Σε μία παράγραφο

Αύριο ο Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το λόγο που θα εκφωνήσει στο Λόφο της Πνύκας.
Το πρόγραμμά του εδώ.
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Κέντρο της Αθήνας εδώ.
Την ώρα που κλείναμε το δελτίο έσκασε η είδηση της υποψηφιότητας του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Μοσκοβισί-Τσακαλώτος χαρτογράφησαν το ναρκοπέδιο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης. Όρισαν και ημερομηνία κατάληξής της. Αυτό μας φάνηκε λίγο αστείο με την εμπειρία που έχουμε στην παρακολούθηση των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο των αξιολογήσεων.
Τέσσερις ενδιαφέρουσες και σημαντικές ειδήσεις από την εσωτερική επικαιρότητα.
Μπήκαμε στον πειρασμό να κάνουμε ένα πολιτικό σχόλιο για την επένδυση του Ελληνικού αλλά αποφασίσαμε να το κάνουμε μετά τη γνωμοδότηση του FACT. Δεδομένου ότι είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων πιστεύουμε ότι θα είχε από εμάς κάποιο ενδιαφέρον μια αρνητική κριτική στο πώς πηγαίνει όλο αυτό. Επιφυλασσόμαστε.
Από τις διεθνείς ειδήσεις αξίζει να κρατήσετε για σήμερα τις δύο αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων και την προειδοποίηση ότι επόμενος στόχος των χάκερ σε Ευρώπη και ΗΠΑ αναμένεται να είναι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5’λεπτά.

Το αποψινό δελτίο επιμελήθηκε ο Θανάσης Παναγόπουλος.

Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!

3η αξιολόγηση: Οι δυσκολίες όπως τις ορίζουν οι δύο πλευρές

Ξεκινάμε την ανθολόγηση των ρεπορτάζ για την 3η αξιολόγηση με μια πολύ καλή είδηση. Έχουμε ημερομηνία για το κλείσιμό της.
Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, που προ ημερών μας βγήκε αντιμνημονιακότερος κι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφώνησαν ότι η 3η αξιολόγηση θα κλείσει στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Μάλιστα.
Βέβαια ο κ.Τσακαλώτος δεν έχει πέσει μέσα ούτε σε μία ημερομηνία από αυτές που κατα καιρούς έχει ορίσει ως καταληκτικές των διαπραγματεύσεων αλλά μην αφήσουμε αυτή τη λεπτομέρεια να μας χαλάσει τη χαρά για την είδηση.
Κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άντρες στις Βρυξέλλες συζήτησαν τις δυσκολίες που περιμένουν να προκύψουν κατά τη διαπραγμάτευση.
Τις αντιγράφουμε από το Euro2Day.

1. Οι απαιτήσεις ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 αντί του 2020, η μεταφορά των αντίμετρων στο 2023 αντί για τη διετία 2019-2020 και η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για τις τράπεζες, ορίζουν το πρώτο πεδίο των δυσκολιών.
Το ΔΝΤ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι απαιτείται νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ύψους 10 δισ. ευρώ, αλλά η Κομισιόν αναφέρει ότι οι “ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και η προτεραιότητα τώρα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια”.
2. Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχουν υλοποιηθεί 95 προαπαιτούμενα και πολλά που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι καθυστερούν. Μεταξύ αυτών, ο επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, η προσαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο Δημόσιο.
3. Τρίτο πεδίο δυσκολιών μπορεί να δημιουργηθεί από τη στάση που θα κρατήσει η νέα γερμανική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Η Γερμανία και το ΔΝΤ θα “συναντηθούν” και θα τα πουν για το ελληνικό πρόγραμμα στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας 13-15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ, του Θανάση Κουκάκη στο CNN στη συνάντηση συζητήθηκαν οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Ο στόχος μέχρι το 2018 είναι να έχουν μπει στα ταμεία από τις αποκρατικοποιήσεις 5,4 δις. Οι αποκλίσεις επηρρεάζουν και την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους και η υστέρηση στα έξοδα μπορεί να οδηγήσει και στην ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη.

Οι τέσσερις σημαντικές εσωτερικές ειδήσεις της ημέρας

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν πήρε απόφαση για το Ελληνικό.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και μετά από 8 ώρες συνεδρίασης αποφάσισαν να διακόψουν τη συνεδρίαση προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος της εισήγησης με πρόσθετα στοιχεία. Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί σε μία ή δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Τερζή και της Χριστίνας Σανούδου στην “Καθημερινή” για το όλο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις αρχαιότητες στο Ελληνικό ευθύνεται η κυβέρνηση και όχι το ΚΑΣ το οποίο απλώς τηρεί τον αρχαιολογικό νόμο.

Δωρεά 200 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας αποφάσισε να διαθέσει το “Κοινοφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”.
Από το 1996 που ξεκίνησε τη δράση του, το ΙΣΝ έχει ήδη πραγματοποιήσει δωρεές ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του χώρου της υγείας στην Ελλάδα. (In.gr)

Στους προϊσταμένους των υπηρεσιών ρίχνει το μπαλάκι το Υπουργείο προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση.
Σε τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπεται ότι οι προϊστάμενοι που δεν θα εκπληρώσουν την υποχρέωση αξιολόγησης των υπάλληλων δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις νέες διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων. (Capital)

Ξενοδοχείο “Four Seasons” στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.
Τη συνεργασία με τη Four Seasons Hotels and Resorts ανακοίνωσε η Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, με στόχο τη λειτουργία της πρώτης ξενοδοχειακής μονάδας “Four Seasons” στην Ελλάδα, στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Το νέο ξενοδοχείο αναμένεται να λειτουργήσει ως “Four Seasons Astir Palace Hotel Athens”, μετά την ολοκλήρωση της εκτεταμένης αναβάθμισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, την άνοιξη του 2018. Για την ανακαίνιση και την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου, αναμένεται να επενδυθούν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. (Ναυτεμπορική)

 

Νόμιμη η μετεγκατάσταση προσφύγων αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η προσφυγή που είχαν καταθέσει Σλοβακία και Ουγγαρία, κατά της υποχρέωσής τους να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων που επιβάλλει ποσοστώσεις στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να ζητά από τα κράτη-μέλη να παραλαμβάνουν πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Επιπλέον, το δικαστήριο επιβάλει στη Σλοβακία και Ουγγαρία να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. (ΣΚΑΙ)

Απόφαση ΕΔΔΑ: Οι εργοδότες δεν μπορούν να παρακολουθούν τα e-mail

To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αποφάσισε ότι η παρακολούθηση των e-mail εργαζομένου από τον εργοδότη του, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή αιτιολόγηση συνιστά παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2007, όταν μία εταιρεία στη Ρουμανία αποφάσισε να απολύσει τον κ. Barbulescu, έπειτα από παρακολούθηση του λογαριασμού email Yahoo που είχε δημιουργήσει, έπειτα από αίτημα της εταιρείας. Ο Barbulescu χρησιμοποίησε το λογαριασμό και για προσωπικούς σκοπούς με αποτέλεσμα η εταιρεία να αποφασίσει την απόλυσή του. Έπειτα από την εξάντληση των δικαστικών μέσων στη Ρουμανία ο Barbulesu προσέφυγε στο ΕΔΔΑ, όπου το 2016 κρίθηκε ότι δεν υπήρξε παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής. Η υπόθεση κρίθηκε τελικά από τη μείζονα σύνθεση του ΕΔΔΑ, το οποίο διαφώνησε με την προηγούμενη απόφαση.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι τα εθνικά δικαστήρια της Ρουμανίας δεν εξακρίβωσαν αν ο Barbulescu είχε λάβει προηγουμένως ειδοποίηση από τον εργοδότη του σχετικά με το ενδεχόμενο παρακολούθησης των επικοινωνιών του. Επιπλέον, δεν καθόρισαν ούτε τους ειδικούς λόγους που δικαιολογούσαν τα μέτρα παρακολούθησης ούτε το αν ο εργοδότης μπορούσε να χρησιμοποιήσει πιο ήπια μέσα. (New York Times)

UNICEF: Εκτός σχολείου παραμένουν 123 εκατ. παιδιά

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιοτητα η UNICEF (BBC), σήμερα,  δεν πηγαίνει σχολείο παγκοσμίως το 11,5% των παιδιών σχολικής ηλικίας. Σε σύγκριση με το 12,8% το 2007 (135 εκατομμύρια παιδιά), το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 6 έως 15 ετών που είναι εκτός σχολείου παρουσιάζει ελάχιστη μείωση μέσα στην τελευταία δεκαετία.
Σύμφωνα με την οργάνωση οι αιτίες πρέπει ν’αναζητούν στη φτώχεια, τις πολεμικές συγκρούσεις και τις έκτακτες ανθρωπιστικές κρίσεις.

Τεχνολογία: Kίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων στα ηλεκτρικά δίκτυα

Υπαρκτός και μεγάλος ξανά ο κίνδυνος για κυβερνοεπιθέσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα της Ευρώπης και των ΗΠΑ σύμφωνα με αναφορά της εταιρείας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Symantec. Η ιστορία ξεκινάει το 2011 όταν και είχαν αναφερθεί επιθέσεις από την ομάδα γνωστή ως Dragonfly. Ο στόχοι ήταν οι εταιρείες εκμετάλλευσης ενεργειακών δικτύων, μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι εταιρείες εκμετάλλευσης αγωγών πετρελαίου και οι προμηθευτές εξοπλισμού της βιομηχανίας ενέργειας. Η πλειοψηφία των θυμάτων βρισκόταν στις ΗΠΑ, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Τουρκία και την Πολωνία. Το 2014 και μετά την ανακάλυψη της από τους ειδικούς της Symantec σταμάτησαν αλλά όπως φαίνεται από τα τέλη του 2015 ξεκίνησε το Dragonfly 2.0 κρίνοντας από τις τακτικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε πρόσφατες επιθέσεις σε ΗΠΑ, Τουρκία και Ελβετία. (Symantec.Blog)