Σε μία παράγραφο

Ούτε καλά ούτε άσχημα. Έτσι αποτιμούμε την πρώτη, δοκιμαστική, έξοδο στις αγορές. Το εάν το εγχείρημα προσφέρεται για επικοινωνιακή χρήση είναι μια συζήτηση που απλώς θίγουμε.
Βαρουφακειάδας συνέχεια. Ο ένας απαιτεί από τον άλλον να ζητήσει συγγνώμη. Η αλήθεια είναι ότι κι εμείς στο FACT πιστεύουμε ότι κάποιες εξηγήσεις πρέπει να δοθούν απο τον Πρωθυπουργό και να ζητήσει και συγγνώμη, μέσα στη Βουλή για όσα καταλόγισε στους πολιτικούς του αντιπάλους, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Πλήγμα για την οικονομία η διαφθορά. Αυτό επισημαίνει στην ειδική του έκθεση ο ΣΕΒ ο οποιός προτείνει και τρόπους για την καταπολέμησή της.
Αφαιρούνται οι ανιχνευτές μετάλλου από το τέμενος τους Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ένταση στον ανατολικό τομέα της πόλης αλλά και στα Κατεχόμενα.
Σαρώνει στις δημοσκοπήσεις η Άγκελα Μέρκελ.
Τραμπ εναντίον των ίδιων του των Υπουργών. Ο Τζέφ Σέσσιονς στο στόχαστρο επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή για το Russian Gate.
Ο φιλελεύθερος Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε μοιράζεται την τεχνογνωσία της Ιαπωνίας στην αμυντική τεχνολογία και κλείνει τη μία μετά την άλλη τις συμφωνίες με τις χώρες της Δύσης.

Χρόνος ανάγνωσης του συνοπτικού δελτίου ειδήσεων: 5’λεπτά.

Έξοδος στις αγορές, μια πρώτη αποτίμηση

Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ από την έκδοση 5ετούς ομολόγου. Το επιτόκιο της δημοπρασίας έκλεισε στο 4,625% ενώ το κουπόνι στο 4,375%. Οι προσφορές, συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, κατατέθηκαν τόσο από νέους επενδυτές, όσο και από κατόχους του ομολόγου λήξεως το 2019 (του ομολόγου Σαμαρά).

Η δημοπρασία δεν πήγε άσχημα. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η αγορά περίμενε ότι το επιτόκιο θα κυμαινόταν στο 4,7%, η κυβέρνηση έκανε λόγο για 4.4-4.5%. Τελικά διαμορφώθηκε στο 4,625%.
Η υπερκάλυψη ήταν 2.3 φορές ενώ το ομόλογο Σαμαρά είχε υπερκαλυφθεί 7 φορές. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η ζήτηση δεν ήταν τόσο μεγάλη ενώ οι αγορές δεν έδειξαν να επηρρεάζονται από τη δημοπρασία.

Το ερώτημα είναι πόσα από αυτά τα χρήματα είναι “φρέσκα” και από το εξωτερικό δεδομένου ότι συμμετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες ενώ κομμάτι της δημοπρασίας αφορά ρολάρισμα των προηγούμενων τίτλων. Εάν και και για το ζήτημα υπάρχουν και θα υπάρξουν διαρροές, η αποτίμηση αυτή θα γίνει μετά την εκκαθάριση (αρχές Αυγούστου).

Η κυβέρνηση δηλώνει, βέβαια, ικανοποιημένη και σημειώνει ότι “πάνω από 200 προσφορές ήταν από πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας”.  Ο δε ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι θ’ακολουθήσει δεύτερη και τρίτη έκδοση ομολόγου.

Στο επίπεδο της επικοινωνίας
Η κυβέρνηση ήδη κάνει δηλώσεις για το θέμα κοιτώντας προς την πλευρά της αντιπολίτευσης και επισημαίνοντας ότι η δοκιμαστική έξοδος δείχνει οτι η αξιολόγηση έκλεισε επιτυχώς αντίθετα με τους ισχυρισμούς για το αντίθετο.
Επί της ουσίας όμως η πραγματικότητα με πολύ απλά λόγια περιγράφεται ως εξής:
Όσοι γνωρίζουν από αγορές και τον τρόπο που λειτουργούν μπορούν να αποτιμήσουν την πραγματικότητα και δεν στηρίζουν την κυβέρνηση.
Όσοι δεν ξέρουν και πολλά από αγορές βιώνουν ήδη την πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πορτοφόλι τους.
Ένας πολιτικός χώρος που δημιούργησε κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων δαιμονοποιώντας τις αγορές θα δυσκολευτεί πολύ να θριαμβολογήσει για τις επιδόσεις του σε αυτές όταν για να βρεθεί να πειραματίζεται  με αυτές οι Έλληνες βρέθηκαν με νέα δυσβάσταχτα μέτρα.
Τα υπόλοιπα είναι επικοινωνία.  (Β.Ε.)

Capital, Liberal, Ναυτεμπορικη.

Ζητούνται μετάνοιες για να συγχωρεθούν

Νέα επεισόδια στη Βαρουφακειάδα με τον μοιραίο ΥΠΟΙΚ να προτρέπει, μέσω δημοσίευσης στο μπλογκ του, τον Πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα για όσα έλεγε το 2014, όταν η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές αλλιώς, εάν δεν το κάνει, πρέπει να σταματήσει να θριαμβολογεί.

Κατά τον κ. Βαρουφάκη, “ο κοινός νους απαιτεί από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό είτε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τους κ. Σαμαρά-Στουρνάρα είτε να δηλώσει ευθαρσώς ότι η μετακύλιση του ομολόγου Στουρνάρα δεν βοηθά στην απόδραση της χώρας από την Χρεοδουλοπαροικία». «Τρίτη επιλογή κ. Τσίπρα δεν έχετε!”, καταλήγει.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βαρουφάκη είπε: “Προσυπογράφουμε την παρότρυνση. Και περιμένουμε να το πράξει και ο ίδιος για την τεράστια βλάβη που και εκείνος, αλλά πρωτίστως ο κ. Τσίπρας, προκάλεσαν στη χώρα, φορτώνοντας τους πολίτες με ζημιά 100 δις ευρώ, δύο νέα Μνημόνια, μακρά λιτότητα και εξοντωτικούς φόρους. Οι δημόσιες αντεγκλήσεις των κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη για το ποιος έφταιξε περισσότερο δεν αθωώνουν κανέναν, ευθύνονται όλοι, από κοινού και εις ολόκληρον”.

 

“Πλήγμα για την οικονομία η διαφθορά”

Την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς και ενίσχυσης της διαφάνειας υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, σε ειδική έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Είναι σαφές ότι σε ένα περιβάλλον όπου ενδημεί η διαφθορά, βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει. Αποτελεί ένα σημαντικότατο αντικίνητρο για τις επενδύσεις που έχει ανάγκη να προσελκύσει η χώρα μας για να ξεφύγει από την κρίση και πλήττει το κύρος και τη φήμη της επιχειρηματικότητας. Οι προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση της διαφθοράς γίνονται διεκπεραιωτικά και αποσπασματικά γιαυτό και τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ η Ελλάδα κατατάσσεται το 2016 στην 69η θέση σε σύνολο 176 χωρών στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας και το 40% των επιχειρήσεων στη χώρα θεωρεί ότι η διαφθορά και το έλλειμμα διαφάνειας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στη λειτουργία τους.

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς απαιτεί πολλές και ταυτόχρονες δράσεις με έμφαση στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των θεσμών, την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και της δημόσιας λογοδοσίας. Ακόμα, η βελτίωση της σαφήνειας της νομοθεσίας, η απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο περιορισμός της επαφής με τον ανθρώπινο παράγοντα μέσω της ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης των συναλλαγών, αλλά και η εντατικοποίηση των ελέγχων, μπορούν να επιφέρουν ορατά και άμεσα αποτελέσματα, καταλήγει ο ΣΕΒ.

Διαβάστε το Special Report “Οδηγός καταπολέμησης της διαφθοράς σε κράτος και επιχειρήσεις”.

Κόσμος

Ισραήλ/Παλαιστινιακά Εδάφη. Μετά από έντονη διπλωματική δραστηριότητα και την επικοινωνία του ισραηλινού Πρωθυπουργού με τον βασιλιά της Ιορδανίας, η  ισραηλινή κυβέρνηση αφαίρεσε χθες την νύκτα τους ανιχνευτές μετάλλων από τις εισόδους της Πλατείας των Τεμενών. Η εγκατάστασή τους την προηγούμενη εβδομάδα είχε προκαλέσει αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας τόσο στην ανατολική Ιερουσαλήμ όσο και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποδέχθηκε “τις συστάσεις όλων των οργανισμών ασφαλείας για την αντικατάσταση του ελέγχου με ανιχνευτές μετάλλων με ελέγχους ασφαλείας που θα βασίζονται σε προηγμένες τεχνολογίες και σε άλλα μέσα”. Ακόμα, δεν έχει διευκρινιστεί ποιες είναι αυτές οι τεχνολογίες. Πάντως, η Waqf, δηλαδή η αρχή που διαχειρίζεται τους μουσουλμανικούς τόπους στην Ιερουσαλήμ,  ζήτησε από τους πιστούς να συνεχίσουν να μποϊκοτάρουν την Πλατεία των Τεμενών μέχρι να γίνει αποτίμηση της κατάστασης και να διαπιστωθεί πως η κατάσταση έχει επανέλθει στο προ της 14ης Ιουλίου καθεστώς.

Γερμανία. H κεντροδεξιά Xριστιανική Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ παραμένει το πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των εκλογέων με 37,5% (+1,5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας του Μάρτιν Σουλτς παραμένει καθηλωμένο στο 25%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Imsa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild.

ΗΠΑ. Με το τουίτερ στο χέρι βρήκε το ξημέρωμα τον Πρόεδρο Τραμπ ο οποίος άρχισε, πάλι, να “πυροβολεί” τον Γενικό Εισαγγελέα (Υπουργό Δικαιοσύνης) Τζεφ Σέσσιονς. Μέσω τουίτερ τον κατηγόρησε ότι αντιμετώπισε με ελαφρότητα και επιείκεια “τα εγκλήματατης Χίλαρι Κλίντον” (χρήση προσωπικού σέρβερ για τα εμέηλ κλπ). Ο Τραμπ ξεκίνησε την κόντρα με τον Σέσσιονς επειδή αυτοεξαιρέθηκε από την έρευνα του Russian Gate. Στο πλευρό του Σέσσιονς έχουν αρχίσει να συντάσσονται αρκετοί Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές. Λίγο νωρίτερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως σύντομα θα ληφθεί η απόφαση για το μέλλον του  Τζεφ Σέσιονς.

Αμυντική Συμφωνία Ιαπωνίας/Γερμανίας. Γερμανία και Ιαπωνία υπέγραψαν συμφωνία για από κοινού ανάπτυξη αμυντικής τεχνολογίας. Είναι η έκτη συμφωνία αυτού του είδους που υπογράφει η Ιαπωνία μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να ελαστικοποιήσει τους περιορισμούς για την παροχή ιαπωνικής τεχνογνωσίας στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας με ξένες χώρες.