Σε μία παράγραφο

Δεν είχαμε σκοπό να “βγούμε” σήμερα αλλά η ανακοίνωση της κυβέρνησης το μεσημέρι για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μαζί με τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη και τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για το μοιραίο για τη χώρα α’εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας “έβαλε στα αίματα” να γράψουμε ένα σύντομο δελτίο με τις βασικές αλλά σημαντικές ειδήσεις της ημέρας.

Επικοινωνείτε μαζί μας στο info@factnews.gr

Δοκιμαστική έξοδος στις αγορές

Σήμερα το μεσημέρι και με επίσημη ανακοίνωση που έγινε στο Χρηματιστήριο, το ελληνικό δημόσιο, ανακοίνωσε τη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές. Το βιβλίο προσφορών που άνοιξε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι αναμένεται να κλείσει αύριο. Ο τελικός λογαριασμός, (αυτό που λέμε “εκκαθάριση”) θα γίνει στις αρχές του Αυγούστου.
Η πρόσκληση απευθύνεται τόσο στους κατόχους του “ομολόγου Σαμαρά” που εκδόθηκε το 2014 και έχει έτος ωρίμανσης το 2019 (με νέα ημερομηνία λήξης των τίτλων του 2022) όσο και σε νέους επενδυτές.
Τί σημαίνουν όλα αυτά

Η Στρατηγική

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές είναι μια συμβολική κίνηση, επικοινωνιακού χαρακτήρα. Ο στρατηγικός της στόχος είναι διπλός:
Αφενός να εμπεδώσει στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι και μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου “η κατάσταση ομαλοποιείται”.
Αφετέρου η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τις εντυπώσεις που δημιουργούν οι αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για τα γεγονότα του α’εξαμήνου του 2015 που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και το δημοψήφισμα.
Τί θα θεωρηθεί επιτυχία

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες το 2014 και τώρα είναι διαφορετικές και θεωρητικώς είναι λάθος να συγκρίνουμε τα επιτόκια δανεισμού που καταφέραμε τότε με αυτά που θα καταφέρουμε τώρα.  Όμως τα πράγματα δεν πάνε έτσι. Στη δοκιμαστική αυτή έξοδο στις αγορές δεν θα κριθεί η δυνατότητα της χώρα να δανείζεται σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς αλλά η εμπιστοσύνη που εμπνέει η κυβέρνηση να εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να διαπιστώσουμε εάν τα επιτόκιο του 1% των δανειστών είναι όντως τοκογλυφικό όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση μέχρι που υπέγραψε κι εκείνη μνημόνιο. Κατά δεύτερον, ηχούν ακόμα στ’αυτιά μας οι οξύτατοι χαρακτηρισμοί (Video), δια στόματος Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο στις αγορές που είχε κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Γιατί τα θυμόμαστε αυτά; Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν τα πήρε ποτέ πίσω και μέχρι και σήμερα δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για τα όσα καταλόγισε στους πολιτικούς της αντιπάλους.
Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις των διεθνών αναλυτών είναι θετικές και όλοι κάνουν λόγο για σωστό timing. Το capital συγκέντρωσε κάποιες τέτοιες δηλώσεις.

Αναμένουμε λοιπόν ευχόμενοι τα καλύτερα.

“Έκανα μεγάλα λάθη”

Στην παραδοχή ότι έκανε “μεγάλα λάθη”, προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη εφημερίδα The Guardian.

“Οταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα την εμπειρία ή την αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες. Εχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη (…) στην επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά”, μια δήλωση που μάλλον πρέπει να την ερμηνεύσουμε ως αιχμή για τον Γιάνη Βαρουφάκη, εάν και οι αναφορές του σε αυτόν δεν σταματούν εκεί.

“Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει Ιστορία με ένα διαφορετικό τρόπο… Ίσως θα έλθει η ώρα που θα πούμε κάποιες αλήθειες… Όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως “σχέδιο Β” ήταν τόσο αόριστο, ώστε δεν άξιζε να μιλάμε για αυτό. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό”.

Δεν παραλείπει να τον καρφώσει, αριστοτεχνικά, κατά τη γνώμη μας, αποτιμώντας τη σχέση του πρώην ΥΠΟΙΚ με τον Β.Σόιμπλε: “νομίζω ότι ήταν το alter ego του. Τον αγάπησε. Τον σεβάστηκε πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα”.

Δήλωσε ακόμα πως τα χειρότερα είναι πίσω μας και πρόσθεσε πως “μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση. Αργά αργά, αλλά ουδείς πίστευε ότι θα συμβεί και αυτό συνέβη”.

Εμείς εντυπωσιαστήκαμε από αυτή τη δήλωση:
“Εάν βγεις στο δρόμο και ρωτήσεις για αυτήν την κυβέρνηση, πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι είμαστε “ψεύτες”, αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανέντιμοι ή βάλαμε το χέρι μας στο δοχείο με το μέλι”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, έσπευσε να απαντήσει με επιστολή του στον Γκάρντιαν στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού αλλά δεν βρήκαμε κάτι άξιο λόγου να σχολιάσουμε.

 

Πρωτοφανείς καταστάσεις στη Δικαιοσύνη

Με την ιδιότητα του αρχαιότερου δικαστικού λειτουργού και συνδέοντας όσα είπε με τη σημερινή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου παρενέβη σήμερα στη διένεξη μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών, μια ενέργεια που είναι πρωτοφανής τουλάχιστον κατά το διάστημα των τελευταίων 43 ετών.

Βέβαια πρέπει να θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος του ΣτΕ ανήκει στην ομάδα των δικαστικών που λίγο-πολύ πιστεύουν ότι τα μνημόνια έχουν καταλύσει το πολίτευμα, μια θέση που επανέλαβε και κατά τη σημερινή του δήλωση η οποία εάν διαβαστεί προσεκτικά κάνει εμφανές ότι η κριτική στρέφεται τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους συναδέλφους του στον δικαστικό κλάδο.

“Καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις παντελώς αδικαιολόγητες αυτές επιθέσεις απ΄ όπου και αν προέρχονται, επιθέσεις που στρέφονται ευθέως κατά του Κράτους Δικαίου θεμελιώδης πυλώνας του οποίου είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στη μείωση του κύρους της οποίας προδήλως αποβλέπουν”.

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ τόνισε ότι η κριτική των δικαστικών αποφάσεων επιβάλλεται και είναι αποδεκτή αλλά διαχώρισε την κριτική από την προσπάθεια απαξίωσης της δικαιοσύνης και του ρόλου της.

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ εκδήλωσε την απόλυτη αντίθεση του ιδίου και του δικαστηρίου σε ενδεχόμενο νομοθετικής μεταβολής για ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου.

Ολόκληρη η δήλωση μαζί με τα σχόλια της Ιωάννας Μάνδρου (όλα τα παραπάνω ήταν δικά μας) εδώ.

Την παρέμβαση προκάλεσε η χθεσινή, οξύτατη ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία έκανε λόγο για μεθόδους παραγόντων της κυβέρνησης που θυμίζουν την Πολωνία και της Τουρκίας.

Στο FACT θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν είναι καλά ενημερωμένη για όσα συνέβησαν στην Πολωνία και όσα συμβαίνουν στην Τουρκία γιαυτό και προβαίνουν σ’αυτές τις ανοίκειες συγκρίσεις.

Στα τελευταία γεγονότα στο χώρο της Δικαιοσύνης αναφέρεται στο σημερινό μηνυμά του για την επέτειο της Μεταπολίτευσης και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Και όλοι όσοι, σήμερα, τιμούν τους αγώνες άλλων γενεών για ελευθερία και Δημοκρατία, ανεξάρτητα από την σημερινή πολιτική τους ταυτότητα, θα βρεθούν απέναντι σε αυτούς που περιφρονούν το Σύνταγμα και υπονομεύουν τη δημοκρατική ομαλότητ””, σημειώνει για να καταλήξει: “Η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη Μεταπολίτευση και στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής.  Οι επιλογές εκείνης της εποχής μας προστατεύουν και σήμερα από  το φόβο και την ανασφάλεια.  Και παρά τις μεγάλες δυσκολίες των τελευταίων ετών,  η πορεία προς το μέλλον δεν μπορεί να ανακοπεί.
Παραμένουμε εγγυητές της δημοκρατικής τάξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας”.