Σε μία παράγραφο

Ενώ η κυβέρνηση ζει το όνειρό της προετοιμάζοντας τα της επίσκεψης Μακρόν και Τζεντιλόνι, οι ταμίες του μαγαζιού κρούουν τον κώδωνα. Το ταμείο είναι μείον στα έσοδα τη στιγμή που οι δαπάνες για τα ζωτικά του κράτους μειώνονται.
Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Πρωτοβουλία για τα οδικά ατυχήματα από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Τον Απρίλιο, όταν η ΝΔ είχε παρουσιάσεις τις θέσεις της για το θέμα, είχαμε δημοσιεύσει μια ανεξάρτητη αποτίμηση των θέσεων αυτών. Διαβάστε τη.
Επέτειος Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας σήμερα που δηλώνει πιο Δυτική από ποτέ.
Περίεργες επιθέσεις σε διπλωμάτες στην Κούβα ενώ η πρώην Γενική Εισαγγελέας της Βενεζουέλας ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή της αποδείξεις για τη διαφθορά του καθεστώτος Μαδούρο και των συμμάχων του.
Διαφορετική η Politics-Free Zone σήμερα με μεγαλύτερη έμφαση στο “τί” παρά στο “πώς”.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5′ λεπτά.

Τρύπα στα έσοδα

Οικονομία. Απόκλιση 338 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, καταγράφηκε στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς μόνο τον Ιούλιο, δηλαδή τον μήνα καταβολής της πρώτης δόσης, η απόκλιση έφτασε στα 215 εκατ. ευρώ, γράφει σήμερα η “Ναυτεμπορική”. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, υστέρηση καταγράφεται και στον ΦΠΑ, αλλά και στα έσοδα από καπνικά προϊόντα.
Η Αντιπολίτευση με αφορμή τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού επισημαίνει αφενός το προφανές δηλαδή τη φορολογική κόπωση αφετέρου υπογραμμίζει πως “στο σκέλος των δαπανών, η Κυβέρνηση επιβάλλει “αυστηρή δίαιτα” σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η κοινωνική προστασία, οι δαπάνες περίθαλψης και οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων. Οι πομφόλυγες για δήθεν κοινωνική ευαισθησία έχουν “πάει προ πολλού περίπατο”. (Νέα Δημοκρατία)

Κοινωνία. Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών- Αττικής, εξέδωσε δελτίο τύπου με συμβουλές για τους φοιτητές και τους γονείς τους που αναζητούν κατοικία σε άλλη πόλη.
Κάποια στατιστικά στοιχεία και συμπεράσματα για τις βάσεις εισαγωγής εδώ.

Πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για τα τροχαία ατυχήματα μετά την παρέμβασή του για το θέμα προ ημερών στο facebook. Συγκαλεί σύσκεψη για την οδική ασφάλεια στη Βόρεια Κρήτη καθώς και τις υποδομές του βόρειου άξονα του νησιού. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, του ΕΚΑΒ, εργαζόμενοι και  επιχειρηματίες του νησιού, εθελοντικές ομάδες διάσωσης και πρόληψης, αθλητικοί σύλλογοι, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Στη σύσκεψη θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Τις προτάσεις αυτές τις είχε αξιολογήσει για το FACT ο Μανώλης Ανδριωτάκης ο οποίος ασχολείται εδώ και χρόνια με το θέμα. Διαβάστε τί είχε γράψει τότε.

Καλά στην υγεία του είναι ο Υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης μετά την επείγουσα εισαγωγή του στην Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου.

Μυστήριοι τραυματισμοί διπλωματών στην Κούβα και άλλες ειδήσεις.

Ουκρανία. Επέτειος Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από τη Σοβιετική Ένωση σήμερα και ο πρόεδρός της Πέτρο Ποροσένκο, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Κίεβο, διακήρυξε την απαρέγκλιτη (Ναυτεμπορική) πορεία ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας που παρέστη στους εορτασμούς δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ εξετάζει ενεργά την αποστολή όπλων στη χώρα μετά τη δήλωση του προέδρου της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι τουλάχιστον 3.000 Ρώσοι στρατιώτες σταθμεύουν εντός του ουκρανικού εδάφους, στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αποσχιστές.
Με πλήθος επισήμων να έχουν μαζευτεί για τους επετειακούς εορτασμούς σημειώθηκε έκρηξη στο Κίεβο (DW) από την οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο άτομα.

Κούβα. Μια περίεργη ιστορία έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας και αφορά τον τραυματισμό Αμερικανών και Καναδών διπλωματών που εργάζονταν στην Αβάνα. Τουλάχιστον εννιά διπλωμάτες έχουν διαγνωστεί με εγκεφαλικές βλάβες οι οποιές φαίνεται να έχουν προκληθεί από ηχητικά κύματα. Όλοι οι διπλωματικοί υπάλληλοι διέμεναν σε σπίτια που έχουν παραχωρηθεί από την κυβέρνηση της Κούβας η οποία όμως αρνείται κάθε ανάμειξη. Αναλυτές θεωρούν την υπόθεση πολύ σοβαρή και αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ. (CBS)

Κύπρος/Κατεχόμενα. Λυπούμαστε πολύ με αυτή το γεγονός που καταγράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος στη σκιά της πρόσφατης κατάρρευσης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την ανέγερση από το καθεστώς Ερντογάν τζαμιών και θρησκευτικών σχολών σε βάρος της κοσμικής εκπαίδευσης. Σήμερα στα Κατεχόμενα υπάρχουν 162 σχολεία και 212 τζαμιά. Όπως αναφέρει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, σύμφωνα με τις καταγγελίες των Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών, τα τελευταία 17 χρόνια στα Κατεχόμενα χτίστηκαν 46 νέα τζαμιά, ενώ από το 1974 (δηλαδή σε μια περίοδο 43 ετών) ανεγέρθηκαν μόνο 15 νέα σχολεία. (Ναυτεμπορική)

Βενεζουέλα. Η πρώην Γενική Εισαγγελέας της χώρας Λουίζα Ορτέγκα η οποία έχει διαφύγει από τη χώρα μετά την καθαίρεσή της από το αξίωμα της, δήλωσε χθες πως έχει στην κατοχή της αποδείξεις για τη διαφθορά του καθεστώτος Μαδούρο και των συμμάχων του. Ενδιαφέρον.(Financial Times)

 

The Politics-Free Zone

Διαβάσαμε πολλά για την Εσθονία τις τελευταίες ημέρες, τα περισσότερα εντελώς παρανοϊκά και πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Ο Θανάσης Παναγόπουλος που όπως και εμείς οι υπόλοιποι στο FACT είναι φανατικός θιασώτης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των εφαρμογών της τεχνολογίας στη διοίκηση, συγκέντρωσε όλα τα απίθανα επιτεύγματα μιας χώρας η οποία στους 7 αιώνες της ανεξαρτησίας της έχει την ανεξαρτησία της μόλις 48 χρόνια. Διαβάστε το! Athens Voice.

Στη βιομηχανία της μόδας ένα οχυρό από αυτά που έπεσαν με κρότο είναι του μεγέθους. Υπερμεγέθη αλλά νέα, πανέμορφα κορίτσια καταλαμβάνουν πλέον μέχρι και τις σελίδες της Vogue. Πάντα πιστεύαμε ότι το “οχυρό” που δεν θα έπεφτε ποτέ είναι αυτό της ηλικίας. Φαίνεται όμως πως όλο και πιο πολύ μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες με απείραχτες τις ρυτίδες τους φιγουράρουν στις σελίδες των εκδόσεων μόδας. Η μητέρα του Έλον Μασκ είναι ένα από αυτά τα μοντέλα. Η Λίλα Σταμπούλογλου γράφει στο Protagon σχετικά.

Το σύστημα βαθμολογίας εστιατορίων του Οδηγού Μισελέν έχει φανατικούς φίλους αλλά και αρκετούς επικριτές. Τα λάθη που είναι φυσικό να γίνονται μεγενθύνονται και μπαίνουν και στις ειδήσεις. Ο Ντίνος Στεργίδης γράφει για την εκ παραδρομής βαθμολογία μιας μικρής ταβέρνας στη Γαλλία με ένα αστέρι Μισελέν το οποίο προοριζόταν για κάποιο ομώνυμο εστιατόριο στην ίδια περιοχή άλλης κατηγορίας βέβαια. Το αποτέλεσμα είναι η μικρή ταβέρνα να γίνει μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα περιζήτητη με τους ιδιοκτήτες της να προσπαθούν να διαχειριτούν “το όλον” με χιούμορ. FNL.

Ένα ελληνικό food blog στη shortlist των Blog Awards του περιοδιού Saveur. Γνωρίστε το Dr.Benefits το οποιό δίνει έμφαση στην θρεπτική αξία των τροφών πέρα από τη νοστιμιά τους, βεβαια. Καλή επιτυχία!