Σε μία παράγραφο

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη από τη δολοφονία του γνωστού δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου χθες το βράδυ στο γραφείο του. Οι συνάδελφοί του αλλά και μέρος του πολιτικού κόσμου ( ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ήταν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας) είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ αν κρίνουμε από τις επίσημες αντιδράσεις κομμάτων, δικηγορικών συλλόγων αλλά και τα σχόλια των δικηγόρων στα σόσιαλ μήντια.
Τα κίνητρα των δολοφόνων που επισκέφθηκαν το γραφείο του  ως πελάτες ερευνώνται ακόμα. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο.
Διαβάστε ποιος ήταν Μιχάλης Ζαφειρόπουλος και ποιες υποθέσεις είχε χειριστεί. (Καθημερινή)
Το ετήσιο ραντεβού με τη δημιουργία εντυπώσεων μεταφέρεται στις ΗΠΑ και στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ. Μαθαίνουμε και διάφορα χαριτωμένα από τις συνεντεύξεις των αξιωματούχων του όπως ότι δεν αποκλείουν την έκδοση του δικού τους bitcoin.
Το οικονομικό δελτίο περιλαμβάνει πλέον τα γνωστά: Φορολογική κόπωση.
Διαβάστε τις ειδήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία όπως τις καταγράφει ο Θύμιος Τζάλλας. Οι κυρίαρχοι λαοί έχουν πραγματικά παραφρονήσει.
Διαβάστε και τα highlights από το debate της Κεντροαριστεράς όπως τα κατέγραψε ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Σημαντικά όσα είπε σε φοιτητές ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Εντυπωσιακή πρωτοβουλία της Google.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5 λεπτά.

Το αποψινό FACT επιμελήθηκαν οι Βίβιαν Ευθυμιοπούλου με τον Θανάση Παναγόπουλο και τον Θύμιο Τζάλλα.
Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε! Καλό Σαββατοκύριακο!

ΔΝΤ: Το ετήσιο παιχνίδι των εντυπώσεων

Είναι φαινόμενο της εποχής, όπως εξήγησε ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγεωργίου στη Βίβιαν Ευθυμιοπούλου χθες το βράδυ στον Amagi η συζήτηση για το μέλλον της… σχέσης μας με το ΔΝΤ.
Λίγο η ετήσια δημοσίευση των στοιχείων του οργανισμού για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ανά χώρα, λίγο η συζήτηση για τους γενικούς άξονες στρατηγικής του Ταμείου που αναπόδραστα συνδέεται με τη χώρα μας και τους θεσμούς της ΕΕ, λίγο η ετήσια σύνοδος στην Ουάσινγκτον που ξεκινά την Κυριακή και αμέσως-αμέσως αντιλαμβανόμαστε όλοι πως για να αποτιμήσουμε δηλώσεις και ειδήσεις πρέπει να τις περάσουμε από ψιλό κόσκινο. Πολύ συναίσθημα  και η ουσία θέλει χρόνο να αποτιμηθεί.
Χθες το βράδυ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συζήτηση που διοργάνωσε το Elliot School of International Affairs δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος με ή χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά “είναι πολύ δύσκολο να δουλέψουμε με έναν οργανισμό που έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω” (Ναυτεμπορική)

Πριν από λίγο κι ενώ κλείναμε το δελτίο διαβάσαμε στη “Ναυτεμπορική” ότι σε συνέντευξη που έδωσε ο Πολ Τόμσεν δηλώνει ότι το Ταμείο δεν ζητά πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα γιατί εκτιμά ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του 2,2% πλεόνασμα.

Σχόλιο: Παρ’όλη τη συνεχιζόμενη πολιτική ρευστότητα που επικρατεί στην Ελλάδα (αλλά και στην Ευρωζώνη με τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης σε εκκρεμότητα) είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κυβέρνηση να δείξει σε διεθνείς και ντόπιους κύκλους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν έχει ξοφλήσει” και παραμένει μια υπολογίσιμη δύναμη που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας για καιρό ακόμα.

Αύξηση χρεών στο Δημόσιο. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί δεν πληρώνουν

Είδηση ρουτίνας πλέον η αύξηση των χρεών προς το Δημόσιο.

Κατά 1,068 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τον Αύγουστο. Έτσι, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ανήλθε τον Αύγουστο στα 98,23 δισ. ευρώ. (Ναυτεμπορική)

Την ίδια ώρα Οφειλές 894,2 εκατ. ευρώ προς ιδιώτες αποπλήρωσε στο οκτάμηνο το Δημόσιο. Να υπενθυμίσουμε ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να διοχετεύσει στην αγορά 1,2 δισ. ευρώ, δεν θα εκταμιευθεί από τον ESM η δόση των 800 εκατ. ευρώ. (Καθημερινή)

4 στους 10 μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς δεν πλήρωσαν τις ασφαλιστικές εισφορές του 2016. (Capital)

 

Brexit: η εβδομάδα που πέρασε, 7-13 Οκτωβρίου

Την περασμένη Τρίτη, η Τερέζα Μέι σε ραδιοφωνική της συνέντευξη είπε ότι δεν ξέρει τι θα ψήφιζε, αν γινόταν ξανά δημοψήφισμα. Ξέρουμε τι ψήφισε στο προηγούμενο: remain.

Remain, και με τα δύο χέρια μάλιστα, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. “Κανείς δε έχει πολεμήσει πιο σκληρά από μένα για να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και δεν πρόκειται να αλλάξω τις απόψεις μου”, είπε το βράδυ της ίδιας μέρας ο Ντάμιαν Γκριν. Αυτό ήταν. Οι δημοσιογράφοι πήραν στο κατόπι όποιον remainer ήξεραν, και άρχισαν να τον ρωτάνε αν θα ψηφίσει Brexit στο επόμενο δημοψήφισμα, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν προβλέπεται να γίνει. Μέχρι το τέλος της ημέρας, η Μέι είχε ξεπεράσει και τη Μαρινέλλα, απαρνούμενη τετράκις το νέο Εθνικό Σύμβολο της Πίστεως.

Υπενθυμίζουμε ότι στη Βρετανία, ο πλέον φιλοευρωπαϊκός πολιτικός θεσμός υπήρξε το κοινοβούλιο. Εφτά στους δέκα βουλευτές είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Την Τετάρτη, ο επίσης remainer πρόεδρος του Σώματος, Τζον Μπέρκoου είπε ότι οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να αγνοήσουν τη λαϊκή ετυμηγορία. Ανάμεσα τους, και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος εκτός από remainer βρίσκεται πια και σε μόνιμη κατάσταση ζεν. Ενώ φιλοτεχνούσε έναν πίνακα ζωγραφικής, μιμούμενος με επιτυχία την τεχνική του Μπομπ Ρος, πληροφόρησε το εκλογικό σώμα ότι παραμένει ένας αμετανόητος remainer.

Όσο ο Κόρμπιν ζωγράφιζε, ο υπουργός Οικονόμων Φίλιπ Χάμοντ (οποία έκπληξις, remainer κι αυτός) έλεγε στην επιτροπή Οικονομικών στη Βουλή ότι δεν σκοπεύει να δεσμεύσει κονδύλια για σενάρια που δεν παίρνει κανείς στα σοβαρά, όπως για παράδειγμα ότι με το σκληρό Brexit θα σταματήσουν οι πτήσεις. Τι ήθελε να το πει; Από τα βάθη των 80s εμφανίστηκε ο 85χρόνος υπουργός Οικονομικών της Θάτσερ Νάιτζελ Λόοσουν και ζήτησε την αποπομπή του Χάμοντ με την κατηγορία του κινδυνολόγου σαμποτέρ.

Το παράδοξο είναι ότι η Βρετανία βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση αναβρασμού, ενώ για πρώτη φορά υπήρξε λίγο φως στις διαπραγματεύσεις. Αν και ο Μπαρνιέ αναφέρθηκε σε αδιέξοδο, και η κυβέρνηση ανέβαλε την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα συζήτηση του νομοσχεδίου για το Brexit, είναι πλέον πιθανό, πριν τελειώσει η χρονιά, η Ευρώπη να δεχθεί να συζητήσει τη μελλοντική της σχέση με τη Βρετανία.

Θα είναι σημαντική εξέλιξη, αφού ο Μπαρνιέ είχε υποστηρίξει ότι αν δεν λυθούν πρώτα οι διαφωνίες (λογαριασμός του Brexit, δικαιώματα Ευρωπαίων υπηκόων, σύνορα Βορείου Ιρλανδίας) η διαπραγμάτευση θα παραμένει στάσιμη. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι οι προσδοκίες για εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα είναι χαμηλές.

Η εβδομάδα σε μία δημοσκόπηση: remainer και ο κυρίαρχος λαός που πιστεύει ότι το Brexit ήταν λάθος.

Τα highlights του debate της Κεντροαριστεράς

Όλα τα επιτελεία ευτυχή και οι υποστηρικτές ικανοποιημένοι αν και μ’ενα διακριτό τόνο ανακούφισης στα σχόλιά τους για το γεγονός ότι στο χθεσινό, πρώτο debate των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ο “χώρος δεν εκτέθηκε”. Ήταν όντως ένα σοβαρό και μετρημένο θέαμα.

Ένα καλό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ για τη ροή του debate μπορείτε να διαβάσετε εδώ, στο σάιτ του Action24 που διοργάνωσε και το debate.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε επίθεση κατά της Φώφης Γεννηματά για την απόρριψη της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αλλά και για την στάση της στην ψηφοφορία για αλλαγή φύλου στα 15 λέγοντας ότι “κρύβεται”. Tόνισε  ότι ο μεγάλος προοδευτικός χώρος χωράει και σοσιαλιστές και δημοκράτες και φιλελεύθερους ακτιβιστές λέγοντας  “Αν εκλεγώ θα υπάρχει χώρος για όλους: από δεξιά μέχρι αριστερά. Τα άλλα είναι λογική μικρού κόμματος”.

Ο Γιώργος Καμίνης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να διαλυθούν τα κόμματα που απαρτίζουν τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς και να γίνει πολυτασικός. Σε ερώτηση του Στ. Θεοδωράκη αν θα εγκαταλείψει το δημαρχιακό θώκο εφόσον εκλεγεί, απάντησε αρνητικά, επικαλούμενος τα παραδείγματα των Ρέντσι, Σιράκ και Μιτεράν. Είπε “Δεν έχω στο μυαλό μου ένα αρχηγικό κόμμα αλλά πρωτίστως ένα κόμμα ανοιχτό. Ένα κόμμα διαφορετικό από αυτά που μας έχει κληρονομήσει η Μεταπολίτευση”.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ως λάθος της κυβέρνησης Παπανδρέου ότι έπρεπε να έχει ενοχοποιηθεί πλήρως η περίοδος του Κ. Καραμανλή. Σημείωσε δε ότι “πρέπει το νέο κόμμα να φέρει μπροστά τις θετικές στιγμές της παράταξης: τις μεταρρυθμίσεις, το κοινωνικό κράτος, την πατριωτική στάση” αλλά και “να αφήσουμε και κάποια πράγματα πίσω όπως η δημαγωγία, το πελατειακό κράτος, φαινόμενα διαφθοράς”.

Ο Γιάννης Ραγκούσης πρότεινε να μην δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Μητσοτάκη εφόσον δεν συγκεντρώσει 151 βουλευτές. Παράλληλα, δήλωσε ότι όταν παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ δεν μετακόμισε σε άλλο κόμμα. “Όπως όλοι οι Ελληνες και εγώ είχα ανάγκη τις 7.000 ευρώ της βουλευτικής αποζημίωσης. Έφυγα όμως και πήγα σπίτι μου, όχι σε άλλο φορέα”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Μανιάτης τόνισε ότι “μέσα στα Μνημόνια το ΠΑΣΟΚ στάθηκε όρθιο και κατάφερε να κρατήσει και την χώρα όρθιο” και υποστήριξε ότι ως υπουργός έδωσε το στίγμα του και κατέβαλε σημαντική προσπάθεια να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά η χώρα.

 

Υπέρ της επανασύνδεσης ΕΕ-Ρωσίας τάχθηκε ο Γιούνκερ

Τη θέση ότι η ΕΕ πρέπει να επανασυνδεθεί με τη Ρωσία, εξέφρασε την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. “Μπορεί στα αλήθεια κάποιος να σκεφθεί το μέλλον της Ευρώπης χωρίς να έχει το βλέμμα στη μεγάλη Ρωσία;”, είπε ο Γιούνκερ στη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου.

Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης δεν ήταν καθόλου αισιόδοξος. Μίλησε για δημογραφική και οικονομική παρακμή τα επόμενα χρόνια λέγοντας ότι “Σε μερικά χρόνια, η ΕΕ θα παράγει το 15% του παγκόσμιου πλούτου, έναντι περίπου 25% σήμερα”, και “καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα έχει περισσότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και δεν θα είναι μέλος των G7 σε 25 χρόνια”. (Τα Νέα)

Ελλάδα-Γερμανία: Εξάμηνη παράταση των ελέγχων διαβατηρίων

Η Γερμανία παρέτεινε για επιπλέον έξι μήνες τους προσωρινούς ελέγχους διαβατηρίων στα σύνορά της με την Αυστρία και για τις πτήσεις από Ελλάδα, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για πιθανές νέες τρομοκρατικές επιθέσεις και για την λαθρομετανάστευση, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας την Πέμπτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε καταρχήν την γαλλογερμανική πρόταση να επιτρέπονται περισσότεροι μόνιμοι συνοριακοί έλεγχοι εντός ζώνης Σένγκεν.

Η Γερμανία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους υπουργούς Εσωτερικών των χωρών της ζώνης Σένγκεν της Ε.Ε. σχετικά με την απόφασή της. Δηλαδή την ανακοίνωσε απλώς με επιστολή της, για να ακριβολογούμε.

Σημείωση: Μετά την μαζική εισροή μεταναστών και προσφύγων στη Δυτική Ευρώπη το 2015, η Κομισιόν επέτρεψε στην Γερμανία να επιβάλλει ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία. Το μέτρο αυτό επρόκειτο να λήξει στις 11 Νοεμβρίου.
Πηγή: Ναυτεμπορική.

Λαγκάρντ: Διόλου απίθανο το ΔΝΤ να αναπτύξει Bitcoin

Ήρθε η ώρα οι κεντρικές τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές του πλανήτη να ασχοληθούν σοβαρά με τα ψηφιακά νομίσματα, δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο CNBC η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde με αφορμή το ετήσιο συνέδριο του ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αναπτύξει κάποια στιγμή το δικό του κρυπτονόμισμα. Ανέφερε ως παράδειγμα τα ειδικά  δικαιώματα ανάληψης (Special Drawing Right – SDR), δηλαδή, το αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο το οποίο δημιούργησε το ΔΝΤ ως εναλλακτική μορφή των υφιστάμενων επίσημων συναλλαγματικών διαθεσίμων των χωρών-μελών του, το οποίο θα μπορούσε να ενσωματώσει τεχνολογία παρόμοια με αυτήν των ψηφιακών νομισμάτων.

 

H Google στο πλευρό των ανειδίκευτων

Η Google ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 1 δισ. δολάρια καθώς και 1 εκατομμύριο εργατοώρες προκειμένου να επανεκπαιδεύσει τους ανθρώπους στις ΗΠΑ με τις ψηφιακές δεξιότητες που “χρειάζονται για να βρουν δουλειά ή να αναπτύξουν την επιχείρησή τους”. Ευελπιστεί δε ότι με αυτό τον τρόπο θα “σωθούν κάποιες καριέρες” που καταστρέφονται από την επέλαση της τεχνολογίας.  (Google Blog)