Σε μία είδηση

  • Επιστροφή στην καθημερινότητα μετά τις γιορτές σημαίνει βέβαια και επιστροφή στη “διαπραγμάτευση χωρίς τέλος” που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Έχουμε νέα κρίσιμη ημερομηνία! Η 22α Μαΐου. Κάποιοι κακεντρεχείς ισχυρίζονται ότι δεν θα έχουμε συμφωνία στις 22 Μαΐου αλλά στις 32 του άλλου του μηνός, που λέει και το τραγούδι. Παρ’ όλα αυτά, ανθολογήσαμε δύο ενδιαφέροντα ρεπορτάζ, πολύ διαφωτιστικά για όσα, θεωρητικώς, περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες.
  • Χθες καταγράψαμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Σήμερα συμπληρώνουμε με τις φρέσκες ειδήσεις.
  • Και ξαφνικά, άλλη μία εκλογική διαδικασία! Αυτή τη φορά στη Βρετανία. Καταγράφουμε την είδηση και ζητήσαμε από τον Θύμιο Τζάλλα να μας γράψει τα βασικά για το βρετανικό εκλογικό σύστημα, που είναι και το γνωστικό του αντικείμενο. Ετοιμαζόμαστε για επική κάλυψη των βρετανικών εκλογών!
  • Πυκνή ομίχλη καλύπτει την προεκλογική σκηνή της Γαλλίας. Οι δημοσκόποι δεν μπορούν να διακρίνουν πλέον τίποτα. Οι δηλώσεις αλλά και τα απρόοπτα συνεχίζονται. Η Μαρία Χούκλη μάς γράφει άλλο ένα απολαυστικό κομμάτι στη σειρά αυτή.
  • Έχουμε την ανασκόπηση των ειδήσεων για το Brexit σήμερα, λόγω του εορταστικού τριημέρου που μεσολάβησε. Ο Θύμιος Τζάλλας κάνει μια εξαιρετική ανασκόπηση των γεγονότων που μπορεί να ενδιαφέρουν τον Έλληνα αναγνώστη.
  • 1.000 και πλέον κρατούμενοι κάνουν απεργία στις ισραηλινές φυλακές, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση ηγετικής (και θρυλικής) μορφής της Φατάχ.
  • Δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι εκτοξεύονται σήμερα από το Ακρωτήριο  Κανάβεραλ!

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου (χωρίς Politics-Free Zone σήμερα): 10 λεπτά.

Εάν θέλετε να δείτε τι καταγράφαμε πέρυσι τέτοια ημέρα πατήστε εδώ.

Για το αποψινό δελτίο συνεργάστηκαν οι Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, Βίκυ Ελευθεριάδου, Γιώργος Κορδομενίδης, Χρήστος Λόλας, Θανάσης Παναγόπουλος, Μαρία Χούκλη, με τη συνδρομή του Θύμιου Τζάλλα.
Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!

Διαπραγμάτευση με τους δανειστές-Οικονομία

Εν αναμονή της εαρινής διάσκεψης του ΔΝΤ το σαββατοκύριακο αλλά και των επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα (θα ανακοινωθεί στις 21/04), τα οικονομικά ρεπορτάζ σήμερα επικεντρώνονται στη νέα “κρίσιμη ημερομηνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης”. Η ημερομηνία αυτή λοιπόν είναι η 22α Μαίου και δεν αφορά μόνο το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και την πλήρη συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους, τα πλεονάσματα μετά το 2018, όπως και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί θα πρέπει να γίνουν τα εξής: να κλείσει η τεχνική αξιολόγηση, να ψηφιστούν μέτρα και αντίμετρα από την ελληνική Βουλή, να υπογραφούν τουλάχιστον έξι κείμενα συμφωνίας με τους δανειστές και να συνεδριάσουν όχι μόνο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και τα διοικητικά συμβούλια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το πλήρες χρονοδιάγραμμα στο ρεπορτάζ του Θάνου Τσίρου στη Ναυτεμπορική και της Νίκης Ζορμπά στο Capital.

+ Κάμψη εσόδων και δαπανών στο α΄ τρίμηνο του 2017 σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η κάμψη στα έσοδα οφείλεται στη μη είσπραξη τον Μάρτιο του ποσού από την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν κάμψη κατά 756 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, οι επιδοτήσεις προς τη γεωργία, οι μισθοδοσίες και συντάξεις και οι αποδόσεις στην Ε.Ε.

+ Κριστίν Λαγκάρντ: “Δεν μπαινουμε στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς βιώσιμο ελληνικό χρέος”. (Capital)
+ World Economic Outlook: Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,2% αντί για 2,8% που προέβλεπε τον Οκτώβριο (Euro2day)

Δημοψήφισμα στην Τουρκία. Τα τελευταία νέα.

Χθες, καταγράψαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία. Καταγράψαμε τις πρώτες αντιδράσεις στη χώρα αλλά και στην ΕΕ, τα Facts and Figures του δημοψηφίσματος και τις πιο αξιόλογες πρώτες αναλύσεις.

Σύμφωνα με το τελευταίο ρεπορτάζ του Reuters, ο πρόεδρος Ερντογάν απέρριψε όλες τις ενστάσεις για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι οι “διεθνείς παρατηρητές πρέπει να ξέρουν τη θέση τους”, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός για τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, λέγοντας ότι πηγάζουν από μια “νοοτροπία σταυροφόρου”. Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατάθηκε για τρεις ακόμα μήνες. Πρόκειται για την τρίτη παράταση μετά από το πραξικόπημα του Ιουλίου.

Χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Τραμπ τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στο δημοψήφισμα και για να τον ευχαριστήσει για την υποστήριξη της Τουρκίας στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη Συρία. Σε ερώτηση για το πώς τοποθετείται στις καταγγελίες για νοθεία, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε ότι οι ΗΠΑ θα περιμένουν την οριστική έκθεση των παρατηρητών για να τοποθετηθούν σχετικά.

Η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι είναι ξεκάθαρα παράνομη η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να αποδεχθεί ως έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Επιπλέον, υποστήριξε ότι αυτή η απόφαση οδήγησε σε παρατυπίες και δεν βοήθησε στην ορθή αρχειοθέτηση των ψηφοδελτίων, ώστε να είναι δυνατή η αποκάλυψη των παρατυπιών αυτών.

Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου

Με μια αιφνιδιαστική δήλωση σήμερα το μεσημέρι, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει ενισχυμένη λαϊκή εντολή, προκειμένου να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για το Brexit. Η κίνηση αυτή, η οποία έρχεται τρεις εβδομάδες μετά την αίτηση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, πρέπει να λάβει την έγκριση των 2/3 της πλειοψηφίας της Βουλής. Το Συντηρητικό Κόμμα της Μέι κατέχει τις 330 από τις 650 έδρες.

Οι πρώτες αντιδράσεις:
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: “Οι βρετανικές εκλογές δεν αλλάζουν τα σχέδιά της ΕΕ των 27”, δήλωσε ο Πρέμπεν Άαμαν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όταν ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις των εκλογών στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit. (ΣΚΑΙ)
Εργατικοί: “Χαιρετίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στον βρετανικό λαό την ευκαιρία να ψηφίσει για μια κυβέρνηση που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας”, ανέφερε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. (Independent)
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: “Αν θέλετε μια Βρετανία ανοιχτή, ανεκτική και ενωμένη, τώρα είναι η ευκαιρία σας”, δήλωσε ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Τιμ Φάρον. (ΣΚΑΙ)
Πρωθυπουργός Σκωτίας: “Ας αντισταθούμε για τη Σκωτία” δήλωσε μέσω twitter η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον (Twitter)

Δημοσκόπηση του Guardian (14-17 Απριλίου)
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:
Συντηρητικοί: 44%
Εργατικοί: 26%
UKIP: 11%
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 10%
Πράσινοι: 4%

Λίγα λόγια για το βρετανικό εκλογικό σύστημα

Το βρετανικό εκλογικό σύστημα είναι αυστηρά πλειοψηφικό, το λεγόμενο first past the post.

Στις 8 Ιουνίου, ημέρα Πέμπτη (παραδοσιακά η ημέρα που οι Βρετανοί πήγαιναν στην αγορά, και γι’ αυτό εξυπηρετούσε να συνδυάζουν την ψήφο με τα ψώνια τους), 650 εκλογικές περιφέρειες θα ψηφίσουν για να εκλέξουν ισάριθμους βουλευτές.

Ο υποψήφιος που εξασφαλίζει τις περισσότερες ψήφους παίρνει και την έδρα για το κόμμα του. Από το εκλογικό σύστημα προκύπτουν δύο χαρακτηριστικές ιδιαιτερότητες.

Πρώτον, είναι εξαιρετικά δύσκολη η συμμετοχή μικρότερων κομμάτων στη Βουλή, αφού οι υποψήφιοί τους πρέπει να ξεπεράσουν τοπικά σε ψήφους τους μεγάλους. Έτσι, για παράδειγμα, το UKIP, τρίτη δύναμη σε εθνικό επίπεδο το 2015, με περίπου 4 εκατομμύρια ψηφοφόρους και 12,5%, κέρδισε μόλις μία έδρα. Στο εκλογικό σύστημα εντοπίζουμε άλλωστε και τα όρια των Lib Dems, του κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκού κόμματος. Ακόμη και αν πάρουν υψηλά ποσοστά, εκμεταλλευόμενοι την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στο Brexit, είναι αμφίβολο αν, με τα σημερινά δεδομένα, θα κερδίσουν σημαντικό αριθμό εδρών.

Δεύτερον, κόμματα με τοπικό χαρακτήρα υπερεκπροσωπούνται στη Βουλή. Το SNP ενώ κατέβασε υποψήφιους μόνο στην επικράτεια της Σκωτίας, τις κέρδισε σχεδόν όλες. Με 1,5 εκατομμύριο ψήφους, και μόλις 4% το 2015, διαθέτει 54 έδρες στο Westminster. Αν η Σκωτία ψηφίσει ξανά με εθνικούς όρους, αυτό θα είναι ισχυρό μήνυμα για το Brexit.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη διαφορά των Tories με τους Labour να φτάνει ακόμη και στις 21 μονάδες, η Μέι ελπίζει ότι θα φτάσει την οριακή σήμερα πλειοψηφία των 17 σε τριψήφιο νούμερο. Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι ευνοϊκότερη, ακόμη και αν η πρωθυπουργός χειρίζεται ένα φλέγον ζήτημα που διχάζει τον κόσμο. (Θ.Τζ.)

Γαλλία: Οι δημοσκόποι ψάχνουν στην ομίχλη…

Η Γαλλία οδεύει προς την πλέον γριφώδη προεδρική εκλογή της Πέμπτης Δημοκρατίας της και ουδείς μπορεί -πέντε ημέρες πριν από τις κάλπες- να πει με σιγουριά ακόμη και ποιο δίδυμο θα παλέψει για το “στέμμα”. Μέχρι τα μεσάνυχτα της προσεχούς Παρασκευής θα δημοσιοποιηθούν πολλές έρευνες. Πάντως, η τελευταία δημοσκόπηση της Opinionway απεικονίζει μια μάχη για τέσσερις, έστω και αν οι τάσεις δείχνουν ποια είναι τα φαβορί.(Liberal)

Ο αναπληρωτής διευθυντής της εταιρίας δήλωσε πως “οι ερευνητές κινούνται σε τοπίο πυκνής ομίχλης”…

Ορισμένοι αναλυτές έφθασαν στο σημείο να μην αποκλείσουν την πιθανότητα να περάσουν στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν και ο Μελανσόν (!), εκτίμηση που βασίζεται στην υψηλή δημοφιλία τους.

Οι παράγοντες που τροφοδοτούν πρόσθετη αβεβαιότητα σε μια ούτως ή άλλως ιστορική αναμέτρηση είναι η απροσδόκητη δημοσκοπική άνοδος του αριστερού Μελανσόν, η συγκράτηση και ελαφρά πτώση των ποσοστών της Λεπέν, ο υψηλός αριθμός των ημι-αναποφάσιστων ψηφοφόρων του Μακρόν, η αξιοσημείωτη αντοχή του Φιγιόν και κυρίως η προοπτική 1 στους 3 πολίτες να αποφασίσει κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη.

Μια σημαντική αποκάλυψη για κάποιον από τους υποψηφίους ή ένα τρομοκρατικό συμβάν μπορεί να επηρεάσουν τη φορά των πραγμάτων. Η αστυνομία πάντως βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση και φαίνεται πώς σήμερα απέτρεψε πιθανό χτύπημα. (Capital)

Υπάρχουν και άλλου είδους απρόοπτα, όπως η  εισβολή δύο μελών της ομάδας Femen σε συγκέντρωση της Μαρίν Λεπέν στο Παρίσι.

Δείτε το στιγμιότυπο: YouTube.

“Αυτοί οι ακροαριστεροί δεν στέκουν καλά. Διακόπτουν τη μόνη γυναίκα που υπερασπίζεται τις γυναίκες”, σχολίασε από το βήμα η Λεπέν.
“Αγαπητή Μαρίν Λεπέν, θα επιστρέψουμε, μην ανησυχείς”, ήταν η απάντηση των Femen, μέσω ανάρτησής τους στο διαδίκτυο.

Τη διαπραγμάτευση Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015 θυμήθηκε ο Μελανσόν, απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών για τις σχέσεις της Γαλλίας με την ΕΕ: “Εγώ δεν μιλώ επί 17 ώρες με κάποιον που με προσβάλλει” είπε ο υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας. (The Press Project)

Πάντως, το ενδεχόμενο να βρεθεί στον δεύτερο γύρο ο Μελανσόν ανησυχεί σφόδρα τους επενδυτές. (Ναυτεμπορική)

 

Brexit: Η εβδομάδα που πέρασε

Η φωτογραφία της Σαφίγια Κάαν ενώ αντιμετωπίζει τους ακροδεξιούς που επιτέθηκαν σε μία μουσουλμάνα στο Μπέρμιγχαμ έγινε viral. Για να αντιληφθούμε γιατί ένα από τα δεκάδες, συνήθως απαρατήρητα, επεισόδια στα οποία εμπλέκεται η περιθωριακή οργάνωση EDL (κάποιες φορές και με Έλληνες) έρχεται τόσο δυναμικά στο προσκήνιο, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στο προαύλιο του Ουέστμινστερ.

Από εκεί, δύο μέρες μετά από το περιστατικό στο Μπέρμιγχαμ, ξεκίνησε η νεκρώσιμη πομπή που μετέφερε το φέρετρο του Κιθ Πάλμερ. Tην πρόσφατη δολοφονία του αστυνομικού εκμεταλλεύεται η ακροδεξιά για να καλλιεργήσει την ισλαμοφοβία. Ήταν η δεύτερη φορά, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, που το κοινοβούλιο θρήνησε έναν δικό του άνθρωπο, μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ από τον ακροδεξιό Τόμας Μέαρ, ενώ η προεκλογική συζήτηση για το Brexit κορυφωνόταν.

Τα δύο περιστατικά φανερώνουν το υπογείως φορτισμένο κλίμα μέσα στο οποίο η βρετανική κυβέρνηση επιχειρεί την αργή στροφή της προς τον ρεαλισμό όσον αφορά το μεταναστευτικό. Το ζήτημα δηλαδή το οποίο 2 στους 3 συντηρητικούς ψηφοφόρους αξιολογούν ως το ισχυρότερο κίνητρο για την ψήφο τους υπέρ του Brexit.

O ένας μετά τον άλλον, οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης (Τζόνσον, Ραντ και Ντέιβις) διαχωρίζουν τη θέση τους από τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν προεκλογικά για δραστική μείωση του αριθμού των μεταναστών. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά το σενάριο του ήπιου Brexit, στο μοντέλο της Νορβηγίας.

Όλα αυτά δεν αρέσουν καθόλου στους σκληροπυρηνικούς ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι, μετά από μία περίοδο ευφορίας, βγήκαν μπροστά ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα: αναστολή για μία πενταετία του δικαιώματος εισόδου ανειδίκευτων εργατών, ετήσιο όριο καθαρής μετανάστευσης στους 50.000, κατώτατο ετήσιο εισόδημα 35.000 λιρών για να μπορέσει να έρθει κάποιος να ζήσει στη Βρετανία.

Το θέμα της μετανάστευσης συνδέεται άλλωστε και με την υπόσχεση των Εργατικών την περασμένη εβδομάδα για αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι, στην ουσία, ένα οικονομικό αντάλλαγμα προς τα λαϊκά στρώματα των Εργατικών ψηφοφόρων, οι οποίοι εσχάτως στρέφονται στο UKIP.

Δύσκολο εγχείρημα για τον αρχηγό των Εργατικών, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, οι οποίοι αναλαμβάνουν πιο χαλαρές αποστολές, μάλλον τολμηρές ακόμη για Έλληνες πολιτικούς. Ο Μπλερ μοιράστηκε με τους τηλεθεατές ανέκδοτα με ιταλική προφορά από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός, και ο Μίλιμπαντ τραγούδησε A-ha, με αναφορά στα πανταχού πλέον παρόντα ’80ς.

Και οι δύο γνώρισαν μέρες τηλεοπτικής δόξας, σε μια περίεργη εβδομάδα στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία έκλεισε με την πρωτοφανή αναφορά της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης ότι μπορεί να έπεσε θύμα δολιοφθοράς τον περασμένο Ιούνιο από τους Ρώσους και τους Κινέζους (!) το σύστημα εγγραφής νέων μελών στους εκλογικούς καταλόγους (εξαιρετικά κρίσιμο για τους remainers, αφού πόνταραν στην κορύφωση των εγγραφών από το φιλοευρωπαϊκό ηλικιακό στρώμα 18-34).

Απεργία πείνας παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές

Περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές ξεκίνησαν χθες ομαδική απεργία πείνας, μετά από πρόσκληση του Μαρουάν Μπαργούτι, ηγετικής (και θρυλικής) μορφής της Φατάχ, που έχει καταδικαστεί από ισραηλινό δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη για την οργάνωση και την εκτέλεση πλήθους τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ισραήλ (και σε βάρος αμάχων). Ο ίδιος θεωρείται ο ιδρυτής της ισλαμιστικής οργάνωσης των “Μαρτύρων του Αλ Αχτσά”, που έχει διεξάγει αρκετές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ. Ο Μπαργούτι αναφέρεται εκτενώς στην απεργία πείνας σ’ ένα άρθρο γνώμης το οποίο δημοσιεύτηκε στους New York Times και στο οποίο καταγγέλλνται το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στο Ισραήλ και οι συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές. Η είδηση για την απεργία αυτή βρίσκεται σήμερα στην πρώτη σελίδα όλων των παλαιστινιακών μέσων ενημέρωσης, καθώς περισσότεροι από 6.500 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 62 γυναίκες και 300 ανήλικοι (αγόρια και κορίτσια), είναι αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι από το Ισραήλ.
Περίπου 500 απ’ αυτούς κρατούνται βάσει του εξωδικαστικού συστήματος της διοικητικής κράτησης, το οποίο επιτρέπει φυλάκιση χωρίς δίκη και χωρίς απαγγελία κατηγοριών. Δεκατρείς Παλαιστίνιοι βουλευτές διαφόρων πολιτικών κομμάτων κρατούνται επίσης στις ισραηλινές φυλακές. (Euronews)

Εκτοξεύονται σήμερα οι δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι

Δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι θα εκτοξευθούν σήμερα από το ακρωτήριο Κανάβεραλ με προορισμό τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS), από όπου και θα τεθούν στην κανονική τους τροχιά. Οι μικροδορυφόροι αποτελούν μέρος μίας μεγάλης, μη επανδρωμένης αποστολής, προς τον διαστημικό σταθμό. Η αποστολή αυτή μεταφέρει 28 αντίστοιχους μικροδορυφόρους μαζί με προμήθειες και άλλο υλικό. Οι ελληνικοί μικροδορυφόροι κατασκευάστηκαν στις πολυτεχνικές σχολές των πανεπιστημίων Θράκης (DUTHSat) και Πατρών (UPSat) και έχουν ως βασική αποστολή να συλλέξουν περιβαλλοντικά δεδομένα που σχετίζονται με τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Είναι τέλος αξιοσημείωτο ότι ο ένας από τους δύο μικροδορυφόρους, o UPSat, κατασκευάστηκε με τη χρήση υλικού και λογισμικού ανοιχτού κώδικα. (capital)