Σε μία παράγραφο.

Δύο είναι οι βασικές ειδήσεις της σημερινής ημέρας. Η ταραχή που δημιουργήθηκε με τις τράπεζες και το νομοσχέδιο για τα ταξί. Τα δύο αυτά θέματα αφορούν δύο σημαντικές πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας.
Διαβάστε τη δική μας ανάγνωση στις ειδήσεις και εμπιστευθείτε τις πηγές μας! Το θέμα των τραπεζών το παρακολουθεί η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και τις νομοθετικές παρεμβάσεις στην οικονομία ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Αναπνεύσαμε ανακουφισμένοι μόλις μάθαμε ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επένδυση στο Ελληνικό! Να μας συμπαθάτε για την ειρωνία αλλά πώς αλλιώς να το εκλάβουμε αυτό;
Ενώ κλείνουμε στη Βαρκελώνη, πάνω από 10.000 μαθητές και φοιτητές διαδηλώνουν στους δρόμους της πόλης υπέρ του δημοψηφίσματος.
350.000 είναι τα ανεμβολίαστα Ελληνόπουλα και εκτεθειμένα στην ιλαρά.
Διαβάστε και τις υπόλοιπες ειδήσεις από μια άνιση, ειδησεογραφικά, ημέρα.
Απόψε στις 8.00 στον Amagi η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου κάνει μια πιο ψύχραιμη αποτίμηση του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών. Παρεμβαίνουν οι Αντώνης Παπαγιαννίδης, Βασιλική Γεωργιάδου, Ξενοφών Κοντιάδης. Θα είναι ενδιαφέρον να το ακούσετε!

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5′ λεπτά.

Το αποψινό FACT επιμελήθηκαν οι Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και Θανάσης Παναγόπουλος.
Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!

Τράπεζες: Storm in a tea cup?

Αν κάτι μας έμαθε η καταγραφή της ελληνικής κρίσης είναι ότι στην ιστορία αυτή είναι μάταιο να προσπαθείς να προσδιορίσεις τους καλούς και τους κακούς. Ας πούμε, είναι υπεραπλουστευτικό και επικίνδυνο να εγκλωβιστούμε στο σχήμα: “Κακός ΣΥΡΙΖΑ-Καλοί δανειστές”, για να φέρουμε ένα τυχαίο παράδειγμα…

Το θυμηθήκαμε πάλι με την αναταραχή που δημιουργήθηκε τις τελευταίες 2-3 μέρες αναφορικά με τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών. Κάποιος “έξω” είχε τη φαεινή ιδέα να ανακινήσει το ζήτημα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών ρίχνοντας την ιδέα της αξιολόγησης ποιότητας ελέγχου, δημιουργήθηκε χάος στο ελληνικό χρηματιστήριο και μεγάλη ανησυχία στις τράπεζες και στην κοινωνία και σήμερα πάλι “έξω” κάποιος άλλος κατάλαβε ότι ανοίγει ένα νέο μέτωπο ενώ υπάρχουν πολλά ανοιχτά στην Ευρώπη και τράβηξε το αυτάκι του Τόμσεν ο οποίος τα μάζεψε.

Η αλήθεια είναι ότι όπου ανακατεύονται οι πολιτικοί συσχετισμοί η σοβαρότητα χάνεται. Υπάρχει όντως πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών (δεν χρειάζεται να είσαι οικονομικός αναλυτής για να το καταλάβεις αυτό) αλλά η κατάσταση δεν αναμένεται να βγει εκτός ελέγχου.

Βέβαια, αξιόπιστες πηγές του FACT (άνθρωποι που εμπιστευόμαστε και συμβουλευόμαστε) πιστεύουν ότι κάποιες ανακεφαλαιοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν αλλά η κατάσταση θα διατηρηθεί υπό έλεγχο. Το ελπίζουμε γιατί αλλιώς ξέρουμε ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό: Εμείς!

Η είδηση: Τόμσεν: Τα βρήκαμε με την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες. (Ναυτεμπορική)

Νομοσχέδιο για τα ταξί

Η εφημερδία “Τα Νέα” δημοσίευσε σήμερα το προσχέδιο του νόμου για τα ταξί.
Με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσία ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης οποιουδήποτε είδους (όπως οι εφαρμογές ταξί) για την άσκηση μεταφορικού έργου λογίζεται ότι ασκούν ως κύρια οικονομική δραστηριότητα αυτή της μεταφοράς επιβατών.
Στην περίπτωση αυτή, “η υπηρεσία της ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης”, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, “είναι απλώς επικουρική και δευτερεύουσα” και επομένως “οι μεταφορικές υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχονται με βάση τις διατάξεις που ρυθμίζουν και τις μεταφορικές υπηρεσίες από επιβατηγά δημόσιας χρήσης (ΕΔΧ) οχήματα”. Ουσιαστικά λοιπόν για να μπορείς να παρέχεις διαμεσολάβηση θα πρέπει αναγκαστικά να παρέχεις και μεταφορικό έργο. (Τα Νέα)

Σχόλιο του Θανάση Παναγόπουλου: Το προσχέδιο του νόμου για τα ταξί αναφέρει πως για να παρέχεις μια υπηρεσία ηλεκτρονικής διαμεσολάβησης μεταξύ του οδηγού και του πελάτη (όπως η εφαρμογή Beat) θα πρέπει αναγκαστικά να παρέχεις ο ίδιος μεταφορικό έργο (να έχεις δηλαδή δικό σου στόλο). Έτσι όπως το καταλαβαίνω είναι περίπου σαν να λέμε ότι για να είσαι μάνατζερ ποδοσφαιριστών θα πρέπει να είσαι αναγκαστικά ποδοσφαιριστής.

Ο Νίκος Δρανδάκης, ιδρυτής της ηλεκτρονικής εφαρμογής Beat, σχολιάζει το προσχέδιο του νόμου για τα ταξί στη σελίδα του στο facebook.

 

196 τα κρούσματα ιλαράς-350.000 παιδιά ανεμβολίαστα

30  νέα κρούσματα ιλαράς προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 196, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι 350.000 παιδιά, ηλικίας από 15 μηνών έως τεσσάρων ετών, είναι ανεμβολίαστα ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός αυτών  που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και έχουν λάβει μία δόση -ή και καμία- του εμβολίου για την ιλαρά. ( Capital)

 

Έξι μήνες με τριετή αναστολή στον Κασιδιάρη

Σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της διέγερσης σε διάπραξη εγκλήματος και αφορά ομιλία του στον Ασπρόπυργο το 2015. (News 247)

Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις από και προς το Ιρακινό Κουρδιστάν

Όλες οι διεθνείς πτήσεις από και προς το Ιρακινό Κουρδιστάν διακόπτονται από την Παρασκευή, μετά από αίτημα της ιρακινής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας προς τις ξένες χώρες και τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες. Η κίνηση αποτελεί κλιμάκωση της πίεσης της Βαγδάτης προς την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν. (Ναυτεμπορική)

 

Τίλερσον στην Κίνα η οποία κλείνει όλες τις βορειοκορεατικές επιχειρήσεις.

Οι βορειοκορεατικές επιχειρήσεις που έχουν εγκαθιδρυθεί στην Κίνα θα πρέπει να κλείσουν έως τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, εφαρμόζοντας τον τελευταίο γύρο κυρώσεων που ενέκρινε ο ΟΗΕ. Αναφέρει ότι θα εξαιρεθούν μόνο οι μη εμπορικές οντότητες ή όσες εμπλέκονται σε υποδομές του δημόσιου τομέα, έπειτα από εξέταση από το υπουργείο. (Capital)

Στην Κίνα βρίσκεται από σήμερα και για δεύτερη φορά από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ο αμερικανός ΥΠΕΞ Rex Tillerson προκειμένου να έχει συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία για τις απειλές που εξαπολύει η Βόρεια Κορέα, για θέματα εμπορικών σχέσεων αλλά και για να προετοιμάσει την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στη χώρα τον Νοέμβριο. Η τριήμερη επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά τις εντατικοποίηση των κυρώσεων στη Βόρειο Κορέα και τις απειλές Τραμπ ότι τυχόν στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ θα είχε δραματικές συνέπειες αν και η ανάληψη στρατιωτικής δράσης δεν είναι η πρώτη επιλογή της χώρας. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε τις ευχαριστίες της αμερικανικής κυβέρνησης προς την κινεζική για τα βήματα που έκανε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Διαβάσαμε στη South China Morning Post όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε για την επίσκεψη Tillerson στην Κίνα.

 

Τα παλαιστιανικά εδάφη μέλος της Interpol

Οι Παλαιστίνιοι κατέγραψαν διπλωματική νίκη προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, αποκτώντας καθεστώς πλήρους μέλους της Interpol, παρά την αντίθεση του Ισραήλ. “Το κράτος της Παλαιστίνης και τα Νησιά του Σολομώντα είναι στο εξής μέλη”, ανακοίνωσε η Interpol στο Twitter και έτσι αριθμεί 192 μέλη.
“Αυτή η απόφαση θα βλάψει την ικανότητα της Ιντερπόλ να αντιμετωπίζει τη διεθνή τρομοκρατία”, υποστήριξε ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν σε τηλεφωνική διάσκεψη με στελέχη οργανώσεων της ισραηλιτικής κοινότητας στις ΗΠΑ.

 

ΠΟΥ: Με μη ασφαλή τρόπο οι μισές αμβλώσεις παγκοσμίως

Από το 2010 ως το 2014 έγιναν κάθε χρόνο παγκοσμίως 25 εκατομμύρια αμβλώσεις με μη ασφαλή τρόπο (σχεδόν οι μισές από τα 56 εκατομμύρια που γίνονται συνολικά), αναφέρει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ινστιτούτου Guttmacher. Το 97% από αυτές τις επεμβάσεις έγινε στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Οι φτωχότερες χώρες αντιμετωπίζουν πλεόν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο εξαιτίας των περικοπών της χρηματοδότησης των ΗΠΑ στα προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού στο εξωτερικό. (Το Βήμα)