Σε μία παράγραφο

Μέρα με μεγάλες δόσεις παραπολιτικής και υποθέσεις για τις οποίες έχουμε ακόμα να μάθουμε πολλά για να καταγράψουμε τα facts τους. Φτωχή η ψαριά του FACT λοιπόν.
Για μια ακόμα φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος λέει τα αυτονόητα για τους όρους ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας.
Κομβικο σημείο στη δίκη της Χρυσής Αυγής το αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν ανώνυμα ή θα πρέπει να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους για να ληφθεί υπόψιν η κατάθεσή τους.
Στην Αυστρία ο Σεμπάστιαν Κουρτς πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων. Πάλι η επιστολική ψήφος ρύθμισε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αυστρία.
Αύριο τα σπουδαία για την Καταλονία.
Πολλά τα  νέα από τη Μεγάλη Βρετανία, ο Θύμιος Τζάλλας τα καταγράφει και αυτή την εβδομάδα.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για χολέρα επισημαίνει σε αυστηρή του ανακοίνωση το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σήμερα είμαστε χαρούμενοι γιατί το “σπίτι”του FACT, η Agilis S.A. ανέλαβε ένα ιδιαίτερο έργο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για άλλη μια φορά η Agilis αναδεικνύεται κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στο χώρο της ανάπτυξης λογισμικών για στατιστική αλλά και στατιστικών και άλλων ερευνών.
Στην Agilis πάντα θεωρούσαν την έκφραση “Greek Statistics” κακόγουστο ανέκδοτο δεδομένου ότι Έλληνες φρόντιζαν για την ορθότητα των στατιστικών στοιχείων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5 λεπτά.

Το αποψινό FACT επιμελήθηκε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θύμιος Τζάλλας.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Γ.Στουρνάρας: Φόροι και εισφορές εμπόδια για την επιχειρηματικότητα

Ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο “Αναζητώντας τη Μεταρρύθμιση στη  νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα” που διοργανώνει η Αμερικανική Ένωση με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυσή της, επανέλαβε την άποψη που διατυπώνει με κάθε ευκαιρία για τον ανασταλτικό ρόλο της υψηλής φορολογίας στην επιχειρηματικότητα ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει εμφατικά την ανάγκη μείωσης των μη παραγωγικών κρατικών δαπανών.

“σε συνδυασμό με πιο αποτελεσματική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, κυρίως της ακίνητης, μέσω κατάλληλης νομοθεσίας για τις χρήσεις γης, και με την περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και ιδιαιτέρως του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η περαιτέρω μείωση των μη παραγωγικών δαπανών του δημόσιου τομέα θα επιτρέψει τη μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών, ενισχύοντας έτσι την αναπτυξιακή διαδικασία”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κατάχρηση της έννοιας μεταρρύθμιση, κάτι που στο μυαλό των περισσότερων Ελλήνων οδήγησε στην απογύμνωση της λέξης από το πραγματικό νόημά της. “Όμως, όπως πολύ σωστά διατυπώνεται και από τους διοργανωτές του συνεδρίου, “μεταρρύθμιση είναι το αίτημα για συνολική προσαρμογή στις απαιτήσεις της νεωτερικότητας και της ένταξης στον σύγχρονο κόσμο”.”, συμπλήρωσε. Συνυπογράφουμε.

Ναυτεμπορική.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Να παραστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Τη φυσική παρουσία των πέντε μαρτύρων που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, ζήτησε η εισαγγελέας στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε να γίνει δεκτή η ένσταση της υπεράσπισης για αυτοπρόσωπη εμφάνιση των μαρτύρων, χωρίς να αποκρύπτονται πλέον τα προσωπικά δεδομένα τους. Η υπεράσπιση ισχυρίζεται ότι η απόκρυψη των στοιχείων των μαρτύρων θα απαγορεύσει στους δικαστές να συνάγουν ορθά συμπεράσματα. (Ναυτεμπορική)
Διαβάσαμε στο facebook την άποψη των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής οι οποίοι είχαν δηλώσει εξ αρχής ότι δεν θα εξετάσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες αν αυτοί καταθέσουν ανώνυμα παρόλο που συμμερίζεται τους φόβους τους. Ζητούν από το δικαστήριο να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου και να δώσει στους μάρτυρες την ευκαιρία να αποφασίσουν οι ίδιοι αν επιθυμούν να καταθέσουν επωνύμως.

Brexit: Η εβδομάδα που πέρασε 14-20 Οκτωβρίου

Οι Βρετανοί είναι παροιμιωδώς ταλαντούχοι στο να τηρούν τη σειρά τους στην ουρά. Για να φτάσουν όμως μέχρι εκεί πρέπει, όπως λέει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αλέξη Τσίπρα. Τους μένει δηλαδή η καμήλα, ή ο ελέφαντας στο δωμάτιο όπως προτιμάνε να αναφέρονται οι ίδιοι στο Brexit οι Βρετανοί. Και, επιτέλους, η Τερέζα Μέι παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι πράγματι υπάρχει ελέφαντας και είναι δύσκολο να παραμεριστεί για να πάμε παρακάτω.

Με εξαίρεση την πρόσφατη ομιλία της στη Φλωρεντία, μέχρι χθες η Μέι έλεγε μόνο αοριστίες, διανθισμένες με πατριωτικές κορώνες. Ο τόνος της όμως στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο Κορυφής, έχει αλλάξει. Πλέον η Βρετανή πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμη να κάνει υποχωρήσεις: “οι διαπραγματευτές εξετάζουν γραμμή προς γραμμή το ζήτημα του λογαριασμού” τόνισε. Έχει μάλιστα από το βράδυ της Πέμπτης, έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο: την Άγκελα Μέρκελ, η οποία βλέποντας καλή διάθεση από τους Βρετανούς, φρόντισε να τους στείλει αντίστοιχο μήνυμα. Είπε ότι η ευθύνη για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων δεν ανήκει μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ντόναλντ Τουσκ λέει τωρα ότι οι αναφορές σε αδιέξοδο είναι υπερβολικές, ενώ σε αντίστοιχους τόνους, ο Χάρι Νιούμαν, επικεφαλής του think tank “Open Europe”, υποστηρίζει ότι απομένουν μόνο τεχνικά ζητήματα για να διευθετηθεί το θέμα της παραμονής των ευρωπαίων υπηκόωων στη Βρετανία. Ο Νιούμαν θα βρεθεί στο Ναύπλιο προκειμένου να συμμετάσχει στο συμπόσιο για το Brexit, αύριο Σάββατο, ενώ σήμερα η Μέι με συνέντευξή της στα Νέα, δηλώνει ότι δεν θέλει να φύγει κανείς Έλληνας από τη Βρετανία.  

Υπενθυμίζουμε, ποια είναι η μεγάλη διαφωνία των δύο πλευρών. Οι Βρετανοί θέλουν να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση της χώρας με την ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι θέλουν πρώτα να συμφωνήσουν στο οικονομικό μέρος, αφού στα χρήματα (ως συνήθως) βρίσκεται και η ουσία της διαφωνίας. Όπως είπε στους Financial Times o Πασκάλ Λαμί, πρώην επίτροπος και στενός συνεργάτης του Ντελόρ: “Οι Βρετανοί ονομάζουν διαπραγμάτευση αυτό που στην πραγματικότητα είναι η προσπάθεια τους να περιορίσουν τη ζημιά [του Brexit]”.  
Η εβδομάδα σε μία φωτογραφία. Η Τερέζα Μέι στη συνήθη μοναχική της ευρωπαϊκή πόζα.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Αρνητικά τα πορίσματα για τη χολέρα

Είχαμε επισημάνει από χθες το βαθμό ανευθυνότητας κάποιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και της βλάβης που προκαλούν στη χώρα με τον τρόπο που παρεμβαίνουν στο δημόσιο διάλογο.

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των Κεντρικών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας για το στέλεχος εντεροπαθογόνου δονακίου, όπως το δονάκιο της χολέρας, που φερόταν ότι βρέθηκε σε λιμνάζοντα ύδατα στο Γ.Ν. Έλενα-Βενιζέλου, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

“Η έως τώρα αρνητική τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων αποτελεί ηχηρή επισήμανση προς όλους τους αρμόδιους φορείς για υπεύθυνη συμπεριφορά σε θέματα δημόσιας υγείας”. Πολύ ευγενικά το θέτουν.

Αυστρία: Οριστικά δεύτεροι οι Σοσιαλδημοκράτες

Για άλλη μια φορά στην Αυστρία η επιστολική ψήφος είναι που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Το κεντροδεξιο Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα παραμένει ο μεγάλος νικητής των εκλογών ενώ δεύτεροι αναδείχθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες με την Ακροδεξιά να καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Μετά την ανακοίνωση του επίσημου τελικού αποτελέσματος των εκλογών, ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ναυτεμπορική.

H Agilis S.A αναπτύσσει έργο για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Αν δεν παινέσεις το σπίτι σου, πέφτει και σε πλακώνει.

Η Agilis S.A. project της οποίας είναι και το FACT ανέλαβε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ανάπτυξη μιας γλώσσας κανόνων ελέγχου για τραπεζικά δεδομένα και λογισμικού για την εφαρμογή της. Η γλώσσα αυτή επιτρέπει την σύνταξη πολύπλοκων λογικών και μαθηματικών κανόνων και μετασχηματισμών και θα χρησιμοποιείται από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών για τον αυτοματοποιημένο έλεγχο των οικονομικών και στατιστικών δεδομένων που συλλέγουν οι κεντρικές Τράπεζες από τις τράπεζες που εποπτεύουν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προστίθεται στη λίστα πελατών της εταιρείας μαζί με τη Eurostat, το ΔΝΤ και εθνικές στατιστικές αρχές διαφόρων κρατών.