Σε μία παράγραφο

Πολιτική ένταση αλλά μετά από καιρό με λόγο σοβαρό.

Λίγο η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μην ψηφίσουν ξανά σχέδιο νόμου που οι ΑΝΕΛ θα αρνηθούν, λίγο το σφυροκόπημα που υπέστη σήμερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ο πολιτικός υπεύθυνος της καταστροφής στον Σαρωνικό, όλα τα political junkies (που λένε και οι Αμερικανοί, για να σατιρίσουν τους εθισμένους με την πολιτική) είδαμε με ικανοποίηση το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει στα σοβαρά.
Τα ευτράπελα που αποκαλύπτουν την έκταση της ανομίας στη διακίνηση πετρελαίου στον Σαρωνικό συνεχίστηκαν και σήμερα.
Η δήλωση Βίζερ ότι η Ελλάδα θα μείνει υπό εποπτεία για αρκετά χρόνια φάνηκε σε κάποιους σαν βόμβα. Ο Θανάσης Παναγόπουλος όμως έκανε μία μικρή έρευνα και ανακάλυψε ότι αυτά θα έπρεπε να είναι ήδη γνωστά.
Στο Μεξικό, στην τραγική επέτειο του σεισμού του 1985, οπότε σκοτώθηκαν 15.000 άτομα, σημειώθηκε άλλος ένας, ισχυρότατος. Οι νεκροί μέχρι τώρα είναι δεκάδες.
Μυρίζει μπαρούτι στην Καταλωνία.
Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο. Δεν μας αρέσουν τα ευφυολογήματα, και δη όσα έχουν αναφορές στα σκυλάδικα, αλλά εδώ κάπως ταιριάζει γιατί πρόκειται για γραφεία σοσιαλιστικού κόμματος. Της Γαλλίας βέβαια.
Σήμερα ο Γιώργος Καμίνης, στο πλαίσιο των διεργασιών στην Κεντροαριστερά, ανακοίνωσε το πολιτικό του σχέδιο για τον νέο φορέα αλλά και για την Ελλάδα.

Τον τίτλο στο αποψινό FACT μάς τον έδωσε το μήνυμα του Πρωθυπουργού για τα δύο χρόνια από την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015. Δεν το σχολιάσαμε στο σώμα του δελτίου γιατί αποφεύγουμε την αντιπολίτευση. Πάντως, διαβάσαμε την ανακοίνωση χαμογελώντας.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10 λεπτά.

Το αποψινό FACT επιμελήθηκε ο Θανάσης Παναγόπουλος με τη βοήθεια της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ενώ το φρόντισε γλωσσικά ο Γιώργος Κορδομενίδης.

Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!

Σχόλιο: Τα δικαιώματα ως προοδευτικός φερετζές

Η χώρα μας έχει μείνει πίσω στη νομική κατοχύρωση ατομικών δικαιωμάτων. Μόλις το 2015 αναγνωρίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, και η κατάθεση, χθες, του σχεδίου νόμου για την “ταυτότητα φύλου” είναι θετική. Ωστόσο, τα ζητήματα αυτά, που για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν το τελευταίο τεκμήριο “αριστεροσύνης”, καθώς και άλλα, όπως η ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους, δεν θα γίνονταν ποτέ νόμοι του κράτους χωρίς την κοινοβουλευτική στήριξη της αντιπολίτευσης, αφού ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος αρνείται σταθερά να τα ψηφίζει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας επιλέξει να συγκυβερνήσει με την εθνικιστική ακροδεξιά, αντιμετωπίζει τα δικαιωμάτα λίγο-πολύ ως κλαδικά αιτήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν.
Μία κυβέρνηση εθνολαϊκιστών δεν πείθει κανέναν ότι κόπτεται για τα ατομικά δικαιώματα. Άλλωστε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε πρώτα στην ατζέντα του, όπως ισχυρίζεται, θα είχε επιδιώξει να συγκυβερνήσει με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή το Ποτάμι.
Αρκετά με την κοροϊδία. Τα δικαιώματα δεν είναι ο προοδευτικός φερετζές του εθνολαϊκισμού.  Β.Ε.

Πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό

Οξύτατη επίθεση στον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στη Βουλή, με αφορμή τις ενέργειές του μετά τη βύθιση του “Αγία Ζώνη ΙΙ” στον Σαρωνικό.

Τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται για το πότε ζήτησε την υποστήριξη του EMSA (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα). Μάλιστα, επεσήμανε ότι, αν εξακριβωθεί ότι η υποστήριξη ζητήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, οφείλει “εδώ και τώρα” να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο ΕMSA εκθέτει τον Π. Κουρουμπλή, αφού μέσω δελτίου Τύπου αναφέρει πως κλήθηκε να συνδράμει στον καθαρισμό του Σαρωνικού από τις ελληνικές αρχές στις 13 Σεπτεμβρίου, δηλαδή με 4 μέρες καθυστέρηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Υπουργό να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα, όπως το πότε ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι για τη διαρροή του πετρελαίου, πότε συγκροτήθηκε το περίφημο συντονιστικό, κι αν έχουν γίνει οι ενέργειες που προβλέπονται από τη διεθνή σύμβαση για την ίδρυση διεθνούς κεφαλαίου για την αποζημίωση ζημιών ρύπανσης.

Η δε άποψη Κουρουμπλή ότι για την καταστροφή ευθύνεται η κακή μας τύχη μάς φαίνεται εξοργιστική.

Τα περιστατικά που αποδεικνύουν το καθεστώς ασυδοσίας και ανομίας που επικρατεί στον Σαρωνικό συνεχίζονται με… αμείωτη ένταση. Μάθαμε χθες ότι έληξαν τα πιστοποιητικά του πλοίου που στάλθηκε για την απάντληση του πετρελαίου από το ναυάγιο. Σήμερα μάθαμε ότι το πλοίο αυτό είχε και λαθραία καύσιμα.

Διαβάστε το σημερινό δελτίο του ΥΠΕΝ για την πορεία των εργασιών απορρύπανσης στον Σαρωνικό.

 

 

 

Ο Βιζέρ μας μαθαίνει τους κανονισμούς της ΕΕ

Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στο “μικροσκόπιο” των δανειστών για πολλά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Eurogroup Working Group (EWG), Τόμας Βίζερ. Αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο για νέα μέτρα το 2019 και το 2020, ανάλογα με την πορεία του προϋπολογισμού του 2018.

+ Τζανακόπουλος: Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.

Ο Βίζερ μάς μαθαίνει τους κανονισμούς της ΕΕ

Μόνο αποκάλυψη δεν αποτελεί η δήλωση του προέδρου του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στο “μικροσκόπιο” των δανειστών για πολλά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Αρκεί κανείς να διαβάσει τον κανονισμό 472/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρεια τι προβλέπεται για τις περιπτώσεις χωρών που “αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα”, ή κοινώς δανείζονται από τους εταίρους τους λόγω αποκλεισμού τους από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το άρθρο 14 και η παράγραφος 1 συγκεκριμένα αναφέρει ότι “Τα κράτη-μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτι­κής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη-μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ. Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της άσκησης εποπτείας μετά το πρόγραμμα, σε περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα του οικείου κράτους- μέλους.” Με απλά λόγια, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό αυστηρή εποπτεία από τους Ευρωπαίους δανειστές της ―τουλάχιστον― μέχρι να αποπληρώσει το 75% των συνολικών ευρωπαϊκών δανείων, που φτάνουν τα 176 δισ. ευρώ.

Για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία για το αντικείμενο της εποπτείας, ο ίδιος κανονισμός λίγο παρακάτω, στις παραγράφους 3 και 4, αναφέρει ότι θα αφορά “την οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση” και θα μπορεί να οδηγήσει σε “διορθωτικά μέτρα”. Ποιοι θα αποφασίζουν γι’ αυτά τα μέτρα; Το άρθρο 15 δεν αφήνει απορίες: θα “ψηφίζουν μόνο τα μέλη του Συμβουλίου που εκπροσωπούν κράτη-μέλη με νόμισμα το ευρώ” αλλά “χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ψήφος του μέλους του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το οικείο κράτος-μέλος”. Με λίγα λόγια, και εποπτεία και πιθανά μέτρα και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η άποψη μας.

Ολόκληρος ο κανονισμός 472/2013 εδώ:

 

Αντιδρούν οι Δήμοι στη μεταφορά των αποθεματικών τους

Να μην εφαρμόσουν την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου με την οποία ζητείται από τους δήμους να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά τους διαθέσιμα κάλεσε όλους τους δήμους της χώρας ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης θα πέσει στο κενό, διεμήνυσε από την πλευρά  του ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, Γιώργος  Καμίνης, καλώντας όλους  τους δημάρχους της  χώρας να μείνουν ενωμένοι απέναντι στην κυβερνητική απαίτηση. (Protagon)

Η αιτιολόγηση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών σχετίζεται με την έκδοση repos. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι “τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης που κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για τη σύναψη βραχυχρόνιων πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας και συγκεκριμένα συμφωνιών αγοράς και επαναπώλησης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου”.

 

 

Μυρίζει μπαρούτι στην Καταλωνία

Χιλιάδες Καταλανοί βρίσκονται στους δρόμους, μετά από τη σύλληψη τουλάχιστον 12 μελών της κυβέρνησης της περιφέρειας της Καταλωνίας, η οποία σχεδιάζει να προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, την 1η Οκτωβρίου, παρά την απαγόρευση της ισπανικής Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, διαδηλωτές περικύκλωσαν και χτύπησαν όχημα της εθνοφυλακής, ενώ σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές φώναζαν “Έξω οι δυνάμεις κατοχής!”.

Ο τοπικός πρωθυπουργός, Κάρλες Πουτζεμόντ, κατηγόρησε τη Μαδρίτη ότι επιβάλλει ντε φάκτο κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών επιβεβαίωσε ότι έχουν συλληφθεί 13 υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της Καταλωνίας, και ότι έγιναν 22 έρευνες, για να εμποδιστεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Φονικός σεισμός στο Μεξικό

Σεισμός 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο Μεξικό κι άφησε πίσω του περισσότερους από 200 νεκρούς. Είναι ο δεύτερος σεισμός μέσα σε λίγες μέρες, μετά από τον ισχυρό σεισμό των 8,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις νότιες πολιτείες της χώρας στις 7 Σεπτεμβρίου. Με τον πιο τραγικό τρόπο σημειώθηκε στην επέτειο του φονικού σεισμού του 1985, που είχε σκοτώσει 10.000 άτομα. (CNN)

 

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας πουλάει τα γραφεία του

Μετά και από την πρόσφατη συντριβή του στις βουλευτικές εκλογές (από τις 284 έδρες υποχώρησε στις 31), και την επακόλουθη δραστική περικοπή της κρατικής ενίσχυσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας αποφάσισε να πωλήσει τα γραφεία του που βρίσκονται στο έβδομο διαμέρισμα του Παρισιού. Αγοράστηκαν το 1980, έχουν συνολικό εμβαδόν 3.000 τετραγωνικά μέτρα και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια τιμή μεταξύ 40 και 70 εκατ. ευρώ. (Politico Europe)