Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας

“Συμβολική η επανεισδοχή των προσφύγων” δηλώνει σήμερα ο Γιάννης Μουζάλας, μετά τον σάλο που προκάλεσε η είδηση ότι η κυβέρνηση επανενεργοποιεί το Δουβλίνο ΙΙ και θα κάνει δεκτή την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία. Βρίσκουμε τη δήλωση αυτή απλώς τραγική.

Όλη η χώρα ασχολείται με τη στρατιωτική θητεία που δεν υπηρέτησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Απίστευτο αλλά αληθινό, και το ανθολογούμε για να δείξουμε σε όσους βρίσκονται σε διακοπές και δεν ακούνε καθόλου ειδήσεις ότι δεν χάνουν και τίποτα.

Τις πινακίδες κυκλοφορίας που είχε αφαιρέσει η δημοτική αστυνομία της Αθήνας θα μπορούν να παραλάβουν από την Πέμπτη οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Περισσότερα εδώ.

Απεβίωσε η Αρλέτα. Διαβάστε πώς μίλησε η ίδια για τον εαυτό της στη LIFO, για τη στήλη “Αθηναίοι”.

Φαίνεται πως η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει στην κατασκευή μίνι πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να προσαρμοστούν στους βαλλιστικούς της πυραύλους. Αυτό αποκαλύπτει στρατιωτική έκθεση των μυστικών υπηρεσιών που δημοσίευσε πριν από λίγο η Washington Post.

Ο ΟΗΕ κατήγγειλε “υπερβολική χρήση βίας” στη Βενεζουέλα και κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 46 αντικυβερνητικών διαδηλωτών, καθώς και ότι από τον Απρίλιο έχουν θέσει αυθαίρετα υπό κράτηση 5.000 ανθρώπους, οι 1.000 από τους οποίους παραμένουν κρατούμενοι. (Ναυτεμπορική)

Η Ολλανδία πραγματοποιεί ελέγχους στο κρέας των πουλερικών που προέρχεται από τις μονάδες παραγωγής που έπληξε η υπόθεση των μολυσμένων αβγών, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει παρουσία του εντομοκτόνου fipronil, τοξικής ουσίας που έχει οδηγήσει στην καταστροφή εκατομμυρίων αυγών στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Ολλανδικό Γεωργικό Οργανισμό, η πιθανότητα εντοπισμού της τοξικής ουσίας στο κρέας είναι πολύ μικρή, διότι οι συνθήκες εκτροφής των πουλερικών για την παραγωγή κρέατος είναι διαφορετικές από εκείνες των πουλερικών που εκτρέφονται για τα αυγά τους. Στην πρώτη περίπτωση, τα πουλερικά δεν προσβάλλονται από το κόκκινο άκαρι, ώστε να χρειάζεται η χρήση εντομοκτόνων. (ΕΡΤ)

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Ρενό ανοίγει νέα μονάδα της στο Ιράν, όπου σκοπεύει να παραγάγει 150.000 οχήματα ετησίως. (Wall Street Journal)
Αυτές ήταν οι σημαντικότερες ειδήσεις για σήμερα. Το δελτίο επιμελήθηκε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, με τη συνδρομή του Γιώργου Κορδομενίδη.

Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!

Διαβάσαμε και προτείνουμε

Με αφορμή τον σάλο, storm in teacup στην πραγματικότητα, που προκάλεσε δήλωση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νίκης Κεραμέως για την αριστερά και τους αγώνες της, ο Νικόλας Σεβαστάκης, με άρθρο του στο ΒΗΜΑ, επιχειρεί να ορίσει την ελληνική αριστερά και τι σημαίνει στην πραγματικότητα το να ανήκεις στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

+ Με τον Νικόλα Σεβαστάκη είχαμε κάνει μια συζήτηση στον Amagi, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του “Φαντάσματα του καιρού μας. Αριστερά, κριτική, φιλελεύθερη δημοκρατία” (Πόλις). Την ακούτε εδώ.

Στα βαθύτερα νερά της πολιτικής επιστήμης, προτείνουμε να διαβάσετε τις “σημειώσεις” του επίκουρου καθηγητή Ρωμανού Γεροδήμου για τον κοσμοπολιτισμό ως ταυτότητα, με οδηγό ορισμένα κείμενα του Τόνυ Τζαντ και μία συνέντευξη του Ρεϊνάλντο Αρένας. (Medium)

Το επιχείρημα το έχουμε ακούσει όλοι: Τι κι αν η γενική εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων είναι αυτή της απόλυτης διάλυσης; Πιστεύουμε ότι σ’ αυτό το περιβάλλον μπορεί να παραχθεί γνώση και να λειτουργήσει αποτελεσματικά η διαδικασία της εκπαίδευσης. Ο ceo της εταιρείας Workable, Νίκος Μωραϊτάκης, αμφισβητεί με επιχειρήματα αυτή τη σκέψη. (Καθημερινή)

 

The Politics-Free Zone

Τις βλέπουμε συχνά στο facebook και πότε μας μαγνητίζουν με την απλότητά τους (που συνιστά έναν ορισμό της ομορφιάς από μόνη της), πότε μας προκαλούν αμηχανία με το πόσο έχουμε απομακρυνθεί από την Ελλάδα που αναπαριστούν. Αναφερόμαστε στις όψεις της Ελλάδας όπως έχουν απαθανατιστεί στις φωτογραφίες του αρχείου του Μουσείου Μπενάκη. Ειδικά οι φωτογραφίες από καλοκαίρια παλαιότερων δεκαετιών είναι μοναδικές. Ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος διάλεξε κάποιες από αυτές  για την Popaganda.

Τρεις γενιές στον χώρο του χειροποίητου ανδρικού πουκάμισου επανδρώνουν (στην κυριολεξία) τον οίκο Χριστάκη, το γνωστό κατάστημα στην οδό Κριεζώτου, που αποτελεί τοπόσημο της Αθήνας. Διαβάστε τη συνέντευξη των εγγονών του Χριστάκη Τριανταφυλλίδη, που έχουν πάρει τα ηνία της επιχείρησης. (Andro)

Για όσους βρίσκονται στην Αθήνα, θυμίζουμε την εμπειρία (αφού δεν πρόκειται για μια απλή επίσκεψη) της έκθεσης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης “Cy Twombly Θεϊκοί Διάλογοι”. Εκεί και ο Κρατήρας του Εργότιμου και Κλειτία, το γνωστό Αγγείο Francois σε μία σπάνια “έξοδό” του από την Ιταλία και το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίας, όπου και εκτίθεται. (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης)

Η εποχή των σύκων έφτασε. Διαβάσαμε αυτή την υπέροχη συνταγή στο Bon Appetit. Σαλάτα caprese με σύκα.