Σε μία παράγραφο

 • Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να περισώσει ό,τι μπορεί από τη διαπραγμάτευση, η οποία έχει κολλήσει σε “ευαίσθητα πολιτικά θέματα”.
 • Εντυπωσιακά τα στοιχεία για το ποιοι είναι αυτοί που χρωστούν στην Εφορία τα περισσότερα.
 • Διεθνής κατακραυγή για το ενδεχόμενο να έχει σημειωθεί επίθεση με χημικά σε πόλη της Συρίας. Δεκάδες οι άμαχοι νεκροί.
 • Επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.
 • Ανακοινώθηκε η ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Λιγότερα τα περιστατικά αλλά βιαιότερα. Διαβάστε τα σχετικά.
 • Προεκλογικό debate απόψε στη Γαλλία, τα πρώτα “what ifs” εκλεγεί ο Σουλτς στη Γερμανία. Καταγράφει η Μαρία Χούκλη.
 • Ένταση στη Σερβία μετά τις εκλογές της Κυριακής. Οι πολίτες στους δρόμους καταγγέλλουν εκλογική νοθεία. Ποιος είναι ο νικητής των εκλογών;
 • The Politics-Free Zone. Από την Πάτρα στη NASA – Μία επίσκεψη στον εντυπωσιακό, νέο ουρανοξύστη, τον πέμπτο υψηλότερο στον κόσμο – Πού μπορεί κάποιος να ζήσει ωραία με λιγότερα από $1.000 – Ένας από τους “γκουρού” του καφέ διεθνώς είναι Έλληνας.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5 λεπτά.

Για να δείτε όσα καταγράφαμε ως σημαντικά πέρυσι τέτοια ημέρα πατήστε εδώ.

Για το αποψινό δελτίο συνεργάστηκαν οι Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, Γιώργος Κορδομενίδης, Χρήστος Λόλας, Θανάσης Παναγόπουλος, Μαρία Χούκλη.
Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!

Διαπραγμάτευση/Οικονομία

Διαπραγμάτευση.
Στις Βρυξέλλες έχει μεταβεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν και να κλείσει η συμφωνία για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον “Ευρωπαίο αξιωματούχο”, είναι τεχνικά εύκολο να κλείσει η συμφωνία αλλά το ζήτημα προσκρούει στις πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν, ειδικά από την ελληνική κυβέρνηση.

Η διαπραγμάτευση έχει κολλήσει σε “ευαίσθητα πολιτικά θέματα”.

Όλοι χρωστάνε σε όλους.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλών προς το δημόσιο είναι συγκεντρωμένο σε λίγους οφειλέτες. Μεταξύ αυτών βρίσκονται πολλές πτωχευμένες, δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις χωρίς περιουσιακά στοιχεία, κάτι που κάνει αδύνατη την είσπραξη των οφειλομένων. Συγκεκριμένα, 7.296 οφειλέτες χρωστούν 74 δισ. ευρώ, επί συνόλου 92,9 δισ.
Στον αντίποδα, περισσότεροι από τους μισούς οφειλέτες, περίπου 2,4 εκατ. φορολογούμενοι, χρωστούν λιγότερα από 500 ευρώ ο καθένας.

Την ίδια στιγμή και τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξάνονται, παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί 3 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης μέσα στο 2016 για την αποπληρωμή τους. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων έφτασαν τα 5,048 δισ. Από τις αρχές του χρόνου, οι οφειλές του Δημοσίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 500 εκατομμύρια.
Πηγή: Ναυτεμπορική
+ Αρνητικό παραμένει το ισοζύγιο δημιουργίας νέων επιχειρήσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), από τις αρχές του 2017 έως και σήμερα αναγκάστηκαν να κλείσουν 8.597 επιχειρήσεις (αυτό μας κάνει περί τις 90 επιχειρήσεις την ημέρα!), ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα ιδρύθηκαν μόλις 7.908. (Capital.gr)

 

Κυπριακό: Επανέναρξη των συνομιλιών στις 11 Απριλίου

Την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στις 11 Απριλίου ανακοίνωσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι δύο πλευρές είναι σύμφωνες για την επανέναρξη των διαβουλεύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ακιντζί αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών, μετά την απόφαση της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας να γίνεται στα σχολεία αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα του 1950.
‘Τι είναι το Ενωτικό Δημοψήφισμα;” (FACT)

Καταγγελίες για επίθεση με χημικά στη Συρία.

Δεκάδες Σύριοι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε περιοχή της ΒΔ Συρίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών ανταρτών, επίθεση που πιθανολογείται ότι έγινε με χημικά όπλα (AFP), σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Λονδίνο.
Παρατηρητές στην περιοχή, λίγο μετά την επίθεση, κάνουν λόγο και για δεύτερη επίθεση, με στόχο μια μονάδα νοσηλείας που φρόντιζε τραυματίες της πρώτης. Δημοσιογράφος του AFP στην πόλη ανέφερε ότι είδε ένα κορίτσι, μία γυναίκα και δύο ηλικιωμένους νεκρούς με σημάδια από έκθεση σε χημικά όπλα.
Κατά το προαναφερθέν Παρατηρητήριο, οι δράστες της επίθεσης πρέπει ν’ αναζητηθούν είτε στις δυνάμεις του Άσαντ είτε στη ρωσική αεροπορία. (BBC)  Η επίθεση πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες πριν από τη διήμερη διάσκεψη για το συριακό, που θα γίνει στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ και της ΕΕ. (Guardian)

Ελλάδα: Αύξηση των σοβαρών επιθέσεων με ρατσιστικό κίνητρο το 2016

Ο αριθμός των ρατσιστικών επιθέσεων το 2016 σε σχέση με το 2015 μειώθηκε αλλά τα περιστατικά έγιναν πιο σοβαρά ως προς τη βιαιότητά τους. Αυτό διαπιστώνει το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στην ετήσια έκθεσή του για το 2016.

 • Πέρυσι καταγράφηκε μείωση των περιστατικών κατά προσφύγων και μεταναστών, όμως την ίδια ώρα, στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών, τα θύματα υπέστησαν σωματικές βλάβες σε συνδυασμό με εξύβριση, απειλές και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
 • Επίσης, σημειώνεται μείωση των καταγραφών επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε σχέση με το 2015, αλλά ο αριθμός τους παραμένει υψηλός.
 • Σταθερός παραμένει εξάλλου ο αριθμός των καταγραφών αντισημιτικών περιστατικών, κυρίως βεβηλώσεων μνημείων και ιερών χώρων.
 • Μείωση παρατηρείται στα περιστατικά όπου εμπλέκονται ένστολοι δράστες όμως, στην πλειονότητα των περιστατικών, ένστολοι, σύμφωνα με τον ισχυρισμό των θυμάτων, κακομεταχειρίστηκαν ασυνόδευτους ανηλίκους.

Πηγή: In.gr

Debate στη Γαλλία, αναλύσεις “με το βλέμμα στο μέλλον” στη Γερμανία.

Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Κλαούζεβιτς, θα λέγαμε ότι το αποψινό ιστορικό debate στη Γαλλία καθιστά την πολιτική συνέχιση του ποδοσφαίρου με άλλα μέσα. Οι 11 διεκδικητές της προεδρίας θα κατέβουν μαζί στο τηλεοπτικό “γήπεδο” της BFMTV, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει τουλάχιστον στη Γαλλία.

Καθένας βέβαια θα παίζει για τον εαυτό του. Διάλογος φυσικά δεν πρόκειται να γίνει, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος η βραδιά να εξελιχθεί σε ελληνικό… πρωινάδικο. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ότι οι 11 προεδρικοί υποψήφιοι (εξ αυτών μόνο δύο γυναίκες) θα κληθούν να τοποθετηθούν (με συγκεκριμένη σειρά) σε τρία θέματα: απασχόληση, ασφάλεια, κοινωνικό μοντέλο. Θα έχουν συνολικά 17 λεπτά ο καθένας και η καθεμιά. Αν κάνετε τον πολλαπλασιασμό, η τηλεμαχία αναμένεται να διαρκέσει τρεισήμισι ώρες και κάτι παραπάνω.

Θα είναι η βραδιά των “μικρών”, να απευθυνθούν σε τόσο μεγάλο ακροατήριο (το προηγούμενο debate των 5 είχε συγκεντρώσει 10 εκατ. τηλεθεατές), αλλά και η βραδιά των εμφυλίων της αριστεράς και της κεντροδεξιάς. Κερδισμένη πάντως, πριν καν γίνει και αυτή η τηλεμαχία, είναι η Μαρίν Λεπέν, που ξέρει ότι θα περάσει πρώτη στον πρώτο γύρο και μετά ―δυστυχώς― όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Στη Γερμανία τώρα, τα θαύματα είναι σπάνια, όχι μόνο στην πολιτική. Αλλά, το ρεύμα που δείχνει να έχει το SPD -τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις-μοιάζει με πραγματική πολιτική ανάσταση, λένε πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες , αιφνιδιασμένοι απο το φαινόμενο Μάρτιν , τον Sankt (Αγιος) Μάρτιν , όπως τον αποκαλούν πλέον. Τρείς αναλυτές προσεγγίζουν το “Schulz-Effekt” , προειδοποιώντας ,πάντως, να κρατούν μικρό καλάθι όσοι περιμένουν οτι ως καγγελάριος θα κινηθεί πολύ διαφορετικά απο την νυν γερμανική γραμμή της οικονομικής ορθοδοξίας. (Tο Βήμα)

 

Βαλκάνια/Σερβία: Ένταση μετά τις εκλογές

Φωνάζοντας συνθήματα και σφυρίζοντας με σφυρίχτρες, χιλιάδες Σέρβοι κατέκλυσαν χθες τους δρόμους του Βελιγραδίου αλλά και άλλων πόλεων της Σερβίας, για να διαμαρτυρηθούν για την εκλογή του Αλεξάντερ Βούτσιτς.
Οι συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν μέσω των σόσιαλ μήντια, όταν οι Σέρβοι κλήθηκαν να κατεβούν στους δρόμους κατηγορώντας τον Βούτσιτς για εκλογική νοθεία. Ήδη έχουν προγραμματιστεί νέες διαδηλώσεις για σήμερα σε διάφορες πόλεις της χώρας. (Balkan Insider)
Στις εκλογές της Κυριακής, ο Αλεξάντερ Βούτσιτς κατάφερε να συγκεντρώσει το 54,9% των ψήφων, μολονότι το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.
Πρόκειται για μια αμφίσημη προσωπικότητα. Πολιτικό τέκνο του υπόδικου για εγκλήματα πολέμου Βόιτσλαβ Σέσελι, έγινε υπουργός του Μιλόσεβιτς, πρωθυπουργός από το 2012, και τώρα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προεκλογικά “έπαιξε σε δύο ταμπλώ”, κοιτώντας και προς τη Ρωσία του Πούτιν αλλά και προς την καγκελάριο Μέρκελ. Στη Σερβία ο ρόλος του προέδρου είναι αυτό που λέμε “διακοσμητικός”, αλλά διεθνείς αναλυτές εκτιμούν που δεν υπάρχει καμιά περίπτωση ο Βούτσιτς να αρκεστεί σ’ έναν διακοσμητικό ρόλο. Μένει να δούμε αν θα εξελιχθεί σε Ερντογάν ή και σε Πούτιν των δυτικών Βαλκανίων. Διαβάστε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση του Σταύρου Τζίμα στην Καθημερινή.

The Politics – Free Zone

 • Μια φωτογραφία του Αλέξανδρου Μαραγκού, που τραβήχτηκε στα τέλη Ιανουαρίου στην Πάτρα, επέλεξε σήμερα η NASA για “αστροφωτογραφία της ημέρας”. Λογικό: φωτοστέφανο στον ήλιο και τρισδιάστατη γραμμή από αεροπλάνο δεν τα βλέπεις και κάθε μέρα. (Athens Voice)
 • Το Bloomberg μπήκε μέσα στον καινούργιο, εντυπωσιακό ουρανοξύστη που κατασκευάστηκε στη Σεούλ. Δεν είναι ο πιο ψηλός στον κόσμο (είναι ο πέμπτος) αλλά έχει να επιδείξει άλλες πρωτιές, όπως, για παράδειγμα, το υψηλότερο “παρατηρητήριο” με γυάλινο δάπεδο (500 μ. πάνω από το έδαφος!), ή την πισίνα στον 85ο όροφο, ή το πιο γρήγορο ασανσέρ του κόσμου. Πρόκειται για κανονικό “αραβούργημα”. Οι φωτογραφίες είναι πολύ εντυπωσιακές. (Bloomberg)
 • Δεν υπάρχει ημέρα που να μην ακούμε από κάποιον φίλο μας ότι θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα. Ίσως θα έπρεπε να το θέσουμε ανάποδα. Ποιος δεν θα ήθελε να εγκαταλείψει τη χώρα στην παρούσα συγκυρία; Είδαμε αυτό το συμπαθητικό, και με ωραίες φωτογραφίες, ρεπορτάζ, που καταγράφει τις “9 παραδεισένιες χώρες στις οποίες μπορείς να ζήσεις με λιγότερα από 1.000 δολάρια”. Δείτε το. Δεν είμαστε άσχημα κι εδώ. Να θυμίσω ότι και στην Ελλάδα άλλωστε οι περισσότεροι ζουν με λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα. (Thrillist)
 • Νομίζεις ότι ξέρεις τα πάντα για τον καφέ, μέχρι που συναντάς για πρώτη φορά τον Γιάννη Ταλούμη. Όταν πρωτοδοκιμάσαμε μονοποικιλιακό καφέ φτιαγμένο από τον ίδιο πάθαμε απλώς πολιτισμικό σοκ. Ήταν σαν να μην είχαμε ξαναπιεί καφέ. Ο Γιάννης Ταλούμης είναι γκουρού του καφέ σε διεθνές επίπεδο. Έχει ταξιδέψει σε όσες γωνιές του πλανήτη παράγεται καφές και επιβλέπει προσωπικά τη συγκομιδή του. Το δε εργαστήριό του στο εργοστάσιό του στο Κρυονέρι βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας, όσον αφορά το συγκεκριμένο αντικείμενο. Περάστε από το taf στην Εμμανουήλ Μπενάκη, στο κέντρο της Αθήνας, και θα μας θυμηθείτε. (Andro/ Artisans)