Σε μία παράγραφο

Μια ειδησεογραφία που στάζει αίμα η σημερινή με την ιδιαιτερότητα ότι αυτό συμβαίνει σε δυτικά κράτη που δεν βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου. Αίμα στο Λας Βέγκας σε συναυλία μουσικής, αίμα στο χθεσινό αυτονομιστικό δημοψήφισμα της Καταλονίας. Κάτι πηγαίνει πολύ λάθος.
Διαβάστε όσα πρέπει να ξέρετε για το δημοψήφισμα που έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη συνταγματική κρίση στην Ισπανία εδώ και δεκαετίες και συγκλονίζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χρειάστηκε να επιστρατεύσουμε όλα τα αποθέματα της ψυχραιμίας μας για να καταγράψουμε την είδηση που αφορά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2018. Από τα σκισμένα μνημόνια, στην εμμονή των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, μερικά δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους που τους πληρώνουμε εμείς βέβαια.
Νέα επεισόδια στο σήριαλ του Ελληνικού.
Μεγάλη επιτυχία της ΕΛΑΣ στην Κρήτη.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο απο την ΕΛΣΤΑΤ δείχνει τις μεταβολές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5 λεπτά.

Το αποψινό FACT επιμελήθηκαν ο Θανάσης Παναγόπουλος και η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου.
Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!

Λας Βέγκας: 50 νεκροί, πάνω από 400 τραυματίες

Τους 50 έφθασαν οι νεκροί από την ένοπλη επίθεση σε συναυλία κάντρι μουσικής στο Λας Βέγκας, σύμφωνα με νέα ενημέρωση της αστυνομίας ενώ στους 406 έφτασαν οι άνθρωποι που μεταφέρθηκαν ή έφτασαν με οποιοδήποτε τρόπο σε νοσοκομεία του Λας Βέγκας, τραυματισμένοι από τον ένοπλο που άνοιξε πυρ αδιακρίτως κατά κοινού συναυλίας.

Ο σερίφης Τζο Λομπάρντο τόνισε σε δηλώσεις του ότι ο βασικός ύποπτος, Στέφεν Πάντλοκ, αυτοκτόνησε πριν οι αστυνομικοί εισέλθουν στο δωμάτιο απ’ όπου κατά τα φαινόνενα πυροβολούσε, στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου-καζίνο Mandala Bay που βρίσκεται απέναντι από τον χώρο της συναυλίας. Οι αρχές γνωστοποίησαν ότι ο δράστης ήταν κάτοικος της περιοχής. Ο σερίφης εκτίμησε ότι ο δράστης ήταν “μοναχικός λύκος”, αλλά πρόσθεσε ότι αναζητείται ο συγκάτοικός του.

Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018

Προσπαθούμε, γενικά, να καταγράφουμε τις ειδήσεις χωρίς το φίλτρο των προσωπικών μας προτιμήσεων αλλά είναι από τις ημέρες και το είδος των ειδήσεων που η χρειάζεται να καταβάλλουμε τη διπλή προσπάθεια για στοιχειώδη ψυχραιμία.

Η κυβέρνηση που θα έσκιζε τα μνημόνια έχει κολλήσει εμμονικά στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία επικοινωνεί ως μεγάλες της επιτυχίες ενώ προέρχονται από την φοροεπιδρομή που επέλεξε η ίδια και συνειδητά ως οικονομική πολιτική προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση αντί να προχωρήσει σε περιορισμό των δαπανών του κράτους.

Μέσα σε όλα και ενώ διαβάζουμε από την αρχή τα νέα φορομπηχτικά μέτρα ο Γιώργος Χουλιαράκης επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι λέγοντας ότι “προφανώς είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός με προγράμματα. Λέει ψέματα γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στους εταίρους/δανειστές για συγκεκριμένη οικονομική πολιτική μέχρι το 2060.

Ο λογαριασμός για το 2018 περιλαμβάνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, περαιτέρω μείωση του ΕΚΑΣ, μείωση κατά 50% στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά, επιβολή τέλους διαμονής σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, κατάργηση της έκπτωσης στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος σε μισθούς και συντάξεις και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων.

Κατά τα άλλα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 ενώ αποτυπώνεται η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, το οποίο αναμένεται διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2,2% του ΑΕΠ έναντι 1,75% που είναι ο στόχος.

Αναλυτικά τα μέτρα του προϋπολογισμού 2018 εδώ (Ελεύθερος Τύπος).

Δημοψήφισμα στην Καταλονία

Τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας  προσήλθαν στις κάλπες περίπου2,26 εκατομμύρια πολίτες, ή το 42,3% του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην περιοχή, ένα επίπεδο που ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν χαρακτηρίζει αποδεκτό επειδή, όπως λέει, αυτό ήταν και το ποσοστό της συμμετοχής των Ισπανών στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Σημείωση: Η πλευρά του ΟΧΙ απείχε της ψηφοφορίας.

Οι πρώτες δηλώσεις.
Οι αυτονομιστές: Ο Κάρλες Πουτζντεμόν τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδώσει τις προσεχείς ημέρες τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, προκειμένου αυτό “να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου με τον οποίο οργανώθηκε το δημοψήφισμα”. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού”, σημείωσε.

Η κεντρική κυβέρνηση: “Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του”, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Η Κομισιόν: Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, “σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα, η χτεσινή ψηφοφορία στην Καταλονία ήταν παράνομη” και συνεχίζει “Επίσης, τονίζουμε τη νομική θέση που παίρνει αυτή η σύνθεση της Επιτροπής, όπως άλλωστε και οι προκάτοχοί της. Αν διοργανωνόταν ένα δημοψήφισμα εντός του ισπανικού Συντάγματος, θα σήμαινε πως το κομμάτι που θα ανεξαρτητοποιούνταν θα βρισκόταν αυτομάτως εκτός ΕΕ” για να καταληξει: “Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ξεπεράσουν την αντιπαράθεση και να στραφούν στο διάλογο. Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι εργαλείο στην πολιτική. Εμπιστευόμαστε την ηγεσία του πρωθυπουργού Mariano Rajoy, ο οποίος προσπαθεί να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη κατάσταση σε πλήρη συμμόρφωση με το ισπανικό Σύνταγμα και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών να τα υποστηρίζουν”.

Τα επεισόδια:
Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, η δράση των αστυνομικών είχε αποτέλεσμα 844 πολίτες να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ενώ 2 πολίτες τραυματίστηκαν σοβαρά.
Σύμφωνα με την κεντρική κυβέρνηση, τουλάχιστον 33 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Τί θα γίνει τώρα;
H ισπανική κυβέρνηση δεν απέκλεισε την εφαρμογή στην Καταλονία του άρθρου 155 του Συντάγματος για την αναστολή των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία.

Ανάλυση:
1. Η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου διαβάσε αναλύσεις στον διεθνή Τύπο και επέλεξε τρία βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε για το δημοψήφισμα της Κυριακής πριν εμπλακείτε σε συζήτηση ή ακόμα και καυγά γιαυτό! (FACT News)
2.  Στο FACT προσυπογράφουμε την ανάλυση της ομάδας των ειδικών του ECFR το οποίο συμπυκνώνεται σε αυτή τη φράση: “Η κυβέρνηση της Καταλονίας στερεί μονομερώς πάνω από 45 εκατομμύρια Ισπανούς το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους” η οποία κυβέρνηση της Καταλονίας, βέβαια, έχει την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά δεν έχει κερδίσει την πλειοψηφία της “λαϊκής ψήφου” αφού κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συνδρομή ενός ακροαριστερού γκρουπούσκουλου που έθεσε ως μοναδικό όρο να προχωρήσει το διχαστικό δημοψήφισμα άσχετα από την απόφαση και τη βούληση της κεντρικής κυβέρνησης. Φοβερά πράγματα.

 

Αποκρατικοποίηση Ελληνικού: Νέα εμπόδια

Πάνω που το Συμβούλιο Ενστάσεων της Περιφέρειας Πειραιά έκρινε κατά πλειοψηφία, με ψήφους 3-2 υπέρ της αίτησης που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό Α.Ε. με την οποία ζητούνταν ο αποχαρακτηρισμός 37 στρεμμάτων εντός του ακινήτου ως δασική έκταση, εμφανίστηκε νέο εμπόδιο.
Δύο οικολογικές οργανώσεις προσέφυγαν στο ΣτΕ αμφισβητώντας την εγκυρότητα του δασικού χάρτη και επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής δεν υπάγεται στις διατάξεις περί δασικής νομοθεσίας οπότε όσες αποφάσεις έχουν ληφθεί είναι άκυρες.

Αύριο συνεδριάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει για την ανακήρυξη ή όχι της περιοχής σε χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Θυμίζουμε ότι οι αποφάσεις του ΚΑΣ έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ η κυβέρνηση σε περίπτωση που το ΚΑΣ αποφανθεί υπέρ της ανακήρυξης χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος θα προχωρήσει σε κύρωση με νόμου του μνημονίου μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμούς και της Ελληνικό Α.Ε προκειμένου να ξεπεραστούν τυχόν ενστάσεις των αρχαιολόγων χωρίς προφανώς η κυβέρνηση να χρειαστεί να πάρει μια απόφαση που θα αγνοεί τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ κάτι που γίνεται σπάνια, αμφίβολο εάν έχει γίνει ποτέ.

 

Ελεύθερος ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης

Μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας η απελευθέρωση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη ο οποίος είχε απαχθεί πριν από έξι μήνες στην Κρήτη.

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απελευθερώθηκε μετά από αστυνομική επιχείρηση σε χώρο μάντρας αυτοκινήτων σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το κέντρο του Ρεθύμνου. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έφτασαν στον χώρο ύστερα από συντονισμένη παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων αφού φαίνεται να ήξεραν τον μεγαλύτερο αριθμό των δραστών εδώ και δύο τουλάχιστον μήνες. Δεκαπέντε περίπου άτομα είναι ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στην απαγωγή του Κρητικού επιχειρηματία.
Στην απαγωγή φαίνεται να εμπλέκονται δεκαπέντε περίπου άτομα.
Αν και η ανάγνωση του αστυνομικού ρεπορτάζ δεν είναι το καλύτερό μας μυριζόμαστε ότι αυτή η υπόθεση θα βγάλει πολλές ζουμερές ιστορίες. (Το Βήμα)

 

Τρομοκρατική επίθεση στη Μασσαλία

Ως τρομοκρατική ενέργεια αντιμετωπίζουν οι γαλλικές αρχές την επίθεση με μαχαίρι στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μασαλίας, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα δύο γυναίκες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά στρατιωτών που περιπολούσαν στο σημείο, φώναξε την ώρα της επίθεσης “Ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος”.

Την ευθύνη επίθεση ανέλαβε με ανακοίνωση του στο διαδίκτυο το Ισλαμικό Κράτος. (Euronews)

Περισσότεροι οι πολιτικοί γάμοι από τους θρησκευτικούς το 2016

Μείωση των θρησκευτικών γάμων και σημαντική αύξηση των συμφώνων συμβίωσης καταγράφηκε το 2016 σε σχέση με το 2015. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2016 οι γάμοι ανήλθαν σε 49.632 (23.778 θρησκευτικοί και 25.854 πολιτικοί), παρουσιάζοντας μείωση 7,5% σε σχέση με το 2015, κατά το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί 53.672 γάμοι (26.419 θρησκευτικοί και 27.253 πολιτικοί). Τα σύμφωνα συμβίωσης το 2016 ήταν 3.799 (167 από αυτά μεταξύ ανδρών και 50 μεταξύ γυναικών), αυξημένα κατά 45,5% σε σχέση με το 2015 που ήταν 2.611. .

+ Ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στη Γερμανία
Οι δύο άνδρες, ο Καρλ Κρέιλ και ο Μπόντο Μέντε, οι οποίοι είναι μαζί εδώ και 38 χρόνια, αντάλλαξαν όρκους στο δημαρχείο του Σόνεμπεργκ του Βερολίνου. (ΣΚΑΙ)