Σε μία παράγραφο

Πολλή ένταση στη σημερινή ειδησεογραφία. Κάθε είδηση, πλην των σημαντικών πολιτιστικών που κλείνουν το δελτίο για να σας φτιάξουν και λίγο τη διάθεση, αφορά κάποια υπάρχουσα ένταση ή κάποιο γεγονός που πήρε τέτοια τροπή.
Η Κομισιόν για άλλη μια φορά σε ρόλο ατζέντη ιδιωτικών συμφερόντων στη χώρα μας. Οι ιδιώτες κάνουν πολύ καλά, η Κομισιόν, κατά τη γνώμη μας, όχι.
Κάτι “κουνιέται”, θετικά, στα κόκκινα δάνεια.
Καταπέλτης η κατάθεση στις επιτροπές της Βουλής των παρατηρητριών της HRW για τις συνθήκες διαβίωσης στα hot spost.
Ένταση και “λόγια” στη Γαλλία, ανεβαίνει ξανά το θερμόμετρο στην Ισπανία. Ένταση πάλι και στο Υπουργείο Μεταφορών.
Ένταση στα Πανεπιστήμια και στις ΔΟΥ.
Νόμπελ Λογοτεχνίας και η μεγάλη επιστροφή σ’ενα θρυλικό ανασκαφικό χώρο.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10 λεπτά.

Το αποψινό FACT επιμελήθηκε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!

Ελληνικό: Παρέμβαση “άνωθεν”

H Κομισιόν που δεν έχει επέμβει μέχρι σήμερα για άλλα και άλλα, (πχ τις κυβερνητικές επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και τον Τύπο ή ακόμα χειρότερα, την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων που κι αυτό είναι μνημονιακή υποχρέωση) ανησυχεί μήπως στο Ελληνικό η κυβέρνηση σκίζει το 3ο μνημόνιο και παρενέβη σήμερα για να θυμίσει πως το Ελληνικό είναι μνημονιακή υποχρέωση και να δηλώσει πως θα εξετάσει την απόφαση του ΚΑΣ. (Ναυτεμπορική)

Έχουμε επανειλημμένως επισημάνει ότι οι επιλεκτικές παρεμβάσεις της Κομισιόν και πάντα προς όφελος αγοραστών προάγει τον αντιευρωπαϊσμό και τον αντισυστημισμό.

Από την πλευρά του ο ενδιαφερόμενος αγοραστής της υπό κρατικοποίηση έκτασης δηλώνει ότι θα μελετήσει την απόφαση όταν θα υπάρξει η επίσημη ενημέρωση. Η αλήθεια είναι ότι ότι σε αυτή τη χώρα όποιος καεί από τον χυλό φυσάει και το γιαούρτι.
Στην ανακοίνωσή της (ΣΚΑΙ) η Lamda Development θυμίζει ότι η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων είναι μέρος των δεσμεύσεών της.

Μένει να αναζητήσουμε πόσο συνεπής έχει υπάρξει σε ανάλογες δεσμεύεις σε άλλα έργα που έχει ολοκληρώσει στη χώρα. Πάντα κερδισμένος βγαίνει όποιος αναδεικνύει αρχαία που τυχόν βρίσκονται σε χώρο που κατέχει ή διαχειρίζεται.

 

HRW: Απάνθρωπες οι συνθήκες στα hot spots

Καταπέλτης η κατάθεση στις αρμόδιες  κοινοβουλευτικές επιτροπές των απεσταλμένων  της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όσα είδαν στο hot spot στη Μόρια καθώς και σε άλλες ανάλογες δομές στα νησιά. Έκαναν λόγο για  πρόσφυγες που βρίσκονται “στην κυριολεξία εγκλωβισμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες” . Την αυτοψία έκαναν οι Εύα Κοσσέ και Εμίνα Σερίμοβιτς της  Human Rights Watch ενός διεθνούς οργανισμού για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 90 χώρες ανά τον κόσμο.  Ειδικά  στην Ελλάδα, η οργάνωση παρακολουθεί στενά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα χρόνων.

“Παρακολουθώ στενά την κατάσταση στα νησιά από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, από το 2015, κι έχω να πω ότι είναι η πρώτη φορά από τότε που διεξάγω έρευνες στα νησιά, που βλέπω την κατάσταση στην Μόρια, να είναι τόσο άσχημη για όλους και ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία, που είναι εγκλωβισμένα εκεί” είπε η Ε. Κοσσέ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την “πάρα πολύ άσχημη κατάσταση στα νησιά και ειδικά στη Λέσβο”.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων αυτών ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ομάδες που πρέπει, να προστατεύονται όπως τα άτομα με αναπηρίες, τα θύματα βασανιστηρίων, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες μόνες, οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Με την σειρά της η Εμίνα Σερέμοβιτς υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει νερό στη Μόρια και ο κόσμος έχει πρόσβαση στο νερό μόνο τρεις φορές την ημέρα για 30 – 40 λεπτά. “Δεν υπάρχει ζεστό νερό. Είδαμε να φτάνει το νερό και μικρά παιδάκια, από τεσσάρων ετών και πάνω, να τρέχουν ξυπόλητα στο βραχώδες έδαφος με μπουκάλια στα χεράκια τους προσπαθώντας να τα γεμίσουν και να παλέψουν για το νερό μαζί με 4.000 άλλους ανθρώπους”.

“Αυτό που επίσης μας σόκαρε, ήταν ότι παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση και άλλοι υπεύθυνοι για το hot spot της Μόρια γνωρίζουν ότι η Μόρια δεν είναι προσβάσιμη σε ανθρώπους με αναπηρία, εμείς συναντήσαμε πολλούς ανθρώπους με αναπηρία, οι οποίοι ζουν εκεί και για αυτούς, κυριολεκτικά, δεν υπάρχει η παραμικρή πρόσβαση στα ντους ή στις τουαλέτες, που είναι απολύτως απροσπέλαστες” σημείωσε.
“Οι ψυχολόγοι, που δουλεύουν στη Μόρια, μαζί με τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που ρωτήσαμε, μας επιβεβαίωσαν ότι πολλοί προσπάθησαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους λόγω της απίστευτης αγωνίας και του συναισθηματικού πόνου που βιώνουν λόγω αυτών των συνθηκών” τόνισε

Σύμφωνα με τις δύο παρατηρήτριες το πρόβλημα δημιουργείται από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που επιβάλλει τον περιορισμό των προσφύγων στα νησιά αν και αμφισβήτησαν ότι η εφαρμογή της συμφωνίας κάνει ρητή αναφορά στον γεωγραφικό περιορισμό. Η μόνη λύση για να τερματιστεί το αδιέξοδο που επικρατεί στα νησιά είναι η άρση του γεωγραφικού περιορισμού.

Ανεβαίνει πάλι η θερμοκρασία στην Καταλονία

Ενώ πληθαίνουν οι φωνές, ειδικά από την πλευρά της ΕΕ, να πέσουν οι τόνοι και να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των Καταλανών αυτονομιστών, κάτι που το ζήτησε και με το χθεσινό διάγγελμά του ο Κάρλες Πουτζντεμόν, το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο απαγόρευσε, το απόγευμα της Πέμπτης, συνεδρίαση του περιφερειακού κοινοβουλίου της Καταλονίας, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί την Δευτέρα και η οποία αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της μονομερούς κήρυξης ανεξάρτησίας της περιφέρειας από το Βασίλειο της Ισπανίας.

+Διαβάστε, εφόσον δεν το έχετε κάνει, κάποιες αναλύσεις για το ενδεχόμενο της διαμεσολάβησης που ανθολογήσαμε για το χθεσινό δελτίο (FACT).

“Foutre le bordel”

Εντάξει. Θα κάνουμε στον εαυτό μας και σε εσάς τη χάρη να μην διαβάσετε για ν-ιοστή φορά από το πρωί το λογοπαίγνιο για “τα γαλλικά” του Γάλλου προέδρου. Μας αιφνιδίασε πάντως κι αν αναλογιστούμε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και δεν έδειχνε ιδιαίτερα θυμωμένος όταν το εκστόμιζε μάλλον ήταν στο πλαίσιο της διαχείρισης της εικόνας του. Δεν έχει σημασία. Σε εμάς εδώ στο FACT άρεσε.
Η είδηση: “Βρείτε δουλειά αντί να τα κάνετε μπουρδέλο”.
Την φράση αυτή είπε ο Μακρόν, απευθυνόμενος σε διαδηλωτές, κατά την διάρκεια επίσκεψης του στην πόλη Κορέζ, όπου εργαζόμενοι σε βιομηχανία εξοπλισμού αυτοκινήτων διαδήλωναν για τον ερχομό του. Η αντιπολίτευση κατηγορεί του Μακρόν για “περιφρόνηση” προς τους εργαζόμενους. (In.gr)

 

Ημερήσιο δελτίο καταλήψεων και προπηλακισμών

Για προπηλακισμούς κατηγορεί η πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών ομάδα φοιτητών κατά τη διάρκεια της συνάντησης των προέδρων όλων των τμημάτων.
Όπως αναφέρει η πρυτανεία σε ανακοίνωσή της στη συνάντηση προσήλθαν περίπου 150 άτομα τα οποία εξέθεσαν τα προβλήματά τους και έγινε συζήτηση με την Πρύτανη και τους Προέδρους των Τμημάτων. Στη συνέχεια “μετά από την αναχώρηση των φοιτητών παρέμειναν περίπου 30 άτομα, τα οποία με προπηλακισμούς εναντίον της Πρυτάνεως και των Προέδρων, προσπαθούσαν να αποτρέψουν την ολοκλήρωση της ενημέρωσης και την Σύγκλητο, που ήταν ορισμένη για σήμερα, εμποδίζοντας βίαια την αποχώρησή τους από την αίθουσα.”. (Καθημερινή)

Κατάληψη της ΔΟΥ Ψυχικού από τον Ρουβίκωνα.
15 μέλη της ομάδας Ρουβίκωνας μπήκαν στο κτίριο της ΔΟΥ Ψυχικού και παρέμειναν για μία ώρα μέχρι που προσήχθησαν από αστυνομικές δυνάμεις στη ΓΑΔΑ. (In.gr)

 

Κόκκινα δάνεια πωλήθηκαν με έκπτωση 97%

Μετά την Attica Bank, η Eurobank έκλεισε την πώληση πακέτου κόκκινων δανείων. Η Intrum Justitia AB αγόρασε καταναλωτικά δάνεια της τράπεζας ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ, με αντίτιμο 3 σεντς ανά ευρώ δανείου. Το χαμηλό αντίτιμο εξηγείται από το γεγονός ότι τα δάνεια αυτά δεν είχαν εξασφαλίσεις και ήταν “κόκκινα” για πολλά χρόνια.
Παρά το μικρό αντίτιμο το όφελος για την τράπεζα είναι μεγάλο καθώς θα περιορισθούν οι συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις της ενόψει των νέων stress tests από την ΕΚΤ. (Το Βήμα)

 

Σε νέους “καυγάδες” μπλέχτηκε ο Χρήστος Σπίρτζης

Μετά την αποτυχία να εκφοβίσει το (taxi)Beat ο Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ενεπλάκη σε νέα κόντρα, αυτή τη φορά με τους υπαλλήλους της ΣΤΑΣΥ οι οποίοι του ζήτησαν να αποσύρει τις απειλές ότι θα οδηγείται στο πειθαρχικό όποιος υπάλληλος της εταιρείας αρνείται να εκδόσει ηλεκτρονικό εισιτήριο ή κάρτα. Οι συνδικαλιστές του διαμήνυσαν ως αν εμμείνει στις απειλές του θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή τους (Ναυτεμπορική), υπενθυμίζοντας μάλιστα πως δεν είχε σταθεί ικανή να τους λυγίσει ούτε η “επιστράτευση”. άλλων χρόνων.
Εμείς, σε αυτή την ιστορία,  με τον Υπουργό είμαστε αλλά θυμηθήκαμε την παροιμία “Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες”.

Στον Καζούο Ισιγκούρο το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο  Καζούο Ισιγκούρο (Kazuo Ishiguro) είναι ο φετινός νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας. “Είναι μια υπέροχη τιμή, κυρίως επειδή σημαίνει πως βρίσκομαι στα ίχνη των μεγαλύτερων συγγραφέων και αυτό είναι ένας καταπληκτικός έπαινος”, δήλωσε στο BBC ο βρετανός συγγραφέας.

Ο Καζούο Ισιγκούρο είναι Βρετανός συγγραφέας και σεναριογράφος.
Γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954 και σε ηλικία πέντε ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στη Βρετανία.
Το 1989, με το βιβλίο του “The remains of the day” (“Τα απομεινάρια μιας μέρας”) κέρδισε το βραβείο Booker.
Το συγκεκριμένο βιβλίο μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα και έγινε ταινία από τον Τζέιμς Άιβορι.
Το 1998 χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Διαβάστε μια πολύ ωραία συνέντευξη που είχε δώσει στο Paris Review.

 

https://www.theparisreview.org/interviews/5829/kazuo-ishiguro-the-art-of-fiction-no-196-kazuo-ishiguro

Αρχαιολογία: Η επιστροφή στα Αντικύθηρα

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε για τρίτη συνεχή  υποβρύχιες ανασκαφές στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, στο σημείο που μας έδωσε τον περίφημο μηχανισμό. Η έρευνα κράτησε από τις 4 μέχρι 20 Σεπτεμβρίου και βρέθηκαν πολλά νέα ευρήματα με σημαντικότερο ένα μεγάλο χάλκινο δεξί χέρι αγάλματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι ανάμεσα στα χάλκινα ευρήματα συγκαταλέγεται δισκοειδές αντικείμενο, πολύ οξειδωμένο, με τέσσερις διάτρητες αποφύσεις, πάνω στο οποίο, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει παράσταση ζώου, πιθανόν βοοειδούς.
Η έρευνα αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και η χρηματοδότηση της έγινε από πόρους που εξασφάλισε ο Δρ. Β. Foley που συνεργάζεται με το ΥΠΠΟ και διέθεσε διά μέσου του Πανεπιστημίου του Lund ή διά μέσου της μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Αργώ. Την έρευνα υποστήριξαν η ελβετική εταιρεία Hublot, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το Swordspoint Foundation, η Autodesk, η ΟΤΕ-COSMOTE, και η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων.
Αυτά γιατί οι εμπλεκόμενοι πρέπει να παίρνουν τα credits τους.
Δείτε το πρότζεκτ “Η Επιστροφή στα Αντικύθηρα” που είναι μια συνέργεια του ΥΠΠΟ και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων καθώς και το βίντεο που γυρίστηκε για τις ανάγκες της επικοινωνίας του πρότζεκτ.