Σε μία παράγραφο

Ημέρα με σημαντικές ειδήσεις. Τις καταγράφουμε δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στον σχολιασμό τους.
Από την αρχή έκδοσης του FACT καταγράφουμε τις διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες για πολλούς Έλληνες. Τα σημερινά στοιχεία για τη φτώχεια στην Ελλάδα χτυπάνε πάλι καμπανάκι.
Η γνωστή είδηση για τις τρύπες στον προϋπολογισμό παίζει πάλι ψηλά στην ειδησεογραφία ενώ είναι βέβαιο ότι ο νέος Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις.
Ο πρώτος “μιλένιαλ” που γίνεται αρχηγός κράτους είναι γεγονός για την Ευρώπη. Ανάσα για τον Σουλτς και καταποντισμός για τον Γκρουέφσκι στη γειτονική μας ΠΓΔΜ.  Διορία στους Καταλανούς από την κεντρική κυβέρνηση στην Ισπανία να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους.
Ενώ ο Πρωθυπουργός είναι στις ΗΠΑ τις εντυπώσεις στο πολιτικό πεδίο τις κλέβει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί με αφορμή το ταξίδι αυτό. Απευθύνθηκε στους Έλληνες πολίτες ωσάν να είναι αυτός ο Πρωθυπουργός και κέρδισε τις εντυπώσεις. Καλά πρώτα δείγματα από το νέο επικοινωνιακό επιτελείο.
Η αίτηση της Ηριάννας Β. να αποφυλακιστεί απορρίφθηκε.
Η τελευταία είδηση και η πιο ξεχωριστή και δίνει και τον τίτλο του δελτίου.  Στην Πολιτεία της Καλιφόρνια πλέον τα pet shop θα μπορούν να διαθέτουν μόνον αδέσποτα.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5 λεπτά.

Για το αποψινό FACT συνεργάστηκαν οι Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!

Eurostat: Σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ένας στους τρεις Έλληνες

Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω καταστάσεις:

  • έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος
  • στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις
  • ζει σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει “κανονική δουλειά”

    Στην Ελλάδα το 2016 βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας το 35,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008.

    Η κατάσταση στην Ελλάδα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το 2015 όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 35,7%.
    Στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό βελτιώθηκε το 2016 στο 23,4% από 23,7% το 2008.

Σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα είναι μόνο η Βουλγαρία (40,4%) και η Ρουμανία (38,8%) ενώ στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Τσεχία (13,3%), η Φινλανδία (16,6%) και η Δανία (16,7%). (Ναυτεμπορική)

 

Πρόστιμα ΚΟΚ με βάση εισοδηματικά κριτήρια

O υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι έρχονται πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) με βάση εισοδηματικά κριτήρια.  Το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα προβλέπει την επιβολή ενός προστίμου βάσης, το οποίο θα αυξάνεται στη συνέχεια με βάση τα οικονομικά στοιχεία του παραβάτη που θα αντλούνται μέσω του ΤΑΧΙS. (In.gr)

Σχόλιο: Στη Φινλανδία, στην Ελβετία και πρόσφατα στην Αγγλία τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες είναι ανάλογα με τα εισοδήματα τους. Στη χώρα μας με την πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα ο,τιδήποτε συνδέεται με το εισόδημα έχει το πολύ μεγάλο πρόβλημα του προσδιορισμού του πραγματικού του χαρακτήρα. Αυτό ισχύει και για τα πρόστιμα αλλά και για τα επιδόματα. Η πρόσφατη είδηση για την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ καταναλωτή με βίλα 1.000 τ.μ. στην Κηφισιά είναι ενδεικτική. Γενικά όταν δεν έχεις σοβαρά και έγκυρα δεδομένα δεν μπορείς να κάνεις ούτε δίκαιη επιδοματική πολιτική ούτε να επιβάλεις ποινές. (Θ.Π.)

 

Υστέρηση στον προϋπολογισμό λόγω των επιστροφών φόρου

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου αποκαλύπτουν υστέρηση στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κατά 2,391 δισ. ευρώ.  Μεγάλο μέρος της τρύπας οφείλεται στις αυξημένες επιστροφές φόρου, που ανήλθαν συνολικά σε 4 δισ. ευρώ. Οι υπόλοιπες δαπάνες υστερούν κατά 2,316 δισ. ευρώ ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 4,502 δισ. ευρώ όταν ο στόχος ήταν 4,556 δισ. ευρώ (υστέρηση 54 εκατ. ευρώ). (Capital)

Σχόλιο: Το κράτος στο 9μηνο πλήρωσε 4 δισ. επιστροφές φόρου (προκειμένου να πιάσει τον στόχο που τέθηκε κατά το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και να πετύχει την εκταμίευση των 800 εκατ. από τον ESM) αλλά έχει σταματήσει να πληρώνει τους προμηθευτές του. Με όλα αυτά ο φετινός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιτευχθεί. Τα δύσκολα είναι του χρόνου που ο στόχος θα ανέλθει στο 3,5%.

 

Διορία μέχρι την Πέμπτη στον Πουτζντεμόν

Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας και την απευθείας διακυβέρνησή της εάν ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν δεν εγκαταλείψει την προσπάθεια για απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία έως τις 11:00 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία. “Ο κ. Πουτζντεμόν έχει ακόμη την ευκαιρία να αρχίσει να επιλύει την κατάσταση, πρέπει να απαντήσει ναι ή όχι στην κήρυξη της ανεξαρτησίας”, είπε η Σάενθ ντε Σανταμαρία. (Το Βήμα)

Tο τηλεοπτικό δίκτυο TV3, επικαλούμενο πηγές της καταλανικής κυβέρνησης, μετέδωσε πως, σε αντίθεση με τα όσα έχει ζητήσει η Μαδρίτη, οι Καταλανοί δεν προτίθενται να κάνουν ξεκάθαρο αν έχουν κηρύξει την ανεξαρτησία τους ή όχι, την ερχόμενη Πέμπτη. (Reuters)

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε να τεθεί υπό κράτηση, χωρίς δικαίωμα εγγύησης, ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας Χοσέ Λιουίς Τραπέρο, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας με την κατηγορία της ανταρσίας αλλά τελικώς και με απόφαση δικαστηρίου αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικού όρους. (Ναυτεμπορική)

 

Θρίαμβος Κουρτς, ανάσα για Σουλτς, καταποντισμός Γκρουέφσκι

Όχι. Η φράση “Μεγάλος νικητής των πρόωρων βουλευτικών στην Αυστρία αναδείχθηκε το κεντροδεξιό κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς” δεν είναι ένα δημοσιογραφικό κλισέ. Η (αναμενόμενη) νίκη της κεντροδεξιάς οφείλεται αποκλειστικά στον 31χρονο πρώην Υπουργό των Εξωτερικών και σ’αυτό δεν υπάρχει ούτε ένας που να διαφωνεί. Στις χθεσινές εκλογές ο Κουρτς εκτόπισε από την πρώτη θέση τους Σοσιαλδημοκράτες, μια θέση που την κατείχαν επί 50, σχεδόν, χρόνια με εξαίρεση τις εκλογές του 2002 όταν είχαν έρθει πάλι δεύτεροι.
Η Κεντροδεξιά συγκέντρωσε το 31,5% των ψήφων και μιλάμε για μια εντυπωσιακή αύξηση από το 24% που είχε συγκεντρώσει στις τελευταίες εκλογές. Η άνοδος της ακροδεξιάς και η ανάδειξή της σε ρυθμιστή του πολιτικού συστήματος είναι η αλήθεια ότι “δημιουργεί ατμόσφαιρα”.
Το Politico σήμερα “θυμήθηκε” τις έντονες αντιδράσεις της ΕΕ όταν το 2002, ο τότε ηγέτης του ακροδεξιού FPO μπήκε στην κυβέρνηση συνασπισμού με το OVP προκαλώντας την ακαριαία αντίδραση των χωρών μελών της ΕΕ οι οποιες απείλησαν με άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Αυστρία επειδή νομιμοποιούσε την Άκρα Δεξιά. Εύλογα αναρωτιέται ο Ryan Heath αν σήμερα η ΕΕ θα πράξη ανάλογα.
Το αναρωτιόμαστε κι εμείς. Μέλλει να δούμε αν η ΕΕ ακολουθεί τα τρεντ της εποχής ή ηγείται.

Στη Γερμανία και στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής έδωσαν μια “ανάσα” στον Μάρτιν Σουλτς (όπως τη χαρακτηρίζει η Handelsblatt) μετά τη συντριβή του SPD στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Το SPD αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στο κρατίδιο έπειτα από 19 χρόνια, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) έπεσαν στο χαμηλότερο ποσοστό τους από το 1959.

Στην ΠΓΔΜ σοκ έχει προκαλέσει η συντριβή του εθνικιστικού VMRO του Ν.Γκρουέφσκι και η επικράτηση των Σοσιαλδημοκρατών ακόμα και στα παραδοσιακά “κάστρα” των εθνικιστών. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να μιλάμε για μια νέα εποχή στη γειτονική μας χώρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δεύτερος γύρος των εκλογών στις περιοχές όπου επικρατεί η αλβανόφωνη μειονότητα. Διαβάστε μια ωραία ανάλυση στο Balkan Insight.

Brexit, Grexit, dejavu

Στη Βρετανία άρχισε η συζήτηση για το πώς θα ξοδέψουν τα αποθεματικά τους, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες. H Τερέζα Μέι πηγαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, μήπως και καταφέρει κάτι παραπάνω από τον διαπραγματευτή της Ντέιβιντ Ντέιβις τον οποίον οι Ευρωπαίοι συνομιλητές του δεν έχουν και περί πολλού. Η πρωθυπουργός χθες το απόγευμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Μέρκελ και σήμερα με τον Μακρόν, προκειμένου να αναλάβουν πρωτοβουλίες τερματισμού του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις. Απόψε είναι προγραμματισμένο το δείπνο με τους Ντέιβις-Μπαρνιέ. Εδώ η λίστα με όσους συμμετέχουν.

Στο μεταξύ, η Ντέιλι Τέλεγκραφ γράφει ότι από τα νέα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι η Βρετανία είναι φτωχότερη κατά μισό τρισεκατομμύριο λίρες απ’ όσο νομίζαμε. Το νούμερο αντιστοιχεί σε 25% του ΑΕΠ. Η λίρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ίσως πέσει τόσο ώστε να χρειαστεί να στηριχτεί, και να “επιστρέψουμε τις εποχές του 1976 και του ΔΝΤ”, όπως δήλωσε στην εφημερίδα εκπρόσωπος του οίκου Τζέφρις.

Αποθεματικά, ΔΝΤ, πτώση ΑΕΠ, επείγοντα τηλέφωνα σε επίπεδο αρχηγών για να παρακαμφθεί η δημιουργική ασάφεια του βασικού διαπραγματευτή. Το deja vu με την Ελλάδα είναι διαρκές (για όποιον ενδιαφέρεται, εδώ ένας αναλυτικός οδηγός της κοινής φρασεολογίας και πρακτικής Brexit-Grexit).

Η Ντάουνινγκ Στριτ λέει πάντως να μην το κάνουμε θέμα, και πως το αποψινό δείπνο ήταν προγραμματισμένο, απλώς είχε παραλείψει να το αναφέρει δημοσίως. Πιθανώς γιατί το προηγούμενο είχε καταλήξει σε φιάσκο. Έτσι το έμαθαν όλοι από το tweet της δημοσιογράφου του BBC Λόρα Κούνσμπεργκ στις 8.34 το βράδυ της Κυριακής.

Η Μέι βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες και έχει δύο προβλήματα να λύσει. Το πρώτο να πείσει τους Ευρωπαίους να προχωρήσει η διαπραγμάτευση παράλληλα με τα σημερινά άλυτα ζητήματα (σύνορα Β. Ιρλανδίας, λογαριασμός Brexit, δικαιώματα ευρωπαίων υπηκόων στη Βρετανία). Οι Βρυξέλλες θέλουν πρώτα λύση και μετά συνέχιση των συνομιλιών.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι στο εσωτερικό. Χθες ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Labour Τζον Μακντόνελ είπε ότι υπάρχει υπερκομματική κοινή γραμμή ώστε η πρόταση της κυβέρνησης για Brexit χωρίς συμφωνία να καταψηφιστεί. Την τροπολογία στο νόμο για νέα ψηφοφορία επί της τελικής συμφωνίας έχει καταθέσει συντηρητικός βουλευτής ενώ την υπογράφουν εννιά ακόμη βουλευτές των Τόρις.

To tweet της ημέρας Ο κόκκινος ουρανός του Λονδίνου εξαιτίας του τυφώνα “Οφηλία  δημιουργεί σκηνικό αποκάλυψης στη βρετανική πρωτεύουσα το οποίο οι Leavers πιστώνουν στους Remainers.

 

Καλιφόρνια: Μόνον αδέσποτα θα μπορούν να διαθέτουν τα pet shops

Ονομάστηκε “Pet Rescue and Adoption ACT” και υπεγράφη προχθές από τον Κυβερνήτη της Πολιτείας της Καλιφόρνια, Jerry Brown. Στο εξής, τα pet shops της Πολιτείας θα μπορούν να διαθέτουν προς πώληση μόνο ζώα τα οποία έχουν σωθεί από το δρόμο, κοινώς αδέσποτα. Το διάταγμα αφορά σκύλους, γάτες και κουνέλια και έχει στόχο να περιορίσει την ανεξέλεγκτη εκτροφή ζώων η οποία συχνά γίνεται υπό άθλιες συνθήκες.
Απ’όσο διαβάζουμε δόθηκε τεράστιος αγώνας με συντονισμένες ενέργειες του Κυβερνήτη και των ζωοφιλικών οργανώσεων. Την εξέλιξη χαιρέτισε μέχρι και η ΡΕΤΑ.
Άντε και στα δικά μας!
Πηγή: Buzzfeed.

Η φωτογραφία είναι απο τη σελίδα που διατηρεί στο Facebook ο Φιλοζωϊκος Σύλλογος Άργους «Λάιζα». Στο FACT στηρίζουμε τη δράση του.