Σε μία παράγραφο

  • Μολονότι ανήκουμε σ’αυτούς που κάνουν αιματηρή οικονομία στις λέξεις και κυρίως στους επιθετικούς προσδιορισμούς, θα χρησιμοποιήσουμε και σήμερα τη λέξη “χάος” για να περιγράψουμε βέβαια την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα κατά τους τελευταίους μήνες. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί για την κάλυψη των εκκρεμών συντάξεων 160.000 δικαιούχων, σύμφωνα με αποκάλυψη εφημερίδας.
  • Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το ΕΔΔΑ επειδή επιτρέπει την εργασία σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς. Πρόκειται για την υπόθεση των φραουλοχώραφων στη Μανωλάδα. Καταγράφουμε όλα τα σχετικά.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, για να συζητήσει θέματα περιφερειακής ασφάλειας και άμυνας.
    Σε θέση μάχης Βρετανία και ΕΕ για το Brexit. Όχι στις παράλληλες διαπραγματεύσεις λένε Γαλλία και Γερμανία.
  • Δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους οι “αριστερές της Γαλλίας”- νύχτα στην Καγκελαρία ο Σουλτς. Η Μαρία Χούκλη καταγράφει τα τελευταία νέα από την προεκλογική περίοδο στην κεντρική Ευρώπη.
  • Στο στόχαστρο του Όρμπαν μέχρι και ο Σόρος. Ο πρώτος κλείνει τώρα πανεπιστήμια.
  • Στην Έρση Σωτηροπούλου το φετινό διεθνές λογοτεχνικό βραβείο “Méditerranée”.
  • The Politics – Free Zone. Πώς να πετυχαίνετε τους στόχους σας – Τρεις παραστάσεις και μια έκθεση για τον Σεφέρη στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά- Ένα ιταλικό εστιατόριο.
    Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 7 λεπτά.

Πριν από ένα ακριβώς χρόνος, τέτοια μέρα καταγράφαμε αυτά: “Στις λάσπες της Ειδομένης”.

Για το αποψινό δελτίο συνεργάστηκαν οι Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, Βίκη Ελευθεριάδη, Γιώργος Κορδομενίδης, Χρήστος Λόλας, Θανάσης Παναγόπουλος και Μαρία Χούκλη.
Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.

Εμπλοκή στην έκδοση συντάξεων

Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό αφορούν όλο το εύρος του συστήματος. Σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, που δημοσιεύει non paper του ΕΦΚΑ, δεν έχει εκπονηθεί ακόμα σχέδιο για την έκδοση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα μας να χάσει το κονδύλι των 869 εκατ. ευρώ της ΕΕ που είναι διαθέσιμο μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 για τον σκοπό αυτό. Απαντώντας, το Υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι θα προφτάσει μέχρι τον Οκτώβριο να έχει εκδώσει τις εκκρεμείς συντάξεις και προς επίρρωση του ισχυρισμού καταγράφει τις επιδόσεις του μέχρι σήμερα. (Κέρδος)

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει (nd.gr) την απόλυτη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος από την παρούσα κυβέρνηση και κάνει λόγο για 160.000 δικαιούχους που περιμένουν ―ακόμη και τρία χρόνια― την κύρια σύνταξή τους και για 120.000 που περιμένουν την επικουρική.

ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ελλάδας για τα φραουλοχώραφα Μανωλάδας

Η είδηση: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δημοσίευσε σήμερα την απόφασή του για την προσφυγή 42 μεταναστών από το Μπανγκλαντές, οι οποίοι είχαν εργαστεί από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 στα φραουλοχώραφα της Ηλείας και οι οποίοι είχαν πέσει θύματα καταναγκαστικής εργασίας αρχικά και βίαιης συμπεριφοράς εν συνεχεία από τον εργοδότη τους, όταν ζήτησαν να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα.

Λίγη ιστορία: Η υπόθεση είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη το 2013 και είχε φέρει στο προσκήνιο, έστω και ευκαιριακά, τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών στις αγροτικές περιοχές, καθώς και των κυκλωμάτων εκφοβισμού και απάνθρωπης συμπεριφοράς προς ξένους εργαζομένους που βρίσκονται νόμιμα ή παράνομα στη χώρα. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών είχε αθωώσει, ομόφωνα, τον επιχειρηματία (ιδιοκτήτη της έκτασης), καθώς και έναν ακόμη κατηγορούμενο, ενώ είχε κρίνει ενόχους τους άλλους δύο κατηγορουμένους και ειδικότερα για το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών τον έναν και για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών τον δεύτερο. H έφεση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα, και οι δύο καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. (In.gr)

Η απόφαση του δικαστηρίου: Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΔΑ, η Ελλάδα καταδικάστηκε για σαφή παράβαση της απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας. (Αθήνα 9,84)  Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε επειδή επιτρέπει την εργασία σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς. Στην απόφαση γίνεται λόγος για αποτυχία της χώρας μας να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις, να προστατέψει τα θύματα αλλά και να πραγματοποιήσει αποτελεσματική έρευνα για τα αδικήματα που καταγγέλθηκαν, καθώς και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους ― το τελευταίο αποτελεί σαφή κριτική στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών.

(Ευχαριστούμε τον δικηγόρο Φοίβο Μπότση για τη βοήθειά του στην ακριβή καταγραφή της είδησης.)

ΗΠΑ και Τουρκία συζητούν για θέματα περιφερειακής ασφάλειας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. .Ερντογάν και άλλους κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους. Στη συνάντηση Τίλερσον – Γιλντιρίμ συζητήθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης του ISIS και το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο οι τελευταίες θεωρούν ως κύριο υπεύθυνο του πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2015. (Hurryiet) Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως ο Τίλερσον επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που έχει η Τουρκία ως νατοϊκός σύμμαχος των ΗΠΑ στη διατήρηση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. (RFE/RL) Η επίσκεψη έγινε σε μια περίοδο έντασης των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ,  με αφορμή το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Τίλερσον, η Άγκυρα ανακοίνωσε το τέλος της επιχείρησης “Ασπίδα του Ευφράτη”, που άρχισε τον Αύγουστο κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και των κουρδικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από Ρωσία και ΗΠΑ. Η Άγκυρα δεν διευκρίνισε αν θα αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη βόρεια Συρία. (BBC)

Brexit: Τα δύο στρατόπεδα σε θέση μάχης

Η ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τη Μεγάλη Βρετανία σήμανε και την άμεση στοίχηση των δύο στρατοπέδων της διαπραγμάτευσης. Οι αντιδράσεις από το μπλοκ της ΕΕ ήταν σχεδόν ακαριαίες. Ήδη από αργά χθες το απόγευμα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απέρριψε την πρόταση των Βρετανών να γίνουν διαπραγματεύσεις για το νέο καθεστώς σχέσεων της Βρετανίας με την Ένωση παράλληλα προς τις διαπραγματεύσεις για τους όρους της αποχώρησης. (Ναυτεμπορική)
Στο ίδιο ακριβώς κλίμα ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ: “Πρώτα το διαζύγιο και μετά οι μελλοντικοί δεσμοί”. (Ναυτεμπορική)

H πρώτη “κόντρα” αφορά το θέμα της ασφάλειας (βλ.σημείο 4 της επιστολής Μέι).  Ο Γκι Φερχόφσταντ, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διαχείριση των διαπραγματεύσεων του Brexit, δήλωσε πως το ΕΚ δεν θα αποδεχθεί καμία προσπάθεια της Βρετανίας να χρησιμοποιήσει αντισταθμιστικά τη δύναμή της στον τομέα της ασφάλειας για μια μελλοντική συνεργασία σε θέματα οικονομίας κι εμπορίου (trade-off).
Από τη πλευρά της η Υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ, επέμεινε πως δεν υπάρχει κάποια απειλή στην επιστολή της Πρωθυπουργού.

+ Η συνεισφορά της Βρετανίας στη Europol είναι από τις μεγαλύτερες και ενώ στο μέλλον είναι πιθανόν η χώρα να μην είναι μέλος της, χρειάζεται μια συνεργασία με τη Europol για ίση πρόσβαση, όπως για παράδειγμα έχουν οι ΗΠΑ, έτσι ώστε να συνεχίσει η χώρα να προσφέρει και να επωφελείται ταυτόχρονα από τη συνεργασία.

Γαλλικές εκλογές: No, merci

Οι τάσεις στην πρόθεση ψήφου παραμένουν ίδιες, περίπου 25 ημέρες από πριν την (πρώτη) προεδρική κάλπη. Μπροστά η Λεπέν και ο Μακρόν ή ο Μακρόν και η Λεπέν (εξαρτάται από την έρευνα), με ανοδική δυναμική όμως αμφότεροι, τρίτος σταθερά ο Φιγιόν και μετά… οι Αριστεροί της Γαλλίας, για να παραφράσω τον Ζακ Ζυλιάρ. Ο Μελανσον και ο Αμόν.

Ο Αμόν έτεινε χείρα συνεργασίας στον Μελανσόν, να κατεβούν μαζί στις εκλογές οι παρατάξεις τους αλλά με έναν υποψήφιο. “No, merci”, ήταν η απάντηση που εισέπραξε από τον υποψήφιο του Αριστερού Μετώπου, ο οποίος έως το 2008 αποτελούσε κορυφαίο στέλεχος της rive gauche του Σοσιαλιστικού κόμματος. (Left.gr)

 

Γερμανία: Νύκτωρ στην Καγκελαρία

Είχε πέσει για τα καλά η νύχτα στο Βερολίνο, όταν ο Μάρτιν Σουλτς διάβαινε το κατώφλι του κτιρίου της καγκελαρίας. Όχι για να δει πού θα εγκατασταθεί μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά για να συμμετάσχει ως πρόεδρος του SPD σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού. Αρχικώς δεν ήθελε να πάει, για να μην βρεθεί στο ίδιο κάδρο με τη μεγάλη αντίπαλό του, Μέρκελ, όμως τελικά φαίνεται πως πρυτάνευσε η λογική “κράτα τους φίλους κοντά και τους εχθρούς σου ακόμη πιο κοντά”. Άλλοι συγκαθήμενοι στο οβάλ τραπέζι της ολονύχτιας σύσκεψης περιέγραψαν πώς ήταν το κλίμα. (Euro2Day)

Στο στόχαστρο του Όρμπαν ο Σόρος

Την Τρίτη η ουγγρική κυβέρνηση του εθνικιστή Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε νομοθετικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, οι οποίες, όπως καταγγέλλουν οι υπεύθυνοι του Πανεπιστήμιου Κεντρικής Ευρώπης (Central European University – CEU), θα αναγκάσουν το ίδρυμα να κλείσει.
Το CEU είναι ιδιωτικό και δημιουργήθηκε το 1991 από τον ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος συνεχίζει να το χρηματοδοτεί.  Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των New York Times, το πανεπιστημιακό ίδρυμα βοήθησε στη διάδοση δημοκρατικών και φιλελεύθερων αξιών. Ο πρύτανης του CEU, ο Καναδός Μάικλ Ιγνάτιεφ (πρώην ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος του Καναδά), καταγγέλλει την προσπάθεια της ουγγρικής κυβέρνησης ως μεροληπτική, αναφέροντας ότι  “η νέα νομοθεσία πλήττει το CEU και αποτελεί απαράδεκτη επίθεση στις ακαδημαϊκές ελευθερίες”.
Η επίσημη θέση της ουγγρικής κυβέρνησης είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν στόχο το CEU αλλά αφορούν και τα 28 ξένα πανεπιστήμια στην Ουγγαρία.

The Politics – Free Zone

  • Η Νάσια Ευθυμιοπούλου γράφει για μία έρευνα-αστικό μύθο, που, όταν τελικώς διεξήχθη, στην πραγματικότητα αποκάλυψε τι πρέπει να κάνουμε για να πετυχαίνουμε τους στόχους που θέτουμε κάθε φορά. Διαβάστε το.
  • Τρεις παραστάσεις και μια έκθεση για τον Σεφέρη στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Ένα δείγμα από τον “Αύγουστο του Σεφέρη”, το αφιέρωμα στον σημαντικό ποιητή που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016 από το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων, παρουσιάζεται από τις 30 Μαρτίου, και για τέσσερις ημέρες, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Τρεις παραστάσεις από τον Θοδωρή Γκόνη, τη Μαρία Χούκλη και την Ιόλη Ανδρεάδη και μία έκθεση από τον Δημήτρη Χαντζόπουλο, ως ελάχιστος φόρος τιμής “σε εκείνον που είναι πάντα εδώ με τα λόγια του”. (Lifo)
    Σημειώστε πως δεν μας ενημέρωσε η ίδια η Μαρία Χούκλη, έπρεπε να το ανακαλύψουμε μόνοι μας!
  • Σάλος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, και συγκεκριμένα με την αφίσα του φεστιβάλ. Οι διοργανωτές είχαν τη φαεινή ιδέα να περάσουν από photoshop φωτογραφία αρχείου της Κλαούντια Καρντινάλε, ώστε να δείχνει πιο λεπτή από την αρχική. Στον Monde έφτιαξαν μια ωραία εφαρμογή, όπου γίνεται εύκολα ορατό το “πριν” και το “μετά”. Τί να πεις…
  • Αυτή τη ρεστοκριτική του Πάνου Δεληγιάννη για το Nolita την προσυπογράφω. Και με τα δύο χέρια. Σπάνια πλέον νιώθω τόσο ωραία σε εστιατόριο όπου έχει και χαλαρή ατμόσφαιρα και ωραίο φαγητό και τέλειο σέρβις. Προφανώς και είχε να κάνει και με την παρέα, αλλά και οι τρεις φορές στο Nolita ήταν από τα highlights αυτού του βαρύ χειμώνα.