Παρασκευή 10 Νοεμβρίου

Καλησπέρα σε όλους.
Αυτές είναι οι σημαντικότερες ειδήσεις για σήμερα όπως τις επέλεξε ο Θανάσης Παναγόπουλος με τη βοήθεια της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και του Θύμιου Τζάλλα από τη Μεγάλη Βρετανία που επιμελήθηκε τις ειδήσεις για το Brexit.
Εφόσον δεν το έχετε κάνει ήδη διαβάζετε το χθεσινό δελτίο εδώ.
Αν βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθήστε το σε φίλους και γνωστούς με την προτροπή να εγγραφούν.

ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ.  Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου διοργανώνεται ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας. Το τμήμα του Λεκανοπεδίου της Αττικής απ’όπου διέρχεται ο αγώνας θα είναι κλειστό ενώ θα υπάρχουν αρκετές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Τις βλέπετε εδώ.
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΜΜΜ. Τη Δευτέρα το πρωί θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας στο μετρό, από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί.
Τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα και στα τραίνα και τον προαστιακό από τις 10 το πρωί μέχρι 1 το μεσημέρι.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ. Την Κυριακή ο 1ος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Εδώ τα εκλογικά τμήματα.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ. Ένα περιέργο επεισόδιο το οποίο το καταγράφουμε με μεγάλη επιφύλαξη έλαβε χώρα σήμερα νωρίς το απόγευμα όταν συντάκτες της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ μέσω τουίτερ ανακοίνωσαν ότι η αστυνομία είχε πάει στα γραφεία τους για να συλλάβει το διευθυντή ύστερα από μήνυση που έκανε ο Πάνος Καμμένος για καταγγελία που τον εμπλέκει σε σκάνδαλο πώλησεις οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία. Βγήκαν ανακοινώσεις αλλά ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος διέψευσε ότι είχα κάνει μήνυση ενώ και η ΕΛΑΣ αρνήθηκε ότι πήγε στα γραφεία της εφημερίδας για να συλλάβει τον Παναγιώτη Λάμψια.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Μετά το πάγωμα των εργασιών στις Σκουριές Χαλκιδικής σήμερα ήταν η σειρά της Lamda Development να δηλώσει ότι είναι αδύνατον να προχωρήσει στην επένδυση όσο υπάρχουν συνεχείς ανατροπές και εμπόδια. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με αυτό;
BLOOMBERG: “Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει 11δις από τις Σκουριές και το Ελληνικό”.
Απόψε το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να κρατήσει όλες τις δεσμεύσεις της.
Ένα μόνο σχόλιο: Οι Σκουριές και το Ελληνικό έγιναν τα κατεξοχήν πεδία μάχης του ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν αντιπολίτευση. Ήταν οι παγίδες, οι “λάκκοι” που έσκαβε στους πολιτικούς του αντιπάλους, δηλαδή την προηγούμενη κυβέρνηση, για να δημιουργούν διαρκώς προσκομματα με τους δανειστές και να δημιουργούν την εντύπωση στους πολίτες ότι δεν λειτουργεί τίποτα.
Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πέφτει σε όλους τους λάκκους που έσκαψε για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Μέλλει να δούμε εάν θα καταφέρει να βγει.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, είπε ότι  η βαθμός απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προσεγγίζει το 30%. Τόνισε ότι το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 147 εκατ. ευρώ και πρόκειται για ποσοστό- ρεκόρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται στο 10%, ενώ στην Ιταλία που επίσης αποτελεί πύλη εισόδου φθάνει μόλις το 6%. (Αθήνα 984)

ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφάσισε κατά πλειοψηφία την δημιουργία αποτεφρωτηρίου σε οικόπεδο στον Ελαιώνα. Η πρόταση για την δημιουργία του αποτεφρωτηρίου καταψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της Χρυσής Αυγής, ενώ υπήρξε και μία αποχή. Οι εργασίες για την δημιουργία του αποτεφρωτηρίου θα ξεκινήσουν το ερχόμενο διάστημα.(Καθημερινή)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters ο σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία έχει κολλήσει στα θέματα του προϋπολογισμού της ευρωζώνης, της τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης και της μετεξέλιξης του ταμείου διάσωσης ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.
ΑΝΑΛΥΣΗ: “Η ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκριθεί στις διεθνείς αλλά και στις εσωτερικές της προκλήσεις θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Θα καταφέρει η επόμενη γερμανική κυβέρνηση να παραμερίσει τους φόβους για άδικη αναδιανομή των ευρωπαϊκών πόρων στις χώρες μέλη ή θα αφήσει αυτούς ακριβώς τους φόβους  να υπαγορεύσουν κάθε μελλοντική της δράση;”. Αυτό αναρωτιέται ο Γάλλος οικονομολόγος Jean Pisanι-Ferry εκφράζοντας τους φόβους του για τους κινδύνουν που κρύβουν αυτές οι εμμονές. (Project Syndicate)

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Παρέμβαση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς με την ευρύτερη έννοια έκανε με εκτενές άρθρο του ο Παύλος Γερουλάνος.
Νομίζουμε πως το μήνυμα που θέλει να στείλει είναι σαφές: Ακόμα κι αν όλα δεν πάνε κατ’ευχήν, τίποτα δεν έχει τελειώσει για την Κεντροαριστερά.
Καταγράφουμε ακόμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι την παραμονή των εκλογών θα βρίσκετε στη Στοκχόλμη προσκεκλημένος ομιλητής στο 25ο Διεθνές Συνέδριο του Διεθνούς Κέντρου Ούλωφ Πάλμε.

BREXIT. Η εβδομάδα που πέρασε, 4-10 Νοεμβρίου
“Φέρτε μας τη Βόρειο Ιρλανδία και 60 δισεκατομμύρια σε δύο εβδομάδες”. Σε αυτή τη φράση θα μπορούσαν να συνοψίζονται οι απαιτήσεις της ΕΕ προς τη Βρετανία. Οι Ευρωπαίοι ζητάνε: πρώτον, η Βόρειος Ιρλανδία να διατηρήσει το σημερινό καθεστώς πρόσβασης στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Να παραμείνει με άλλα λόγια στην ΕΕ η Βόρειος Ιρλανδία, και να φύγει η υπόλοιπη Βρετανία. Ωραία ιδέα, η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί ουσιαστικά τη δημιουργία συνόρων στο εσωτερικό της.  Δεύτερον, ο Μπαρνιέ ζητάει περί τα 60 δις για τον λογαριασμό του Brexit, και μάλιστα θέλει να γίνει κάποια πρόοδος τις επόμενες δύο εβδομάδες, αλλιώς η διαπραγμάτευση δεν θα πάει παρακάτω. Λες και έχει πάει πουθενά μέχρι τώρα.
Οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers έγιναν φυσικά έξαλλοι και φωνάζουν ότι η ΕΕ τους “ζητάει λύτρα“. Αν περιμένουν πάντως την απελευθέρωσή τους από τον Μπόρις Τζόνσον ματαιοπονούν. Ο ΥΠΕΞ είπε ότι η Ιρανο-Βρετανή Νάζανιν Ράτκλιφ η οποία εκτίει πενταετή ποινή φυλάκισης για κατασκοπεία στο Ιράν, βρισκόταν στη χώρα για να διδάξει δημοσιογραφία. Η ίδια όμως και οι δικηγόροι της υποστηρίζουν ότι είχε πάει διακοπές. Τώρα, εξαιτίας της δήλωσης, η υπόθεση παίρνει άγνωστη τροπή. Ο μόνος λόγος για τον οποίο ο Μπόρις παραμένει στη θέση του, είναι γιατί η Μέι δεν προλαβαίνει πλέον τις παραιτήσεις των συναδέλφων του.
Αυτά σε επίπεδο ηγεσίας. Σύμφωνα με τα δημοκοπικά ευρήματα αυτής της εβδομάδας ο κόσμος διαφωνεί πλέον και με το Brexit, και με τον τρόπο που το χειρίζεται η πρωθυπουργός, την οποία όμως, εμπιστεύεται όλο και περισσότερο για τη θέση της πρωθυπουργού. Όχι, για να μη νομίζουμε ότι η συλλογική παράκρουση εξαντλείται στα κυβερνητικά κλιμάκια.
Στις Βρυξέλλες περιμένουν η Μέι να πέσει πριν το τέλος της χρονιάς. Ο Γκόρντον Μπράουν λέει να περιμένουμε μέχρι το νέο έτος γιατί τότε θα φανεί ότι το Brexit δεν μπορεί να γίνει όπως το έταξαν στον κόσμο. Και συνεχίζουν να τάζουν. Χθες, με τροπολογία στη Βουλή, όρισαν και τι ώρα θα φύγουν ακριβώς: Στις 29 Μαρτίου 2019, 11 το βράδυ ώρα Γκρίνουϊτς. Με τη διαφορά ώρας, θα είναι μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες και μία τα ξημερώματα της 30ης στην Ελλάδα. Την ώρα μπορούμε να τη δέσουμε κόμπο από τώρα, η χρονιά “παίζει” ακόμη, αφού η Τερέζα Μέι εκτός από την τροπολογία έχει καταθέσει και αίτημα παράτασης του Brexit για δύο χρόνια.

Η εβδομάδα σε μία φωτογραφία: Πίσω μου σ’έχω σατανά.

Ακόμα στις ειδήσεις

ΥΓΕΙΑ. Με υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού απορρίπτεται,  για λόγους δημόσιας υγείας, η αίτηση της εταιρείας Roche για απένταξη του φαρμακευτικού σκευάσματος για το μελάνωμα από τη θετική λίστα. Η φαρμακευτική εταιρεία είχε αιτηθεί την απόσυρση του σκευάσματος από τη θετική λίστα και στην περίπτωση αυτή η θεραπεία ύψους 5.000 ευρώ δεν θα αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ.  Η Roche είχε προχωρήσει στην απόφαση εξ’ αιτίας της αναδρομικής καταβολής τέλους 25% για την είσοδο νέων φαρμάκων στη θετική λίστα. (Capital)

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ. Αν δεν σταματήσει άμεσα ο αποκλεισμός της Υεμένης από την συμμαχία των αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα υπάρξουν εκατομμύρια θύματα από τον λιμό προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Η χώρα είναι στα πρόθυρα τρομακτικής ανθρωπιστικής κρίσης και απειλείται με τον μεγαλύτερο λιμό των τελευταίων δεκαετιών. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών τα 15 κράτη μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους για την “καταστροφική ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη”, όπως δήλωσε ο Σεμπαστιάνο Κάρντ πρεσβευτής της Ιταλίας στα Ηνωμένα Έθνη και πρόεδρος στο σημαντικότερο όργανο του ΟΗΕ.  Η αντιπρόσωπος της UNICEF στη χώρα προειδοποίησε σήμερα ότι  τα αποθέματα καυσίμων της Υεμένης καθώς και τα αποθέματα εμβολίων διαρκούν μόνο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. (CNN.gr)
Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός που μάχεται κατά των ανταρτών στην Υεμένη άνοιξε και πάλι ένα χερσαίο πέρασμα της χώρας, χαλαρώνοντας τον αποκλεισμό δήλωσε αξιωματούχος της Υεμένης και αυτόπτες μάρτυρες. (In.gr)

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ. Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ κατέβαλε την εγγύηση των 150.000 ευρώ και θα μπορέσει να βγει από τη φυλακή όπου πέρασε τη χθεσινή νύκτα, δήλωσε εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας.
Η πρόεδρος του διαλυθέντος καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ και ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν κατέθεσαν προσφυγή κατά της Μαδρίτης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). “Το δικαστήριο επιβεβαιώνει ότι έχουν κατατεθεί τέσσερις καταλανικές προσφυγές”, δήλωσε εκπρόσωπος του ΕΔΑΔ στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του ισπανικού πρακτορείου EFE.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΓΕΥΣΗ.  H Ferrero επιβεβαίωσε την πληροφορία που είχε δώσει το Κέντρο Προσταστίας των Καταναλωτών στο Αμβούργο ότι άλλαξε η συνταγή της Nutella. Η ποσότητα του αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη αυξήθηκε, από το 7,5% στο 8,7%, και η ποσότητα της ζάχαρης επίσης αυξήθηκε από το 55,9% στο 56,3%. Ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζάχαρης και του γάλακτος, η Nutella θα έχει πιο ανοιχτό χρώμα και πιο γλυκιά γεύση. Οι καταναλωτές δεν έχουν πάρει με καλό μάτι τα νέα. (VICE.gr)

Διαβάσαμε και προτείνουμε

Εξαιρετικό το άρθρο του Ρωμανού Γεροδήμου για τον “Ηθικό Πανικό” που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Τα πλήθη υιοθετούν άκριτα καταγγελίες που γίνονται και πριν αυτές αποδειχθούν βγάζουν την ετυμηγορία τους σπιλώνοντας υπολήψεις και καταστρέφοντας καρριέρες. Διαβάστε το. (Amagi)

O Αλφρέντο Σαλτιέλ είναι κάτοικος Παλαιού Φαλήρου και δραστηροποιείται εδώ και χρόνια επιχειρηματικά στην περιοχή. Σε άρθρο του στηλιτεύει το σόου που έδωσε η κυβέρνηση με την περίφημη “παράδοση των ακτών” μετά το ατύχημα με την πετρελαιοκηλίδα και εξηγεί πώς, ακριβώς, έχουν τα πράγματα. (Huffington Post)

Οι ψυχοπαθείς γίνονται όντως καλύτεροι ηγέτες όπως ισχυρίζονται κάποιες έρευνες; Συχνά, άτομα με πολύ προβληματική και αντικοινωνική συμπεριφορά αναπτύσσουν αξιοσημείωτες δεξιότητες στις ομάδες τους. Όμως μήπως τα προβλήματα που δημιουργούν είναι περισσότερα από αυτά που καταφέρνουν να επιλύσουν. Συναρπαστικό άρθρο. (BBC)

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Καλό Σαββατοκύριακο!