Σε μία παράγραφο

Από βδομάδα σε βδομάδα το πάει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Απέφυγε και αυτή την εβδομάδα να πάρει απόφαση για το Ελληνικό. Το ρεπορτάζ θέλει να οδεύει προς την ανακήρυξη μεγάλης έκτασης του χώρου σε αρχαιολογική ζώνη.
Ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της ελληνικής κρίσης τα τελευταία επτά χρόνια αποχωρεί από τη σκηνή του δράματος. Τέλος ο Σόιμπλε ως ΥΠΟΙΚ.
Αύριο επιστρέφουμε στον Amagi με μια εκπομπή αφιερωμένη στα βαθιά νερά των αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών. Θα ζητήσουμε τη βοήθεια ανθρώπων που γνωρίζουν καλά τα ζητήματα που ερωτήματα που έχουμε ξεδιαλύνει ως σημαντικότερα.
Διαβάστε και τις υπόλοιπες ειδήσεις.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5 λεπτά.

Το αποψινό FACT επιμελήθηκαν οι Βίβιαν Ευθυμιοπούλου με τον Θανάση Παναγόπουλο.

Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!

Ο Σόιμπλε ο επόμενος πρόεδρος της Μπούντεστανγκ

Πάνω από μια επταετία  ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές  στο σήριαλ “ελληνική κρίση”. Από τις πρώτες στιγμές, ο πανίσχυρος άνδρας της γερμανικής οικονομίας υπήρξε ο αυστηρός κριτής του αν έπρεπε να στηθεί ένας πρωτοφανής μηχανισμός στήριξης για χάρη της Ελλάδας, της οποίας το χρέος δεν ήταν βιώσιμο.

Μετά τις εκλογές της Κυριακής αλλάζει ρόλο. Όπως όλα δείχνουν θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, ένα αξίωμα στο οποίο αναμένεται να εκλεγεί κατά την πρώτη συνεδρίαση του σώματος στις 24 Οκτωβρίου.

Τα ρεπορτάζ θέλουν τη συντηρητική πτέρυγα του κεντροδεξιού συνασπισμού να πίεσε για να μετακινηθεί ο Σόιμπλε στη Βουλή γιατί διαθέτει το κύρος και την πείρα να διαχειριστεί την παρουσία εκεί του ακροδεξιού AfD. Θεωρούμε ότι αυτά είναι προφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορία που έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο fb ο δημοσιογραφος Αργύρης Παπαστάθης ο Κλάους Ρέγκλινγκ είναι ένας από τους υποψηφίους για το θώκο του ΥΠΟΙΚ

Σε κάθε περίπτωση αύριο το βράδυ στις 8.00 επιστρέφουμε στον Amagi. Η εκπομπή θα έχει θέμα τις γερμανικές εκλογές και θα αναζητήσουμε απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήματα:
1.Ποια είναι η αληθινή φύση του AfD; Πρόκειται περί ενός επικίνδυνος νεοναζιστικού κόμματος ή δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο; Για το θέμα αυτό θα ζητήσουμε την παρέμβαση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βασιλικής Γεωργιάδου η οποία μελετάει το φαινόμενο της ακροδεξιάς και του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ευρώπη.
2. Σε ποιο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρρεάσει τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ που ευαγγελίζεται ο Ε.Μακρόν και στις οποίες έδειχνε θετική η Άγκελα Μέρκελ. Η ελληνική υπόθεση πόσο θα επηρρεαστεί; Τις ερωτήσεις αυτές θα τις απευθύνουμε στον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη που γνωρίζει πολύ καλά τα ευρωπαϊκά θέματα αλλά και το “δράμα” της ελληνικής διαπραγμάτευσης.
3. Γιατί το εκλογικό σώμα πανευρωπαϊκά γυρίζει την πλάτη στη σοσιαλδημοκρατία; Για να απαντηθεί η ερώτηση αυτή θα ζητήσουμε τη βοήθεια του Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφώντα Κοντιάδη ο οποίος μόλις εξέδωσε το βιβλίο “Η Σοσιαλδημοκρατία σήμερα” (ΠΟΛΙΣ).
Αύριο το βράδυ στις 8.00 στον Amagi.

Νέα πτώση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας

Στην 87η θέση μεταξύ 137 χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα με βάση το δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum. Στην αντίστοιχη περυσινή κατάταξη η Ελλάδα ήταν στην 86η θέση μεταξύ 138 χωρών.
Η κατάταξη γίνεται με βάση τη βαθμολογία που παίρνουν οι χώρες σε 12 δείκτες. Απολύτως ενδεικτικό στους επιμέρους δείκτες είναι ότι ενώ η Ελλάδα είναι πρώτη στο ποσοστό αυτών που εγγράφονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος η χώρα μας βρίσκεται στην 106η θέση. (Τα Νέα)

Ολόκληρη η έκθεση για την Ελλάδα εδώ.

 

Νέα αναβολή της απόφασης του ΚΑΣ για το Ελληνικό

Τρίτη αναβολή της ετυμηγορίας του ΚΑΣ για το Ελληνικό
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη εισηγήθηκε την αναβολή της συζήτησης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 4:00 το απόγευμα. Το  Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πήρε κατά πλειοψηφία την απόφαση για αναβολή για την επόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φ.Κόλλια το ΚΑΣ φαίνεται πως προσανατολίζεται προς την κήρυξη μεγάλου μέρους της έκτασης του Ελληνικού σε αρχαιολογική ζώνη.

Σύμφωνα με πηγές του γραφείου του Πρωθυπουργού η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν θα ανεχθεί καμία σκόπιμη καθυστέρηση ενώ επισημαίνει ότι δίνει χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν σύμφωνα με τον νόμο.

Σημ: Το ΚΑΣ είναι ανεξάρτητο όργανο και τα μέλη του απολαμβάνουν το ακαταδίωκτο.

Δρανδάκης (Beat): Αναπόφευκτη η προσφυγή στη δικαιοσύνη

“Θα πρέπει να εξετάσουμε το νομοσχέδιο για τα ταξί όταν αυτό κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Είμαι βέβαιος ότι θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε σε κάποια ανώτερη αρχή είτε σε Ελλάδα είτε σε Ευρώπη”. Έτσι σχολίασε ο ιδρυτής της δημοφιλούς ψηφιακής εφαρμογής Beat, Νίκος Δρανδάκης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Μεταφορών  προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύναψη τριετούς διάρκειας σύμβασης μεταξύ των εταιρειών που παρέχουν μεταφορικό έργο μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και των αυτοκινητιστών ταξί. Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο λειτουργίας τους θα αλλάξει: οι εταιρείες που έχουν αναπτύξει τις εφαρμογές θα πρέπει να μετατραπούν σε επιχειρήσεις παροχής μεταφορικού έργου, ενώ, σήμερα, λειτουργούν ως “διαμεσολαβητές”. (Capital.gr)
Θα το παρακολουθούμε.

 

Σαουδική Αραβία: Άδεια στις γυναίκες να οδηγούν

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας έδωσε άδεια στις γυναίκες της χώρας του να οδηγούν, χωρίς να απαιτείται γιαυτό και η άδεια άνδρα συγγενούς τους. Το βασιλικό διάταγμα δίνει εντολή για τη σύσταση ειδικής επιτροπής συμβούλων και ορίζει ως ημερομηνία εφαρμογής της απόφασης το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018. (ΕφΣυν)

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία προσπαθούν εδώ και χρόνια να άρουν την απαγόρευση. Η τελευταία διαμαρτυρία τους πριν από λίγα χρόνια έγινε ευρέως γνωστή επειδή χρησιμοποίησαν τα social media για να διαδώσουν την πράξη πολιτικής ανυπακοής την οποία συνέδεεαν με αυτή της Rosa Parks. (NPR)

Ο βασιλιάς Σαλμάν προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι προχωρά σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του που ξεκινούν από τον τομέα της ενέργειας και καταλήγουν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Βέβαια, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της και η εφημερίδα Haaretz στην πραγματικότητα η κίνηση αυτή συνδέεται με οικονομία. Αναμένεται να αυξηθούν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων αλλά και των ασφαλειών ενώ περισσότερες γυναίκες θα οδηγηθούν προς την αγορά εργασίας. Αναμενόμενο αυτό και απολύτως θετικό.

 

Κεντροαριστερά: Την Παρασκευή τα σπουδαία

Το όνομα της εταιρείας και το κόστος της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών κέντρων, η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, το ενδεχόμενο της δυνατότητας εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και το ποιοι, τελικώς, θα έχουν δικαίωμα ψήφου είναι οι τέσσερις ερωτήσεις στις οποίες θα απαντήσει η επιτροπή Αλιβιζάτου κατά τη συνεδρίασή το απόγευμα της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου.

Χθες, σε επιστολή που έστειλε στους υποψηφίους ο κ.Αλιβιζάτους τους ενημέρωσε ότι περιμένει τις έγγραφες απαντήσεις των εταιρειών στις οποίες απευθύνθηκε διευκρινίζοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν έχει απευθύνει ερώτημα για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία. (Ναυτεμπορική)

Στο μεταξύ, έχουν στηθεί κανονικά χαρακώματα γύρω από το ζήτημα της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Με βίντεο από τις Βρυξέλλες ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε από τους υποψηφίους να πάρουν καθαρή θέση όσο αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ανέφερε ότι “Κάποιοι μεθοδικά σαμποτάρουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Έχουν μάθει να εμπιστεύονται μόνο τους κομματικούς μηχανισμούς.”. Το ΠΑΣΟΚ αντίθετα λέει ότι η συζήτηση για τα διαδικαστικά έχει κλείσει. Για το θέμα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας λένε ότι “υπενθυμίζουμε για τελευταία φορά ότι μετά την άρνηση των τριών μεγάλων ελληνικών εταιρειών να διασφαλίσουν το αδιάβλητο και την αξιοπιστία της ψηφοφορίας το θέμα έχει κλείσει”. (Καθημερινή)