Σε μία παράγραφο

Φαίνεται πως τα δημόσια ταμεία γεμίζουν, όσο γεμίζουν γιατί καταγράφονται ρεκόρ στα χρέη προς το δημόσιο, από τα “μικρά ψάρια”. Οι υποθέσεις των μεγάλων οφειλετών προχωρούν με ρυθμό σαλιγκαριού.
Πολύ συγκεκριμένες οι ειδήσεις που πρέπει να κρατήσετε από τη σημερινή ημέρα, όχι πολλές αλλά δυστυχώς όχι πολύ ευχάριστες.
Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5’λεπτά.

Το αποψινό FACT επιμελήθηκε ο Θανάσης Παναγόπουλος με τη βοήθεια της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου.
Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!

Χιλιάδες φορολογικοί έλεγχοι στους “μικρούς”.

Χιλιάδες έλεγχοι στα “μικρά ψάρια”, στις επιχειρήσεις λιανικής δηλαδή για έκδοση αποδείξεων λιανικής, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου έχουν γίνει περισσότεροι από 12.000 έλεγχοι. Οι ρυθμοί όμως πέφτουν στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου που τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου έχει αρμοδιότητα μεταξύ άλλων για τις λίστες, τα εμβάσματα και τις offshore εταιρείες.
Σε 7 μήνες ολοκλήρωσε τον έλεγχος σε 252 υποθέσεις.
Από αυτές μόνο οι 7 είναι της τελευταίας πενταετίας.
Έμεινε έτσι στο τέλος Ιουλίου με 4.811 ανοικτές υποθέσεις. Τα πρόστιμα και οι φόροι που βεβαιώθηκαν ήταν146,36 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 30,64 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 20,94%.

Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων στο επτάμηνο έχει ξεκινήσει ελέγχους σε 1.201 υποθέσεις και μέχρι το τέλος Ιουλίου είχε ολοκληρώσει τον έλεγχο σε 268 υποθέσεις (το 22,3% των υποθέσεων), βεβαιώνοντας φόρους και πρόστιμα 624,15 εκατ. ευρώ. Στο ταμείο μπήκαν μόλις 68,46 εκατ. ευρώ ή το 9,37%. (Euro2Day)

Δήμαρχος Σαλαμίνας: Κίνδυνος εξάπλωσης της ρύπανσης σε όλο τον Σαρωνικό

Συνεχίζεται και σήμερα η απάντληση των καυσίμων από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων στη Σαλαμίνα, με τουλάχιστον 20 κυβικά πετρελαιοειδών και 7 κυβικά στερεών αποβλήτων να έχουν περισυλλεγεί έως τώρα. Η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου δηλώνει ότι αν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου “δεν αποκλείεται το πρόβλημα της ρύπανσης να επεκταθεί σε όλο τον Σαρωνικό”. (Ναυτεμπορική)

Αναζωπύρωση της ιλαράς λόγω του αντιεμβολιαστικού κινήματος

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά το τελευταίο 4μηνο και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2017 έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 100 περιστατικά ιλαράς. Τα προηγούμενα έτη ο αριθμός των περιστατικών ιλαράς ήταν πολύ μικρός – περίπου ένα κρούσμα ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια. ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποδίδει τα αυξημένα κρούσματα στην έξαρση του αντιεμβολιαστικού κινήματος και ζητάει από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να εντείνουν τις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί την πρωτοτυπία, τα τελευταία χρόνια είχαν σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία. (In.gr)

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Όχι στη διαγραφή χρέους κρατών-μελών

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε οριστικά αναίρεση Έλληνα υπηκόου, ο οποίος είχε συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών και ζητούσε να προβλεφθεί η δυνατότητα διαγραφής δημόσιου χρέους χωρών-μελών.
Ο Αλέξιος Αναγνωστάκης, ο οποίος είχε αρχικά απευθυνθεί στην Κομισιόν, ζητούσε να καθιερωθεί στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η “αρχή της κατάστασης ανάγκης, κατά την οποία, οσάκις η εξυπηρέτηση απεχθούς χρέους απειλεί την οικονομική και πολιτική υπόσταση κράτους, η άρνηση καταβολής του χρέους αυτού είναι αναγκαία και δικαιολογημένη”.
Το Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης, μεταξύ άλλων, κρίνοντας ότι η σχετική διάταξη της Συνθήκης δεν αφορά μέτρα που έχουν κατ’ ουσίαν ως σκοπό να μετριάσουν τις σοβαρές δυσχέρειες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει κράτος- μέλος.

Αποκλεισμένα από την εκπαίδευση 3,5 εκατ.προσφυγόπουλα παγκοσμίως

Σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που δημοσιεύθηκε σήμερα, περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες ηλικίας 5 έως 17 ετών δεν πήγαν σχολείο το περασμένο σχολικό έτος. Η σύγκριση με τα υπόλοιπα παιδιά είναι απολύτως ενδεικτική.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 91% των παιδιών πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο. Για τους πρόσφυγες, το ποσοστό είναι λιγότερο από 61% – και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι μικρότερο από 50%.
Όσο τα παιδιά πρόσφυγες μεγαλώνουν, αυξάνουν και τα εμπόδια. Μόνο το 23% των εφήβων προσφύγων φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε σύγκριση με το 84% των εφήβων παγκοσμίως. Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος μόνο το 9% των προσφύγων φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Σε όλο τον κόσμο, η φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αγγίζει το 36%. Για τους πρόσφυγες, παρά τις επενδύσεις σε υποτροφίες και άλλα προγράμματα, το ποσοστό παραμένει στο 1%. (Ύπατη Αρμοστεία/Ελληνικό Τμήμα)

Χιούστον: Λύγισε ο φλοιός της Γης από το βάρος του νερού

Σύμφωνα με τον Chris Milliner της NASA, τα δορυφορικά δεδομένα GPS και τα στοιχεία του Γεωδαιτικού Εργαστηρίου της Νεβάδα αποκαλύπτουν ότι το Χιούστον βυθίστηκε κατά περίπου 2 εκατοστά. Αποδεικνύεται έτσι ότι τα περίπου 150 τρισεκατομμύρια λίτρα νερού που έπεσαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του τυφώνα Χάρβεϊ, είχαν αρκετό βάρος ώστε να κάμψουν το φλοιό της Γης. Ο Milliner αναφέρει  ότι αν και το φαινόμενο αυτό δεν αρκεί για να επιδεινώσει τις συνέπειες από τις πλημμύρες πρόκειται για μία εντυπωσιακή γεωλογική αλλαγή καθώς προήλθε από ένα και μόνο μετεωρολογικό γεγονός. (Ars Technica)

The Politics-Free Zone

Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών ο γίγαντας του Βρετανικού Θεάτρου Sir Peter Hall. Γεννημένος σε μια φτωχή και λαϊκή οικογένεια στο Suffolk σπούδασε με υποτροφία στο Cambridge έχοντας αποφασίσει, όπως έλεγε, από τα 15 του να γίνει θεατρικός σκηνοθέτης.
Ήταν ο ιδρυτής της Royal Shakespeare Company και διέτελεσε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της χώρας του για 15 συναπτά έτη. Η καρριέρα του συνδέθηκε με την καθιέρωση του Σάμιουελ Μπέκετ στη Μεγάλη Βρετανία αλλά απλώθηκε σε πεδία όπως το λυρικό θέατρο και βέβαια το αρχαίο ελληνικό δράμα που το γνώριζε όσο ελάχιστοι. Μάλιστα μια από τις “εμμονές” του Χωλ στο ανέβασμα  παραστάσεων αρχαίου δράματος ήταν η χρήση της μάσκας από τους ηθοποιούς επιμένοντας ότι η πειθαρχία της κάνει εφικτή τη μεταβίβαση της λεγόμενης διάνοιας του θεατρικού κειμένου στον θεατή. Για το θέμα είχε εκδόσει και δοκίμια.
Έβλεπε τον εαυτό του περισσότερο ως διαμεσολαβητή μεταξύ του κειμένου και του θεατή γιαυτό και μελετούσε τα θεατρικά κείμενα ακατάπαυστα.
Ως διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Μεγάλης Βρετανίας συνέβαλε στο να διαμορφωθούν πολιτικές στο χώρο του πολιτισμού καταφέρνοντας να πείσει πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις για τη σημασία της κρατικής επιχορήγησης στις τέχνες.
Προσπαθούμε να αποφύγουμε τα δημοσιογραφικά κλισέ όμως εν προκειμένω πληκτρολογούμε τη φράση “ο κοσμος του θεάτρου και των κλασικών γραμμάτων θα είναι φτωχότερος” κυριολεκτικά.