Σε μία παράγραφο

48ωρη απεργία στα ΜΜΕ.
Η κυβέρνηση διαδίδει ότι η έναρξη της 3η αξιολόγησης της ενέπνευσε μεγάλη αισιοδοξία και τα βλέπει όλα ρόδινα. Τί κι αν οι μόνες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι μερικής απασχόλησης; Τί κι αν όλοι και περισσότεροι κλέβουν ρεύμα από τη ΔΕΗ για να μην ζουν ως Νεάτερνταλ;
Όλα πάνε καλα.
Αυξάνονται πάλι δραματικά οι προσφυγικές ροές. Η κατάσταση στα νησιά είναι και πάλι οριακή.
Η κλιματική αλλαγή έχει κοστίσει στις ΗΠΑ πολύ ακριβά. Μέλλει να δούμε αν ο Λευκός Οίκος θα ευαισθητοποιηθεί αφήνοντας τις ιδεοληψίες του για το θέμα.
Ένα μεγάλο μηδέν για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Του αποδόθηκε για καλό αλλά γέμισε εκατομμύρια Ευρωπαίους μελαγχολία.
Ο Κουρτς στην Αυστρία ξεκινά διαπραγματεύσεις με την άκρα δεξιά αλλά έχει και plan B.
Εντυπωσιακό ειδησάριο από την Κύπρο, το βγάζουμε εδώ. Το 1985 στα πανεπιστήμια της Κύπρου υπήρχαν 3.000 φοιτητές. Σήμερα υπάρχουν 38000 από τους οποίους οι 22.000 είναι ξένοι. Το κέρδος της οικονομίας είναι αντίστοιχο με αυτό που θα υπήρχε από 500.000 επιπλέον τουρίστες (σε ένα ξένο φοιτητή αντιστοιχούν τουλάχιστον 25 τουρίστες).
Επιλέξαμε διάφορα ενδιαφέροντα για την Politics Free Zone.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5 λεπτά.
Το αποψινό FACT επιμελήθηκε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου με τον Θανάση Παναγόπουλο.
Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε! Εφόσον θεωρείτε το FACT χρήσιμο προωθείστε το σε φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν.

Η κυβέρνηση τα βλέπει όλα ρόδινα

Βέβαια, δεν είμαστε σίγουροι πως ο τίτλος αυτός είναι ταιριαστός δεδομένου ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα έβλεπαν όλα ρόδινα ακόμα κι όταν το πλοίο ήταν μία ανάσα από τα βράχια.
Για την πρώτη μέρα της 3ης αξιολόγησης οι πηγές (In.gr)του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν πασιχαρείς:

Για το πλεόνασμα του 2017
“Η δική μας πρόβλεψη για το 2017 είναι καλύτερη από 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα. Η δική τους εκτίμηση (σ.σ. των θεσμών) είναι ότι θα έχουμε σημαντική υπέρβαση του στόχου του 1,75%”.

Για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ
“η εκταμίευση μετά την έγκριση αναμένεται να γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2018. Μαζί με τα 800 εκατ. ευρώ που θα πάρουμε θα βάλει και άλλα 400 εκατ. ευρώ το κράτος προκειμένου να πληρώσει συνολικά 1,2 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τα τέλη Ιανουαρίου”.

Για ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό το 2018
“Δεν προέκυψαν στοιχεία. Έγινε συζήτηση για την πρόβλεψη του 2018 και πήγε πάρα πολύ καλά. θα συνεχιστεί η συζήτηση και θα κλείσει πριν το τέλος της εβδομάδας”.

+ 1 στους 3 εργαζόμενους με μερική απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, που αφορούν τον Ιανουάριο του 2017, με μερική απασχόληση εργάζονται 554.679 εργαζόμενοι από τους 1.751.949 (το 31,66%). Λαμβάνουν μέσο μικτό μισθό 394,13 ευρώ. Οι υπόλοιποι που απασχολούνται πλήρως έχουν μέσο μικτό μισθό 1.203,98 ευρώ.

Κι ένα πολύ “ρόδινο νέο”.
Handelsblatt: Τεραστίων διαστάσεων η ρευματοκλοπή στην Ελλάδα.

 

Δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν φτάσει σε Λέσβο, Χίο και Σάμο περίπου 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες.
Μόνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα, σχεδόν 1.200 άτομα κατέφτασαν εκ των οποίων τα 480 είναι παιδιά και οι 240 γυναίκες. Ανάμεσα τους βρίσκονται αρκετοί που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου είπε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν φτάσει σε Λέσβο, Χίο και Σάμο περίπου 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες. “Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και μη διαχειρίσιμη” πρόσθεσε η περιφερειάρχης. Στέλεχος των “Γιατρών χωρίς Σύνορα” αναφέρει πως πολλοί άνθρωποι φεύγουν από τα hot spots, προτιμώντας να στήσουν μόνοι τους σκηνές στο δάσος. (ΣΚΑΙ)

Κουρτς: Ξεκινάει διαπαγματεύσεις με τους ακροδεξιούς

Ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, κάλεσε το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθερών (FPÖ) για διαβουλεύσεις με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. “Αποφάσισα να καλέσω τον ηγέτη του FPO, Χανς – Κρίστιαν Στράσε, και το κόμμα του να συμμετέχουν στην κυβέρνηση” ανακοίνωσε σήμερα ο Κουρτς σε συνέντευξη τύπου σημειώνοντας πως μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα ήταν ένα καλό “plan b”  σε περίπτωση που οι συνομιλίες καταρρεύσουν. (Καθημερινή)

Ένα “Μηδέν” για τον Β.Σόιμπλε

Σχεδόν 400 υπάλληλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σχημάτισαν ένα μεγάλο “μηδέν” θέλοντας να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο το επίτευγμα του Σόιμπλε να εξαλείψει τα ελλείμματα και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της χώρας. Ο γερμανικός προυπολογισμός ήταν ισοσκελισμένος για πρώτη φορά το 2014 και το σερί συνεχίζεται μέχρι σήμερα παρουσιάζοντας κάποιες χρονιές και πλεόνασμα. (Bloomberg)

+Tα αποτελέσματα για την ανάδειξη του νέου προέδρου της γερμανικής βουλής έχουν ως εξής:  501 ψήφοι ψήφισαν υπέρ του Σόιμπλε, 173 κατά και 30 αποχές.

 

Η κλιματική αλλαγή κοστίζει πολύ ακριβά

Η κλιματική αλλαγή έχει κοστίσει στις ΗΠΑ 350 δισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία. Αυτό αναφέρει η έκθεση του Government Accountability Office, του φορέα που ελέγχει τις δαπάνες της αμερικάνικης κυβέρνησης. Τα περισσότερα από αυτά πήγαν για την αποκατάσταση καταστροφών αλλά και για ασφαλιστικές καλύψεις που χρειάστηκαν μετά από φωτιές και τυφώνες που προκλήθηκαν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Η έκθεση προτείνει στην κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ (που ακόμα δεν έχει διορίσει στον Λευκό Οίκο επικεφαλής για την χάραξη πολιτικής σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας) μάλλον αδιαφορεί. (Reuters)

The Politics-Free Zone

Διασημότητα. Ο Στίβεν Χόκινγκ κατέθεσε το 1966 στο τμήμα Φυσικής του Κέιμπριτζ τη διδακτορική διατριβή του για τις ιδιότητες του Σύμπαντος που διαστέλλεται. Κρίθηκε θετικά και χρίστηκε διδάκτορας. Μετά από 51 χρόνια η διατριβή έγινε διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο του πανεπιστημίου. Μέσα σε 24 ώρες περίπου 60.000 επισκέπτες κατέβασαν τη διατριβή με αποτέλεσμα να “κρασάρει” η ιστοσελίδα. (Protagon)

Ιστορία. Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει, με τη συνδρομή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, έκθεση ιστορικής φωτογραφίας με τίτλο “Στη σκιά του μεγάλου πολέμου: αποτυπώνοντας μνήμες μουσείων πριν και μετά την κατοχή”. Στην έκθεση παρουσιάζονται αρχειακές εικόνες των εκθεσιακών χώρων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών πριν από τον πόλεμο, καθώς και φωτογραφικά και διοικητικά τεκμήρια από το έργο της απόκρυψης και προστασίας των αρχαίων αντικειμένων των δύο μουσείων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τα τέλη του έτους 1940 και μέχρι τον Απρίλιο του 1941, οι αρχαιότητες των δύο μουσείων συγκεντρώθηκαν, συσκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν μέσα σε κιβώτια ή σε ορύγματα που σκάφτηκαν στο εσωτερικό των ίδιων των αιθουσών των Μουσείων, με στόχο να προστατευθούν από τους κινδύνους του πολέμου. (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών)

Τάσεις. Έχουν περάσει δέκα χρόνια από το τελευταίο της διαφημιστικό και η εταιρεία αντρικών ρούχων Abercrombie and Fitch κάνει μια μεγάλη στροφή. Τα υπεργυμνασμένα, ημίγυμνα αντρικά σώματα αντικαθίστανται από χίπστερ νεαρούς σαν κι αυτούς που βλέπουμε κατά εκατοντάδες (σήμα κατατεθέν η γενειάδα) στους δρόμους των πόλεων. Πρόκειται για ένα ριζικό re-branding. Από την “ολύμπια”, απρόσιτη, αψεγάδιαστη ομορφιά και με brand element το εξέχον, προσγειώνεται στους δρόμους των πόλεων δίνοντας ένα χαρακτήρα προσιτό στους πολλούς. Έχουμε επισημάνει ήδη το trend που θέλει την άνω μεσαία τάξη των καταναλωτών να μη δείχνει επ’ουδενί την αγοραστική της δύναμη και να εκδηλώνει την ισχύ της στην επιλογή “του τρόπου”, πιο οικολογικού, πιο βιώσιμου. Πάντα η μόδα είναι ο απολυτος δείκτης των νέων κοινωνικών και κατ’επέκταση καταναλωτικών τάσεων. (Bloomberg Pursuits)

Γεύση. Η Εύη Φέτση δεν είναι food blogger. Ο λόγος όμως που προτείνω τόσο συχνά τις συνταγές της (χθες είχαμε τα ντόνατς) είναι ότι είμαι απολύτως βέβαιη ότι πριν τις προτείνει τις έχει φτιάξει αρκετές φορές κάποιες δε από αυτές τις αρκετές φορές τις έχουμε δοκιμάσει κι εμείς.
Στη λιγούρα για σοκολάτα, λοιπόν προτείνει αυτή τη σαρλότ (Blonde Confusion) σε μια συνταγή βήμα προς βήμα.