Σε μία παράγραφο

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, με πλήθος εκπρόθεσμων τροπολογιών που εγείρουν ζήτημα σχετικά με την αντίληψη της κυβέρνησης για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, και το οποίο ψηφίζεται αύριο, ρυθμίζει μία σειρά από θέματα καθημερινότητας.
Στο πολιτικό πεδίο βέβαια επικρατεί σταθερά θεσμική αστάθεια, την οποία προκαλεί η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ανομία των διαφόρων γκρουπούσκουλων, αλλά και η κόντρα με τη Δικαιοσύνη.
Σημαντικό το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ESTIA για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Στο Ισραήλ ανακλήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο Αλ Ακσά, η Βενεζουέλα, από την πρώτη μέρα της γενικής απεργίας μετράει ήδη τρεις νεκρούς διαδηλωτές, ενώ στη Γαλλία αλλάζει ο νόμος που στάθηκε μοιραίος για τον Φρανσουά Φιγιόν.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5’ λεπτά.

Το αποψινό δελτίο επιμελήθηκε οι Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, με τη συνδρομή του Γιώργου Κορδομενίδη.

Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!

 

Αλλαγές στην οικονομική καθημερινότητα

Από σήμερα 27 Ιουλίου 85 κατηγορίες επαγγελματιών υποχρεούνται να έχουν στις επιχειρήσεις τους τερματικά αποδοχής καρτών (POS). Τα πρόστιμα για όσους δεν έχουν συμμορφωθεί είναι υψηλά. Δείτε ποιες είναι οι 85 κατηγορίες εδώ.

Θυμίζουμε ότι και το αφορολόγητο για τα φυσικά πρόσωπα “χτίζεται” με τις δαπάνες που έχουν γίνει μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Διαβάστε σχετικά εδώ.

Μέσω τροπολογίας, η κυβέρνηση προχωρά τη διαδικασία για την εξίσωση των εμπορικών αξιών με τις αντικειμενικές, κάτι που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο του μνημονίου και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στις 29 Σεπτεμβρίου και την τελευταία τον Ιανουάριο του 2018.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ θα επιστρέφονται αμέσως στους δικαιούχους.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε τροπολογίες που κατατέθηκαν στο Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο ψηφίζεται αύριο. Από τη διαδικασία αποχώρησε το Ποτάμι, καταγγέλλοντας το όργιο κατάθεσης εκπρόθεσμων τροπολογιών. Απολύτως ενδεικτική είναι η ανάρτηση στο τουίτερ του βουλευτή του Ποταμιού Παναγιώτη Καρκατσούλη, όπου φαίνεται καθαρά πως από το πρωί κατατίθενται εκπρόθεσμες τροπολογίες κάθε 5’ λεπτά.
Και κάτι στον απόηχο της εξόδου στις αγορές:
Δημοσίευμα των Financial Times, που αναδημοσιεύει σήμερα η Ναυτεμπορική, “ακτινογραφεί” τους νέους αγοραστές του 5ετούς ομολόγου. Το δημοσίευμα αφορά τους νέους επενδυτές και όσους έκαναν rollover το ομόλογο που εκδόθηκε το 2014. Έτσι λοιπόν, το νέο κρατικό ομόλογο προσείλκυσε, κατά κύριο λόγο, ξένους επενδυτές και συγκεκριμένα: Αμερικανούς κατά 44%, Βρετανούς κατά 26% και Γάλλους κατά 7%. Οι Financial Times κρίνουν τη δοκιμαστική έξοδο θετική, χωρίς να παραλείπουν να σημειώσουν ότι το ενδιαφέρον της αγοράς ήταν μικρότερο από αυτό του 2014.

Πολιτική/Κοινωνία: Σταθερή η θεσμική αστάθεια

Η χθεσινή εισβολή της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας στο προαύλιο της Βουλής συνεχίζει να δίνει τον τόνο στη σημερινή πολιτική επικαιρότητα. Αφενός είναι τα διάφορα ρεπορτάζ (Καθημερινή-Γιάννης Σουλιώτης)που είδαν το φως της δημοσιότητας και περιγράφουν πώς συνελήφθησαν μέλη της ομάδας, για να αφεθούν μετά από λίγο ελεύθερα, αφετέρου οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ανέλαβε να σημειολογήσει το είδος της πράξης αυτής (τη χαρακτήρισε “ακτιβιστική”), δημιουργούν, εύλογα, πολλές αντιδράσεις.
Παράλληλα, το γενικότερο κλίμα “θεσμικής αστάθειας” επέτεινε σήμερα μία περίεργη, κατά τη γνώμη μας, είδηση για ανώνυμη, απειλητική επιστολή που έλαβε στο σπίτι του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος θυμίζουμε ότι προέβη σ’ ένα ιδιότυπο διάγγελμα στις 24 Ιουλίου.
Η είδηση είναι περίεργη γιατί η επιστολή διέρρευσε (;) σε ένα μάλλον “περιφερειακό” Μέσο, που δημοσιεύει ειδήσεις των σωμάτων ασφαλείας. Χαρακτηρίστηκε προσωπική, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε αρκετά έντονα και τη συνέδεσε με τις επιθέσεις της κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης και με “την ανοχή που επιδεικνύει στην ανομία”, όπως έγινε, για παράδειγμα, χθες με την περίπτωση της εισβολής του Ρουβίκωνα.
Η κυβέρνηση ανταπάντησε με οργισμένη ανακοίνωση.(Liberal)
Από την υπόλοιπη ειδησεογραφία της ημέρας ξεχωρίζουμε την παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος ESTIA, που αφορά τη στέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα και την παροχή σε αυτούς προπληρωμένων καρτών. Το πρόγραμμα παρουσίασαν οι Επίτροποι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Χρήστος Στυλιανίδης, παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ESTIA (Emergency Support to Integration & Accommodation) ανέρχεται σε 151 εκατομμύρια ευρώ και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σημειώνουμε ότι από την αρχή της προσφυγικής κρίσης μέχρι το 2020 έχουν διατεθεί από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κονδύλια ύψους 1,3 δισ. ευρώ. (Capital)

Το νοσοκομείο ΚΑΤ διαθέτει από την Τρίτη έναν νέο υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο 28 τομών, χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”. (Capital)
+ Έκκληση για φάρμακα και εθελοντές γιατρούς απευθύνει η ΜΚΟ Praksis. (Liberal)

Κόσμος

Ισραήλ/Παλαιστινιακά εδάφη. Το Ισραήλ απομάκρυνε χθες το βράδυ όλα τα μέτρα ασφαλείας που είχε επιβάλει στο τέμενος Αλ Ακσά στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μετά από ένα δεκαήμερο συμπλοκών και πολύ μεγάλης έντασης. Στο τέμενος προσέρχονται κατά εκατοντάδες μουσουλμάνοι για να προσευχηθούν, αλλά οι ισραηλινές αρχές, προκειμένου να καταφέρουν να διαχειριστούν τα πλήθη των πιστών, έριξαν χειροβομβίδες κρότου, έγιναν συλλήψεις και σημειώθηκαν τραυματισμοί. Πάντως, και η αυριανή, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους, είναι κρίσιμη. (Reuters)

Βενεζουέλα. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της γενικής απεργίας που έχει κηρύξει η αντιπολίτευση εναντίον του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο. Τουλάχιστον 106 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ταραχές από την 1η Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης, με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών και την απομάκρυνση του Ν. Μαδούρο από την εξουσία. (Al Jazeera)

Γαλλία. Οι  Γάλλοι πολιτικοί δεν θα μπορούν πλέον να προσλαμβάνουν μέλη της οικογένειάς τους, συζύγους ή παιδιά, στα βουλευτικά τους γραφεία, στο πλαίσιο των κανόνων που υιοθετήθηκαν. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο νόμος, ένας από τους πρώτους που θα εγκριθούν μετά την εκλογή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τον Μάιο, θα αφορά υπουργούς και μέλη του κοινοβουλίου, ευθυγραμμίζοντας τη Γαλλία με χώρες όπως η Γερμανία. Θυμίζουμε ότι γύρω από αυτό το ζήτημα στήθηκε όλο το σκάνδαλο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην υποψηφιότητα του Φρανσουά Φιγιόν στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου. (tvxs)