Στάση εργασίας τη Δευτέρα σε Μετρό, τραμ και ηλεκτρικό

Στάση εργασίας, με προοπτική κλιμάκωσης, προγραμματίζουν για τη Δευτέρα 12.00 με 15.00 οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς ζητώντας από τον υπουργό Υποδομών να ανακαλέσει τις “άθλιες απειλές” του. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης έχει δώσει εντολή να παραπέμπεται στο Πειθαρχικό με το ερωτηματικό της απόλυσης και στη Δικαιοσύνη όποιος υπάλληλος αρνηθεί την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτήριο ή κάρτας.
Οι εργαζόμενοι θέτουν 5 ζητήματα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο που υποστηρίζουν ότι θα γίνουν αιτία ταλαιπωρίας.

 • Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για την αντικατάσταση στο τέλος του μηνός εκατοντάδων χιλιάδων χάρτινων καρτών με ηλεκτρονικές στα 15 σημεία πώλησης.
 • Δεν έχουν γίνει από τα αρμόδια Υπουργεία οι αναγκαίες ενέργειες για την ελεύθερη μετακίνηση των δικαιούχων μειωμένου εισιτηρίου (ΑΜΕΑ, άνεργοι κλπ)
 • Δεν έχει γίνει προμήθεια του αναγκαίου αριθμού ηλεκτρονικών εισιτηρίων για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της απλής διαδρομής. Έτσι, οι επιβάτες θα είναι αναγκασμένοι να αγοράσουν ημερήσιο εισιτήριο, που κοστίζει πολύ ακριβότερα.
 • Δεν έχουν ενημερωθεί οι επιβάτες για τη λειτουργία του νέου συστήματος.
 • Δεν έχει τοποθετηθεί  σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών POS σε όλα τα εκδοτήρια. (Τα Νέα)

  Ο ΟΑΣΑ από την πλευρά του και με ανακοίνωσή του απαντά πως το σύστημα έκδοσης και λειτουργίας των ηλεκτρονικών εισιτηρίων είναι απολύτως λειτουργικό ενώ έχει δημιουργήσει και τον ιστότοπο Athena Card με όλες τις σχετικές πληροφορίες.

 

Στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή της η ΝΔ. Ο αρμόδιος τομεάρχης Κώστας Καραμανλής, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “Οι εσωτερικές κόντρες του Υπουργείου με τους συνδικαλιστικούς φορείς δεν απασχολούν το επιβατικό κοινό. Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι η εύκολη και γρήγορη προμήθεια εισιτηρίου και η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς. Πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολλών για χάρη των λίγων”.

Σε μία παράγραφο

Απεργούν σήμερα οι δημοσιογράφοι κι ενώ το δελτίο για την ώρα δεν έχει διαφημιστικά έσοδα, παρ’όλα αυτά υπάρχει χάρις στη δική τους δουλειά. Έτσι, σήμερα δεν καλύπτουμε την ελληνική ειδησεογραφία. Η ανάλυση για τις ασφαλιστικές εισφορές προέκυψε από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και την επεξεργασία που έκανε ο Θανάσης Παναγόπουλος στο πλαίσιο και της δικής του επαγγελματικής ενασχόλησης.
Σήμερα υπάρχει αρκετή ειδησεογραφία από τη Ρωσία. Είναι γνωστό ότι στο FACT είμαστε ευρωπαϊστές και δυτικόφιλοι αλλά οι ειδήσεις αυτές βγάζουν μάτι, δηλαδή δεν τις ανθολογούμε από προκατάληψη.
Κανονικός ψηφιακός ανταρτοπόλεμος στις αμερικανικές εκλογές. Είναι εντυπωσιακά όσα αποκαλύπτονται και επειδή κάτι ξέρουμε από καμπάνιες μπορούμε να αποτιμήσουμε τη σημασία τους. Σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Για τρίτη φορά. Και για να πήξει η ρωσική σούπα μία είδηση όπου η Βόρειος Κορέα εμφανίζεται δίπλα στη Ρωσία. Enough said.
Συγκίνηση στο φετινό Νομπέλ Φυσικής.
Όπως είχαμε προβλέψει η επική κωλοτούμπα της κυβέρνησης στο θέμα του (taxi)Beat έλαβε χώρα.
Διαβάστε και τις υπόλοιπες ειδήσεις.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5 λεπτά.
Το αποψινό FACT επιμελήθηκε ο Θανάσης Παναγόπουλος με τη βοήθεια της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου.

Ασφαλιστικό: Πλεόνασμα ή λογιστικές αλχημείες;

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες προβλέπεται ότι για το 2017, το ταμειακό έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 1,447 δισ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 110 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των οφειλών κατά 703 εκατ. ευρώ αναμένεται να οδηγήσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων σε έλλειμμα ύψους 813 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο όμως και πάλι κατά 868 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Για το 2018 η κυβέρνηση προβλέπει δημοσιονομικό πλεόνασμα 689 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος ύψους 634 εκατ. ευρώ που εκτιμήθηκε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, βελτιωμένο κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Η βελτίωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο:

 • στην αύξηση των εισφορών κατά 279 εκατ. ευρώ,
 • στην αύξηση των εσόδων από ρυθμίσεις παλαιών οφειλών κατά 206 εκατ. ευρώ,
 • στην αύξηση των λοιπών εσόδων κατά 5 εκατ. ευρώ
 • στη μειωμένη πρόβλεψη κατά 833 εκατ. ευρώ για δαπάνες (κυρίως εξαιτίας της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης για κύριες συντάξεις κατά 480 εκατ. ευρώ, τη μείωση της δαπάνης για επικουρικές κατά 190 εκατ. ευρώ και τη μείωση των λοιπών δαπανών κατά 163 εκατ. ευρώ)

Σύμφωνα με το υπουργείο η μείωση των δαπανών αλλά και η αύξηση των εσόδων οφείλεται στη λάθος εκτίμηση των ασφαλιστικών οργανισμών που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, τόσο ως προς το μέγεθος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, όσο και ως προς την τελική εικόνα των εσόδων, μετά και τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο βουλευτής Γιάννης Βρούτσης κάνει λόγο για για “δήθεν πλεονάσματα” και αναφέρει ότι αυτά εμφανίζονται για τους ακόλουθους λόγους:

 • κατά το πρώτο 8μηνο του 2017, ο ΕΦΚΑ απορρόφησε από τον κρατικό προϋπολογισμό 469.000.000 ευρώ περισσότερα από αυτά που προβλέπονταν
  έχει “παγώσει” η απονομή συντάξεων σε πάνω από 300.000 δικαιούχους συνολικού ύψους πάνω 3 δισ. ευρώ,
 • έχουν μειωθεί οι νέες συντάξεις με το “νόμο Κατρούγκαλου” μέχρι 40%,
  δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί οι απώλειες που θα προκύψουν από τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών, που υπολογίζονται με βάση το πλασματικό εισόδημα του 2015 και όχι με βάση το εισόδημα του 2016. Θ.Π.

Netsecurity: Πρωτοφανής η ρωσική προπαγάνδα μέσω facebook

Στο πλαίσιο της έρευνας για το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ το Facebook παρέδωσε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τα αντίγραφα περίπου 3.000 διαφημίσεων που αγοράστηκαν πιθανώς από Ρώσους πριν και μετά από τις προεδρικές εκλογές του 2016.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν αυτές τις διαφημίσεις. Το 44% των διαφημίσεων αγοράστηκαν πριν τις εκλογές του 2016 και οι υπόλοιπες μετά.
Οι διαφημίσεις αυτές εμφανίστηκαν σε διάφορες μορφές. Είτε ως fan pages, είναι ως sponsored posts ενώ τις χειρίζονταν Ρώσοι που παρίσταναν τους Αμερικανούς. Η σύνδεση με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν πάντοτε ευθεία. Συχνά εμφανίζονταν ως group LGBT με αμφίσημα, συντηρητικά μηνύματα γύρω από τη σεξουαλική ταυτότητα, άλλες φορές ως υποστηρικτές της οπλοκατοχής ενώ εντοπίστηκαν και γκρουπ φιλόζωων!
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι έχει καταγραφεί στα social media (facebook αλλά στο τουίτερ αποκαλύφθηκε η απάτη) τουλάχιστον μια περίπτωση όπου ένα αρκετά γνωστό γκρουπ έγχρωμων ακτιβιστών, οι Blacktivists αποδείχθηκε πως στην πραγματικότητα ήταν Ρώσοι που τουλάχιστον μία φορά, μετά το θάνατο μαύρου αφού είχε συλληφθεί στη Βαλτιμόρη, προσκάλεσαν τα πλήθη να βγουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν. Τους σταμάτησε ένας αληθινός ακτιβιστής που παρατήρησε την πρόσκληση και κατάλαβε από αυτά που έγραφαν ότι οι χρήστες δεν ήταν δυνατόν να βρίσκονται στη Βαλτιμόρη.

Το Facebook έχει δεσμευθεί να προσλάβει άλλους 1000 υπαλλήλους με μόνο αντικείμενο εργασίας τον έλεγχο των διαφημίσεων. Άλλωστε, στο μήνυμα που ανέβασε στην προσωπική του σελίδα ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ με αφορμή την εβραϊκή γιορτή του Yom Kippur (Ημέρα της Εξιλέωσης) κατά την οποία οι πιστοί αναλογίζονται τα σφάλματά τους για να ζητήσουν συγχώρεση ανέφερε: “Για τις φορές που η δουλειά μου χρησιμοποιήθηκε για να διχάσει αντί να ενώσει, ζητώ συγγνώμη. Θα εργαστώ για να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ”. Θα δείξει.
Πηγές: Guardian, New York Times (paywall).

Νόμπελ Φυσικής για τα βαρυτικά κύματα

Στους θρύλους της επιστήμης της Φυσικής, κάποιοι εξ αυτών κανονικά ποπ-είδωλα, τους Rainer Weiss, Barry Barish και Kip Thorne απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής για την παρατήρηση των κυμάτων βαρύτητας, “της μνήμης” της δημιουργίας του Σύμπαντος.
Τα βαρυτικά κύματα αποτελούν πρόβλεψη της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν και η ύπαρξή τους επιβεβαιώθηκε ακριβώς 100 χρόνια μετά τη δημοσίευση της θεωρίας. Σύμφωνα με αυτή, η βαρύτητα παραμορφώνει τον χωροχρόνο και όσο πιο μεγάλη μάζα έχει ένα σώμα τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδρασή του. Όταν κινούνται τεράστια αντικείμενα, όπως οι πλανήτες και ο Ήλιος, δημιουργούν μία ταλάντωση του χωροχρόνου περίπου σαν τα κύματα που σχηματίζονται από ένα κινούμενο πλοίo. Τα βαρυτικά κύματα δεν είχαν παρατηρηθεί άμεσα αλλά αυτό άλλαξε με ευαίσθητους ανιχνευτές όπως ο LIGO, στην κατασκευή του οποίου είχαν αποφασιστική συμβολή οι βραβευμένοι επιστήμονες. (Καθημερινή)

 

 

Ξανά στη φυλακή ο Ναβάλνι

Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 ημερών στον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι επειδή διοργάνωσε διαδηλώσεις χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης. Έτσι, διακόπηκε εκ νέου η προεκλογική εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2018 αφού είναι η τρίτη φορά που ο Ναβάλνι φυλακίζεται φέτος για τη διοργάνωση συγκεντρώσεων ενάντια στην ρώσικη κυβέρνηση. (BBC)
Η κεντρική εφορευτική επιτροπή των ρωσικών εκλογών έχει ήδη απαγορεύσει ( Politico.eu)τη συμμετοχή του Ναβάλνι στις εκλογές  επειδή κατηγορείται για διαφθορά όμως ο ίδιος ελπίζει ότι θα καταφέρει να υπερβεί αυτό το εμπόδιο.

Ποιος είναι ο Αλεξέι Ναβάλνι; (FACT News)

 

 

Το ίντερνετ στη Βόρεια Κορέα περνάει πλέον μέσα από τη Ρωσία

Σύμφωνα με το Reuters, η ρωσική εταιρεία Transtelecom έγινε πάροχος ίντερνετ στη Βόρεια Κορέα αντικαθιστώντας εν μέρει την κινεζική China Unicom. Ο Bryce Boland, επικεφαλής της εταιρείας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο FireEye, αναφέρει ότι η  πρόσβαση της Βόρειας Κορέας στο Διαδίκτυο περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες συνδέσεις. Τονίζει όμως ότι αυτές οι συνδέσεις είναι ζωτικής σημασίας για τις κυβερνοεπιθέσεις που κάνει η Βόρεια Κορέα στον υπόλοιπο κόσμο. (Reuters)

 

(taxi) Beat και κυβέρνηση έρχονται πιο κοντά

Mε σημερινή ανάρτησή του στο Facebook ο ιδρυτής της Beat Νίκος Δρανδάκης αναφέρει ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Υποδομών ο οποίος του είπε ότι το νομοσχέδιο για τα ταξί που διέρρευσε στον Τύπο δεν είναι αυτό που επεξεργάζονται.  Σημειώνει ότι ο υπουργός δεσμεύτηκε πως όταν η συγγραφή του νομοσχεδίου ολοκληρωθεί ο ενδιαφερόμενος θα έχει την ευκαιρία να το δει και να διατυπώσει τις απόψεις της εταιρείας πολύ πριν αυτό προωθηθεί στη Βουλή. Aναφέρει ακόμη ότι η διαδικτυακή καμπάνια υπέρ της Beat έφτασε σχεδόν τους 50.000 υποστηρικτές.
+ Αρκετες οι υπογραφές δεδομένου ότι αφορά ιδιωτική εταιρεία. Την τελευταία φορά που η συλλογή υπογραφών για ένα θέμα έγινε πανελληνίως γνωστή ήταν για την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Τότε η Εκκλησίας της Ελλάδος κατάφερε να συγκεντρώσει 2.400.000 υπογραφές.

ΟΗΕ: Δύο εκατομμύρια νέοι πρόσφυγες από την αρχή του χρόνου

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι ανέφερε ότι φέτος πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από πολέμους και διωγμούς και βρίσκονται αντιμέτωποι με περιοριστικές πολιτικές ασύλου, ιδίως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται 650.000 πολίτες του Νότιου Σουδάν και 500.000 μουσουλμάνοι της μειονότητας Ροχίνγκια που εγκατέλειψαν τη Μιανμάρ για το Μπανγκλαντές τον τελευταίο μήνα. (Reuters)