΑ σκοπεύει να κάνει μια σημαντική ανακοίνωση.  (Bloomberg)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: “Ενώ η συνάντηση Τραμπ-Ντουτέρτε έβλαψε κάθε αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις Φιλιππίνες είναι πολύ αμφίβολο εάν προχώρησε κάποια από τις εκκρεμότητες όπως το θέμα της θάλασσας της Νότιας Κίνας”, γράφει ο Joshua Kurlantzick.
“Η σκληρή κριτική στην Κίνα που έκανε ο Τραμπ στη Σύνοδο του APEC και που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα έλεγε λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, κατά την τριήμερη επίσκεψή του στο Πεκίνο, στην πραγματικότητα βαθαίνει την ανησυχία για την αστάθεια στην περιοχή. Επιβεβαιώσε δε την εντύπωση που έχουν σχηματίζει οι ηγέτες της περιοχής ότι ο Τραμπ αλλάζει απόψεις και τόνο ακαριαία και προς όφελος ατομικών του συμφερόντων” γράφει το Diplomat.

Ακόμα στις ειδήσεις

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ. Η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας θα αναγνωρίσει την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Νταστίς διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς Πουτζντεμόν για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση ακόμα κι εάν επικρατήσουν οι αυτονομιστές.

ΙΣΟΤΗΤΑ. Στο έτησιο World Economic Forum του Νταβός στην Ελβετία που θα γίνει τον Ιανουάριο του 2018 για πρώτη φορά και τα 7 μέλη του προεδρείου θα είναι γυναίκες. Το φόρουμ έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για διάκριση υπέρ των αντρών αλλά και για ελιτισμό, πέρσι από τους 3000 συμμετέχοντες οι γυναίκες ήταν λίγο πάνω από 20%. (WEF)

ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ. Πάνω από 420 περιστατικά ρατσιστικής βίας έχουν καταγγελθεί στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών “11414” και στην αντίστοιχη διαδικτυακή πλατφόρμα της Ελληνικής Αστυνομίας από το 2013 έως και σήμερα. Σύμφωνα με δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό “Πρακτορείο 104,9 FM” που έκανε η επικεφαλής του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, Ασημίνα Γκοντόλια, έχουν καταγγελθεί πανελλαδικά 312 περιστατικά, εκ των οποίων 47 καταγράφηκαν το 2017, ενώ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχουν καταγγελθεί άλλα 117 περιστατικά. (Τα Νέα)

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Η S&P δήλωσε την Βενεζουέλα σε κατάσταση πτώχευσης μετά την αποτυχία της χώρας να καταβάλλει πληρωμή τόκων σε επενδυτές ενώ σε πτώχευση κηρύχθηκε και η κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας. Η συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης και πιστωτών διήρκησε μόλις 25 λεπτά της ώρας και τερματίστηκε χωρίς να ανακοινωθούν αποτελέσματα με μια απλή υπόσχεση ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν κάποια στιγμή στο μέλλον. (Bloomberg)

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Την ετήσια έκθεσή της για την Ελευθερία στο Διαδίκτυο δημοσίευσε η ΜΚΟ Freedom House.  Στην έκθεση που φέρει τον τίτλο Freedom of the Net 2017 διαπιστώνεται η ολοένα και μεγαλύτερη προσπάθεια κυβερνήσεων να θέσουν το διαδίκτυο και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης υπό τον έλεγχό τους.
*Οι κρατικές παρεμβάσεις στο διαδίκτυο κυρίως μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων είχαν αποτέλεσμα να επηρρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα τουλάχιστον σε 18 χώρες συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.
*Οι τακτικές παραπληροφόρησης βρίσκονται σε έξαρση για έβδομη διαρκή χρονιά και η οργάνωση τις βάζει στο ίδιο κάδρο με τις πρακτικές των επιθέσεων σε βάρος δημοσιογράφων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
*Σημειώθηκε ρεκόρ απαγορεύσεων από κράτη πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω των κινητών τηλεφώνων για πολιτικούς λόγους ή για λόγους ασφαλείας και ιδιαίτερα σε χώρες του πλανήτη όπου ζουν μειονότητες.
*Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κίνα αναδείχθηκε ο… πρωταθλητής στις παραβιάσεις της ελευθερίας στο διαδίκτυο. Ακολουθείται από τη Συρία και την Αιθιοπία. Ολόκληρη η έκθεση εδώ.

The Politics-Free Zone

Αφού χθες, Δευτέρα, σας προτείναμε θέματα σχετικά με την ευζωία, τη διατροφή και την ψυχολογία, η Τρίτη είναι καλή μέρα για να ασχοληθούμε με το εγχώριο και το διεθνές lifestyle!

Είναι μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες των fashionistas, των ρομαντικών και των θαυμαστών της Ώντρεϊ Χέμπουρν και αναφερόμαστε, βέβαια, στο “Breakfast at Tiffany’s” Η σκηνή που η ηρωίδα Χόλι Γκολάιτλ τρώει πρωϊνό μετά από βραδινό ξενύχτι μπροστά στη βιτρίνα του εμβληματικού νεοϋορκέζικου κοσμηματοπωλείου έχει μείνει εμβληματική.
Πλέον όσοι το επιθυμούν μπορούν να τρώνε πρωϊνό μέσα στο ίδιο το Tiffany’s αφού η επιχείρηση άνοιξε ένα καφέ που στις φωτογραφίες τουλάχιστον δείχνει εντυπωσιακό. Το Blue Box, όπως λέγεται, ξεκίνησε τη λειτουργία του χθες και προσφέρει καφέ και φαγητό με θέα το Central Park. Διαβάστε το ρεπορτάζ και δείτε τις φωτογραφίες. The Blond Confusion

Στη Washington ετοιμάζεται ένα πολυτελές αντι-Τραμπ ξενοδοχείο για… προοδευτικούς! Τί άλλο θα δούμε. (Bloomberg Pursuits)

Lifestyle συνέχειας με τη Vogue να επιλέγει τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα κεριά. Είναι όλα διαθέσιμα και online.

Σας έχουμε μιλήσει ήδη για την κορυφαία οινική εκδήλωση, τα “Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά” που διοργανώνονται αυτή την Κυριακή. Η έκθεση αυτή είναι ξεχωριστή απόπου κι αν τη δει κανείς. Εάν θέλετα να κάνετε στον εαυτό σας ένα ξεχωριστό δώρο ή βέβαια εάν θελετε να εντυπωσιάσετε κάποιον άλλον, τότε πρέπει να μάθετε για τη VIP Pass Card της έκθεσης. FNL.

* Καμία από τις παραπάνω προτάσεις δεν εχει χαρακτήρα publi, δηλαδή δεν είναι διαφημιστικές. Είναι δικές μας επιλογές από την κατηγορία lifestyle που βρήκαμε ενδιαφέρουσες.

 

Αυτές ήταν οι σημαντικότερες ειδήσεις για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.
Εφόσον βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθείστε το στους φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν!