Σε μία παράγραφο

Δύσκολη ημέρα σήμερα και ειδησεογραφικά flat. Δύσκολη γιατί η συζήτηση στη Βουλή του ΝΣ για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου έχει βαρύνει πολύ την ατμόσφαιρα από αυτά που ακούγονται. Δεν θα παραστήσουμε τους σοκαρισμένους. Απογοητευμένοι είμαστε σίγουρα.
Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, διαβάστε μια ενδιαφέρουσα, “έκκεντρη”, ανάλυση που συνδέουμε.
Μετά από 113 συνεδριάσεις, κάποιες θυελλώδεις και σίγουρα κάποιες ιστορικές, ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε αποχωρεί από το Eurogroup. Ο αποψινός τίτλος βγήκε από αυτή την είδηση και όσα του αφιέρωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.
Διπλωματική κρίση ΗΠΑ-Τουρκίας.
Νόμπελ στα συμπεριφορικά οικονομικά. Διαβάστε τι είναι αυτά.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5’λεπτά.

Το αποψινό FACT επιμελήθηκαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

Η είδηση
Ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση επί του ΝΣ ια τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Η κυβέρνηση νωρίς το απόγευμα κατέθεσε νομοτεχνική αλλαγή στη διάταξη που δείχνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου στα 15 έτη. Η αλλαγή αφορά τη σύνθεση της επιτροπής που θα γνωμοδοτεί για τους ανηλίκους.
Οι ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το άρθρο για τα 15 έτη ενώ η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε άλλη, δική της, πρόταση νόμου.

Το σχόλιο
Στην έκδοση της 20ης Σεπτεμβρίου είχαμε υποστηρίξει ότι τα δικαιώματα είναι ένας “προοδευτικός φερεντζές”και η αντιπολίτευσης ορθώς είχε ανακοινώσει αρχικά ότι δεν θα ψηφίζει κανένα ΝΣ που δεν θα είχε τη στήριξη όλων των βουλευτών και των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει ένα δικό της νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου δηλώνει ότι επέλεξε να μπει στην ουσία του θέματος. Κι εκεί η Νέα Δημοκρατία δυστυχώς απέτυχε οικτρά αποκλείοντας του ανηλίκους από το δικαίωμα αυτό και θέτοντας τα 18 έτη ως όριο άσκησης του δικαιώματος.
Οι ανήλικοι ίσως είναι αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τη νομική προστασία και η άρνηση σε αυτές τις λίγες περιπτώσεις συνιστά μια απάνθρωπη βαρβαρότητα που διαιωνίζει το βάσανο αυτών των ανθρώπων.
Από αυτή την τακτική δεν έχασε η Νέα Δημοκρατία. Έχασε μόνον ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης. Λυπούμαστε πολύ.

O παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας εξηγεί με απλά λόγια το φαινόμενο της διαταραχής ταυτότητας φύλου.

“Επί του πιεστηρίου”
Η κυβέρνηση κατέθεσε νέα τροπολογία που ικανοποιεί τους ΑΝΕΛ για την “Τουρκική Ένωση Ξάνθης”.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το αίτημα θα εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη, με την τήρηση του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο προβλέπει παράλληλα και την απόρριψη του αιτήματος για λόγους εθνικής ή δημόσιας ασφάλειας. (In.gr)

Eurogroup: Χωρίς εσένα

Ένα Eurogroup στο οποίο η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα της συζήτησης αλλά θα είναι το τελευταίο με την παρούσα του σύνθεση που πρωταγωνίστησε στο ελληνικό δράμα τα τελευταία χρόνια.
Αποχωρεί ο Β.Σόιμπλε ενώ, σύμφωνα με σχόλιο που έκανε η Ελένη Βαρβιτσιώτη στο τουίτερ φαίνεται πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα παραμείνει πρόεδρος μέχρι να λήξει η θητεία του (ως πρόεδρος).
Πάλι από την Ελένη Βαρβιτσιώτη στο τουίτερ μαθαίνουμε ότι το αποχαιρετιστήριο σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη σημαία που υπογράφουν οι ΥΠΟΙΚ για να δωρίσουν στον Β. Σόιμπλε ήταν: “Τίποτε δεν θα είναι το ίδιο ξανά”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ στο αποψινό Eurogroup θα συζητηθούν οι πιθανές αλλαγές στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και η προετοιμασία για τη συμμετοχή της ευρωζώνης στη Σύνοδο του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.Η Ελλάδα, όπως είπαμε,  δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη αλλά οι δανειστές αναμένουν από την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, προκειμένου να αποδεσμευθεί η δόση των 800 εκατ. ευρώ (θα είναι διαθέσιμα προς την Ελλάδα έως τις 31 Οκτωβρίου).

Γερμανία: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

Αφού χθες Κυριακή τα δύο κόμματα που αποτελούν τον σχηματισμό “Χριστιανική Ένωση” (Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ και Χριστιανική Ένωση Βαυαρίας) συμφώνησαν στη θέσπιση ανώτατου ορίου στον αριθμό των προσφύγων που θα μπορούν να εισέρχονται στη Γερμανία (200.000 κατ’έτος) η Καγκελάριος όρισε την ημέρα έναρξης διαπραγματεύσεων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με τους κεντρώους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους κεντροαριστερούς οικολόγους Πράσινους για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Στις 18 Οκτωβρίου, λοιπόν, ο “Συνασπισμός “Τζαμάικα”.” θα ξεκινήσει τη μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση για τη νέα κυβέρνηση. Είναι δε αβέβαιο αν θα ολοκληρωθεί πριν το 2018.

Άποψη
Α. Παπαγιαννίδης, Μπορεί (ακόμα και) να ιταλοποιηθεί η σημερινή Γερμανία;

Διπλωματική κρίση Τουρκίας-ΗΠΑ

Μεγάλες απώλειες για το τουρκικό νόμισμα και το τουρκικό χρηματιστήριο μετά την αναστολή έκδοσης ταξιδιωτικής βίζας που αποφάσισαν Ουάσινγκτον και Άγκυρα.

Αφορμή για τη νέα διπλωματική κρίση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Αγκυρα αποτέλεσε η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το βράδυ της Κυριακής, να “παγώσει” τη χορήγηση βίζας από τα αμερικανικά προξενεία στην Τουρκία, με εξαίρεση τη μεταναστευτική βίζα. Λίγες ώρες αργότερα ανάλογη απόφαση ως αντίποινα ανακοίνωσε για τους αμερικανούς πολίτες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. (In.gr)

Σήμερα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος και δεύτερου διπλωματικού υπαλλήλου στο προξενείο των ΗΠΑ. Την είδηση επιβεβαίωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης, αναφέροντας ότι “κάλεσε ένα μέλος του προξενικού προσωπικού στο Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη να καταθέσει ως ύποπτος”. (Liberal)

 

Ρατσιστική επίθεση στον Ασπρόπυργο

Το απόγευμα του Σαββάτου σημειώθηκε στον Ασπρόπυργο δολοφονική απόπειρα σε βάρος δύο μεταναστών που απασχολούνται ως εργάτες σε γεωργικές εργασίες στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη διαδικασία αναγνώρισης των δραστών, ο Ασφάκ Μαχμούντ, είδε την Κυριακή φωτογραφίες σεσημασμένων της περιοχής του Ασπροπύργου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιος από αυτούς συμμετείχε στην δολοφονική επίθεση του Σαββάτου που τον έστειλε με βαριά τραύματα στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο Μαχμούντ κοιτάζοντας τις φωτογραφίες υπέδειξε δύο από τους δράστες της επίθεση.

Διαβάστε ακόμα: Η Κου Κλουξ Κλαν του Ασπροπύργου και οι αρμόδιοι που σφυρίζουν.

Εισαγγελική παρέμβαση για τον Άγγελο Συρίγο

Αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσε η υπόθεση του καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου Άγγελου Συρίγου, η φωτογραφία του οποίου περιλαμβάνεται σε αφίσα που έχει τοιχοκολληθεί σε περιοχές της Αθήνας με σύνθημα “Αυτός είναι ο φασίστας”.
Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου θα διενεργηθεί για την υπόθεση της αφίσας προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της προτροπής σε αξιόποινες πράξεις.
Η προγραμματισμένη για σήμερα δίκη του δεύτερου από τους τρεις νεαρούς που κατηγορούνται για την επίθεση σε βάρος του τον περασμένο Φεβρουάριο, στο προαύλειο του Παντείου, μόλις τους έκανε παρατήρηση επειδή ρύπαιναν τον χώρο, αναβλήθηκε.

Ο Ρίτσαρντ Θέιλερ νικητής του Νόμπελ Οικονομίας

Ο Ρίτσαρντ Θέιλερ είναι ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας 2017, για τη συνεισφορά του στο πεδίο των συμπεριφορικών οικονομικών (behavioural economics). “Ο Ρίτσαρντ Θέιλερ κατάφερε να χτίσει μια γέφυρα μεταξύ της οικονομικής και ψυχολογικής ανάλυσης στην ατομική λήψη αποφάσεων”, αναφέρει η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και συμπληρώνει πως “τα εμπειρικά ευρήματα και οι θεωρητικές γνώσεις του έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία του νέου και ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα συμπεριφορικής οικονομικής, η οποία έχει βαθιές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της οικονομικής έρευνας και της πολιτικής”.

Βρήκαμε ενδιαφέρον το σχόλιο του καθ.Νομικής Αντώνη Καραμπατζού στο facebook:
“Σήμερα είναι μία ημέρα-ορόσημο για όσους πιστεύουμε στην αξία των συμπεριφορικών οικονομικών (behavioral economics). Το σημερινό νομπέλ οικονομικών είναι το δεύτερο κατά σειρά που αφορά τον χώρο, μετά την βράβευση του Daniel Kahneman το 2002 (από κοινού με τον Vernon Smith).
Τα συμπεριφορικά οικονομικά μας μαθαίνουν πολλά και σημαντικά για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Μας βοηθούν στον σχεδιασμό καλύτερων δημόσιων πολιτικών και έτσι μπορούν να συμβάλουν στην επαύξηση της ατομικής και κοινωνικής ευημερίας. Γενικότερα, μας δίνουν ερεθίσματα για γόνιμο επιστημονικό προβληματισμό, διευρύνουν τους ορίζοντες μας. Ασφαλώς συναντούν και αντιδράσεις ή επιφυλάξεις από μερίδα της επιστημονικής κοινότητας.
Πάντως, τα συμπεριφορικά οικονομικά αποδεικνύονται χρήσιμα και στον χώρο της νομικής επιστήμης. Το πάντρεμά τους με την τελευταία έχει γεννήσει έναν ιδιαίτερο, μεσομορφικό κλάδο, εκείνον της συμπεριφορικής οικονομικής ανάλυσης του δικαίου (behavioral law & economics, verhaltensökonomische Analyse des Rechts). Ο νέος αυτός κλάδος, μετέξελιξη ίσως της παραδοσιακής οικονομικής ανάλυσης του δικαίου, αξίζει να αναπτυχθεί περισσότερο και στη χώρα μας. Μία πρώτη, μικρή αρχή έχω ήδη αποτολμήσει με το βιβλίο μου “Ιδιωτική αυτονομία και προστασία του καταναλωτή – Μία συμβολή στην συμπεριφορική οικονομική ανάλυση του δικαίου” (εκδ. Π.Ν.Σάκκουλα, 2016)”.