Σε μία παράγραφο

Σύγκρουση “εφ’όλης της ύλης” στη Βουλή σήμερα, μία καταδίκη και δύο αναιρέσεις σε υποθέσεις που σχετίζονται με πρόσωπα που είχαν επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση να ασκήσουν διοίκηση. Στη Βενεζουέλα συνελήφθησαν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, στην Τουρκία ξεκίνησε η μαζική δίκη των κατηγορουμένων για τη διοργάνωση του πραξικοπήματος, το Πακιστάν έχει νέο πρωθυπουργό και η Ιορδανία κατήργησε έναν απαρχαιωμένο, ειδεχθή νόμο.
H Politics-Free Zone ελαφραίνει λίγο το μάλλον βαρύ κλίμα που δημιουργεί η ειδησεογραφία την πρώτη ημέρα του Αυγούστου.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5′ λεπτά.

Το αποψινό δελτίο επιμελήθηκε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, με τη συνδρομή του Γιώργου Κορδομενίδη.

Ελλάδα: Μία καταδίκη και δύο αναιρέσεις

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μάθαμε και τον νομικό όρο της αναίρεσης της απόφασης δικαστηρίου, όταν η υπόθεση αφορά πολιτικά πρόσωπα ή πρόσωπα που έχουν επιλεγεί από κάποια κυβέρνηση για να ασκήσουν διοίκηση.
Σήμερα, δέκα περίπου ημέρες μετά τη συνάντηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, η οποία πλέον εκτελεί χρέη προϊσταμένης του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου (αναφέρουμε το γεγονός για να το τοποθετήσουμε χρονικά), είχαμε μία καταδίκη και δύο αναιρέσεις.

 • Σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, για μία από τις πράξεις παράβασης καθήκοντος που κατηγορείτο, και συγκεκριμένα γιατί δεν ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τη διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 τον Νοέμβριο του 2010.
  Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο και του επέβαλε την ανώτατη ποινή, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας, Λάμπρου Πατσαβέλλα, ο οποίος στην αγόρευσή του είχε αναφέρει ότι η πράξη που του αποδίδεται έχει ιδιαίτερα ηθική απαξία.
 • Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκηση αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, που βρέθηκε κατηγορούμενος για παράλειψη δήλωσης “πόθεν έσχες”.
  Η υπόθεση αφορούσε τη μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες την περίοδο 2011-2012, όταν ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Στην απολογία του, ο κ. Χαρδούβελης είχε πει ότι δεν γνώριζε πως έπρεπε να υποβάλει δήλωση “πόθεν έσχες” και πως την υπέβαλε κανονικά μόλις αντιλήφθηκε ότι ήταν υπόχρεος.
 • Αναίρεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας για την πρώην γενική γραμματέα Εσόδων, Αικατερίνη Σαββαίδου, άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, κρίνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι υπάρχει νομικό σφάλμα στο βούλευμα.
  Η κ. Σαββαίδου αντιμετώπιζε την κατηγορία της απόπειρας απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς φέρεται με απόφασή της να “πάγωσε”, μέσω επανελέγχου, πρόστιμο 78.000.000 ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί στην εταιρία GENNET.

+ “Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2010 – 2015 και μετά”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ, με αφορμή την καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.

Βουλή: Συζητήθηκε το ΝΣ για τα ΑΕΙ

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση εξελίχθηκε σε μια εφ’ολης της ύλης σύγκρουση του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του νόμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η σημερινή είναι ημέρα προσπάθειας για επανεκκίνηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Υποστήριξε ότι τα συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ, τα οποία καταργεί ο νέος νόμος, ήταν η πιο αντιδημοκρατική διάταξη στα πανεπιστήμια από τη Μεταπολίτευση και μετά. Υπερασπίστηκε βέβαια την επαναφορά του ασύλου και το θέμα των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε καταρχάς λόγο για πολιτική παρακμή και αυταρχισμό, αναφερόμενος στους νόμους-σκούπα και τις αναρίθμητες τροπολογίες εν μέσω θέρους. Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό πως δεν επιζητεί την κοινωνική πρόοδο αλλά το βόλεμα μιας μειοψηφίας της παρακμής, της οποίας είναι ο γνήσιος εκφραστής, όπως είπε.

Το ΝΣ θα ψηφιστεί αύριο με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, μετά από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας.

Κόσμος

Βενεζούλα. Οι αρχές ασφαλείας της Βενεζουέλας συνέλαβαν εκ νέου δύο από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στα σπίτια τους, όπου βρίσκονταν σε περιορισμό. Ο Leopoldo Lopez και ο Antonio Ladzema βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ο πρώτος γιατί ηγήθηκε των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Μαδούρο το 2014, ο δεύτερος γιατί κατηγορήθηκε ότι σχεδίαζε πραξικόπημα. Η σύλληψή τους έγινε λίγες ώρες μετά την έκκληση που απηύθυναν στον λαό της Βενεζουέλας να συνεχίσει τις διαμαρτυρίες σήμερα και αύριο, οπότε συγκροτείται σε σώμα η Συντακτική Συνέλευση που προέκυψε μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές της Κυριακής.
Θυμίζουμε πως η  ενιαία αντιπολίτευση Κεντροαριστεράς – Κέντρου – Κεντροδεξιάς, εκφράζεται μέσα από τη Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), η οποία ελέγχει με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων το κοινοβούλιο (Εθνοσυνέλευση) της χώρας. (Reuters)

+ Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη, ακόμα και ανάμεσα στα αριστερά ακροατήρια, η παρουσία του πρεσβευτή της Βενεζουέλας στο κάμπινγκ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου προσκλήθηκε για να πραγματοποιήσει ομιλία. (Protagon)

Τουρκία. Ξεκίνησε σήμερα στην Άγκυρα η μαζική δίκη 486 ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται στρατηγοί, πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας και ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που βρίσκεται στις ΗΠΑ. Οι κατηγορίες αφορούν τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και την πρόκληση δημοσίων κινδύνων (Πρακτορείο Ανατολή).
Η δίκη είναι η μεγαλύτερη από τις δεκάδες που σχετίζονται με το πραξικόπημα, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο 249 ατόμων. Η δίκη επικεντρώνεται στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην αεροπορική βάση Ακιντζί, την οποία οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν ως έδρα του εγχειρήματός τους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. (Radio Free Europe/Radio Liberty)

Ιορδανία. Μετά την Τυνησία, Ιορδανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης νόμου που επιτρέπει στους βιαστές να γλιτώνουν ατιμώρητοι εάν παντρεύονται τα θύματά τους. Την είδηση την πληροφορηθήκαμε από ανακοίνωση ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με την Equality Now, στις χώρες με παρόμοιες νομοθετικές προβλέψεις περιλαμβάνονται ο Λίβανος, το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, η Συρία και η Παλαιστινιακή Διοίκηση. Σύμφωνα με την οργάνωση Equality Now, τέτοιοι νόμοι ισχύουν επίσης σε πολλές χώρες εκτός Μέσης Ανατολής, όπως οι Φιλιππίνες και το Τατζικιστάν. Πηγή: Ναυτεμπορική

Πακιστάν. Το κυβερνών κόμμα PML-N του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, το οποίο διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή της χώρας, εξέλεξε ως αντικαταστάτη του τον πρώην υπουργό Πετρελαίου, Σαχίντ Χακάντ Αμπάσι. Η θητεία του Αμπάσι αναμένεται να είναι σύντομη, καθώς ο Σαρίφ έχει χρίσει διάδοχό του τον αδελφό του, Σαχμπάζ, μόλις ο τελευταίος αποκτήσει τα τυπικά προσόντα για να εκλεγεί. Ο Σαχμπάζ, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής υπουργός της μεγάλης επαρχίας Πουντζάμπ, πρέπει να κερδίσει μία αναπληρωματική βουλευτική εκλογή, ώστε να μπορέσουν οι άλλοι βουλευτές να τον εκλέξουν στο πρωθυπουργικό αξίωμα. (Καθημερινή)

 

The Politics-Free Zone

 • Αγαπούσαμε πολύ τον θεατρικό συγγραφέα και ηθοποιό Σαμ Σέπαρντ που απεβίωσε χθες. Διαβάσαμε πολλές νεκρολογίες. Μακράν η καλύτερη είναι αυτή που δημοσίευση η Washington Post.
 • H Κορίνα Φαρμακόρη γράφει στη LIFO για την έκθεση με τίτλο “Matisse in the Studio”, που εγκαινιάζεται σε λίγες ημέρες στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στο Λονδίνο. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στον κόσμο του στούντιο του μεγάλου ζωγράφου, που αποτελεί από μόνο του ένα κεφάλαιο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Εάν διαβάζετε το FACT σε μεγάλη οθόνη, θα απολαύσετε τα έργα που εικονογραφούν το άρθρο.
 • Πόσο καλά είναι τα κρασιά που πουλάει το Amazon (μεταξύ άλλων); Η Elin McCoy, που γράφει τη στήλη του κρασιού στο Bloomberg Pursuits, τα δοκίμασε.
 • Οι μυκονιάτικοι λαφίτες, δηλαδή τ’αλμυρα κριτσίνια, είναι από τα αγαπημένα μας “ψωμοειδή”. Η Αντζελίνα Καλογεροπούλου γράφει πολλά σχετικά και για τη μυκονιάτικη κουζίνα, και δίνει μια καλή συνταγή. Την έχουμε δοκιμάσει.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για απόψε. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.