Σε μία παράγραφο

Διαφωνούμε με όσα είπε ο Γιάννης Ραγκούσης στο περιοδικό Antivirus για τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στην ομοφυλοφιλία αλλά μας θορυβεί όταν αυτή απαντά με εξώδικα. Αυτό είναι και το θέμα του σημερινού μας σχολίου.
Μείζον ζήτημα στις σχέσεις Εκκλησίας- Κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑνέλ έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Στα χαρακώματα και με τους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ για το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου οι οποίοι ξεκινούν τη Δευτέρα απεργίες.
Επιτέλους η Κομισιόν αναλαμβάνει δράση και αντεπιτίθεται στο αντιεμβολιαστικό κίνημα! Διαβάζουμε για τη δράση μιας ελληνικής ΜΚΟ για το θέμα.
Πολύ σοβαρές οι καταγγελίες των συμβολαιογράφων για ύποπτες ματαιώσεις πλειστηριασμών.
Δεν βλέπουμε φως στο τούνελ που έχει μπει η Καταλονία. Βέβαια, σήμερα το ισπανικό δικαστήριο που ερευνά το ενδεχόμενο “στάσης κατά του κράτους” έδειξε σημάδια καλής θέλησης. Ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μόλις το 43% των Καταλανών πήρε μέρος στην ψηφοφορία. Διαβάστε όλες τις σχετικές ειδήσεις.
Την αθωότητα Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ ζήτησε η Εισαγγελέας.
Ο Θύμιος Τζάλλας αφήνει και εκείνος με τη σειρά του το Brexit στον πάγο που το έβαλαν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι και έφτιαξε ένα απολαυστικό κολάζ από τις πιο γνωστές και πολυσυζητημένες στιγμές από τα συνέδρια των Συντηρητικών. Από τον βήχα της Τερέζας μέχρι το “the lady is not for turning” της Λαίδης Θάτσερ αλλά και άλλες πολύ δραματικές στιγμές.
Η πολιτική στα καλύτερά της.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 7 λεπτά.

Το αποψινό FACT επιμελήθηκε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Καλό Σαββατοκύριακο!

Σχόλιο: Υπάρχουν και όρια

Στο FACT υπερασπιζόμαστε τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και με πάθος το δικαίωμα των ατόμων να θρησκεύονται ελεύθερα. Σε αυτή την ιστορική και πολιτική συγκυρία δεν κρίνουμε σώφρον να ανοίξει το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους γιατί η κοινωνία δεν αντέχει άλλον ένα διχασμό. Άλλωστε, οι προτεραιότητες της χώρας είναι άλλες και το κράτος χρειάζεται το κοινωνικό δίκτυο της Εκκλησίας προκειμένου να ανακουφίζει εύκολα και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τα θύματα της κρίσης.

Όμως, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να αποστείλει εξώδικο σε πολιτικό για μια γενικόλογη θέση που υποστήριξε για να τεκμηριώσει ένα μάλλον ασαφή συλλογισμό μας θορυβεί. Αυτό ξεπερνά τα όρια που πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρχουν. Δεν έχει απολύτως καμία σημασία αν όσα είπε ο Γιάννης Ραγκούσης είναι σωστά. Εμείς έχουμε σοβαρές διαφωνίες με όσα είπε. Τα θεωρούμε λαϊκίστικα και επιδερμικά ενώ το αίτημα για “outing” μόνο προοδευτικό δεν είναι. Δεν είναι όμως δυνατόν η Ιερά Σύνοδος να χρησιμοποιεί την ισχύ και την απήχηση που έχει στην κοινωνία για να κλείσει στόματα.

Πρόκειται για μία ατυχή στιγμή που ελπίζουμε να μην έχει συνέχεια. Οι απόψεις τις Ιεράς Συνόδου σχετικά με το θέμα των ταυτοτήτων είναι σεβαστές. Όσο σεβαστές είναι απόψεις και των υπολοίπων Ελλήνων πολιτών.

Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Νομική αναγνώριση Ταυτότητας φύλου: Επιτίθεται η Εκκλησία

Η Ιερά Σύνοδος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.  Σε ανακοίνωση που εξέδωσε απευθύνει “ύστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και να αποσύρει το νομοσχέδιο”  υποστηρίζοντας ότι αυτό “προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας και τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας”.

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους από την πλευρά της, σε επιστολή προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης και όλους τους βουλευτές, διερωτάται αν είναι δυνατόν να “καταστρατηγείται απροκάλυπτα ο νόμος του Θεού”. Ζητάει επίσης την απόσυρση του νομοσχεδίου ή τη δυνατότητα να αποφασίσει ο λαός μέσω δημοψηφίσματος.

Καμίνης στηρίζει Ραγκούση
Στο πλευρό του Γιάννη Ραγκούση, αντιπάλου του στην κούρσα για την αρχηγία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, τάχθηκε ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης με αφορμή την επίθεση μέσω εξώδικου που δέχεται ο πρώην υπουργός από την Εκκλησία της Ελλάδος για όσα είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Antivirus για την ανάγκη η Εκκλησία να σταθεί ανοιχτά στο θέμα της ομοφυλοφιλίας και να σταματήσει να υποχρεώνει ομοφυλόφιλους Μητροπολίτες που γνωρίζει ο ίδιος να κρύβουν την ταυτότητά τους. Γράφει, λοιπόν ο Γιώργος Καμίνης, μεταξύ άλλων,  σε ανάρτηση του “Η στήριξή μου στον κ. Ραγκούση είναι δεδομένη. Ο σεβασμός στην ελευθερία του λόγου είναι θέμα αρχής”.

Στο θέμα παρενέβη μέσω τουίτερ και ο Σταύρος Θεοδωράκης
“Οι Μητροπολίτες φορούν ράσα και όχι τηβέννους. Και σε κάθε περίπτωση η εποχή των αφορισμών έχει τελειώσει”.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου
“Οι προσπάθειες της εκκλησιαστικής ηγεσίας να παρέμβει με τρόπο που να θέτει σε αμφισβήτηση θέματα ελευθερίας του λόγου, της έκφρασης, όσο και της διακυβέρνησης, προκαλούν εύλογα ερωτήματα. Κατά συνέπεια, καλούμε την Ιερά Σύνοδο να αναθεωρήσει τη στάση της σε ό,τι αφορά την επαπειλούμενη δίωξη εναντίον του Γιάννη Ραγκούση”.

Κομισιόν: Άμυνα απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα

Η Κομισιόν οργανώνει αντεπίθεση στο αντιεμβολιαστικό κίνημα ενισχύοντας οικονομικά τις υποδομές εμβολιασμών αλλά και τις δράσεις των ΜΚΟ που προωθούν τους εμβολιασμούς με την καθιέρωση ειδικού βραβείου. Αυτά ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Υγεία του Gastein.

Στη συνέντευξη τύπου που έκλεισε το Φόρουμ του Gastein, ο Βιτένις Αντριουκάιτις ανακοίνωσε και τον κατάλογο των 10 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση για το Ευρωπαϊκό Βραβείο ΜΚΟ στην Υγεία.

Μεταξύ των ΜΚΟ είναι και το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO).

Το CLEO ιδρύθηκε το 2011 υπό την αιγίδα της Α’ και Β Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”. Το όραμα του CLEO ήταν η βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα ελληνικά νοσοκομεία με έμφαση στην πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων και στην ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.

Διεύρυνε, ωστόσο, τη δράση του και σε άλλους τομείς έρευνας και προαγωγής της υγείας, όπως: στην επιτήρηση και πρόληψη των πιο συχνών νοσοκομειακών λοιμώξεων, στην επιτήρηση και βελτίωση της συμμόρφωσης με επιλεγμένες πρακτικές πρόληψης και στην επιτήρηση της χρήσης των αντιβιοτικών.

Οι πληροφορίες είναι από το ρεπορτάζ του Γιώργου Σακκά για τη Ναυτεμπορική.

Συμβολαιογράφοι: ύποπτες ματαιώσεις πλειστηριασμών

Την έντονη αντίδραση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών- Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσων προκάλεσαν οι νέες ματαιώσεις πλειστηριασμών την Τετάρτη, οι οποίοι-όπως αποκάλυψε-αφορούσαν ακίνητα ατόμων με οφειλές εκατομμυρίων ευρώ. Ο Σύλλογος καταδίκασε τις επανειλημμένες επιθέσεις των αυτοαποκαλούμενων “συλλογικοτήτων” σε συμβολαιογράφους κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών που δεν έχουν καμιά σχέση με πρώτη κατοικία.

Όπως έκανε γνωστό ο σύλλογος, την Τετάρτη, μετά από δράση των “συλλογικοτήτων” ματαιώθηκε η διενέργεια πλειστηριασμών για κατοικία στον δήμο Ψυχικού για οφειλές άνω του 1.200.000 ευρώ και επαγγελματικών ακινήτων στο Ρουφ για οφειλές άνω των 2.000.000 ευρώ. (Ναυτεμπορική)

 

 

Στάση εργασίας τη Δευτέρα σε Μετρό, τραμ και ηλεκτρικό

Στάση εργασίας, με προοπτική κλιμάκωσης, προγραμματίζουν για τη Δευτέρα 12.00 με 15.00 οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς ζητώντας από τον υπουργό Υποδομών να ανακαλέσει τις “άθλιες απειλές” του. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης έχει δώσει εντολή να παραπέμπεται στο Πειθαρχικό με το ερωτηματικό της απόλυσης και στη Δικαιοσύνη όποιος υπάλληλος αρνηθεί την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτήριο ή κάρτας.
Οι εργαζόμενοι θέτουν 5 ζητήματα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο που υποστηρίζουν ότι θα γίνουν αιτία ταλαιπωρίας.

  • Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για την αντικατάσταση στο τέλος του μηνός εκατοντάδων χιλιάδων χάρτινων καρτών με ηλεκτρονικές στα 15 σημεία πώλησης.
  • Δεν έχουν γίνει από τα αρμόδια Υπουργεία οι αναγκαίες ενέργειες για την ελεύθερη μετακίνηση των δικαιούχων μειωμένου εισιτηρίου (ΑΜΕΑ, άνεργοι κλπ)
  • Δεν έχει γίνει προμήθεια του αναγκαίου αριθμού ηλεκτρονικών εισιτηρίων για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της απλής διαδρομής. Έτσι, οι επιβάτες θα είναι αναγκασμένοι να αγοράσουν ημερήσιο εισιτήριο, που κοστίζει πολύ ακριβότερα.
  • Δεν έχουν ενημερωθεί οι επιβάτες για τη λειτουργία του νέου συστήματος.
  • Δεν έχει τοποθετηθεί  σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών POS σε όλα τα εκδοτήρια. (Τα Νέα)

    Ο ΟΑΣΑ από την πλευρά του και με ανακοίνωσή του απαντά πως το σύστημα έκδοσης και λειτουργίας των ηλεκτρονικών εισιτηρίων είναι απολύτως λειτουργικό ενώ έχει δημιουργήσει και τον ιστότοπο Athena Card με όλες τις σχετικές πληροφορίες.

 

Στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή της η ΝΔ. Ο αρμόδιος τομεάρχης Κώστας Καραμανλής, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “Οι εσωτερικές κόντρες του Υπουργείου με τους συνδικαλιστικούς φορείς δεν απασχολούν το επιβατικό κοινό. Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι η εύκολη και γρήγορη προμήθεια εισιτηρίου και η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς. Πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολλών για χάρη των λίγων”.

Κρίση στην Καταλονία

Δεν βλέπουμε εύκολη έξοδο από τη δίνη που έχει μπει η Καταλονία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζδεμόν, θα μιλήσει στην τοπική βουλή την επόμενη Τρίτη ενώ παραμένει αβέβαιο αν το κοινοβούλιο θα συνέλθει τη Δευτέρα προκειμένου να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής όπως έχει ανακοινωθεί από προχθές.

Σήμερα ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. “Ναι” στην ανεξαρτησία ψήφισε το 90,18% των ψηφοφόρων. Η συμμετοχή ανήλθε μόλις στο 43,03%.
Αντιδρώντας στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε την περιφερειακή κυβέρνηση (Τζενεραλιτάτ) της Καταλονίας να διαλύσει το περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές στην περιφέρεια για να ξεπερασθεί η κρίση ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.

Ο διοικητής της καταλανικής αστυνομίας και οι ηγέτες του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας βγήκαν από το δικαστήριο της Μαδρίτης το οποίο είναι επιφορτισμένο με υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, ελεύθεροι και χωρίς περιοριστικούς όρους. Είχαν κληθεί να παρουσιαστούν στο πλαίσιο της έρευνας για το ενδεχόμενο στάσης κατά του κράτους.

“Καμπάνες” ως αποτέλεσμα της συνταγματικής κρίσης έχουν αρχίσει να χτυπάνε και στην οικονομία της περιοχής.
Η ισπανική τράπεζα Banco Sabadell αποφάσισε την απομάκρυνση της εταιρικής της βάσης από την Καταλονία και τη μεταφορά της στο Αλικάντε, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της. Η απόφαση της Banco Sabadell ήρθε μετά τη ραγδαία πτώση των μετοχών της, έπειτα από το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Παράλληλα, η τράπεζα CaixaBank, η μεγαλύτερη στην Καταλονία και τρίτη στην Ισπανία, θα εξετάσει σήμερα την πιθανή μεταφορά της έδρας της.

 

Εισήγηση για απαλλαγή Ι. Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ

Ουδεμία ζημία για το ελληνικό Δημόσιο προέκυψε από τους χειρισμούς του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη στην υπόθεση για τη λίστα Λαγκάρντ, επισήμανε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Στην εισήγησή της η εισαγγελέας τόνισε ότι δεν ήταν μόνο ο κ. Διώτης που γνώριζε για τη λίστα, έτσι ώστε να την καταστρέψει.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 24 Οκτωβρίου

1 + 5 στιγμές από τα συνέδρια των Τόρις

Mε παγωμένες τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, το Fact News, αντί της εβδομαδιαίας ανασκόπησης, παρουσιάζει πέντε κορυφαίες στιγμές από τα συνέδρια των Συντηρητικών. Η παράθεση δεν γίνεται χρονολογικά.

4 Οκτωβρίου 2017, Μάντσεστερ – Ο βήχας

Η ομιλία της Τερέζα Μέι είναι από την περασμένη Τετάρτη στο πάνθεον των μεγάλων στιγμών των συνεδρίων των Συντηρητικών. Αρχικά, ένας απρόσκλητος κωμικός της παρέδωσε ένα ειδοποιητήριο απόλυσης, υποτίθεται υπογεγραμμένο από τον Μπόρις Τζόνσον. Η πρωθυπουργός, ταλαιπωρημένη από ένα κρύωμα, πέρασε τα επόμενα σαράντα λεπτά δίνοντας μάχη με το βήχα της και προκαλώντας αμηχανία και αγωνία στους συνέδρους. Η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ διακρίνεται να τραβάει σχεδόν από το μανίκι τον Μπόρις Τζόνσον για να σηκωθεί και να την εμψυχώσουν. Στο μεταξύ, τα γράμματα στο σλόγκαν των Τόρις, ακριβώς πίσω από την πρωθυπουργό, αρχίζουν να ξεκολλάνε και να πέφτουν. “Η ομιλία ήταν μία μικρογραφία της πρωθυπουργίας της, η Μέι είναι τελειωμένη”, ήταν το ανθρωπινό μήνυμα της λαϊκής δεξιάς εφημερίδας Daily Telegraph, μερικά λεπτά μετά το τέλος της ομιλίας. Βίντεο.

10 Οκτωβρίου 1980, Μπράιτον – The lady’s not for turning

Η ιστορικότερη ατάκα στα συνέδρια των Τόρις, από τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Η Βρετανία έχει περάσει μία δεκαετία κυβερνητικών υποχωρήσεων στις απαιτήσεις των συνδικάτων, με διασημότερη μέχρι τότε, την περίφημη αναδίπλωση του συντηρητικού Τέντι Χιθ απέναντι στις μεγάλες απεργίες του 1972. Ο όρος “u-turn” που περιγράφει την αναστροφή ή κωλοτούμπα στην ελληνική πολιτική αργκό, χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες σε εβδομαδιαία βάση στη Βρετανία. Θεωρείται το ύστατο σημείο ταπείνωσης ενός πολιτικού (και όχι αποθέωσης όπως έχει πια αρχίσει να συμβαίνει). Με τον αριθμό των ανέργων να έχει φτάσει στα 3 εκατομμύρια, και το κόμμα να πιέζει για αλλαγή πορείας, η Θάτσερ λέει την περίφημη ατάκα “η κυρία δεν γυρίζει”. Για την ιστορία, η φράση πιστώνεται στον κειμενογράφο της και θεατρικό συγγραφέα Ρόναλντ Μίλαρ. Βίντεο

12 Οκτωβρίου 1984, Μπράιτον – Η βόμβα στο Γκραν Οτέλ

Η πιο δραματική στιγμή στην ιστορία των συνεδρίων των Τόρις. Στις τρεις το πρωί της 12ης Οκτωβρίου 1984 στο Γκραν Οτέλ, το ξενοδοχείο που μένει η πρωθυπουργός, το υπουργικό συμβούλιο και πολλοί σύνεδροι, σημειώνεται έκρηξη βόμβας που έχει τοποθετήσει ο ΙΡΑ. Θα σκοτωθούν πέντε άνθρωποι (ανάμεσα τους ένας βουλευτής) και θα τραυματιστούν 31. Η Θάτσερ που ήταν ο στόχος της επίθεσης (η βόμβα κατέστρεψε το μπάνιο στο δωμάτιο της) θα αποφασίσει να μην αναβάλλει το συνέδριο, και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών με την προγραμματισμένη ομιλία της στις 9.30 το πρωί. Η εισαγωγή του λόγου της έχει μείνει ιστορική. Βίντεο

9 Οκτωβρίου 1992, Εδιμβούργο – Στη σκιά της Μαύρης Τετάρτης

Η στιγμή ανήκει στον Νόρμαν Τέμπιτ, έναν από τους 31 τραυματίες του Μπράιτον. Μάλιστα, την ημέρα του θανάτου (21 Απρίλίου 2017) του αρχηγού του ΙΡΑ, και μετέπειτα πρωτεργάτη των ειρηνευτικών συνομιλιών, ο Τέμπιτ είχε ευχηθεί στον Μάρτιν Μαγκίνες “μία καυτή θέση στην κόλαση”. Στο φθινοπωρινό συνέδριο του 1992, ο πρώην υπουργός της Θάτσερ, έφερε σε ανάλογη θέση τον πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ. Με φόντο τον Τέντι Χιθ (τον άνθρωπο που έβαλε τη Βρετανία στην ΕΟΚ το 1973) ο ευρωσκεπτικιστής Τέμπιτ άρχισε να ξεσηκώνει το ακροατήριο εναντίον της Ευρώπης, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις 16 Σεπτεμβρίου. Είναι η ημέρα που έγινε γνωστή ως Μαύρη Τετάρτη όταν η λίρα δεν είχε αντέξει στις κερδοσκοπικές επιθέσεις, και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να την αποσύρει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

Στο βίντεο ο Μέιτζορ παρακολουθεί τον Τέμπιτ έκπληκτος, αφού δεν περίμενε ποτέ, όπως είπε αργότερα, από έναν πολιτικό που είχε διατελέσει πρόεδρος του κόμματος να κρεμάσει με αυτόν τον τρόπο τον αρχηγό σε κομματικό συνέδριο. Βίντεο

12 Οκτωβρίου 1977, Μπλάκπουλ – Το παιδί θαύμα

Όπως οι οπαδοί της εθνικής Αργεντινής έχουν σε βίντεο τον Μαραντόνα παιδί με την μπάλα, έτσι και οι Τόρις μπορούν να καμαρώνουν τον μετέπειτα αρχηγό τους Ουίλιαμ Χέιγκ, ενώ απευθύνεται στους συνέδρους σε ηλικία 16 ετών. “Σε τριάντα με σαράντα χρόνια οι μισοί από εσάς δεν θα είστε εδώ, αλλά εγώ θα είμαι, και θέλω να ζω ελεύθερος” είπε o Χέιγκ, ζητώντας λιγότερο κράτος από τη Θάτσερ που τον χειροκροτεί σαν περήφανη δασκάλα. Οι περισσότεροι σύνεδροι θα πρέπει πάντως να τον πρόλαβαν και να τον ψήφισαν για αρχηγό 20 χρόνια αργότερα. Ο Χέιγκ όμως έπεσε πάνω στη φούρια του Τόνι Μπλερ, ηττήθηκε το 2001 και παραιτήθηκε. Ο πρώην αρχηγός των Τόρις έζησε μεν ελεύθερος από το κράτος των 70s, παρέμεινε όμως όμηρος της ταμπέλας του tory boy, από την οποία, όπως ο ίδιος λέει με πίκρα, δεν μπόρεσε να απαλλαγεί ποτέ.βίντεο

1 Οκτωβρίου 2014, Μπέρμιγχαμ – Το τούβλο

“Ο Μπόρις είναι ο Μπόρις (…)  μην ανησυχείτε, αυτή τη φορά έχουμε ήδη δει την ομιλία του”. Κάθε φορά που η Τερέζα Μέι πρέπει να σχολιάσει τον Μπόρις Τζόνσον, προσπαθεί να υποβαθμίσει την τελευταία απρόβλεπτη κίνησή του ή να προλάβει την επόμενη. Την εβδομάδα που μας πέρασε σύσσωμη η Βρετανία αναρωτιόταν αν ο Μπόρις είναι “unsackable”. Έχει άραγε η Μέι, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, την πολιτική νομιμοποίηση να παύσει τον Μπόρις από τα καθήκοντά του; Οι Τόρις αγωνιούσαν για το τι θα τους επιφύλασσε ο Μπόρις στο συνέδριο τους αυτή τη φορά. Το 2014 είχε εμφανίσει ένα τούβλο, προκειμένου να υπογραμμίσει ότι οι Βρετανοί χρειάζονται ένα εκατομμύριο τούβλα ακόμη, ώστε να χτίσουν όσα περισσότερα σπίτια μπορούν για τον κόσμο. Απευθυνόμενος μάλιστα στο τούβλο, το διαβεβαίωσε ότι δεν είναι πια μόνο του. Λες και δεν το βλέπαμε. βίντεο