Σε μία παράγραφο

Ωραίες οι ειδήσεις σήμερα, με την έννοια ότι τις βρήκαμε ενδιαφέρουσες. Για το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ δεν γράφουμε ακόμα κάτι, όποιος ενδιαφέρεται ας διαβάσει την ανάλυση του Αντώνη Παπαγιαννίδη, την συνδέουμε επειδή διαφωνούμε στο ύφος και όχι τόσο στην ουσία, εμείς θα τα καταγράψουμε σε άλλο ύφος αλλά περιμένουμε “να κάτσει ο καφές” για να τα πούμε ψύχραιμα.

Πέντε διαφορετικούς  νόμους έχει ψηφίσει η Βουλή από το 2009. Πέντε. Κι αυτή τη φορά για να ανατρέψει τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων. Ωραίο κράτος!
Διαβάστε για το συνέδριο των συνεδρίων. Αυτό του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Αυτές τις μέρες θα καταγράφουμε ό,τι βρίσκουμε ενδιαφέρον από αυτά που διαβάζουμε γιατί το θέμα απαιτεί γνώσεις που φυσικά δεν έχουμε. Μελετούμε όμως με επιμέλεια και έχουμε και την ικανότητα να επιλέγουμε από τα καλά, τα καλύτερα.
Επιτέλους η Αθήνα αποκτά αποτεφρωτήριο! Ψηφίστηκε στη Βουλή.
Διαβάστε και τις υπόλοιπες ειδήσεις.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10 λεπτά.

Το αποψινό FACT επιμελήθηκε ο Θανάσης Παναγόπουλος με τη βοήθεια της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου.

Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!

Πέντε νόμοι για τα αυθαίρετα από το 2009

Τον πέμπτο νόμο από το 2009 (!) για την νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων θα ψηφίσει σήμερα η Βουλή.  ο οποίος φέρνει δύο σημαντικές αλλαγές για ιδιοκτήτες αυθαιρέτων (που κατασκευάστηκαν μέχρι την 28η Ιουλίου 2011) και μη κτισμάτων:
-προβλέπει μειωμένα πρόστιμα και αύξηση του αριθμού των δόσεων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
-περιλαμβάνει  διάταξη για τη δυνατότητα ενεργειακής αυτονόμησης των διαμερισμάτων

Το ενδιαφέρον όμως παρουσίαζεται εδώ:
Όσον αφορά στη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων εις βάρος των οποίων υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, η γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Ρένα Κλαμπατσέα υποστήριξε ότι δεν είναι γενική αλλά περιορίζεται σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις και τελεί υπό τον έλεγχο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικών Θεμάτων.

Αντίθετη ήταν η εκτίμηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που στο πόρισμά της επισημαίνει ότι η νομολογία του ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι αντίκειται στην αρχή της διάκρισης των λειτουργιών και την υποχρέωση της πολιτείας να συμμορφώνεται ως προς το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων. (Καθημερινή)

Ξεκίνησε το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κομματος Κίνας

Είναι ένα από τα πραγματικά σημαντικά πολιτικά γεγονότα του πλανήτη το συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που γίνεται αυτές τις μέρες στο Πεκίνο.

Δεν υπάρχει ούτε ένα forum, intelligence unit, μεγάλο και prestigious ΜΜΕ που τις τελευταίες εβδομάδες δεν μας έστειλε ένα εμέηλ με την προτροπή να αγοράσουμε ένα εξειδικευμένο report ανάλυσης της κατάστασης στην Κίνα. Βλέπετε η Κίνα είναι ο γίγαντας, η τεράστια αγορά που ονειρεύονται όλοι τα κατακτήσουν για να καταλήξουν, κατά το γνωστό ανέκδοτο, να αγοράζουν ακόμα περισσότερα πράγματα από τους Κινέζους. Πολύ σημαντικό γεγονός λοιπόν θα επιλέγουμε από τα διαβάσματά μας όσα θεωρούμε σημαντικά και θα σας ενημερώνουμε.

Το συνέδριο του ΚΚΚ διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια αλλά αυτό που κάνει το φετινό συνέδριο ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι πέντε από τα επτά μέλη του Πολιτικού Γραφείου, του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου της χώρας θα αποσυρθούν και πρέπει, βέβαια, να αντικατασταθούν. Από τα επτά μέλη του Πολιτικού Γραφείου, μόνον ο Πρόεδρος Xi που ξεκινά τη δεύτερη πενταετία του και ο Πρωθυπουργός  Li Keqiang θα παραμείνουν στη θέση τους. Ακόμα, αναμένεται ν’ανανεωθεί σχεδόν κατά το ήμισι το ευρύτερο Πολιτικό Γραφείο που αριθμεί τα 200 μέλη, αυτό που εδώ αποκαλούμε κεντρική επιτροπή του κόμματος.

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι αν ο Xi θα ορίσει διάδοχο ή μετά το πέρας και της δεύτερης θητείας του, το 2022 αποφασίσει να παραμείνει επ’αόριστω πρόεδρος. Το ενδεχομενο της παραμονής του στην εξουσία δεν θεωρείται πιθανή εξέλιξη από τους αναλυτές δεδομένου ότι μια τέτοια εξέλιξη θα απονομιμοποιήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα στα μάτια του λαού ένα κόμμα για το οποίο ο Πρόεδρος Xi νοιάζεται ιδιαίτερα.

Η αλλαγές αυτές στην ηγεσία και τη δομή του ΚΚΚ γίνονται σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία. Μέλλει να δούμε αν η μεγάλη αυτή χώρα επιλέξει πολιτικές σύγκρουσης ή συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τον τρόπο που το αυταρχικό κομμουνιστικό της καθεστώς θα διαχειριστεί την πίεση για περισσότερες ελευθερίες που θα προκύψει με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού και τη δημιουργία πλούτου.

Πηγή: Signal, Eurasia.

Ψηφίστηκε το αποτεφρωτήριο νεκρών στον Ελαιώνα

Τη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στον Ελαιώνα αποφάσισε η Βουλή και συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα περιλαμβάνεται άρθρο με το οποίο αλλάζει η χρήση γης και διευθετούνται χωροταξικές εκκρεμότητες που απαιτούνταν για να ξεκινήσει η κατασκευή του κέντρου αποτέφρωσης, στο χώρο τον οποίο έχει παραχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων.

Το οικόπεδο που θα κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο νεκρών είναι στον Ελαιώνα, έκτασης περίπου δέκα στρεμμάτων, και βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο υπό κατασκευή τζαμί με είσοδο από την λεωφόρο Αθηνών.

Βάσει της μελέτης που έχει κάνει ο δήμος το αποτεφρωτήριο θα περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις χιλίων περίπου τ.μ. με κόστος κατασκευής 1,5 εκατ. ευρώ. Η απόσβεση της επένδυσης, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν η αρμόδια αντιδήμαρχος, θα έχει γίνει σε δύο χρόνια αφού ετησίως περίπου χίλιοι έλληνες μεταφέρονται στην Βουλγαρία προκειμένου να αποτεφρωθούν με κόστος σχεδόν 3.000 ευρώ. Στην Αθήνα, το κόστος θα ανέρχεται σε 500 ευρώ. Το όλο θέμα ήδη έχει εγκριθεί ομόφωνα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου, ενώ το φθινόπωρο θα εγκριθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η επένδυση θα γίνει με σύμπραξη ιδιώτη και θα γίνει ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος μέσα στους επόμενους μήνες προκειμένου να αναδειχθεί ο ιδιώτης που θα συνεργαστεί με το δήμο.

 

Ο Ραχόι προς Πουτζντεμόν: “Φέρσου λογικά”

“Ζητώ από τον Πουτζντεμόν να φερθεί λογικά και μετρημένα, να βάλει πρώτα το συμφέρον όλων των πολιτών”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ραχόι, λίγες ώρες πριν το τέλος της προθεσμίας που έχει ο Πουιζδεμόν για να πάρει πίσω την κήρυξη της ανεξαρτησίας.

Xιλιάδες καταλανοί βγήκαν χθες το βράδυ στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση ισπανικού δικαστηρίου να θέσει υπό κράτηση δύο επικεφαλής του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας, τον Ζόρντι Κουσάρτ και τον Ζόρντι Σάντσες.

Σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, οι διαδηλωτές ήταν περίπου 200.000.

Λίγες ώρες νωρίτερα, χθες το μεσημέρι, χιλιάδες εργαζόμενοι σταμάτησαν τις δουλειές τους για να κρατήσουν μερικών λεπτών σιγή και να ζητήσουν “την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων”. (Το Βήμα)

Περίπου 7.000 παιδιά προσφύγων θα φοιτήσουν φέτος

Στις 7.000 εκτιμά το υπουργείο Παιδείας το συνολικό αριθμό των προσφυγόπουλων, ηλικίας 6-16 ετών, που θα φοιτήσουν φέτος σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία, καθώς επίσης και σε δομές ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων). Αναλυτικά, πρόκειται για 2.439 παιδιά προσφύγων που μένουν σε διαμερίσματα και ξενώνες και που θα παρακολουθήσουν το πρωινό σχολικό πρόγραμμα, καθώς και για 2.360 παιδιά, που μένουν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και θα φοιτήσουν σε ΔΥΕΠ (απογευματινό πρόγραμμα). (ΣΚΑΙ)

Μείωση των ακάλυπτων επιταγών κατά 70%

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος Αθέτησης Υποχρεώσεων της “Τειρεσίας” η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών ήταν 177,7 εκατ. ευρώ το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους έναντι 640,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι τράπεζες έχουν σταματήσει πλέον να εκδίδουν μπλοκ επιταγών καθώς και στο ότι οι επιχειρήσεις δεν δίνουν πίστωση πίστωση και απαιτούν μετρητά. (CNN Greece)

Brexit: Ψίχουλα τα 20 δισεκατομμύρια

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Τajani δήλωσε την Τετάρτη ότι ο λογαριασμός του Brexit κυμαίνεται “μεταξύ 50 και 60 δισεκατομμυρίων” ευρώ, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά τις ανεπίσημες εκτιμήσεις των Βρυξελλών χαρακτηρίζοντας “ψίχουλα” τα 20 δισ. που διαρρέονται από το Λονδίνο.

“Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά η βρετανική κυβέρνηση δεν είναι. Τα 20 δισεκατομμύρια είναι ψίχουλα. Ο λογαριασμός διαμορφώνεται γύρω από τα 50 με 60 δισεκατομμύρια, αυτή είναι η πραγματικότητα”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εκπομπή BBC Newsnight, αναφερόμενος στο ποσό που προβάλλεται από το Λονδίνο. (Politico.eu)

Theresa May: Η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για Brexit χωρίς συμφωνία

Όταν ρωτήθηκε, στο κοινοβούλιο, αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία με τους Ευρωπαίους, κάτι που σύμφωνα με τους επικριτές της θα βύθιζε τη Βρετανία σε οικονομική αβεβαιότητα, η Μέι απάντησε: “Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους της κυβέρνησης να μην προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά σενάρια. Αυτό ακριβώς κάνουμε”. (Capital)

 

Δικαστήριο της ΕE: Διάκριση σε βάρος των γυναικών το κοινό όριο ύψους

Μέχρι σήμερα το όριο ελάχιστου ύψους που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία είναι ανεξαρτήτως φύλου 1,70 μ. Όλα ξεκίνησαν με την προσφυγή στη ελληνική δικαιοσύνη υποψηφίας που δεν της επετράπη να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την εισαγωγή της στη σχολή της αστυνομίας λόγω του ύψους της. Οι ελληνικές δικαστικές αρχές απευθύνθηκαν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για γνωμοδότηση. Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι όντως η γυναίκα αυτή ήταν θύμα διακρίσεων. Καθώς το μέσο ύψος των γυναικών είναι μικρότερο από αυτό των ανδρών, το όριο του 1,70 που ισχύει για όλους τους υποψήφιους για την εισαγωγή τους στις αστυνομικές σχολές “αποτελεί έμμεση διάκριση καθώς αποκλείει πολύ μεγαλύτερο αριθμό γυναικών απ’ό,τι ανδρών”, αναφέρει στην απόφασή του. (Euro2Day)

 

Στο George Saunders το λογοτεχνικό βραβείο Man Booker

Ο Αμερικανός συγγραφέας George Saunders είναι ο φετινός νικητής του The Man Booker Prize, του σημαντικότερου λογοτεχνικού βραβείου της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, για το μυθιστόρημά του “Λήθη και Λίνκολν”.

Το Λήθη και Λίνκολν αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα του διεθνούς καθιερωμένου διηγηματογράφου, και εξιστορεί την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Αβραάμ Λίνκολν στο κοιμητήριο όπου κηδεύτηκε ο εντεκάχρονος γιος του, Γουίλι. Εκείνο το βράδυ, ο Αβραάμ Λίνκολν φθάνει μόνος στο νεκροταφείο, θέλοντας να περάσει χρόνο με το άψυχο σώμα του γιου του. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα φαντάσματα αυτών που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή και αυτών που έχουν πεθάνει, από καιρό, συνυπάρχουν· μια μνημειώδης μάχη πραγματοποιείται για την ψυχή του μικρού Γουίλι.

Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες στα Ελληνικά από τις Εκδόσεις “Ίκαρος”.
Πληροφορίες για το συγγραφέα και το έργο από το μπλογκ του εκδοτικού οίκου.