Σε μία παράγραφο

Εγκαινιάζουμε δειλά το πολιτικό σχόλιο με στόχο να εκπλήξουμε αντιπάλους και να στεναχωρήσουμε φίλους αν και στην ενημέρωση αυτό δεν είναι ποτέ το ζητούμενο. Στόχος να διαβάζετε αυτό που δεν θέλουν ή δεν τολμούν να πουν όλοι οι άλλοι. Ας κριθούμε και γιαυτό λοιπόν.
Κατατέθηκε το ΝΣ για το Ασφαλιστικό. Πρόκειται για ένα αχανές σχέδιο νόμου. Το βέβαιο; Η μείωση των συντάξεων είναι δραματική.
Συγκινητικές οι επιτυχίες των μαθητών του “Κοινωνικού Φροντιστηρίου” του Δήμου Αθηναίων.
Στη Βενεζουέλα είναι θέμα χρόνου η αντιπολίτευση να βρεθεί στη φυλακή για τα καλά. Οι αντιδράσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας συνεχίζονται αν και διακρίνουμε κάποια τάση διαχείρισης της κρίσης. Στο Τέξας το δράμα δεν έχει τελειωμό.
Ψηφιοποιήθηκε η μυθική βιβλιοθήκη του Εμμανουήλ Κριαρά και άλλες ειδήσεις στη ζώνη εκτός πολιτικής.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5’λεπτά.

Πολιτική: Η λέξη “ανάπτυξη” σε ποιον ανήκει;

Επίσκεψη Μακρόν και κυρίως η ΔΕΘ συνεχίζουν να δημιουργούν “κλίμα” στην ειδησεογραφία.
Είναι από τις φορές που η Αντιπολίτευση προσπαθεί να θέσει εκείνη τον πήχυ των προσδοκιών στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού “απονομιμοποιώντας”σταθερά κάθε απόπειρα της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού να εμφανιστεί ως ο εγγυητής μιας μεταμνημονιακής εποχής που δεν θα “στοιχειωθεί” από τον νεοφιλελευθερισμό.
Η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του θα δυσκολευτούν πολύ να πείσουν ότι είναι η δύναμη προοπτικής για να το πούμε με vintage όρους πολιτικής επικοινωνίας, ως tribute στον Κώστα Λαλιώτη. Δεν είναι απλό να μας πείσει ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η κυβέρνηση που οι ξένοι επενδυτές θα εμπιστευθούν. Με κανονικό πολεμικό μέτωπο ανοιχτό με την επένδυση της “Ελληνικός Χρυσός” στις Σκουριές Χαλκιδικής και τις χωρίς τέλος αναβολές στο μεγάλο έργο του Ελληνικού ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει να κερδίζει τους πόντους που του λείπουν στη μάχη για τη δημιουργία των εντυπώσεων.
Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε τις εμμονικές ρητορικές προσκολλήσεις στα παλαιοκομμουνιστικά/εμφυλιοπολεμικά σύμβολα που κάθε δεύτερη μέρα η κυβέρνηση ρίχνει στη δημόσια σφαίρα. Είναι ζήτημα χρόνου ν’αρχίσουν να δημιουργούν παβλωφικά ρήφλεξ. “Όταν ακούς για Εμφύλιο είναι άσχημα τα πράγματα”.
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθούν να πείσουν ότι κοιτάζουν αποκλειστικά προς το μέλλον, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαχέει το επιτελείο του στα ρεπορτάζ που καλύπτουν Νέα Δημοκρατία. Οφείλουμε, βέβαια, να παρατηρήσουμε ότι οι συνεργάτες του τα ίδια διοχεύτευαν στον Τύπο  και πέρυσι, πριν την ομιλία του στη ΔΕΘ για να δούμε τελικά τις όποιες οραματικές εξαγγελίες να εξανεμίζονται και την Αντιπολίτευση επικοινωνιακά να σέρνεται πίσω από την ατζέντα του Μαξίμου.
Απούσης της Κεντροαριστεράς που ασχολείται, για έβδομη συνεχή χρονιά, με τα του οίκου της ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη μοναδική ευκαιρία να ξαναθυμήσει στο σώμα ότι αυτός είναι η μόνη επιλογή όχι μόνο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στο αίτημα η Ελλάδα να πάει μπροστά αφήνοντας πίσω της τον εφιάλτη. Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές εβδομάδες μετά τη Θεσσαλονίκη για να δούμε αν τελικά “το πλοίο” έχει στρίψει ή είναι απλώς η ορμή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Β.Ε.

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

Περίπου 1.100.000 παλιοί συνταξιούχοι υπολογίζεται πως θα θιγούν από 1/1/2019 από τον επανυπολογισμό και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Προσωπική διαφορά είναι η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καθαρό ποσό των σημερινών συντάξεων (είχαν απονεμηθεί ή είχε υποβληθεί γι’ αυτές αίτηση μέχρι 12/5/2016) και στο ποσό που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου στην “Καθημερινή” το ΝΣ που κατατέθηκε χθες και μεταξύ δεκάδων ασφαλιστικών διατάξεων προβλέπει την εξαίρεση της προσωπικής διαφοράς από τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών των ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο που οδηγεί σε μειωμένη σύνταξη, καθώς και την αύξηση του ποσοστού εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων στο ΜΤΠΥ (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων), με παράλληλη αλλαγή της βάσης υπολογισμού.
Το Υπουργείο είχε ήδη διαφημίσει κάποιες θετικές διατάξεις που ενοποιούν τους όρους συνταξιοδότησης μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου φορέα αλλά οδηγούν σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων.
Το περιεκτικό ρεπορτάζ το διαβάζετε εδώ.

Η αντιπολίτευση επισημαίνει ότι για πρώτη φορά δημιουργείται στη χώρα μας γενιά ασφαλισμένων με 185Ε σύνταξη.

Οι επιτυχίες του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Αθηναίων

Στο FACT έχουμε στηρίξει θερμά αυτές τις πρωτοβουλίες. Με ιδιαίτερη χαρά, λοιπόν, διαβάσαμε την είδηση ότι 22 από τα 48 παιδιά που φοίτησαν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αθηναίων πέτυχαν στις εξετάσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

“Η παιδεία είναι ένα αγαθό για το οποίο έχουμε χρέος να εξασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε όλους. Ξεκινήσαμε τον θεσμό του Κοινωνικού Φροντιστηρίου το 2012, μέσα στην πιο βαθιά κοινωνική και οικονομική. Το εντάξαμε στις βασικές δομές κοινωνικής στήριξης του δήμου Αθηναίων, βελτιώνοντας συνεχώς την ποιότητα σπουδών”, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και επισήμανε: “η επιτυχία του θεσμού δεν οφείλεται μόνο στο πόσο επιμελείς είναι οι μαθητές αλλά και στην προσφορά των εθελοντών εκπαιδευτικών, τους οποίους θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω”.

Πολύ ωραία είδηση. (Αθήνα 9,84)

“Εσχάτη προδοσία” για την αντιπολιτευση στη Βενεζουέλα και άλλες ειδήσεις

Συνεχίζεται ο θεσμικός κατήφορος στη Βενεζουέλα. Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση, το παράνομο σώμα που συνέστησε ο Νικολάς Μαδούρο για να εκτοπίσει τη νόμιμα εκλεγμένη Βουλη, ενέκρινε την προσαγωγή σε δίκη στελεχών της αντιπολίτευσης με την κατηγορία της “εσχάτης προδοσίας”. Σύμφωνα με τη “Ναυτεμπορική” που καταγράφει την είδηση χθες και κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, ο πρόεδρος της νόμιμης Εθνοσυνέλευσης Χούλιο Μπόρχες χαρακτηρίστηκε από μέλη της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης ως “ένας από τους αληθινούς εχθρούς της Βενεζουέλας”, επειδή ζήτησε από την Γκόλντμαν Σαχς να σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα της Βενεζουέλας.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει προβεί σε εκτεταμένες παραβιάσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων κατά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. “Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι παραμένουν υπό κράτηση από τις 31 Ιουλίου, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 5.000, οι οποίοι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους από τον Απρίλιο, αναφέρει η ίδια πηγή. Οι κρατούμενοι συχνά κακοποιούνται, σε κάποιες μάλιστα επιβεβαιωμένες περιπτώσεις υποβάλλονται και σε βασανιστήρια”.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με ομόφωνη ανακοίνωσή τους τα 15 μέλη του καταδίκασαν την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς από τη Βόρειο Κορέα ζητώντας από την χώρα να σταματήσει το πυραυλικό της πρόγραμμα και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Απέφυγαν ωστόσο να κάνουν αναφορά στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων. Από την πλευρά της η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε ότι η ρίψη του πυραύλου ήταν η απάντησή της στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας και το Γκουάμ και η ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού παραμένουν ως πιθανοί επόμενοι στόχοι της.
Σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) ο Πρόεδρος Τραμπ τουίταρε πως οι συνομιλίες δεν είναι η απάντηση στη Βόρεια Κορέα. (Reuters)

Στο Τέξας και στις περιοχές που έχουν πληγεί από τον τυφώνα Χάρβεϊ η στάθμη του νερού συνεχίζει να ανεβαίνει. Οι κάτοικοι κινδυνεύουν από επιδημίες μέχρι…αλιγάτορες. Ζημιές έχουν υποστεί μέχρι και 40.000 σπίτια κάποια αδύνατον να επισκευαστούν. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 30. Η αστυνομία και οι εθελοντές συνεχίζουν τις διασώσεις. Παρ’ολο που οι τοπικές αρχές και οι πολίτες έχουν επιδείξει μοναδικό ηρωϊσμό και αυταπάρνηση οι εικόνες δημιουργούν πολυ έντονα συναισθήματα. Ο τυφώνας που πλέον χαρακτηρίζεται ως τροπική καταιγίδα, κινείται αργά και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα συνεχίζει να επηρρεάζει την περιοχή και τις επόμενες ημέρες. Οι NYT έχουν συνεχή κάλυψη ενώ έχουν “ρίξει” το paywall για το συγκεκριμένο θέμα.

The Politics-Free Zone

Μεγάλη συγκίνηση. Τρία χρόνια μετά τον θάνατό του (22 Αυγούστου 2014), το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (ΙΝΣ) του ΑΠΘ, παρέδωσε σήμερα σε λειτουργία τον “Ιστότοπο Εμμανουήλ Κριαρά”.Πρόκειται για μία ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία αξιοποιεί τη δωρεά της Βιβλιοθήκης και σημαντικού τμήματος του Αρχείου που ο κορυφαίος Έλληνας φιλόλογος κληροδότησε στο Ινστιτούτο με τη διαθήκη του. Ο “Ιστότοπος Εμμανουήλ Κριαρά” του Ινστιτούτου, υλοποιήθηκε χάρη σε πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που κάλυψε με δωρεά του εξ ολοκλήρου τη δαπάνη για τη δημιουργία του, προκειμένου οι σύγχρονοι διαδικτυακοί χρήστες να έχουν πρόσβαση σε περισσότερους από 11.000 τόμους βιβλίων φιλολογικού-γλωσσολογικού ενδιαφέροντος και σε 7.000 τίτλους της “μυθικής” βιβλιοθήκης του καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά. (Huffington Post)
Το 2009 ο μεγάλος Έλληνας Φιλόλογος είχε δώσει μια εξαιρετική συνέντευξη στη Μαρία Κατσουνάκη. Εκεί έλεγε πολλά και διάφορα όλα σοφά. Κρατήσαμε την παραίνεση προς τους νέους ν’ασχολούνται με την πολιτική: “Αν πάει άσχημα η πολιτική πάει άσχημα και η ζωή σου”. Τη συνέντευξη αυτή την είχε δώσει σε ηλικία 100 ετών. Η ενασχόληση με τις λέξεις κρατά τον εγκέφαλο ακμαίο.

Ένα αρχαιολογικό εύρημα από το Agrigento της Σικελίας αλλάζει τη χρονολόγηση της ιστορίας παραγωγής του οίνου. Ερευνητές εντόπισαν εντόπισαν τρυγικό οξύ και νιτρικό άλας, χημικές ενώσεις που δημιουργούνται στα σταφύλια κατά τη διάρκεια της οινοποίησης σε χάλκινο αγγείο που χρονολογείται στο 6.000 π.Χ. Σύμφωνα με ό,τι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό στην Ιταλία η οινοποίηση των σταφυλιών ξεκίνησε πριν από 3.000 χρόνια. Αν τα στοιχεία επιβεβαιωθούν με περαιτέρω αναλύσεις και νέα ανασκαφικά δεδομένα τότε αλλάζει ό,τι ξέρουμε για την παρασκευή του κρασιού στη Μεσόγειου. (CNN Greece)

Η Νίκη Μηταρέα επισκέφθηκε τη Ρόδο και κατέγραψε μια ποικιλία ξερού φασολιού, το λόπι, που ήταν και σε εμάς (που ασχολούμαστε αρκετά με τα τοπικά προϊόντα) άγνωστη. Μας άρεσε το κείμενο γιατί είναι περισσότερο λαογραφικού παρά γαστρονομικού ενδιαφέροντος. (LIFO)