Σε μία παράγραφο

Ενώ στα αστικά κέντρα της χώρας με δυσκολία βρίσκεις ακόμα και περίπτερο ανοιχτό τα πολιτικά κόμματα συνεχίζουν την αντιπαράθεση για τη θρησκεία του ελληνικού έθνους ενώ οι φορολογικές αρχές της χώρας εκδίδουν ενημερωτικούς οδηγούς για το πώς θα γίνονται οι κατασχέσεις για τα χρέη στο Δημόσιο. Και 500 Ε θα αρκούν για να κινηθεί κάποια από τις διαδικασίες.
Η αξιολόγηση κατέρρευσε ενώ εκδίδονται ανακοινώσεις διορισμού συγγενών α’βαθμού ως διοικητών οργανισμών του Δημοσίου. Παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα.
Ο Παύλος Γερουλάνος δηλώνει πως δεν θα είναι υποψήφιος του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Ο Πρόεδρος Τραμπ απειλεί ανοιχτά τη Βόρεια Κορέα αλλά οι αναλυτές δεν δείχνουν, για την ώρα, ανήσυχοι. Διαβάστε τις σχετικές αναλύσεις που συνδέουμε καθώς και τις υπόλοιπες ειδήσεις από τον Κόσμο. Οι λεονταρισμοί του βέβαια έχουν οδηγήσει το χρηματιστήριο σε απώλειες της τάξης του 1τρις.
Politics-Free Zone για όλα τα γούστα σήμερα.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Ελλάδα: Κατασχέσεις, αξιολόγηση, οικογενειοκρατία

Κι ενώ τα πολιτικά κόμματα ξιφουλκούν για τη θρησκεία του ελληνικού έθνους, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εκδίδει, εν μέσω θέρους, τον επικαιροποιημένο οδηγό ερωτήσεων/απαντήσεων για φορολογικά θέματα.

Διαβάστε τί ισχύει για τις κατασχέσεις λόγω χρεών προς το Δημόσιο (Καθημερινή).

Η καθόλική και απόλυτη αποτυχία της ολοκλήρωσης της αξιόλογησης είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που παίρνει και άλλες διαστάσεις όταν η κυβέρνηση στελεχώνει τις διοικήσεις των οργανισμών του Δημοσίου με συγγενείς πρώτου βαθμού των Υπουργών της.  Υπέρ της εφαρμογής της αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα τάχθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδοκιμάζοντας την άρνηση των δημοσίων υπαλλήλων να συμμετάσχουν στην πρόσφατη διαδικασία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτηση του στο Facebook τόνισε ότι “κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την αξιολόγηση”, “ούτε οι πολλοί και πολύ άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά ούτε και αυτοί που δεν αποδίδουν όπως πρέπει”. Διαβάστε την παρέμβασή του που θεωρούμε σημαντική.

Από το μέτωπο της Κεντροαριστεράς τώρα, με σημερινές του δηλώσει στον Ρ/Σ ΣΚΑΙ ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Άλλωστε σε πρόσφατο άρθρο του είχε δηλώσει ότι διαφωνεί ριζικά με την ίδρυση ενός τέτοιου φορέα.

Κόσμος: Της Κορέας

Νέα προειδοποίηση απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ προς τη Βόρεια Κορέα την Παρασκευή, δηλώνοντας ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι “κλειδωμένα και οπλισμένα”.

“Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες, εάν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με μη συνετό τρόπο. Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν θα βρει κάποιον άλλο δρόμο!”, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας σοβαρός αναλυτής που να πιστεύει ότι ΗΠΑ και Β.Κορέα οδεύουν σε πόλεμο από την άλλη πλευρά, ο πόλεμος των δηλώσεων έχει οδηγήσει σε απώλειες 1 τρισεκατομμύριου (Reuters) στο χρηματιστήριο.

H Washington Post ρώτησε κορυφαίους αναλυτές εάν ΗΠΑ- Β.Κορέα οδεύουν προς πόλεμο. Οι απαντήσεις είναι αρνητικές αλλά βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον το rationale κάθε απάντησης και βέβαια την κάθε ανάλυση. Διαβάζετε το θέμα εδώ.

Στην Ισπανία, κρατείται Τούρκος δημοσιογράφος με βάση ένταλμα που εξέδωσε η Άγκυρα η οποία τον κατηγορεί ότι εξύβρισε τον πρόεδρο Ερντογάν και έχει σχέσεις με τρομοκρατική οργάνωση. Ο Χάμζα Γιαλτσίν όπως λέγεται ο Τούρκος δημοσιογράφος ασκεί κριτική σε βάρος της τουρκικής κυβέρνησης και ζει στη Σουηδία, έχοντας λάβει επίσης και τη σουηδική υπηκοότητα. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ της Βαρκελώνης στις 3 Αυγούστου αφού οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. Κατόπιν τέθηκε υπό κράτηση εν αναμονή της απόφασης έκδοσής του. Προσωπικότητες και οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απηύθυναν έκκληση στην ισπανική κυβέρνηση για να μην προχωρήσει στην έκδοσή του. (Ναυτεμπορική)

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου η ψηφιοποίηση του υλικού του “Φακέλου της Κύπρου”, το οποίο παραδόθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση στις 14 Ιουλίου. Η ψηφιοποίηση του υλικού αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ορθής αξιοποίησής του για κοινοβουλευτικούς ή επιστημονικούς/ιστορικούς σκοπούς. Το υλικό, που ψηφιοποιήθηκε θα παραδοθεί στη Βουλή των Ελλήνων το ταχύτερο δυνατό. (ΑΠΕ)

Στο Λονδίνο η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι κατέσβεσε μικρή φωτιά που σημειώθηκε σε συρμό του μετρό στον σταθμό Oxford Circus στο κέντρο της κύριας εμπορικής περιοχής της πόλης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η πυρκαγιά προκληθηκε από ηλεκτρική βλάβη κάτω από το τρένο. (Ναυτεμπορική)

 

 

 

Brexit: H εβδομάδα που πέρασε, 5-11 Αυγούστου

Αν και η κυβέρνηση διέψευσε την πρόθεσή της να πληρώσει 40 δις στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες της και να φύγει, είναι πλέον γεγονός ότι η Βρετανία άρχισε να συζητά συγκεκριμένα νούμερα. Δεν ισχύουν δηλαδή οι λεονταρισμοί του Μπόρις Τζόνσον ο οποίος έλεγε ότι δεν χρωστάνε ούτε ένα σεντ κλπ. “Να τα πληρώσουμε να φύγουμε, λένε τώρα ευρωσκεπτικιστές σχολιαστές, “να αποχωρήσουμε εδώ και τώρα από τις διαπραγματεύσεις, δεν οδηγούν πουθενά” αντιτείνουν συνάδελφοι τους.

Εκτός από ευρώ ή λίρες, η Βρετανία ενδέχεται να πληρώσει τον λογαριασμό και σε μάρμαρο. Η Ελλάδα σκέφτεται να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να μπλοκάρει το Brexit αν δεν επιστραφούν τα Ελγίνεια. H χώρα μας δεν διεκδικεί μόνο τα μάρμαρα από τους Βρετανούς, αλλά και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος θα μετακομίσει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τον οργανισμό θέλουν και άλλες 18 ευρωπαϊκές πόλεις. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κάλεσε τις χώρες του νότου να στηρίξουν η μία την άλλη στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Στην πρόταση Κατρούγκαλου δεν έχει απαντήσει ακόμη κανένας. Παράξενο.

Τουλάχιστον οι Βρετανοί θα κρατήσουν τελικά το Γιβραλτάρ, αφού οι Ισπανοί διεμήνυσαν ότι δεν θα εγείρουν στις διαπραγματεύσεις το ζήτημα της βρετανικής κυριαρχίας. Πάντως, το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να ζητά το κοντό και το μακρύ του, αποτελεί μέρος του προβλήματος. Οι Βρετανοί φοβούνται ότι ακόμη και αν ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, στο τέλος θα εμφανιστεί και για εκείνους μία περίπτωση Βαλονίας.

Ο πολύς Μάικλ Χέιζελταϊν, συντηρητικός μεν, αλλά φανατικός Remainer, δεν περιμένει από την Βαλονία, αλλά από τους ίδιους τους Βρετανούς να μπλοκάρουν τα σχέδια της κυβέρνησης. “Τώρα είναι η ευκαιρία μας, είπε σε συνέντευξή του, γιατί η κυβέρνηση έχει παραλύσει μετά τις εκλογές”.

Το σχέδιο υποτίθεται μάλιστα ότι ήδη οργανώνεται στις Σπέτσες. Από εκεί ο Τζέιμς Τσάπμαν, πρώην σύμβουλος του Ντέιβιντ Ντέιβις στο υπουργείο Brexit, έκανε την πιο θορυβώδη παρέμβαση της εβδομάδας. Ο Τσάπμαν είπε ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να πάει φυλακή γιατί είπε ψέμματα στον κόσμο, το Brexit είναι καταστροφή, και πως τον έχουν ήδη πλησιάσει υπουργοί της κυβέρνησης, δηλώνοντας έτοιμοι να συμμετάσχουν σε νέο φιλοευρωπαϊκό κόμμα.

Θα λέγεται σκέτο Democrats (μην και υπάρξει κανένας επιθετικός προσδιορισμός και στιγματιστούν οι άνθρωποι ως ιδεολόγοι) και θα φέρει μαζί τους κεντρώους όλων των κομμάτων: “Μην τους ακούτε, δε πρόκειται να έρθει κανένας από τους Τόρις” είπε ο Εργατικός Άντριου Άντονις, συνάδελφος του Χέιζελταϊν στη βουλή των Λόρδων. Ο Άντονις την έχει ήδη πατήσει μία φορά, στις αρχές των 80s, όταν οι κεντρώοι των Εργατικών αποχώρησαν, σχημάτισαν το SDP, αλλά οι δεξιοί δεν εμφανίστηκαν στο ραντεβού.

Η εβδομάδα σε μία φωτογραφία και μία δημοσκόπηση

The Politics-Free Zone

Η Popaganda δημοσιεύει κάθε μέρα ένα απόσπασμα από κάποιο μεγάλο έργο της λογοτεχνίας. Το κάνουμε κάθε μέρα και μας φτιάχνει το κέφι! Είναι πολύ ωραία ιδέα να διαβάζεις κάθε μέρα, έστω κι ένα κομματάκι, μεγάλη λογοτεχνία. Όλη η σειρά είναι εδώ. Επιλέγουμε για σήμερα ένα απόσπασμα από τη “Μεγάλη Ελαφρότητα του Είναι” του αγαπημένου μας Μίλαν Κούντερα.

Θα κάνατε σεξ μ’ενα ρομπότ “εξοπλισμένο” με Τεχνητή Νοημοσύνη. Μια πρόσφατη εργασία δύο καθηγητών που ασχολούνται με τα ethics όσον αφορά τις εφαρμοσμένες συσκευές τεχνητής νοημοσύνης απέδειξε ότι δεν είμαστε και πολύ μακριά από το να κατασκευάσουμε ένα ρομπότ που θα λειτουργεί ως σεξουαλικός σύντροφος. Και βέβαια εγείρονται μια σειρά από ζητήματα. Πολύ ενδιαφέρον. Το άρθρο αφορά βέβαια την τεχνολογία. Quartz.

Είναι η εποχή τους, τα λατρεύουμε και τα βρίσκετε εύκολα ανά την ελληνική επικράτεια. Μιλάμε για τα φραγκόσυκα. Ο Μιχάλης Μιχαήλ ετοίμασε για τη LIFO έναν έξυπνο οδηγό για το πώς καθαρίζουμε τα φραγκόσυκα.

Στις μέρες σχόλης μας αρέσει να βλέπουμε “how to” βιντεάκια για πράγματα που τις υπόλοιπες ημέρες δεν βρίσκουμε το χρόνο ν’ασχοληθούμε. Από το πεδίο της ευζωίας και το υπέρκομψο και υπερσοφιστικέ Clos19, την (εμπορική) πλατφόρμα lifestyle της Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH) βλέπουμε τη σειρά βίντεο Touche Finale. Μάθετε πώς καθαρίζουν ένα ποτήρι κρασιού, πώς ανοίγουν μια σαμπάνια, πώς “χτυπάνε” ένα κοκτέιλ στο σέικερ αλλά και πώς δοκιμάζουν μια σαμπάνια. Ό,τι μαθαίνει κανείς σ’αυτή τη ζωή, καλόν είναι. Clos19.

Σύμφωνα με τη NASA αυτό το Σαββατοκύριακο είναι το ιδανικό να θαυμάσουμε τη βροχή των Περσείδων. Βρήκαμε αυτό τον ωραίο οδηγό παρατήρησης. Ετοιμάστε τις ευχές που θα πείτε αμέσως μόλις δείτε το πρώτο αστέρι να πέφτει!

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Καλό Σαββατοκύριακο!