Σε μία παράγραφο

Ημέρα με σοβαρές ειδήσεις του είδους που αποφεύγουμε να ασχοληθούμε και πολλή παραπολιτική η σημερινή. Επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τις πρώτες, που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον.

 • Σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Διεθνής Διαφάνεια επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα δεν λογοδοτεί ανάλογα με το μέγεθος της πολιτικής εξουσίας που ασκεί. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα και την ελληνική κρίση.
 • Διπλή έρευνα διέταξε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου σχετικά με όσα κατήγγειλε η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, οι διαδικασίες αντικατάστασης της οποίας φαίνεται πως είχαν ξεκινήσει πριν από την παραίτησή της, αφού σύντομα έληγε η θητεία της.
 • Δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόταση της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση υπό τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Για την ώρα αποφεύγουμε να τη σχολιάσουμε, απλώς καταγράφουμε τις προτεινόμενες αλλαγές.
 • Ενώ ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Μετανάστευση απευθύνει έκκληση στα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τις διαδικασίες μετεγκατάστασης, η Αυστρία ζητά να εξαιρεθεί από τη μελλοντική εφαρμογή του προγράμματος, η Ουγγαρία εφαρμόζει τον ειδεχθή νόμο της κράτησης στους αιτούντες άσυλο και η Ελλάδα πάλι δέχεται επιπλήξεις για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών.
 • Στη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι, που την Κυριακή ξεσήκωσε τους εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους οι οποίοι συμμετείχαν στις πορείες κατά της διαφθοράς. Ποιος είναι όμως ο ακτιβιστής δικηγόρος που τα βάζει με το καθεστώς Πούτιν;
 • Στη Μοσούλη αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των αμάχων ανάμεσα στα θύματα των βομβαρδισμών, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.
 • Σήμερα ο Πρόεδρος Τραμπ θα υπογράψει διάταγμα που θα καταργεί μέτρα των δράσεων Καθαρής Ενέργειας του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα.
 • The Politics-Free Zone. Ένα μουσείο – μια συναυλία – ένα εστιατόριο.

Για να δείτε τι καταγράφαμε ως σημαντικό πριν από έναν ακριβώς χρόνο πατήστε εδώ.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10 λεπτά.

Για το αποψινό δελτίο συνεργάστηκαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, η Βίκυ Ελευθεριάδου, ο Γιώργος Κορδομενίδης, ο Χρήστος Λόλας και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Σας ευχαριστούμε που  μας διαβάζετε.

Επικριτική για την ΕΚΤ η Διεθνής Διαφάνεια

Σύμφωνα με όσα καταγράφει σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Διεθνής Διαφάνεια επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται μεγαλύτερη εποπτεία στη λογοδοσία, καθώς έχει αφεθεί ελεύθερη να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις χωρίς αντιστοίχως να υποβάλλεται στον ανάλογο έλεγχο. Η έκθεση κάνει ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου, όπως επισημαίνει, έγιναν επιλογές και η ΕΚΤ δεν περιορίστηκε σε τεχνοκρατικά ζητήματα. Η μελέτη διατυπώνει επίσης άλλες 18 συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς η ΕΚΤ μπορεί να βελτιώσει τη διακυβέρνησή της. Ολόκληρη η έκθεση εδώ. (ΣΚΑΙ)

Άρειος Πάγος: Έρευνα για τις καταγγελίες Ράικου

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τα όσα κατήγγειλε με την επιστολή της παραίτησής της η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου. Ταυτόχρονα όμως ζήτησε να διερευνηθεί και η αναφορά ανακρίτριας εις βάρος της κυρίας Ράικου ότι δεν διαβίβασε εγκαίρως έγγραφα και άλλο υλικό των υποθέσεων Παπαντωνίου και Λιακουνάκου. Στο έγγραφο, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναφέρει ακόμη ότι είχε ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία αντικατάστασης της κυρίας Ράικου, αφού η θητεία της επρόκειτο να λήξει. (Καθημερινή)

Οι προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος που εκπόνησε η επιτροπή Κατρούγκαλου. Προτείνεται, μεταξύ άλλων, συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής, δυνατότητα άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων, δημοψηφίσματα, μέγιστος αριθμός θητειών για βουλευτές, πλήρης προστασία των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Το πλήρες κείμενο της πρότασης εδώ.

Προσφυγικό: Εκκλήσεις Αβραμόπουλου, όλοι σφυράνε αδιάφορα.

Η Αυστρία θα ζητήσει να εξαιρεθεί από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, δήλωσε σήμερα, μετά από την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, ισχυριζόμενος ότι η χώρα του έχει ήδη αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί. (Reuters)
+ Μέχρι σήμερα, λιγότεροι από 14.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα διάρκειας δύο ετών, το οποίο μάλιστα λήγει τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός των προς μετεγκατάσταση προσφύγων θα έφτανε τις 160.000.

Στην Ουγγαρία τέθηκε σήμερα σε ισχύ η νομοθεσία που προβλέπει τη συστηματική κράτηση των μεταναστών, παρά τις έντονες επικρίσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε από την πλευρά της έκκληση για σεβασμό των ανθρωπιστικών αξιών της. (Ναυτεμπορική)

Κι όλα αυτά ενώ σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος επανέλαβε την έκκλησή του στα κράτη-μέλη της ΕΕ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

 Στην Ελλάδα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επανήλθε χθες με σειρά συστάσεων προς την κυβέρνηση σε όλα τα ζητήματα που συνδέονται με το προσφυγικό. Από την υποδοχή στα hot spot στα νησιά μέχρι τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα, καθώς και την πρόληψη της έμφυλης και σεξουαλικής βίας (Ναυτεμπορική).

Ρωσία: Στη φυλακή ο Ναβάλνι

Σε φυλάκιση έντεκα ημερών καταδικάστηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι για τις πορείες κατά της διαφθοράς που διοργάνωσε την Κυριακή σε 80 πόλεις της Ρωσία και τις οποίες η κυβέρνηση Πούτιν κατέστειλε με βιαιότητα. Ρωσία και ΕΕ χθες κατεδίκασαν το γεγονός.

Ο Ναβάλνι συχνά αναφέρεται στα ΜΜΕ ως αρχηγός της ρωσικής αντιπολίτευσης, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας δικηγόρος, ακτιβιστής, ο μοναδικός δημοφιλής και επιδραστικός επικριτής του καθεστώτος Πούτιν που έχει μείνει ζωντανός. Ήταν υποψήφιος δήμαρχος Μόσχας το 2013 και τώρα “βλέπει” τις προεδρικές του 2018, εάν βέβαια καταφέρει να φτάσει μέχρις εκεί. Βασικό κανάλι επικοινωνίας του με τους Ρώσους είναι το προσωπικό του μπλογκ, στο οποίο δημοσιεύει καταγγελίες (με τις σχετικές αποδείξεις) για τη διαφθορά Ρώσων αξιωματούχων, αλλά μέσα από αυτό διοργανώνει και μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όπως αυτή της περασμένης Κυριακής. Μέχρι σήμερα έχει υποστεί διάφορες διώξεις και καταδίκες και κατ’ οίκον περιορισμό, ωστόσο η δράση του βρίσκεται υπό τη διαρκή παρατήρηση και προστασία οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δύση, οι οποίες συχνά βρίσκονται στο πλευρό του και ασκούν πίεση στη ρωσική κυβέρνηση, καταφέρνοντας να τον προστατεύσουν από τα χειρότερα.

Εκατοντάδες οι άμαχοι στη Μοσούλη

Η ραγδαία αύξηση των θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους στην περιοχή της Μοσούλης φανερώνει ότι δεν λαμβάνονται αρκετά μέτρα για την προστασία τους, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Μετά την αεροπορική επίθεσης της 17ης Μαρτίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 100 άμαχοι, η οργάνωση ανέφερε ότι σε ανάλογη επίθεση το περασμένο Σάββατο σκοτώθηκαν πάνω από 150 άτομα. Ο επιτελάρχης του αμερικανικού στρατού δήλωσε πως είναι εξαιρετικά πιθανό η επίθεση της 17ης Μαρτίου να έγινε από τους αντάρτες του ISIS, με σκοπό να ενοχοποιηθεί η συμμαχία, αν και δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο να προήλθε από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους στην περιοχή.  Η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας έρχεται στη δημοσιότητα μαζί με την είδηση ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνάμεις τους στη Μοσούλη.

Ο Τραμπ καταργεί τις πολιτικές καθαρής ενέργειας

Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα ακυρώνονται οι πρωτοβουλίες του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με την κλιματική αλλαγή.  Με το διάταγμα θα ακυρώσει τουλάχιστον έξι από τις ρυθμίσεις Ομπάμα και θα επιχειρήσει να ανατρέψει το σχέδιο Καθαρής Ενέργειας, βάσει του οποίου πρέπει να μειωθούν οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα μειωθεί ο προϋπολογισμός της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας και θα αναθεωρηθούν οι περιορισμοί που είχαν τεθεί στην παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. ( CNN )

+  Σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Διοίκησης Ενέργειας (ΙΕΑ), οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παρέμειναν σταθερές για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μολονότι η παγκόσμια οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται. Η σταθερότητα των παγκόσμιων εκπομπών είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής άνθρακα σε ορισμένες χώρες και της μείωσης σε άλλες. Η έκθεση σημειώνει ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι δύο μεγαλύτερες παραγωγοί αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, σημείωσαν μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 3% και η οικονομία αυξήθηκε κατά 1,6%, ενώ στην Κίνα οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 1,6% και η οικονομία αναπτύχθηκε κατά το εντυπωσιακό 6,7%. (Ναυτεμπορική)

The Politics-Free Zone

 • 74 χρόνια μετά τον θάνατό της, η Γαλλίδα γλύπτρια Καμίλ Κλοντέλ, που αρχικά επισκιάστηκε από τον Ογκίστ Ροντέν ενώ κατόπιν ήταν κλεισμένη σε άσυλο επί 30 χρόνια και μέχρι τον θάνατό της, αποκτά το δικό της μουσείο. Το Musée Camille Claudel άνοιξε για το κοινό την Κυριακή 26 Μαρτίου, στο σπίτι όπου μεγάλωσε στη γαλλική πόλη Νογκέντ σιρ Σεν, νοτιοανατολικά του Παρισιού.
 • Γνωρίζετε τον κύκλο συναυλιών “Το Piano στα forte του”; Διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά. Σκοπός του είναι να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό Έλληνες πιανίστες υψηλού επιπέδου και με διεθνή καριέρα. Το Σάββατο 1 Απριλίου θα δοθεί η επόμενη συναυλία, στην οποία πιάνο θα παίξει ο σολίστ Πάρις Τσενίκογλου. Διαβάστε όλα τα σχετικά εδώ.
 • Δεν ζούμε στο Λονδίνο αλλά και να ζούσαμε είναι αμφίβολο ότι θα κάναμε τη ζωή του Πάνου Σταθόπουλου, του Global Eater ― όμως υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για να διαβάσετε το εξαιρετικό κείμενο της κριτικής του για το εστιατόριο “La Dame de Pic”.  Διαβάστε το για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τη σεφ και την ιστορία της, τον τρόπο που περιγράφει τα πιάτα, προβάλλοντάς τα στα διεθνή γαστρονομικά trends. (FNL Guide)