Σε μία παράγραφο

  • Καταπέλτης η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη χώρα μας και δη των ασυνόδευτων ανηλίκων. Ντροπή.
  • Μεγαλώνει η τρύπα στα έσοδα, ο χορός του Ζαλόγγου στο Χρηματιστήριο.
  • Μας εντυπωσίασε η δικαστική απόφαση για την προσωρινή παύση έξι μηνών για Πρωτοδίκη που καθυστέρησε έκδοση αποφάσεων
  • Οι ΑΝΕΛ θα υπερψηφίσουν τελικά το σχέδιο νόμου για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου όπως ανακοίνωσε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
  • Το δημοψήφισμα στο κουρδικό Ιράκ προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις
  • Βάζουμε στο ραντάρ μας την μάχη Uber- Δήμου Λονδίνου και θα σας κρατούμε ενήμερους.
  • Διαβάστε και τις υπόλοιπες ειδήσεις μιας μάλλον αδιάφορης ειδησεογραφικά ημέρας.
  • Σχόλια και καταγραφή όσων είπε ο Εμανουέλ Μακρόν αύριο αφού διαβάσουμε κι εμείς τις σχετικές αναλύσεις.

Αποκατάσταση αλήθειας: Το βίντεο που δημοσίευσαν χθες τα Parapolitika.gr  στο οποίο εμφανιζόταν ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής να χορεύει ζεϊμπέκικο δεν ήταν από την ονομαστική εορτή του ιδιοκτήτη του Αγία Ζώνη ΙΙ Θεόδωρου Κουντούρη στις 4 Μαρτίου αλλά από την ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας, μια μέρα πριν. Δηλαδή, στις 3 Μαρτίου. (Greek Hoaxes)

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5 λεπτά.

Το αποψινό FACT επιμελήθηκαν ο Θανάσης Παναγόπουλος με την Βίβιαν Ευθυμιοπούλου τη γλωσική επιμέλεια έκανε ο Γιώργος Κορδομενίδης.

Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.

Άσχημες οι συνθήκες μεταχείρισης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα

Ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου εκφράζει το Συμβούλιο της Ευρώπης, με έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT). Η αντιπροσωπεία της CPT ήρθε στην Ελλάδα τον Απρίλιο και τον Ιούλιο 2016, για να εξετάσει τις συνθήκες παραμονής προσφύγων και μεταναστών στα hot-spots στα νησιά και την κατάσταση κράτησης των αλλοδαπών παιδιών και ενηλίκων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπίστωσε υπερπληθυσμό στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα βίας μεταξύ των διαμενόντων, ανεπαρκή παροχή βασικής υγειονομικής περίθαλψης, προβλήματα στην ποιότητα του πόσιμου νερού και του φαγητού, ανεπαρκή βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες και ανεπαρκή νομική υποστήριξη, στοιχεία που έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά εκρηκτική κατάσταση.

Για τους ενήλικες κρατουμένους αναφέρει ότι έλαβε αξιόπιστες καταγγελίες περί σωματικής κακομεταχείρισης αλλοδαπών από τους αστυνομικούς στους ειδικούς χώρους κράτησης στη Θεσσαλονίκη και την Πέτρου Ράλλη, και ζητά να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση των πράξεων κακομεταχείρισης. (CNN)

 

Τρύπα στα έσοδα, μίνι “κραχ” στο Χρηματιστήριο

Τελικά τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων είναι κατά 216 εκατομμύρια λιγότερα, και έτσι η απόκλιση στις εισπράξεις στους φόρους για το 8μηνο φτάνει στα 619 εκ.

Στις 29 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι  ο Σεπτέμβριος αναδεικνύεται σε κομβικό μήνα προκειμένου να ανατραπεί η αρνητική εικόνα που εμφανίζουν τα έσοδα από τον περασμένο Ιούλιο.

Χθες, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα, o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε την εκτίμηση ότι το 2017 θα κλείσει με υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων.

Ούτε οι τραπεζικές μετοχές πηγαίνουν πολύ καλά.
Μεγάλη πτώση στις τραπεζικές μετοχές μετά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης stress tests, που άφησε ανοιχτό ο Μάριο Ντράγκι,  στις 4 συστημικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μετά την πτώση του Γενικού Δείκτη στις 725 μονάδες και τα χαμηλά 4μήνου, επιχειρείται προσπάθεια αλλαγής του κλίματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς έχουν κάνει την εμφάνισή τους αγοραστές.

 

Αποκρατικοποίηση Ελληνικού

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο θα συνεδριάσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με την ύπαρξη αρχαιολογικού χώρου στην έκταση του παλιού αεροδρομίου. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση μία φορά έχει διακοπεί και άλλη μία έχει αναβληθεί.

Οι αρχαιολόγοι, με ανοιχτή επιστολή τους, ζητούν την παρέμβαση του ΠΘ ώστε να κηρυχθεί το Ελληνικό αρχαιολογικός χώρος, επισημαίνοντας ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν σημαίνει και κήρυξη αδόμητης περιοχής.

Παρ’ όλα αυτά όμως, είναι σχεδόν βέβαιο πως, εάν το ΚΑΣ πάρει μία τέτοια απόφαση, η συνέχιση του έργου στο Ελληνικό είναι πολύ αμφίβολη.

 

Νέες συζητήσεις μεταξύ Λονδίνου και Uber

Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Μεταφορών του Λονδίνου να αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας της εταιρείας Uber στο Λονδίνο προκάλεσε σάλο και προανήγγειλε μια μεγάλη μάχη τόσο σε νομικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, αφού το Λονδίνο είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές για την εταιρεία.  Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, φρέσκος, ενός μηνός μόλις στην καρέκλα, με επιστολή του ζήτησε συγγνώμη για τα “λάθη που έκανε η εταιρεία του”. Δήλωσε ακόμα ότι ναι μεν η εταιρεία του θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του Δήμου του Λονδίνου να μην ανανεώσει την άδεια της εταιρείας, παραδέχθηκε όμως ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούσε η Uber “πρέπει να αλλάξουν”.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, δήλωσε ικανοποιημένος για τη “συγγνώμη{  του Χοσροβσάχι, και ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία των μεταφορών του Λονδίνου να επαναδιαπραγματευθεί με τον επικεφαλής της Uber. (The Guardian)

Στο μεταξύ, οι δημόσιες σχέσεις της εταιρείας δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια. Σε δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα, 9 στους 10 οδηγούς που απασχολούνται στο Λονδίνο εμφανίζονται πολύ ικανοποιημένοι από τη συνεργασία τους με την εταιρεία.

Θυμίζουμε ότι η Uber δεν αντιμετωπίζει μόνο σοβαρές και βάσιμες κατηγορίες για τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα της ασφάλειας των πελατών αλλά δίνει και τη μάχη στο επίπεδο της εργατικής νομοθεσίας. Εν προκειμένω, στο Λονδίνο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο οι οδηγοί που εγγράφονται στην υπηρεσία/πλατφόρμα να θεωρούνται εργάτες και όχι αυτοαπασχολούμενοι.

Η μάχη έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα την παρακολουθούμε. (Business Insider)

 

Υπέρ της ανεξαρτησίας τους οι Κούρδοι του Ιράκ

Σχεδόν το 93% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τη Δευτέρα στο ιρακινό Κουρδιστάν τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ιράκ όπως μεταδίδει  το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

To Ιράν, το Ιράκ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ αντέδρασαν με καταδίκες και απειλές.
Η Τουρκία και το Ιράν διεξήγαγαν στα σύνορά τους με τις περιοχές των Κούρδων  στρατιωτικές ασκήσεις ενώ το Ιράκ ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν απείλησε να μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου της τοπικής κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη βαθιά απογοήτευσή τους για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το οποίο αναμένεται, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του State Department να συμβάλλει στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής. (BBC)

Το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, όμως ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί έχει πει ότι θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα προκειμένου να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση της Βαγδάτης την απόσχιση από το Ιράκ. Ο ιρακινός πρωθυπουργός Αλ-Αμπάντι έχει απορρίψει την ψηφοφορία ως αντισυνταγματική.

23 φοιτητές από την Κίνα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παρά τα εμπόδια που βάζει το Υπουργείο Παιδείας, τα ελληνικά πανεπιστήμια προσπαθούν να επενδύσουν στην εξωστρέφεια. Μετά από συζητήσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Τμήμα Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, 23 Κινέζοι φοιτητές θα έρθουν φέτος στη χώρα μας για να παρακολουθήσουν το τρίτο έτος των σπουδών τους στα ελληνικά. Οι φοιτητές έχουν κάνει ήδη ένα προπαρασκευαστικό έτος στα ελληνικά στα Ιωάννινα, και θα φοιτήσουν παράλληλα και στο Διδασκαλείο ξένων γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα πληρώσουν δίδακτρα 2.000 ευρώ περίπου ο καθένας για τα δύο εξάμηνα του ακαδημαϊκού έτους. (In.gr)

 

Νέα ψηφιακή διασύνδεση μεγάλης ταχύτητας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης

Η Microsoft, το Facebook και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telxius, ανακοίνωσαν ότι οι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες κατασκευής υποθαλάσσιου καλωδίου που διασχίζει τον Ατλαντικό και συνδέει την Βιρτζίνια των ΗΠΑ με το Μπιλμπάο της Ισπανίας. Έχει  ικανότητα μετάδοσης 160 terabits το δευτερόλεπτο (αυτό ισοδυναμεί με 71 εκατομμύρια βίντεο υψηλής ανάλυσης), έκταση 4.000 μίλια και βρίσκεται σε βάθος περίπου 5.180 μέτρων. (Technology Review)