Σε μία παράγραφο

Όλα της αγοράς δύσκολα σήμερα.
Ούτε ο βήχας της Τερέζας Μέι στο συνέδριο των Συντηρητικών που κορυφώθηκε με την παρέμβαση κωμικού ο οποίος βρισκόταν στο κοινό και της έδωσε ένα έντυπο απόλυσης ούτε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλλερσον που φέρεται να αποκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ ηλίθιο κατάφεραν να στοιχηθούν ως ειδήσεις αρκετά σημαντικές να κρατήσετε από τη σημερινή ημέρα.
Αντίθετα επιλέξαμε κάποιες ειδήσεις από την οικονομία και την αγορά που θεωρούμε αξιοπρόσεκτες.
Από τις “καμπάνες” της επιτροπής ανταγωνισμού για δημιουργία καρτέλ μέχρι τις καμπάνες της Κομισιόν στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που δεν φορολογούνται για υπέρογκα κέρδη κάνοντας χρήση φορολογικών προνομίων που παρέχουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.
Από κοντά και τα “φέσια” του δημοσίου στους ιδιώτες. Γενικά η αίσθηση αστάθειας στα έσοδα/έσοδα του κράτους επιτείνεται όσο περνάει ο καιρός. Αναρωτιόμαστε πώς θα το αντιμετωπίσει αυτό η κυβέρνηση. Άραγε θα πάρει και άλλα μέτρα για να μην απωλέσει την εξουσία; Θα δείξει.
Η παράνοια στην Καταλονία συνεχίζεται. Συνδέουμε κάποιες ενδιαφέρουσες αναλύσεις.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5 λεπτά.

Το αποψινό FACT επιμελήθηκε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου με τον Θανάση Παναγόπουλο. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!

Στα 6 δισ. ευρώ τα “φέσια” του δημοσίου

Μεγάλη άνοδο κατά 588 εκατ. ευρώ στα κρατικά χρέη σε έναν μόνο μήνα καταγράφουν τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ που ανακοινώθηκαν σήμερα. Τα στοιχεία δείχνουν οριακή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του από τα 3,917 δισ. ευρώ τον Ιούλιο σε 3,912 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Την ίδια περίοδο όμως είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ, από το 1,521 δισ. ευρώ τον Ιούλιο σε 2,114 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Έτσι, τα συνολικά χρέη του δημοσίου διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο σε 6,026 δισ. ευρώ.

Από τους φορείς του δημόσιου τομέα, τα μεγαλύτερα χρέη έχουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, με συνολικές οφειλές 2,309 δισ. ευρώ (για παράδειγμα ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 1,109 δισ. ευρώ και τα νοσοκομεία 558 εκατ. ευρώ) ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει χρέη 335 εκατ. Ευρώ.

Με αυτή την κατάσταση είχε μπει σε κίνδυνο η προσπάθεια εκταμίευσης της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ από τον ESM (μετά την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης ο ESM είχε ανακοινώσει ότι η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη Οκτωβρίου υπό την προϋπόθεση ότι το στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου θα είχε μειωθεί συνολικά κατά 1,2 δισ. ευρώ). Για να μην υπάρξει αυτός ο κίνδυνος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επέστρεψε το Σεπτέμβριο φόρους συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ. (Capital)

 

Αγορά: “Καμπάνες” από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για καρτέλ

Πρόστιμα 18,8 εκατ. ευρώ σε εταιρείες καλλυντικών επέβαλλε σε εταιρείες καλλυντικών η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με την απόφαση οι εταιρείες συμμετείχαν σε απαγορευμένη οριζόντια σύμπραξη (με απλά λόγια δημιούργησαν καρτέλ) προκειμένου να καθορίζουν το ύψος των εκπτώσεων προς τα καταστήματα λιανικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουν τον πρώτο λόγο στον έμμεσο καθορισμό των τιμών της λιανικής. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης οι εταιρείες απειλούνται με νέο πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. (Euro2Day)

 

Γνωμοδότησε το ΚΑΣ για το Ελληνικό

Τελικώς από τα 6.200 υπό κρατικοποίηση στρέμματα του Ελληνικού το ΚΑΣ γνωμοδότησε ότι μόλις τα 280 είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ούτε καν αρχαιολογικός χώρος, δηλαδή.
Θυμίζουμε, πάλι, πως το ΚΑΣ γνωμοδοτεί και η κυβέρνηση αποφασίζει.
Την ικανοποίησή της εξέφρασε η κυβέρνηση αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ ζητώντας βέβαια πονηρά να καθαρογραφεί η απόφαση ενώ δεν υπάρχει απόφαση. Γνωμοδότηση υπάρχει για την καθυστερημένη έκδοση της οποίας ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση.
Μέχρι αυτή τη στιγμή που πληκτρολογούμε το δελτίο ο ενδιαφερόμενο επενδυτής δεν έχει εκδόσει κάποια ανακοίνωση. Όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, “Το γεγονός πάντως ότι δεν υπάρχει κάποια κίνηση εν θερμώ, δείχνει οτι ο προτιμητέος επενδυτής, αλλά και η κυβέρνηση, διατηρούν γέφυρες μεταξύ τους”. (Καθημερινή)

 

 

Προς ανακήρυξη ανεξαρτησίας η Καταλονία

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής μόλις η τοπική κυβέρνηση ολοκληρώσει την καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος της Κυριακής. (BBC)
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διερευνά αν ανώτατοι αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας στασίασαν ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρείχε στήριξε στον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι αν και κάποια μέλη έχουν επικρίνει τη διαχείριση του ζητήματος από την ισπανική κυβέρνηση. (Reuters)
Μαζικές διαδηλώσεις και γενική απεργία οδήγησαν σε παράλυση ολόκληρη την Καταλονία κατά τη χθεσινή ημέρα.

Σε διάγγελμά του ο Βασιλιάς Φίλιππος κατηγόρησε τον Πουτζντεμόν ότι καταπάτησε εσκεμμένα το Σύνταγμα και έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Καταλονίας και όλης της χώρας. Βέβαια, σχολιάστηκε πολύ αρνητικά ότι στο διάγγελμά του ο Φίλιππος δεν αναφέρθηκε καθόλου στους Καταλανούς που έπεσαν θύματα της αστυνομικής βίας.

+ “Κατά το παρελθόν, οι Βρυξέλλες ουδέποτε ενεθάρρυναν αποσχιστικά κινήματα εντός της ΕΕ είτε επρόκειτο για Καταλανούς είτε για Σκώτους είτε για Φλαμανδούς”, γράφει στην καλή του αναλυση το Reuters.
+ “Αν η κυβέρνηση της Ισπανίας είχε υποβαθμίσει τη διαδικασία το όλο θέμα θα είχε ξεχαστεί μέσα σε λίγες ημέρες. Αντίθετα, επέλεξε να το κάνει πρώτο θέμα σε ολόκληρο τον πλανήτη σπώντας την δημοκρατική παράδοση της ανοχής απέναντι στις ειρηνικές διαδηλώσεις και τις ειρηνικές ψηφοφορίες”, γράφει για το Foreign Affairs o R. Joseph Huddleston.
+”Ο Μαριάνο Ραχόι μπορεί να έκανε πολλά λάθη στη διαχείριση της κρίσης αλλά είχε το βασικό δίκιο μαζί του: το δημοψήφισμα ήταν αντισυνταγματικό”, επισημαίνει ο Roger Cohen στους New York Times και ελλείψει αμερικανικής ηγεσίας στον κόσμο εξαιτίας του δόγματος “America First” του Donald Trump προτείνει στους Ισπανούς να ακούσουν τα λόγια του Εμανουέλ Μακρόν: “Μόνον η Ευρώπη μπορεί να εγγυηθεί την αληθινή εθνική κυριαρχία κάθε κράτους δηλαδή την ικανότητά μας να επιβιώσουμε στον σύγχρονο κόσμο υπερασπιζόμενοι τις αξίες και τς συμφέροντά μας. Υπάρχει η έννοια της Ευρωπαϊκής κυριαρχίας και υπάρχει η αναγκαιότητα αυτή να οικοδομηθεί”.

Κομισιόν: Στέλνει στα δικαστήρια την Ιρλανδία για την υπόθεση της Apple

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι οδηγεί την Ιρλανδία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή απέτυχε να ανακτήσει μέχρι και 13 δισ. ευρώ σε καθυστερούμενες οφειλές από φόρους της Apple. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια του Αυγούστου του 2016 όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλλε στην Apple να καταβάλλει απλήρωτους φόρους θεωρώντας πως η εταιρία είχε λάβει παράνομη κρατική αρωγή.
“Πάνω από έναν χρόνο αφότου η Κομισιόν υιοθέτησε αυτή την απόφαση, η Ιρλανδία ακόμα δεν έχει ανακτήσει τα χρήματα”, δήλωσε η αρμόδια επίτροπος Μαργκρέτε Βερστάγκερ, προσθέτοντας πως το Δουβλίνο δεν έχει καν επιδιώξει να εισπράξει μέρος του ποσού. Υπογράμμισε πως η προθεσμία που θα έπρεπε να έχει εφαρμόσει η Ιρλανδία την ευρωπαϊκή απόφαση έληξε στις 3 Ιανουαρίου 2017 και ότι η εταιρία εξακολουθεί να ωφελείται από το παράνομο πλεονέκτημα.
Οι Ιρλανδοί, με ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών, αναφέρουν ότι πρόκειται για “αχρείαστη κίνηση” και ότι η κυβέρνηση “έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους για να εξασφαλίσει ότι θα επιτευχθεί η γρήγορη συμμόρφωση”.  (Independent)

Αναστέλλεται η διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων

Κατά τη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (άνω του 90%) η αναστολή διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές και τους σπουδαστές για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018. Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχουν πληρωθεί για τα βιβλία που αφορούν το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 και έτσι έχουν οδηγηθεί σε δεινή οικονομική κατάσταση. (Capital)

Τα φέσια του δημοσίου που γράφαμε πιο πάνω.