Σε μία παράγραφο

Καλό μήνα!
Ώρες ευθύνης για κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Πιστεύουμε ότι η αντιπολίτευση οφείλει να διορθώσει με αντιπροτάσεις και τελικά να στηρίξει τις ρυθμίσεις του ΝΣ Αχτσιόγλου που διορθώνουν τις αντεργατικές στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας.
Μόλις 0.8% ανάπτυξη, όταν ο Πρωθυπουργός μόλις προχθές ισχυριζόταν ότι η ανάπτυξη στο έτος θα ανέρθει στο 2%.
Χαλαρώνουν από σήμερα τα capital controls.
Υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η Επιτροπή Αλιβιζάτου ανακοινωσε τους όρους διεξαγωγής των εκλογών.
Πρωτοφανής η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Κένυα να ακυρώσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.
Έπεσε η Ράκα στη Συρία. Διαβάστε τις υπόλοιπες ειδήσεις.
Πάνω που λέγαμε ότι το Brexit μας θυμίζει όλο και πιο πολύ Ελλάδα ήρθε το Bloomberg να επιβεβαιώσει αυτή μας την αίσθηση. Ο Θύμιος Τζαλλας στην αποψινή του, εβδομαδιαία ανασκόπηση από τη Μεγάλη Βρετανία γράφει τα σχετικά.
Η αγαπημένη μας Μαρία Χούκλη ξεκινάει εκπομπές στην πρωϊνή ζώνη του Αθήνα 984! Θα επανελθουμε με λεπτομέρειες.
Politics-Free Zone του Σαββατοκύριακου.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10’λεπτά.
Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!

Πολιτική: Η Αντιπολίτευση να ψηφίσει τις φιλοεργατικές ρυθμίσεις

Δεν έχουμε διαβάσει ούτε ένα σχόλιο που να απορρίπτει συλλήβδην τις ρυθμίσεις που προβλέπει το ΝΣ Αχτσιόγλου για το ασφαλιστικό σχετικά με την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων και την αδήλωτη εργασία.

Αντιθέτως και χωρίς ίχνος έκπληκης διαβάσαμε αρκετά σχόλια, στην πλειοψηφία τους μετριοπαθή, για την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το σοβαρό αυτό ζήτημα σε μια εποχή που οι εργασιακές σχέσεις έχουν απορρυθμιστεί βίαια. Πιο σοβαρή και άξια κριτικής η φιλοσοφία που διέπει τις συγκεκριμένες διατάξεις και αντιμετωπίζει τους εργοδότες εξ ορισμού ως ύποπτους παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας. Επιπροσθέτως το πνεύμα των ρυθμίσεων δείχνει ότι ο στόχος είναι μάλλον εισπρακτικός παρά διορθωτικός των στρεβλώσεων που καταγράφονται στην αγορά εργασίας.

Παρ’όλα αυτά όμως πιστεύουμε ότι η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε να έχει καταθέσει ήδη ένα πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης των στρεβλώσεων και να καλέσει την κυβέρνηση να διορθώσει τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου με σαφή διάθεση να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης στο θέμα.

Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων είναι πολύ σοβαρό ζήτημα που πλήττει υπολογίσιμα την κοινωνική συνοχή. Ο επί δεκαετίες παραλογισμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων και οι αριστερές ιδεοληψίες που είχαν βαφτίσει “νόμο το δίκιο του εργάτη” μας έφτασαν στο ακριβώς αντίθετο σημείο. Η ευθύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληξη αυτή είναι συγκεκριμένη και τεράστια.

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ωστόσο ότι η Αντιπολίτευση οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που έχει στόχο την προστασία των εργαζομένων. Η πρόταση αυτή ξεπερνά το συνθηματολογικό αίτημα για συναίνεση. Είναι επιτακτικό αίτημα της εποχής ο “πόνος του άλλου” να σταματήσει να λειτουργεί ως πεδίο ρητορικής και εύκολης αντιπαράθεσης. Β.Ε.

Μόλις 0,8% η αύξηση του ΑΕΠ και άλλες ειδήσεις

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η απόφαση για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. (Ναυτεμπορική)

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε όρους όγκου, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση και κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Μόλις προχθές ο Πρωθυπουργός είχε τοποθετήσει τον πήχη στο 2% για ολόκληρο το έτος. Δεν βλέπουμε πώς θα βγουν αυτά τα νούμερα, τελικά. (ΣΚΑΙ)

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε κι εκείνος με τη σειρά του την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Σήμερα η Επιτροπή Αλιβιζάτου ανακοίνωσε και τους όρους διεξαγωγής των εκλογών. Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγουν στις 8 Σεπτεμβρίου και δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία έχει κάθε Έλληνας πολίτης. Ο υποψήφιος θα πρέπει να συμπληρώσει σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, να έχει καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό το ποσό των 2.000 ευρώ και να υποβάλει το αργότερο ως το μεσημέρι της Παρασκευής, 22 Σεπτεμβρίου, κατάλογο με τουλάχιστον 1.000 υπογραφές μοναδικής υποστήριξης. Οι υπογραφές θα πρέπει να προέρχονται από πολίτες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, που να κατοικούν σε τουλάχιστον 7 από τις 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες, με ελάχιστο αριθμό 50 υπογραφών ανά περιφέρεια.Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκδηλώνουν την προτίμησή τους σημειώνοντας το πολύ έναν σταυρό προτίμησης.
Για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία οι πολίτες θα καταβάλλουν εισφορά 4 ευρώ.

Τέλος από Δευτέρα ξεκινάει η διαδικασία της 3ης αξιολόγησης. Επιστρέφουμε στο γνωστό μενού της αέναης διαπραγμάτευσης.

Κατελήφθη η Ράκα στη Συρία και άλλες ειδήσεις

ΗΠΑ. Κλιμακώνεται ο διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας με το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο.  Την απόφαση την ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντηπάρτμεντ και ήρθε ως απάντηση στη δραστική μείωση της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Ρωσία μετά από σχετική απόφαση του Κρεμλίνου. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ δήλωσε τη λύπη του για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης που φυσικά αναμένται να επηρρεάσει τους πολίτες και των δύο χωρών και προανήγγειλε ότι η απάντηση θα είναι σκληρή. (Καθημερινή/Reuters)

Συρία. Ολοκληρώθηκε η κατάληψη της παλιάς πόλης της “πρωτεύουσας” του Ισλαμικού Κράτους, Ράκα, στη βόρεια Συρία, από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Οι ΣΔΔ, οι οποίες αποτελούνται από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και ορισμένες οργανώσεις Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών που έχουν ενωθεί μαζί τους, στηρίζονται στον αέρα και στον έδαφος από τις δυνάμεις της διεθνούς υπό τις ΗΠΑ συμμαχίας ενάντια στο ISIS.(Ναυτεμπορική)

Γερμανία. Την Κυριακή τηλεμαχία μεταξύ Μέρκελ και Σουλτς. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Forsa, περίπου οι μισοί από τους 61,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους σκοπεύουν να παρακολουθήσουν την τηλεμαχία της Κυριακής. (Καθημερινή)

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας ακύρωσε τις εκλογές

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας ακύρωσε το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Αυγούστου και την επανεκλογή του προέδρου Uhuru Kenyatta και διέταξε την επανάληψη της διαδικασίας εντός 60 ημερών. (The East African)

Η κεντρική εφορευτική επιτροπή είχε αναδείξει νικητή τον Kenyatta με ποσοστό 54% (WaPo) όμως ο αντίπαλός του Raila Odinga είχε κατηγορήσει την επιτροπή για παρατυπίες (NYT) κατά την συγκέντρωση των αποτελεσμάτων. Διεθνείς παρατηρητές επέμειναν ότι δεν σημειώθηκαν παρατυπίες και είχαν καλέσει πολλάκις τον Odinga να παραιτηθεί των ισχυρισμών του (The Guardian). Στις εκλογές του 2007 όταν ο Odinga είχε αμφισβητήσει πάλι το αποτέλεσμα (Al Jazeera) η χώρα είχε οδηγηθεί στο χάος με αιματοχυσία που διήρκησε αρκετές εβδομάδες και συνολικό αριθμό νεκρών πάνω από 1200 άτομα.

Διαβάστε ακόμα.
“Η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει προηγούμενο τόσο στην Κένυα όσο και σε ολόκληρη την Αφρική. Σε ολοκληρο τον κοσμο είναι εξαιρετικά σπάνιο το Ανώτατο Δικαστήριο μιας χώρας να ακυρώνει αποτέλεσμα προεδρικών εκλογών. Είχαμε τις περιπτώσεις της Ουκρανίας το 2004, των Μαλβίδων το 2014 και της Αυστρίας το 2016”, γράφουν οι Lily Kuo και  Abdi Latif Dahir για το Quartz.

Brexit, η εβδομάδα που πέρασε, 26 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου

Μαίνεται ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Βρυξελλών-Λονδίνου. “Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς από την ΕΕ”, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ. “Γιατί να είμαστε ευέλικτοι μαζί σας, αφού είχατε προνομιακό καθεστώς για χρόνια;”, απαντά ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φέρχοφστατ.

“Χρειαζόμαστε φαντασία και από τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο υπουργός Brexit Ντέιβις, στις αρχές της εβδομάδας. “Το Ηνωμένο  Βασίλειο προτείνει μαγικές λύσεις, και πρέπει να σοβαρευτεί”, σε ολίγον διαφορετικό μήκος κύματος ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ. Και με διαφορετικό κασέ. Μέσα στην εβδομάδα προέκυψε θέμα στη Βρετανία, γιατί ο μεικτός μισθός του Μπαρνιέ είναι 213.000 λίρες τον χρόνο, ενώ ο Ντέιβις λαμβάνει 141.000 λίρες. Διαφορά 72.000 λιρών, όσο περίπου ο ετήσιος μισθός ενός βουλευτή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο μοναδικός τομέας στον οποίο οι Βρετανοί φαίνεται πως συγκλίνουν με τους Ευρωπαίους είναι το νόμισμα. Εξαιτίας της αβεβαιότητας στις διαπραγματεύσεις, αλλά και της ανόδου του ευρώ, τις 72.000 του Μπαρνιέ, είτε πλέον τις μετράς σε λίρες, είτε σε ευρώ, είναι σχεδόν το ίδιο. H πτώση της λίρας έναντι του ευρώ σημείωσε χθες ρεκόρ οκταετίας. Οι 72.000 λίρες αντιστοιχούν πλέον σε 78.000 ευρώ. Την ίδια μέρα, δύο χρόνια πριν, ήταν 98.000 ευρώ.

Η αγοραστική δύναμη του Ντέιβις μπορεί και να μην μας απασχολεί ιδιαίτερα, αλλά το ακριβό ευρώ, για τους 2,5 εκατομμύρια συμπατριώτες του που επισκέπτονται ετησίως την Ελλάδα, είναι μεγάλο πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό.

Από τις διακοπές της έχει επιστρέψει η Τερέζα Μέι, και μάλιστα πολύ δυναμικά. Δήλωσε πως θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία και το 2022, πιθανώς, έτσι όπως πάμε, με κεντρική προεκλογική υπόσχεση το Brexit.  

Άλλον αρχηγό περιμέναμε να παραιτηθεί στη Βρετανία, και άλλος αποχώρησε τελικά. H Κέζια Ντάγκντειλ, αρχηγός των Σκωτσέζων Εργατικών (βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της δημοσιότητας για τη σχέση της με τη βουλευτή του SNP Τζένι Γκέλρουθ), παραιτήθηκε, αφού διαφωνεί πολιτικά με τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Για να διαφωνείς βέβαια με τους Εργατικούς, θα πρέπει να ξέρεις και με τι ακριβώς συμφωνούν οι ίδιοι, και σε ποια περίοδο θα τους πετύχεις. Ο Κόρμπιν ευρωσκεπτικιστής σε όλη του τη ζωή, στήριξε τελικά το remain, αλλά την επομένη του δημοψηφίσματος υπήρξε ο μόνος αρχηγός που ζήτησε ενεργοποίηση του άρθρου 50 “εδώ και τώρα”. Το κόμμα, στη συνέχεια υποστήριξε την πλήρη και ξεκάθαρη έξοδο της χώρας από την ΕΕ.  Στα μέσα της εβδομάδας οι Labour ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν επισήμως το ήπιο Brexit, δηλαδή ουσιαστική συνέχιση της παρούσας σχέσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για δύο έως τέσσερα χρόνια μετά το 2019. Τα ίδια περίπου λένε όμως -ατύπως- και οι συντηρητικοί, αφού πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται περίοδο προσαρμογής μέχρι το 2022.

Δεν είναι μόνο το soft Brexit που ενώνει τα δύο κόμματα. Οι Τόρις που μέχρι χθες κορόιδευαν τον Κόρμπιν, τώρα ακολουθούν το παράδειγμά του, και προσπαθούν να φτιάξουν αντίστοιχο κίνημα για να συγκινήσουν τους νέους, κατά τα πρότυπα του Εργατικού momentum. Το δικό τους θα ονομάζεται activate, μόνο που το γενικό του προσκλητήριο την περασμένη Τετάρτη, κατέληξε σε φάρσα. Οι Τόρις ακτιβιστές διαφήμισαν κάρτες μέλους στο κόμμα με αντίτιμο 500 λίρες. Δηλαδή 690 ευρώ το 2015, όταν το momentum ξεκινούσε, 542 ευρώ σήμερα, και ποιος ξέρει πόσα όταν αυτή η ιστορία με το Brexit τελειώσει.

Snapshot: Η εβδομάδα που πέρασε σε μία φωτογραφία, μία δημοσκόπηση ή ένα βίντεο.

 

The Politics-Free Zone

Τα κείμενα του κριτικού κινηματογράφου Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου έχουν μια αυθύπαρκτη αξία ως κείμενα πέραν της αξίας της ίδιας της κριτικής. Βρίσκεται και φέτος στη Βενετία στο κινηματογραφικό φεστιβάλ ως απεσταλμένος της LIFO και έχει αρχίσει τις ανταποκρίσεις. Σήμερα γράφει για το ντοκιμαντέρ του κινέζου καλλιτέχνη Ai Weiwei για το οποίο είχε κάνει γυρίσματα και τη Λέσβο και στην Ειδομένη. (LIFO)

Οι συνεργάτες της Agilis που υποστηρίζουν τεχνικά το FACT μας είχαν ενημερώσει ότι η είδηση ότι άνοιξαν κάποια από τα κανάλια του Σηκουάνα ως αστικές πλαζ διαβάστηκε πολύ. Διαβάζουμε στην Popaganda τη συνέντευξη του Ηλία Παπαγεωργίου που είναι επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου στη Νέα Υόρκη που κέρδισε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση του Σηκουάνα στο σημείο που τέμνεται με το κανάλι της Βαστίλλης. Εντυπωσιακά τα σχέδια, πολύ ενδιαφέροντα όσα είπε. (Popaganda)

Είναι ο εμβληματικό vegan φαγητό που επισείει τα περισσότερα ειρωνικά σχόλια, η κινόα. Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε καταφέρει να μάθουμε να την μαγειρεύουμε με τρόπο…ελκυστικό, να το πούμε κομψά. Σίγουρα λοιπόν και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα δοκιμάσουμε μία από τις τέσσερις συνταγές μεταμόρφωσης της κινόα που βρήκαμε στο Buzzfeed.

Και κάτι ξεχωριστό, έξω από το βασικό “μενού” για τους λάτρεις της μουσικής. Ο μεγάλος πιανίστα Σβιατοσλάβ Ρίχτερ είχε ιδιαίτερη αγάπη στον Σούμπερτ. Λένε πως η μουσική είναι η μόνη τέχνη που αντιστέκεται στους γραμματικοσυντακτικούς κανόνες και ότι ενώ ένα έργο τέχνης μπορείς να το περιγράψεις ένα μουσικό έργο είναι αδύνατον. Λάθος κατά τη γνώμη μας. Απόδειξη αυτό το υπέροχο, ξεχωριστό κείμενο. (The American Scholar)

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Καλό Σαββατοκύριακο!