Σε μία παράγραφο

 • Μετά από 11 ημέρες έληξε η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ – Ξεκινά η αποκομιδή των σκουπιδιών.
 • Τελειώνει την Παρασκευή η αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αφού, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι βαθμολογίες θα αρχίζουν να αναρτώνται στις σχολικές μονάδες κατά τις 11 το πρωί. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τη βαθμολογία τους, από το μεσημέρι και μετά, στην ιστοσελίδα του υπουργείου, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς.
 • Στο συνέδριο του Εκόνομιστ σήμερα ο Κλάους Ρέγκλινγκ θύμησε το οδυνηρό κόστος της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη. Για το πόσο μας κόστισε αυτή η ιστορία που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών έχουμε ασχοληθεί κι εμείς κατά το παρελθόν, διαβάστε τα σχετικά.
 • Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται. Πόσο μάλλον η ελληνική κυβέρνηση που μποροστά στην απειλή να μην εκταμιευθεί η δόση ρύθμισε το θέμα της δίωξης των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.
 • Παραμένουν πενιχρές οι εισπράξεις από τις διάφορες “λίστες φοροφυγάδων”.
 • Η κατάσταση του Παύλου Πολάκη παραμένει σταθερά εκτός ελέγχου. Σήμερα πήρε ευθεία απάντηση από την Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά το “ποιηματάκι” με το οποίο επιτέθηκε χθες στο ΣτΕ. Στην ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρεται ότι “Κρατικοί λειτουργοί και δημόσια πρόσωπα που ασκούν κριτική σε δικαστικές αποφάσεις επιβάλλεται να έχουν υποτυπώδη, έστω, γνώση των εξελίξεων στον νομικό πολιτισμό, διότι η αστοιχείωτη κριτική προσφέρει κακή υπηρεσία στον τόπο και τους πολίτες”.
 • Στο Κραν Μοντανά τα πράγματα, αντικειμενικά, δεν πάνε και πολύ καλά, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή που πληκτρολογούμε. Δυνατό μπρα-ντε φερ για το θέμα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας. Η Μαρία Χούκλη καταγράφει τα τελευταία νέα.
 • Η Γερμανία χαρακτήρισε “μη επιτρεπτή” τη διοργάνωση εκδήλωσης κατά την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μιλούσε σε Τούρκους, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, την επόμενη εβδομάδα. Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε ότι η Τουρκία προχώρησε σε σχετικό αίτημα ωστόσο κάτι τέτοιο “δεν θα ήταν καλή ιδέα”.
 • Ξεκινάει σήμερα η μερική εφαρμογή του διατάγματος που υπέγραψε ο Πρόεδρος Τραμπ τον περασμένο Ιανουάριο σχετικά με την απαγόρευση της μετανάστευσης πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες μετά και το πράσινο φως του Ανωτάτου Δικαστηρίου νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
 • Στην Τσεχία επετράπη στους πολίτες που οπλοφορούν η χρήση του όπλου τους σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας.
 • Εντυπωσιακή η είδηση ότι δεν υπάρχει άνω όριο στη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής.

  Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10 λεπτά.

  Για το αποψινό δελτίο συνεργάστηκαν οι Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, Βίκη Ελευθεριάδου, Θανάσης Παναγόπουλος και Μαρία Χούκλη.

  Αύριο θα είναι το τελευταίο ημερήσιο FACT που θα λάβετε για τον επόμενο μήνα γιατί χρειαζόμαστε λίγη ξεκούραση και γιατί πρέπει να επικεντρωθούμε στην νέα έκδοση του FACT που θα είναι κάτι διαφορετικό, πιο πλήρες, με τα δικά μας κριτήρια πάντα. Θα λαμβάνετε κάθε Τετάρτη με μια επιλογή από ενδιαφέροντα άρθρα που διαβάσαμε και στο τέλος της εβδομάδας μια χορταστική ανασκόπηση. Θα ενημερώνουμε καθημερινά τη σελίδα μας στο facebook βέβαια. 

Ρέγκλινγκ: Η οπισθοδρόμηση του 2015 κόστισε στην Ελλάδα πολλά δισεκατομμύρια

Στο συνέδριο του Economist, στο ίδιο πάνελ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο βρέθηκε σήμερα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ.Ρέγκλιγκ δεν παρέλειψε να θυμίσει το μεγάλο κόστος που είχε για την ελληνική οικονομία η “αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αρχή του 2015”. Είπε ακόμα ότι με τα τελευταία μέτρα που ψηφίστηκαν στο ελληνικό κοινοβούλιο, η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής ολοκληρώθηκε, τόνισε, αλλά προσέθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο οικονομικός μετασχηματισμός έχει τελειώσει. (Euro2Day)

Στο ίδιο πάνελ, ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στην πρόσβαση στις αγορές είπε πως “αυτό μπορεί να γίνει με ή χωρίς το QE”. Σύμφωνα με τον ίδιο “αυτήν τη φορά το QE έχει συμβολική αξία και δεν θα την τοποθετούσα πολύ υψηλά”. (Καθημερινή)

Μιας και συμπληρώνονται δύο χρόνια από την επιβολή των capital controls και το δημοψήφισμα του 2015 να θυμηθούμε λίγο τα τους κόστους της περίφημης “Διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη”. Στο FACT έχουμε ασχοληθεί στο παρελθόν με αυτό το θέμα.

Πόσο μας κόστισε η διαπραγμάτευση Βαρουφάκη; (FACT)

 

 

Παραμένουν πενιχρές οι εισπράξεις από τις διάφορες λίστες

Απογοητευτικά είναι και τα νέα στοιχεία σχετικά με την είσπραξη των προστίμων από τις διάφορες λίστες και τα οποία προσκομίστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Σταϊκούρα. Από τη λίστα Λαγκάρντ τα βεβαιωθέντα πρόστιμα είναι 264.585.023,63 ευρώ από τα οποία έχουν εισπραχθεί τα 43.477.499,74, δηλαδή περίπου το 16%.

Σε ότι αφορά τα εμβάσματα εξωτερικού το πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί είναι 415.238.119,83 ευρώ και μόλις το 10,6% από αυτά έχει εισπραχθεί, δηλαδή τα 44.130.562,52 ευρώ.

Από τα βεβαιωμένα πρόστιμα της λίστας Μπόργιανς μπήκαν στα ταμεία μόνο το 1%, δηλαδή 137.188,12 ευρώ από τα 12.710.520,42 ευρώ. (Liberal)

 

Αναίρεση της παραπομπής των μελών του ΤΑΙΠΕΔ

Τελικώς, η πίεση που ασκήθηκε με μοχλό την εκταμίευση της δόσης (Ναυτεμπορική) να παύσει η δίωξη των τριών εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ έφερε αποτέλεσμα.

Τελικά, ο αντιεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χαρ. Βουρλιώτης προχώρησε στην αναίρεση του βουλεύματος (Καθημερινή) του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη μέλη της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014

Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονταν ήταν και  τρείς Ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (με συμβουλευτικό αντικείμενο εργασίας).

 

Κυπριακό: Ένα βήμα έγινε, απέχει πολύ η λύση

Κόσμος πάει κι έρχεται στο Crans-Montana, όπου συνεχίζεται για δευτερο 24ωρο η Διάσκεψη για το Κυπριακό. Ουδείς είναι σε θέση να στοιχηματίσει εάν τούτη τη φορά θα βγεί λευκός καπνός έστω κι άν ολες οι πλευρές συμφωνούν πώς έγινε ένα βήμα παραπάνω από τη Γενεύη.
Η πρόοδος έγκειται κατ’αρχάς στο γεγονός οτι συζητώνται τα κομβικής σημασίας κεφάλαια της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, έστω και αν η Άγκυρα δεν εξέπληξε ευχάριστα με τη πρόταση που παρουσίασε.

Η τουρκική πρόταση των πέντε σημείων για εγγυήσεις

Η πρόταση της Άγκυρας , οπως την μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημερωσης έχει ως εξής:

1. Η υφιστάμενη συνθήκη εγγυήσεων θα αναθεωρηθεί με βάση την νέα ομόσπονδη δομή που θα δημιουργηθεί με βάση τα τ/κ και ε/κ ιδρυτικά κράτη,
2. Σε αυτό το πλαίσιο, με την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας, την πρώτη μέρα μετά την έγκριση της στο δημοψήφισμα, θα αποσυρθεί ένας αριθμός (ένα ποσοστό) στρατευμάτων,
3. Θα δημιουργηθεί επιτροπή παρακολούθησης (της εφαρμογής της συνθήκης). Στην επιτροπή θα συμμετάσχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, δυο μέλη από τ/κ και ε/κ ιδρυτικό κράτος ή 2 μέλη από το ομόσπονδο κράτος,
4. Η επιτροπή παρακολούθησης Θα εγγυηθεί η λειτουργία του ομόσπονδου συντάγματος και των συνταγμάτων των ιδρυτικών κρατών,
5. Εφόσον όλα πάνε καλά θα αναθεωρηθεί ο αριθμός των ξένων στρατευμάτων στο νησί από τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Οι πηγές της Κ αναφέρουν ότι στην Ελβετία η τουρκική πλευρά αναμένει την ε/κ πλευρά να ανοίξει τα χαρτιά της στα πεδία της πολιτικής ισότητας και εκ περιτροπής προεδρίας προτού ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στο ζήτημα των εγγυήσεων.

Η τουρκική πρόταση απλώς να μετατραπεί το σύστημα  Εγγυήσεων του 1960 και όχι να καταργηθεί, απορρίφθηκε απο τη Λευκωσία και την Αθήνα.

Οι συνομιλίες  επι του κεφαλαίου της ασφάλειας συνεχίστηκαν σήμερα  -πρωι και απόγευμα- αλλά οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί  με τους συνεργάτες τους συζήτησαν και άλλα θέματα , το εδαφικό, το περιουσιακό και η διακυβέρνηση.

 

Τα τρία ερωτήματα του ΟΗΕ

Ο βοηθός του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρι Φελντμαν πριν αναχωρήσει απο την Ελβετία (μη αναμενόμενο με αποτέλεσμα να προκαλέσει διάφορες εικασίες) ζήτησε απο Αναστασιάδη και Ακιντζί να απαντήσουν στα εξής τρια ερωτήματα:

*Τι θα πρέπει να γίνει με τη Συνθήκη Εγγυήσεων
*Πως θα εφαρμοστεί η όποια συμφωνία και πως θα γίνει εφικτή η παρακολούθηση της εφαρμογής της
*Πως το νεο συστημα θα λαμβάνει υποψη ανησυχίες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων .

O Νίκος Αναστασιάδης απάντησε στα ερωτήματα αυτά μ’ενα κείμενο-υπόμνημα δεκαέξι σελίδων. Διαβάστε τη σχετική ανταπόκριση του Βασίλη Νέδου.

Στην πιθανή έκβαση της νέας Διάσκεψης επι ελβετικού εδάφους αναφέρεται η ανάλυση του Νίκου Γ. Σύκα με τον τίτλο “O Μαύρος Κύκνος του Crans-Montana θα αλλάξει τον ρού της Ιστορίας της Κύπρου”.

 

ΗΠΑ: Σε ισχύ το διάταγμα Τραμπ για τη μετανάστευση

Ξεκινάει σήμερα η μερική εφαρμογή του διατάγματος που υπέγραψε ο Πρόεδρος Τραμπ τον περασμένο Ιανουάριο σχετικά με την απαγόρευση της μετανάστευσης πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες μετά και το πράσινο φως του Ανωτάτου Δικαστηρίου νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απαγόρευση εισόδου στη χώρα πολιτών από το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη για περίοδο 90 ημερών και την απαγόρευση εισόδου προσφύγων για 120 ημέρες για τις περιπτώσεις που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις εισόδου, όπως αυτές διατυπώθηκαν εκ νέου. Σύμφωνα με τα νέα αυστηρά κριτήρια εφαρμογής, για τους αιτούντες βίζας απαιτείται στενή οικογενειακή σχέση με αμερικανό πολίτη ή σοβαρός επιχειρηματικός ή εκπαιδευτικός λόγος. Η επίσημη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται τον προσεχή Οκτώβριο. (Το Βήμα)

Τσεχία: Νόμιμη η οπλοχρησία σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης

H Βουλή ενέκρινε συνταγματική αναθεώρηση κατά την οποία οι νόμιμοι κάτοχοι όπλων θα έχουν το δικαίωμα να τα χρησιμοποιούν σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης. Η αναθεώρηση προβλέπεται να εγκριθεί από τη Γερουσία και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Μίλος Ζέμαν. Απευθυνόμενος στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας, Μίλαν Χοβάνετς, δήλωσε πως “δεν θέλουμε να αφοπλίσουμε τους πολίτες μας σε μια στιγμή κατά την οποία η κατάσταση στην Ευρώπη επιδεινώνεται όσον αφορά την ασφάλεια”. Η αναθεώρηση αυτή θεωρείται πως κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση αναφορικά με πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία στην οποία προβλέπονται αυστηρότεροι έλεγχοι περί οπλοκατοχής. (BBC)

Δεν υπάρχει άνω όριο στην διάρκεια της ανθρώπινης ζωής

Ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι δεν φαίνεται να υπάρχει άνω όριο στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου και, αν υπάρχει, δεν έχει βρεθεί ή οι άνθρωποι δεν το έχουν φθάσει ακόμη. Αμφισβητεί ευθέως με αυτό τον τρόπο επιστημονική μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2016 και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το όριο ζωής είναι τα 115 έτη. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Nature, επιστήμονες του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Καναδά, με επικεφαλής τους καθηγητές Βιολογίας Μπράιαν Χιουζ και Ζίγκφριντ Χεκίμι, ανέλυσαν στοιχεία για τους μακροβιότερους ανθρώπους σε ΗΠΑ και Ευρώπη, κάθε χρονιά μετά το 1968 και διαπίστωσαν ότι το μέγιστο προσδόκιμο ζωής αυξάνεται συνεχώς.