Σε μία παράγραφο

Τρεις διαφορετικές, και παντελώς άσχετες μεταξύ τους, ειδήσεις τεκμηριώνουν την άποψή μας ότι η χώρα είναι μεσαιωνική.
Η κατακόρυφη πτώση του δείκτη οικονομικής ελευθερίας, με την Ελλάδα να στέκεται σαν την κακομοίρα ανάμεσα στη Νιγηρία και στο Μπαγκλαντές, ο τρόπος με τον οποίο ο υπουργός Σπίρτζης ετοιμάζεται να κάνει άλλη μία κυβερνητική κωλοτούμπα στο θέμα taxi Beat και η απόφαση των μοναχών στο Άγιο Όρος να προσβάλουν τον εκλεγμένο πρωθυπουργό αυτής της χώρας. Παράλληλα, θυμώσαμε και με το περίεργο ρεπορτάζ για αξιώσεις τις Fraport.
Άκουσαν για μπανανία και πλάκωσαν και οι πίθηκοι.
Κατά τα λοιπά, οι ηγέτες της Ε.Ε. συνεδριάζουν στο Ταλίν για τον ψηφιακό κόσμο.
Ανησυχούμε για την Καταλονία.
Διαβάζουμε την ειδησεογραφική ανασκόπηση του Θύμιου Τζάλλα από τη Βρετανία.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου 10 λεπτά.

Το αποψινό FACT επιμελήθηκαν οι Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, Θανάσης Παναγόπουλος, Θύμιος Τζάλλας και τη γλωσσική επιμέλεια έκανε ο Γιώργος Κορδομενίδης.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Σε ελεύθερη πτώση ο δείκτης οικονομικής ελευθερίας στην Ελλάδα

Ανάμεσα στο Μπαγκλαντές και στη Νιγηρία στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας η Ελλάδα, η οποία, σε σχέση με πέρυσι, υποχώρησε 27 θέσεις. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη άνοδο οι τέσσερις βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά μας (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρουάντα, Αλβανία και Κύπρος).
Κάθε χώρα βαθμολογείται σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου, την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο, και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.
Σημαντικές έρευνες σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά έχουν καταδείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, έχουν ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Στουρνάρας στο Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Οι πιο σημαντικές επισημάνσεις του Γ. Στουρνάρα στην εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τις προοπτικές και τις προκλήσεις της ελληνικής oικονομίας:

  • Το 2017 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 1,7%.
  • Για το 2018 και το 2019 προβλέπεται ανάπτυξη 2,4% και 2,7% αντίστοιχα, που θα βασιστεί στην άνοδο των επενδύσεων, της κατανάλωσης και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.
  • Ο σημαντικότερος και αμεσότερος κίνδυνος είναι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, όπως έγινε στην περίπτωση της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης.
  • Περαιτέρω άνοδος του ευρώ από τα σημερινά επίπεδα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές αγαθών, καθώς και τις τουριστικές εισπράξεις, επιβραδύνοντας την προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη και την ταχύτητα εξόδου από την κρίση.
  • Έχουν πλέον νομοθετηθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχει διαμορφωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό και γρήγορο τρόπο. (Capital)

Το Υπουργείο Μεταφορών για το νομοσχέδιο για τα ταξί

Δήλωση εξέδωσε το Υπουργείο Μεταφορών σχετικά με το θέμα  που δημιουργήθηκε με το σχέδιο νόμου για τις μεταφορές, και το οποίο, σύμφωνα με ρεπορτάζ, φαίνεται να ρυθμίζει (περιοριστικά) τη χρήση της πολύ δημοφιλούς ψηφιακής πλατφόρμας αναζήτησης ταξί Beat.
Δεν θα κάνουμε το χατίρι του κ. Σπίρτζη να καταγράψουμε τα πολωτικά και ρητορικά του παραληρήματα.

Η ουσία βρίσκεται στην κατακλείδα της ανακοίνωσης, με την οποία στην πραγματικότητα διαψεύδει όσα καταγράφει το χθεσινό ρεπορτάζ των “Νέων” καλώντας τα Μέσα να του στείλουν το νομοσχέδιο που ισχυρίζονται ότι έχουν στα χέρια τους. (Ναυτεμπορική)

Πρόβλεψη: Ετοιμαστείτε για άλλη μία επική, κυβερνητική κωλοτούμπα.

Στο θέμα παρενέβη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με ανακοίνωσή του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Η κυβέρνηση απεχθάνεται την αξιολόγηση, τις ελεύθερες επιλογές, ταυτίζεται με στενά συντεχνιακά συμφέροντα μιας μειοψηφίας συνδικαλιστών που μας γυρνούν στο χθες”.

Η αύξηση του ΦΠΑ φέρνει πενιχρά αποτελέσματα στα έσοδα

Το 2015 η κυβέρνηση προχώρησε στη μεταφορά πολλών βασικών ειδών διατροφής και της εστίασης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% και κατήργησε σε μία σειρά από νησιά το ειδικό καθεστώς με τους μειωμένους συντελεστές κατά 30%. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν, η συγκεκριμένη κίνηση έφερε στον προϋπολογισμό μόλις 200 εκατ. ευρώ επιπλέον αντί του 1 δισ. ευρώ που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση.  Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των χωρών με το μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠΑ, με τη Σλοβακία και τη Ρουμανία να κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις στην Ε.Ε. (Καθημερινή)

 

 

“Νίπτει τας χείρας της” η Ε.Ε. για το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Τρεις ημέρες απέμειναν για τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που έχει κριθεί άκυρο από το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά η τοπική κυβέρνηση διατείνεται πως θα διεξαχθεί κανονικά ενώ την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Ισπανίας διαβεβαιώνει πως την 1η Οκτωβρίου δεν θα γίνει δημοψήφισμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Καταλονίας, Ραούλ Ρομέβα, σε μία προσπάθεια να συγκινήσει την Ε.Ε., τόνισε ότι παραβιάζονται τα πολιτικά δικαιώματα μιας αυτόνομης περιοχής.

Ο Καταλανός πρόεδρος, Κάρλες Πουτζδεμόν, παρατήρησε με απογοήτευση ότι η Ε.Ε. έχει γυρίσει την πλάτη στην Καταλονία μπροστά στην ισπανική καταστολή, προαναγγέλλοντας σε δηλώσεις του στο Associated Press ότι θα ζητήσει επισήμως από την ευρωπαϊκή κοινότητα να παρέμβει στο θέμα του δημοψηφίσματος.

Την Πέμπτη η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει μία μεσολαβητική προσπάθεια προκειμένου να έρθουν στο τραπέζι των συνομιλιών η ισπανική και η καταλανική κυβέρνηση. Παράλληλα, έστειλε επιστολή σε 27 δημάρχους ευρωπαϊκών πρωτευουσών, ζητώντας τη στήριξή τους.

Παρ’ όλα αυτά, τα κράτη της Ε.Ε. ήταν ομόφωνα, λέγοντας ότι το δημοψήφισμα αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και ότι σέβονται τους νόμους της χώρας. (Protagon)

 

To “Spiegel”, η Fraport και η φημολογούμενη αποζημίωση

Με πολύ μεγάλο σκεπτικισμό καταγράφουμε το ρεπορτάζ του “Spiegel” που θέλει τη γερμανική Fraport να αξιώνει από την ελληνική κυβέρνηση αποζημίωση ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ  για την κατάσταση στην οποία παρέλαβε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Tο “Spiegel” αναφέρει πως η εταιρία είναι δυσαρεστημένη με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αεροδρόμια, και αναμένεται να κάνει χρήση των όρων του συμβολαίου και να ζητήσει αποζημίωση. (CNN.gr)

Κανένα βέβαια από τα ελληνικά Μέσα που αναπαρήγαγαν το ρεπορτάζ ως είδηση δεν γνωρίζει τους όρους των συμβάσεων παραχώρησης αλλά, στο πλαίσιο της τυφλής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, υιοθετούν την είδηση από το “Spiegel” ενώ ξέρουν τον ρόλο που έχει παίξει σε ολόκληρη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης από την αρχή της.

“Υπάρχει σε εξέλιξη μία διαδικασία, που πριν ολοκληρωθεί δεν έχουμε κανέναν λόγο να ασχοληθούμε” απάντησε ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM

Και ναι, θα βρεθούμε στη θέση να συμφωνούμε με τον Στέργιο Πιτσιόρλα.

Κλείνουμε επισημαίνοντας τούτο: Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι και αύριο, με την επόμενη κυβέρνηση, τα διάφορα Spiegel θα λειτουργούν ως πολιορκητικές μηχανές γερμανικών συμφερόντων. Την άνεση να το κάνουνε και αύριο θα την έχουν κερδίσει από όλους μας σήμερα. Αυτό μόνο και τίποτε άλλο.

Σύνοδος Ταλίν: Η ΕΕ συζητά τη φορολόγηση των “Big 4”

Ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής χαρακτηρίζει το “Politico” τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Ταλίν της Εσθονίας σε μία ενδιαφέρουσα και σίγουρα δύσκολη συγκυρία. Ενώ οι ηγέτες της Ένωσης εξαίρουν τις ψηφιακές εφαρμογές, οι πολίτες στις μεγάλες πόλεις βιώνουν τις συνέπειες της ψηφιακής τεχνολογίας ως επιπλέον ανατροπές της κανονικότητάς τους. Χρειάζεται να αναφέρουμε τις μάχες για το Uber και το Airbnb; (Politico)

Σ’ αυτο το περιβάλλον, οι ηγέτες της Ε.Ε. συζητούν πώς θα επιτύχουν οι ευρωπαϊκές χώρες να φορολογήσουν αποτελεσματικά τους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως την Google, την Apple, το Facebook και την Amazon. Οι “big four” κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν διάφορα κόλπα “φορολογικής βελτιστοποίησης” στην Ευρώπη, μεταφέροντας κέρδη από τη χώρα στην οποία τα αποκομίζουν σε άλλη, με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, μόνο από από την Google και το Facebook την περίοδο 2013-2015 η Ε.Ε. έχει διαφυγόντα φορολογικά έσοδα 5,4 δισ. ευρώ. (Το Βήμα)

 

Brexit: η εβδομάδα που πέρασε (23-29 Σεπτεμβρίου)

Ο χρόνος κυλά αργά στο Brexit. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, στην εβδομαδιαία κοινή, και σχεδόν πάντα κενή περιεχομένου, συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν λίγο πιο δραματικός: είπε ότι οι Βρετανοί θα προλάβουν μόνο με θαύμα.

Η καθυστέρηση βολεύει τους Remainers, που περιμένουν πλέον υπομονετικά τους οπαδούς του Leave να πεθάνουν.”Οι ηλικιωμένοι ψήφισαν μαζικά Brexit, οι νέοι Remain, φαντάζομαι ότι η υποστήριξη στο Brexit έχει ήδη αρχίσει να υποχωρεί. Πώς να το θέσω πιο κομψά;”είπε ο Νικ Κλεγκ στο BBC. Άλλοι είναι πιο ανυπόμονοι, και κοιτάζουν να εξασφαλίσουν το μέλλον τους από τώρα. Ο ηθοποιός Κόλιν Φερθ ανακοίνωσε ότι πήρε την ιταλική υπηκοότητα για παν ενδεχόμενο.

Στη Βρετανία, εκτός από τη σύγκρουση γενεών, αναβιώνει και η σύγκρουση ανάμεσα στον καπιταλισμό και στον σοσιαλισμό. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν υποσχέθηκε Brexit για τους πολλούς, έχοντας όμως πρώτα αποκλείσει τη συζήτηση του ζητήματος στο συνέδριο, για να μη βγουν στη φόρα οι εσωκομματικές διαφωνίες. Ο αρχηγός των Εργατικών είπε επίσης ότι θα εθνικοποιήσει τα τρένα, τα ταχυδρομεία, το νερό, και θα βάλει και οροφή στα ενοίκια.

Μία μέρα μετά, η Τερέζα Μέι υπερασπίστηκε τον καπιταλισμό και την ελεύθερη αγορά. Το πρόβλημα για τη Μέι είναι ότι οι ίδιοι οι Τόρις, της κάνουν επιθέσεις από αριστερά. Ογδόντα βουλευτές του κόμματος έστειλαν γράμμα στην πρωθυπουργό, ζητώντας να μπει πλαφόν στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι Συντηρητικοί έχουν το δικό τους συνέδριο το σαββατοκύριακο, και η αρχηγός τους βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Η βάση του κόμματος δεν τη στηρίζει, ενώ χθες, στην άβολη στιγμή της εβδομάδας, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας την προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να προστατέψει τα εισοδήματα των Βρετανών από το Brexit. Η Μέι καθόταν στην πρώτη σειρά.

Λίγες μέρες πριν, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Βρετανίας κατά μία βαθμίδα. Ένα ακόμη άσχημο νέο για τους Brexiteers, όσους τέλος πάντων πρόλαβαν να το ακούσουν.

Η εβδομάδα σε ένα tweet:
Η επιστροφή της ιδεολογικής μάχης ανάμεσα σε καπιταλισμό και σοσιαλισμό, όπως και του Leave εναντίον Remain, καθιστoύν το ΗΒ την πιο ενδιαφέρουσα χώρα στην Ευρώπη
Τζορτζ Ίτον – New Statesman

Θύμιος Τζάλλας.

 

Εμπάργκο Αγίου Όρους στον Πρωθυπουργό

Αδιανόητη η απόφαση της μοναστικής κοινότητας του Αγίου Όρους να μην αποδώσει τιμές στον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του εκεί, με την αιτιολογία ότι έχει δηλώσει άθεος και ψηφίζει νόμους που πλήττουν την Ορθοδοξία. Κατόπιν αυτής της απόφασης, η επίσκεψη Τσίπρα αναβλήθηκε.
Το Άγιον Όρος έχει μεν το αυτοδιοίκητο σύμφωνα με το Σύνταγμα, αλλά η κυριαρχία του ελληνικού κράτους επ’ αυτού παραμένει άθικτη.
Να σημειώσουμε βέβαια ότι τα ήδη θολά όρια μεταξύ κράτους και Εκκλησίας τα έχει θολώσει περαιτέρω η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑνέλ,που ανέχεται παρεμβάσεις της Εκκλησίας εκεί όπου κατά τεκμήριο δεν έχει κανένα λόγο να παρεμβαίνει. (Καθημερινή)