Σε μία παράγραφο

Ημέρα με ειδησεογραφικά απόνερα η σημερινή και στον ειδησεογραφικό ρυθμό των προηγούμενων ημερών.
Η Ελντοράντο που τελικά μένει, επιβεβαιώνοντας την κατασταστική μας απέχθεια απέναντι στους εκβιασμούς σε μια δημοκρατική πολιτεία (πάντα καταντούν γελοίοι), ο Παναγιώτης Κουρουπλής που σωστά η αντιπολίτευση τον χαρακτήρισε ψεύτη, η απίστευτη είδηση ότι γιατροί έχουν νοσήσει από ιλαρά.
Η ζώνη εκτός πολιτικής διασώζει, πάντα ειδησεογραφικά, την κατάσταση.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5 λεπτά.

Το αποψινό δελτίο επιμελήθηκε ο Θανάσης Παναγόπουλος με τη βοήθεια της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου.

Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.

Προς λύση οι Σκουριές

Πήρε πίσω το τελεσίγραφο της για αναστολή της λειτουργίας των μεταλλείων η Eldorado Gold. “Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον εποικοδομητικό διάλογο που είναι σε εξέλιξη με το υπουργείο Ενέργειας”, λέει τώρα ο επικεφαλής της εταιρείας, Τζορτζ Μπερνς αλλά “διατηρούμε το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό σε περίπτωση που ο διάλογος με το ΥΠΕΝ αποδειχθεί ανεπιτυχής”. (Καθημερινή)

Είχε μεσολαβήσει συνάντηση αντιπροσωπείας εργαζομένων της εταιρείας με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΝ και πορεία από τη Μεσογείων προς το Μέγαρο Μαξίμου. (Καθημερινή)

 

Το Μαξίμου διέψευσε ότι υπήρχε συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό για το θέμα της Eldorado, όπως αναφέρθηκε από την “Καθημερινή”.

 

Από ιλαρά νόσησαν 5 μέλη του προσωπικού στο Θριάσιο Νοσοκομείο

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων αναφέρει ότι “από την στιγμή που διαπιστώθηκαν κρούσματα ιλαράς στους επαγγελματίες Υγείας φαίνεται ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει”. Κατηγορούν το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ ότι δεν φρόντισαν να προμηθεύσουν τα νοσοκομεία με τα απαραίτητα αντιδραστήρια για να γίνεται ο έλεγχος  αντισωμάτων ιλαράς. (In.gr)

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν νοσήσει από ιλαρά ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Επισημαίνει ότι έχουν καταγραφεί 166 κρούσματα ιλαράς, με τη μεγαλύτερη συχνότητα να είναι στη Ν. Ελλάδα. Αφορούν κυρίως μικρά παιδιά Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών. (Capital.gr)

 

Κεντροαριστερα: Στον “αέρα” η ημερομηνία των εκλογών

H πρώτη εταιρεία στην οποία απευθύνθηκε η επιτροπή Αλιβιζάτου απάντησε πως μπορεί να έχει έτοιμο το σύστημα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων στις 4 Φεβρουαρίου και ζητάει 900.000 ευρώ αμοιβή συν τον ΦΠΑ. Η προσφορά της εταιρίας δεν αναφέρει κάτι για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η επιτροπή έχει απευθυνθεί και σε δύο ακόμα μεγάλες εταιρείες παροχής κινητής τηλεφωνίας, από τις οποίες περιμένει απάντηση για το αν μπορούν να υλοποιήσουν το σύστημα μέχρι τις 5 Νοεμβρίου αλλά και για το κόστος. (Το Βήμα)

Δυνατότητα ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, ζητούν 48 Έλληνες επιστήμονες- κάτοικοι εξωτερικού. (Ναυτεμπορική)

Καταλονία: Με προβλήματα προς το δημοψήφισμα

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας παραδέχεται ότι η μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση που έγινε την Τετάρτη επηρεάζει αρνητικά το δημοψήφισμα της1ης Οκτωβρίου για την αυτοδιάθεση. “Είναι φανερό ότι οι κανόνες του παιγνιδιού αλλοιώθηκαν”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας. Το γεγονός ότι αυτό το δημοψήφισμα “δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στις συνθήκες που θα επιθυμούσαμε είναι προφανές, καθώς θα θέλαμε όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς να συλλαμβάνονται”, δήλωσε ο Ζουκέρας. Διαβεβαίωσε όμως πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα. (Capital.gr)

 

Πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό

Έκτακτη επιθεώρηση σε όλα τα δεξαμενόπλοια με ελληνική σημαία που πλέουν στο εσωτερικό. (Ναυτεμπορική)

Κομισιόν: Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 12/9 κατατέθηκε το αίτημα προς τον EMSA, βεβαίωσε η Κομισιόν εκθέτοντας οριστικά και ανεπανόρθωτα τον Υπουργό ΥΠΕΝ Π.Κουρουπλή. (Ναυτεμπορική)

Ν. Σαντορινιός: Έχουν απαντληθεί τα 2/3 των πετρελαιοειδών από το “Αγ. Ζώνη ΙΙ” (CNN)

13 εκατ. τουρίστες το πρώτο επτάμηνο – 7 δισ. εισπράξεις

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 8,0% και διαμορφώθηκε στα 13,08 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 12,111 εκατ.ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Την ίδια περίοδο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 6,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και διαμορφώθηκαν στα 7,039 δισ. ευρώ. (Euro2Day)

 

The Politics-Free Zone

Εμπιστευόμαστε την κρίση της Τίνας Μανδηλαρά γιαυτό και διαβάσαμε με ενδιαφέρον την επιλογή που έκανε από τα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο. (LIFO)

Η Κορίνα Φαρμακόρη της LIFO μπήκε πρώτη στο Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη που βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο, στον Πύργο Κουλούρα, στο Τροκαντερό.Η συλλογή αποτελείται από παιχνίδια ελληνικά και ευρωπαϊκά, γιαπωνέζικα και κινεζικά και αριθμεί 20.000 αντικείμενα που έχουν συντηρηθεί από το αρμόδιο τμήμα του μουσείου, ενώ εκτίθενται γύρω στα 2.000 που χρονολογικά φτάνουν μέχρι τη δεκαετία του 1960. (LIFO)

Διαβάζουμε στο Bloomberg ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε ολόκληρο τον πλανήτη αναμένεται να επηρρεάσουν την παραγωγή του κρασιού παγκοσμίως. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη Napa και την Sonoma καθώς και στον Ρήνο, η πολύ ψυχρή άνοιξη στη Γαλλία επηρρεάζουν τις σοδειές που καταγράφουν ιστορικά χαμηλά γεγονός που αναμένεται να επηρρεάσει σημαντικά τις τιμές των κρασιών. Διαβάστε το καλογραμμένο wine report. (Bloomberg)

Μιας και μιλάμε για κρασί, σας προτείνουμε να διαβάζετε τακτική την στήλη οινικής κριτικής του Σίμου Γεωργόπουλου. Ο Σίμος Γεωργόπουλος μπορεί να μην χρειάζεται συστάσεις για τους οινόφιλους αλλά συνιστούμε τα κείμενά του ιδιαίτερα σε όσους ξεκινούν την εξερεύνησή τους στον κόσμο του κρασιού. (FNL)