Σήμερα στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε την διάθεση ενός νέου γονιδιακού φαρμάκου για τη θεραπεία του καρκίνου του αίματος. Πρόκειται για τη δεύτερο φάρμακο CAR T-Cell θεραπείας που διατίθεται σε χρήση και το οποίο παρά την ιλιγγιώδη του τιμή (οι ομάδες που έχουν εργαστεί στην ανάπτυξή του ισχυρίζονται ότι για την ώρα η τιμή αντιπροσωπεύει απολύτως το εγχείρημα) αναμένεται να αλλάξει όσα ξέρουμε για τη θεραπεία του καρκίνου.
Σημερα στην Ελλάδα ένα ΜΜΕ μπήκε στα υπόγεια του νοσοκομείου όπου κάποιοι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι ανιχνεύθηκε βακτήριο της χολέρας και τράβηξε κάποιες φωτογραφίες που απεικονίζουν την κατάσταση των υποδομών υγεία στης χώρα μας.
Δεν χρειάζεται άλλο σχόλιο για την ημέρα. Νομίζουμε ότι αυτές οι δύο ειδήσεις μας βοηθούν να καταλάβουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και από την οποία δεν προβλέπεται να βγούμε όσο στον δημόσιο διάλογο τίθενται προς συζήτηση τα λάθος θέματα.
Ο μεγάλος ασθενής στη χώρα είναι η δημόσια σφαίρα, όσα συζητάμε και ο τρόπος που τα συζητάμε.
Κυβέρνηση, Καταλονία, Κεντροαριστερά, Υποβοηθούμενη Ευθανασία, Τεχνητή Νοημοσύνη τα θέματα από την ειδησεογραφία που αξίζει να κρατήσετε από τη σημερινή ημέρα.
Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5 λεπτά.
Το αποψινό FACT επιμελήθηκε ο Θανάσης Παναγόπουλος με τη βοήθεια της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου.
Το in.gr έκανε αυτοψία στους βοηθητικούς χώρους του μαιευτηρίου “Έλενα Βενιζέλου”και, ανεξάρτητα από το αν εντοπίστηκε ή όχι το βακτήριο της χολέρας, η κατάσταση που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες είναι απογοητευτική. (In.gr)
Το ιστορικό της υπόθεσης
Χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία κατήγγειλε ότι ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας στα πρώτα δείγματα σε νερά του υπογείου της αποθήκης τροφίμων του νοσοκομείου “Έλενας Βενιζέλου”. Σύμφωνα πάντα με την Ομοσπονδία το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου διαμαρτύρεται εδώ και έξι μήνες ζητώντας την άμεση αποακατάσταση του προβλήματος, καθώς στο υπόγειο τρέχουν νερά γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους δημόσιας υγείας.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει πως δεν τεκμηριώνεται η παρουσία δονάκιου χολέρας στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο-Μαιευτήριο “Έλενα Βενιζέλου”. Η ανακοίνωση του αναφέρει ότι “Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν τεκμηριώνεται η παρουσία εντεροπαθογόνου δονακίου (όπως το δονάκιο της χολέρας) από τον εργαστηριακό έλεγχο. Επιπλέον κανένα κρούσμα νόσου δεν έχει αναφερθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ”.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης, σχολίασε το θέμα μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook με τον γνωστό του τρόπο, ειρωνευόμενος τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ.
Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς απάντησε στον υπουργό ότι “Αντί ο κ. Πολάκης να τα βάζει με αυτούς που αποκαλύπτουν τα προβλήματα ας τα βάλει με τα ίδια τα προβλήματα, χωρίς ειρωνίες και μαντινάδες”.
Ξεχωρίσαμε τρία σημεία από το σημερινό briefing του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.
- Η συμφωνία για τα F-16 είναι της τάξης του 1,1 δισ., θα αρχίσει να τρέχει μετά το 2018, η αποπληρωμή θα κρατήσει μια 10ετία και το ετήσιο κόστος θα είναι 110 εκατ. Ευρώ
- Φέτος θα υπάρξει υπερπλεόνασμα 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε τμήματα του πληθυσμού που έχουν πληγεί περισσότερο
- Η θέση του ΔΝΤ πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα βοηθά στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης
Η ισπανική κυβέρνηση ξεκινάει το Σάββατο τον μηχανισμό κατάργησης της περιφερειακής αυτονομίας της Καταλονίας. Μαδρίτη να κινείται προς την απευθείας ανάληψη της διακυβέρνησης της περιοχής. Το γραφείο του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι το Σάββατο συγκαλείται υπουργικό συμβούλιο με θέμα την εκκίνηση εφαρμογής του άρθρου 155 του συντάγματος του Βασιλείου της Ισπανίας, με βάση το οποίο η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνηση μιας επαρχίας, καταργώντας τα τοπικά όργανα εξουσίας.
Το άρθρο 155 του συντάγματος του 1978, με το οποίο αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στη χώρα μετά από δεκαετίες φασιστικής δικτατορίας υπό τον στρατηγό Φρανθίσκο Φράνκο, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή το 1975, επιτρέπει στη Μαδρίτη να επιβάλλει, εάν το κρίνει σκόπιμο, απευθείας εξουσία καταργώντας προσωρινά τις περιφερειακές αρχές επαρχιών της Ισπανίας.
Για περίπου 40 χρόνια, ωστόσο, ουδέποτε υπήρξε εφαρμογή της συγκεκριμένης συνταγματικής πρόνοιας.
+Πριν λίγο και προσερχομενοι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση της Μαδρίτης με πρώτη την Καγκελάριο Μέρκελ.
Διαβάστε ακόμα:
“Μια νίκη επί των Καταλανών με την επιβολή βίας δεν θα μπορέσει ποτέ να συμφιλιώσει τους Καταλανούς με την κεντρική κυβέρνηση. Ο Μαριάνο Ραχαόι πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα τη λογική των τελεσιγράφων ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με τους αποσχιστές”, γράφει το Bloomberg.
“Η επίκληση της δημοκρατίας χρησιμοποιήθηκε μέχρι καταχρήσεως και από τις δύο πλευρές ενώ η διάσταση αντανακλά επί της ουσίας παρόμοιες σε όλη την Ευρώπη” γράφει για το Carnegie Europe ο Richard Youngs.
Το ενδεχόμενο να ανοίξει η συζήτηση για τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας ευθανασίας στη χώρα μας, φαίνεται να αφήνει ανοιχτό ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά. Στην απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός ενημερώνει τον βουλευτή ότι η συγκεκριμένη ερώτηση στάλθηκε στον Πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που είχε συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης με αντικείμενο τη σύνταξη νέου σχεδίου Ποινικού Κώδικα. Αναφέρει επίσης ότι “Ο ερωτών βουλευτής θα έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει στην επικείμενη διαβούλευση, με την ιδιότητα του βουλευτή αλλά και του Ελληνα πολίτη”. (ΣΚΑΙ)
Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας, υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης για να οριστικοποιήσει τα διαδικαστικά σχετικά με τις επικείμενες εκλογές για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς.
Αποφασίστηκε να γίνουν 2 ντιμπέιτ στο στούντιο της ΕΡΤ με το πρώτο στις 30 Οκτωβρίου – με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από περιφερειακά μέσα – και το δεύτερο στις 6 Νοεμβρίου, με δημοσιογράφους από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της Αθήνας. Και στα δύο τον ρόλο του συντονιστή θα έχει ο Παύλος Τσίμας.
Μέχρι τώρα έχουν οριστεί 585 εκλογικά τμήματα και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος δεν θα ξεπεράσουν τα 600. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ ενώ στην Αθήνα, λόγω του Μαραθωνίου μέχρι τις 9. Όσο αφορά το μητρώο και τις λίστες όσων ψηφίσουν ακολουθήθηκε η υπόδειξη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σύμφωνα με αυτή, όσοι δεν θα θελήσουν να εγγραφούν ως μέλη θα εγγράφονται σε σχετική λίστα. Αυτή θα διατηρηθεί για δύο μήνες ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής μετά τις ενστάσεις. Στο διάστημα αυτό θα είναι διαθέσιμη στους υποψηφίους.
Για να ψηφίσει κάποιος θα πληρώνει 3 ευρώ, ενώ το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει τα ονόματα των 9 υποψηφίων και την επιλογή “λευκό”. Αποφασίστηκε να μην πάρουν ψηφοδέλτια από πριν οι υποψήφιοι, καθώς κρίθηκε ότι αποτελεί “κακή πρακτική του παρελθόντος να τα σταυρώνουν οι υποψήφιοι και να τα δίνουν έτοιμα στους ψηφοφόρους”.
Η DeepMind έκανε ένα μεγάλο βήμα και κατασκεύασε την αυτοδίδακτη τεχνητή νοημοσύνη. Το προηγούμενο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης AlphaGo είχε έως τώρα νικήσει άνετα δύο από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο του επιτραπέζιου παιχνιδιού Go. Για να το κάνει αυτό όμως είχε εκπαιδευθεί “μελετώντας” επί μήνες εκατομμύρια παρτίδες από ανθρώπους που είναι εξπέρ του παιχνιδιού.
Το νέο AlphaGo Zero ξεκίνησε χωρίς να έχει καμία ανθρώπινη εκπαίδευση, πέρα από τη γνώση των κανόνων. Το νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης άρχισε να παίζει με τον εαυτό του για εξάσκηση και μέσα σε τρεις μέρες – αφού είχε παίξει σχεδόν 5 εκατομμύρια παιγνίδια – ήταν πια ικανό να νικήσει το προηγούμενο πρόγραμμα AlphaGo (αυτό που είχε νικήσει τους πρωταθλητές) με σκορ 100-0.
Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τη διάρκεια της αυτοδιδασκαλίας του, το AlphaGo Zero ανακάλυψε και εξέλιξε μέσα σε λίγες μέρες τεχνικές που χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να ανακαλυφθούν από τους ανθρώπους.
Ο Pedro Domingos, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, πάντως είναι συγκρατημένος και αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την ανθρώπινη νοημοσύνη. Επισημαίνει ότι το πρόγραμμα πρέπει να παίξει πολλά εκατομμύρια παιχνίδια για να καταφέρει να γίνει εξπέρ- πολύ περισσότερα από αυτά που παίζει ένας άνθρωπος για να γίνει πρωταθλητής. Αυτό δείχνει ότι ο τρόπος που “σκέφτεται” το πρόγραμμα είναι εντελώς διαφορετικός. (MIT Technology Review)