Σε μία παράγραφο

Σαρωνικός ή Μπογκοτά στην Κολομβία; Αυτό αναρρωτηθήκαμε διαβάζοντας τις τελευταίες ειδήσεις για την πετρελαιοκηλίδα.
Ανθολογούμε ό,τι πρέπει να ξέρετε. Προτείνουμε μια ανάλυση. Ρωτήσαμε αν πρέπει να τρώμε θαλασσινά από τον Σαρωνικό. Διαβάστε τί μας είπαν.
Μια καλή είδηση από τη ναυτιλία και τον κόσμο της. Τη βγάζουμε εδώ, ξεχωριστά, για να φωτίσει λίγο το δελτίο. Ο καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος ανακοίνωσε την ίδρυση επαγγελματικού λυκείου Ναυτικής και Τεχνικής Κατεύθυνσης στη Χίο.
Ενώ ο Κιμ απειλεί ότι “θα τηθασεύσει με φωτιά τον ψυχικά διαταραγμένο αμερικανό γεροξεκούτη”, η Τερέζα Μέι και το μισό της υπουργικό συμβούλιο πήγαν στη Φλωρεντία για να εκφωνήσει τον μη αναμενόμενο λόγο της.
Ο Θύμιος Τζάλλας άκουσε το λόγο και μας γράφει μια γλαφυρή του ανάλυση.
Τί είπε η Τεράζα Μέι και τί εννοούσε στην πραγματικότητα;
Φυσικά κάνει και μια επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε.
Και μετά τις τελευταίες δύο ειδήσεις αναρωτιόμαστε γιατί αρκετοί παραπονιούνται ότι οι γερμανικές εκλογές ήταν το πιο βαρετό θέαμα εδώ και δεκαετίες! Χρειαζόμαστε λίγη σταθερότητα.
Φροντισμένο το αποψινό Politics-Free Zone.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10 γεμάτα λεπτά.

Το αποψινό FACT επιμελήθηκαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο Θύμιος Τζάλλας.
Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Καλό Σαββατοκύριακο!

Πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό

Στην εξέλιξη της υπόθεσης της πετρελαιοκηλίδας από τη μία έχουμε τις άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης να αποποιηθεί της πολιτικής ευθύνης από την άλλη παρατηρούμε το βαθμό αποσύνθεσης του ελληνικού κράτους που έχει οδηγήσει στην πλήρη ασυδοσία στο Σαρωνικό.
Στο πολιτικό επίπεδο.
Σήμερα στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα. Ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής δέχτηκε πυρά από το σύνολο της αντιπολίτευσης αλλά επέλεξε να επιτεθεί και με τρόπο απαράδεκτος αποκλειστικά στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνη Γεωργιάδη. Γενικώς και σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ που διαβάσαμε η εικόνα του ήταν θλιβερή.
Επί της ουσίας,  παραδέχθηκε ότι βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ την Κυριακή, ενώ αναχώρησε για Λονδίνο αφού είχε σημειωθεί το ναυάγιο. (In.gr)

Στο επίπεδο της Δικαιοσύνης.
Ειλικρινά έχουμε μείνει άναυδοι με όσα διαβάζουμε στα ρεπορτάζ.

Η δίκη για την υπόθεση του δεξαμενόπλοιου ΛΑΣΣΑΙΑ (πρόκειται για το πλοίο που βρέθηκε φορτωμένο με λαθραία πετρελαιοειδή ενώ συμμετείχε στην επιχείρηση απάντλησης πετρελαίου από το Αγ.Ζώνη ΙΙ) αναβλήθηκε για την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου επειδή δεν έχει ακόμα ογκομετρηθεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους το φερόμενο ως λαθραίο φορτίο.
Νωρίτερα η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων με ανακοίνωση μας πληροφόρησε ότι δεν είχε κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη παρά την τελευταία στιγμή.

+ Μιλήσαμε με στελέχη του ναυτιλιακού κλάδου με μεγάλη εμπειρία και μας διαβεβαίωσαν ότι η διαδικασία της ογκομέτρησης είναι απλούστατη και γίνεται σε ελάχιστο χρόνο.

Τα Τελωνεία δηλώνουν ότι δεν εκκλήθησαν ως μάρτυρες στη δίκη και η υπεράσπιση του ΛΑΣΣΑΙΑ ότι δεν έχει γίνει ακόμα η απλούστατη διαδικασία της ογκομέτρησης.
Ουδέν σχόλιο.

+ Καθαρά τα πρώτα δείγματα οστρακοειδών από τον Σαρωνικό (CNN)

Διαβάστε ακόμα:
Πώς προχωράνε οι εργασίες απορρύπανσης σύμφωνα με το ΥΠΕΝ.
Την ανάλυση του Φώτη Κόλλια για το λαθρεμπόριο καυσίμων στο Inside Story

Τελικά μπορούμε να τρώμε ψάρια από τον Σαρωνικό;
Ρωτήσαμε τον Βαγγέλη Λιάκο, ιδιοκτήτη και σεφ του εστιατορίου “Τραβόλτα”, εξαιρετικό γνώστη της αγοράς ψαριού στη χώρα και μας είπε τα εξής:
“Τα ψάρια από τον Σαρωνικό καλύπτουν το 5% της εγχώριας αγοράς κι αυτό σε μικρά ψάρια όπως η σαρδέλλα, τα σαφρίδια, ο γαύρος.
Σημειώστε ότι αυτά τα ψάρια πηγαίνουν κυρίως στις μικρές, τοπικές αγορές που βρίσκονται κοντά στον Σαρωνικό.
Αν ο Σαρωνικός μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση τότε στις μαρίνες του θα βλέπαμε περισσότερα ψαροκάϊκα από γιώτ.
Οι ψαροταβέρνες προμηθεύονται ψάρια από την Λέρο, την Κάλυμνο, από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Έτσι κι αλλιώς, ψάρι που έχει βοσκήσει πετρελαιοειδή αποκτά τόσο έντονη οσμή που το καταλαβαίνει και ένα μωρό παιδί. Δεν χρειάζεται πανικός”.

Brexit: Μια Βρετανίδα στη Φλωρεντία

Η Τερέζα Μέι έδωσε νωρίτερα σήμερα την πολυαναμενόμενη ομιλία της, από την οποία όμως, δεν πολυανέμενε κανείς και τίποτε ιδιαίτερο. Δεν υπάρχουν συγκλονιστικά νέα, μόνο η επιβεβαίωση ότι οι Βρετανοί θα ζητήσουν δύο χρόνια παράτασης προκειμένου να ολοκληρώσουν το Brexit.

Η Μέι μίλησε από τη Φλωρεντία (κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί ξενιτεύτηκε το μισό υπουργικό συμβούλιο), και ήταν ξανά ασαφής. Χρησιμοποίησε τέσσερις φορές τη λέξη “δημιουργικός”, και άλλες τόσες τη λέξη “ανοιχτόμυαλος”, προτρέποντας, προφανώς, τους διαπραγματευτές να γεμίσουν από μόνοι τους τα κενά.
Το Fact News ακολούθησε τη συμβουλή της. Ορίστε λοιπόν τι είπε η Μέι, και τι πιθανώς να εννοούσε.

 

Τι είπε: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019.
Τι εννοούσε: Θα χρειαστούμε μία περίοδο προσαρμογής δύο χρόνων τουλάχιστον, χωρίς μάλιστα να είμαι βέβαιη ότι αρκούν. Μέχρι το 2021 δεν αλλάζει τίποτε, και βλέπουμε.

Τι είπε: Δεν θέλουμε να χάσουν τα άλλα κράτη-μέλη από το Brexit, και θα τιμήσουμε τις οικονομικές μας υποχρεώσεις μέχρι το 2020.
Τι εννοούσε: Όσοι περίμεναν να ακούσουν πόσα ακριβώς θα δώσουμε, έκαναν λάθος, σίγουρα πάντως όχι τα 60 δισ. που ζητάει ο Μπαρνιέ με τον Γιούνκερ.

Τι είπε: Δεν θα προσποιηθώ ότι με το Brexit μπορούμε να έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς και κανένα από τα μειονεκτήματα.
Τι εννοούσε: Τέλος η αρχή του “και η πίτα γεμάτη και ο σκύλος χορτάτος” του φίλου μου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πήγε να με ρίξει μεσοβδόμαδα.

Τι είπε: Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και ανοιχτόμυαλοι στις διαπραγματεύσεις.
Τι εννοούσε: Αν ακούτε διάφορα εξωπραγματικά από τον Ντέιβις, όπως ηλεκτρονικά, αόρατα σύνορα στην Ιρλανδία, σκεφτείτε και εσείς κάτι αντίστοιχο.

Τι είπε: Δεν μας ταιριάζει ούτε το μοντέλο της Νορβηγίας, ούτε του Καναδά για τη μελλοντική μας σχέση με την ΕΕ.
Τι εννοούσε: Μας ταιριάζει κάποιο άλλο μοντέλο που θα σας περιγράψω με την πρώτη ευκαιρία.

Τι είπε: Δίνω ξεκάθαρη εγγύηση για τα δικαίωματα των Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τι εννοούσε: Μάλλον θα έπρεπε να το έχω κάνει από την αρχή, όπως με προέτρεπαν σχεδόν όλοι στη Βρετανία, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Τι είπε: H δέσμευσή μας να προστατέψουμε την ασφάλεια της Ευρώπης είναι άνευ όρων και προϋποθέσεων.
Τι εννοούσε: Αυτό που σας έγραψα στο γράμμα ενεργοποίησης του άρθρου 50, ότι αν δεν συμφωνήσουμε δεν θα σας προστατέψουμε, δεν ισχύει. Ορίστε, σας έδωσα το καλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί μου,  κάντε τώρα και εσείς μία κίνηση καλής θέλησης.

Τι είπε: Οι μεταναστευτικές ροές και η τρομοκρατία είναι δύο από τις κοινές προκλήσεις που η Ευρώπη και η Βρετανία μπορούν να λύσουν μόνο με συνεργασία.
Τι εννοούσε: Αν ακούνε οι σκληροί Brexiteers του UKIP, βάζω στην ίδια πρόταση τις λέξεις μετανάστευση και τρομοκρατία. Για να μη λένε από αύριο ότι ζητάω μόνο παρατάσεις.

 

Κεντροαριστερά: Συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές

Και οι δέκα υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα κατέθεσαν στο γραφείο του κ. Αλιβιζάτου φάκελο με τουλάχιστον 1000 υπογραφές υποστήριξης. (Καθημερινή)
Μιλάμε για χιλιάδες υπογραφές οι οποίες δίνουν μια δυναμική στο εγχείρημα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Επιτροπή Αλιβιζάτου βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που θα αναλάβει την έκδοση των αποτελεσμάτων “εντός προϋπολογισμού”. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως πρέπει να θεωρείται πλέον απίθανο ενδεχόμενο. (Ναυτεμπορική)

Γερμανία: Προβάδισμα 13 μονάδων για την Α.Μέρκελ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, το CDU/CSU της Μέρκελ με 36% είναι 13 μονάδες μπροστά από τους σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς (SPD) που έχουν 23%. Η Αριστερά (Die Linke) και το ακροδεξιό “Εναλλακτική για την Γερμανία” (AfD) συγκεντρώνουν από 10% και ακολουθεί με 9% το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

+ Το διακύβευμα των γερμανικών εκλογών για την Ελλάδα (DW)

Ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο περιμένουν απάντηση

Σύμφωνα με έρευνα του ερευνητικού κέντρου Pew, από τους συνολικά 2,2 εκατ. που έχουν καταθέσει αίτηση για χορήγηση ασύλου στην Ε.Ε., στη Νορβηγία και την Ελβετία περισσότεροι από τους μισούς δεν έχουν λάβει ακόμα απάντηση. Οι περισσότεροι από αυτούς που περιμένουν απόφαση προέρχονται από το Αφγανιστάν (240.000), Iράκ (130.000), Συρία (130.000), Αλβανία (75.000), Κόσοβο (50.000), Ιράν (45.000), Πακιστάν (45.000), και Νιγηρία (40.000).

Η Pew εκτιμά περίπου 100.000, από αυτούς που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους, βρίσκονται ακόμα παράνομα στην Ευρώπη. (Pew Global)

 

Brexit: η εβδομάδα που πέρασε, 15-22 Σεπτεμβρίου 2017

Μέχρι να φτάσουμε στην Παρασκευή, η κυβέρνηση πέρασε την εβδομάδα των παθών. Η υπουργός Εσωτερκών Άμπερ Ραντ δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τον υπουργό Εξωτερικών ως διαχειριστή του Brexit. Ο Μπόρις Τζόνσον δεν εμπιστεύεται την Τερέζα Μέι, γιατί πιστεύει ότι θα χάσει στη διαπραγμάτευση. Απείλησε με παραίτηση, έγραψε 4.000 λέξεις για το Brexit που ονειρεύεται (αν και το αστείο ήταν ότι είχε και άλλες 4.000 λέξεις με το αντίθετο επιχείρημα, και μέχρι τελευταία στιγμή αμφιταλαντευόταν για το ποια εκδοχή να προτιμήσει).  

Ο κόσμος τέλος δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Η Τερέζα Μέι υπόσχεται ότι το Brexit θα συμβεί (περίεργη είδηση για μία χώρα που έχει ενεργοποιήσει ήδη το άρθρο 50), και ο Φιλελεύθερος Δημοκράτης Νόρμαν Λαμπ προτρέπει του πάντες να μη συμπεριφέρονται στους Brexiteers σαν να είναι ηλίθιοι. Αν και προέρχεται από τους φανατικά φιλοευρωπαίους Lib Dems, ο Λαμπ εκλέγεται σε περιοχή που ψηφίζει Brexit.  

“Οι Εργατικοί είναι πλέον το mainstream κόμμα στη χώρα”, είπε ο Κόρμπιν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι υπό διάλυση. Ενώ το Εργατικό Κόμμα είναι μια χαρά με την κοινοβουλευτική ομάδα να μην στηρίζει τον αρχηγό, και τον Κόρμπιν να αλλάζει τον κανονισμό ώστε οι βουλευτές να έχουν ελάχιστο λόγο στην εσωκομματική διαδικασία.

Η εβδομάδα που πέρασε σε μία  φωτογραφία, δημοσκόπηση ή βίντεο

The Politics-Free Zone

Η Θεσσαλονίκη ξανά στις φλόγες, αύριο Σάββατο από τις 18.00 έως τις 22.00. Δεν είναι τίποτε άλλο από τους επετειακούς εορτασμούς των 100 χρόνων από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που κατέκαψε την πόλη.
Διακόσιοι καλλιτέχνες, 20 φορείς/ομάδες και 250 εθελοντές επιστρατεύθηκαν για τη θεατρική αναπαράσταση ενός δραματικού γεγονότος για την πόλη που γεννήθηκε από τις στάχτες πριν από έναν αιώνα. Είναι ένα απαιτητικό πολυθέαμα βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Τούλα (παραγωγή και υλοποίηση: Parallaxi), μια συμπαραγωγή με τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε πρωτότυπα κείμενα του συγγραφέα Σάκη Σερέφα, σκηνοθεσία Κορίνας Βασιλειάδη και Χάρη Πεχλιβανίδη (In Flux). Πολύ θα θέλαμε να το δούμε! (Καθημερινή)

Η αρχή Pareto ή “Νόμος των σημαντικών ολίγων” βρίσκει μια αξιοπρόσεκτη εφαρμογή στην ψυχολογία και στην καθημερινή μας συμπεριφορά, λέγοντας “όχι” σε όσα δεν θέλουμε, δεν μας γεμίζουν, δεν μας ευχαριστούν. Η ψυχοθεραπεύτρια Νάσια Ευθυμιοπούλου επιχειρηματολογεί πάνω στην επιτακτική, για την ψυχική μας υγεία, ανάγκη να μάθουμε να λέμε όχι εφαρμόζοντας, στην πραγματικότητα, την αρχή Pareto. Ποιος διαφωνεί; (Analyse This #not)

Μιας και μιλάμε για ψυχολογία, βρήκαμε ενδιαφέρον το άρθρο της Mayo Clinic για τους τρόπους που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς τους φίλους και τους συγγενείς που τον τραβάνε για φαγητό ή ποτά ενώ ξέρουν ότι βρίσκεται σε δίαιτα. Σαμποτέρ της δίαιτας και της αυτοσυγκράτησης, αυτή η μάστιγα! (Mayo Clinic)

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. (In.gr)

Διαβάσαμε στη LIFO το ρεπορτάζ για το πρόγραμμα της νέας σεζόν στη Στέγη και το μοιραζομαστε. Εμείς βάλαμε ήδη κάποια πράγματα στο ημερολόγιό μας.