Σε μία παράγραφο

  • Οι θεσμικοί παίκτες της οικονομίας μιλούν ανοιχτά για τις συνέπειες που έχει στην οικονομία η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε συνεντεύξεις τους, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και ο Διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής καταγράφουν τις ζημιές και προειδοποιούν για τα χειρότερα.
  • Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει ριχτεί στη “μάχη της ΔΕΗ”. Οι δανειστές καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση κατά 40% του μεριδίου της ΔΕΗ, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης κάνει λόγο για επιχειρούμενο κανιβαλισμό.
  • Το μικρότερο από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας είχε χθες εκλογές, και τα μάτια του πλανήτη ήταν κυριολεκτικά στραμμένα πάνω του. Επρόκειτο για τις πρώτες κάλπες για τον Μάρτιν Σουλτς, που μάλλον απογοήτευσε και απογοητεύθηκε, καθώς η Καγκελάριος βγήκε ενισχυμένη. Ποια είναι η “μίνι-Μέρκελ”; Η Μαρία Χούκλη γράφει τα σχετικά.
  • ΗΠΑ και ΕΕ καταδικάζουν την χθεσινή καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς στη Ρωσία.
  • Οι 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες δηλώνουν το ένα τέταρτο των κερδών τους σε χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.
  • Νικητής των πρόωρων εκλογών στη Βουλγαρία αναδείχθηκε το κεντροδεξιό GERB του Μπόικο Μπορίσοφ, με τους φιλορώσους σοσιαλιστές να έρχονται δεύτεροι.
  • The Politics-Free Zone των τεχνών και των μακρινών πλανητών σήμερα.
    Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5 λεπτά.

Το αποψινό δελτίο επιμελήθηκαν ο Θανάσης Παναγόπουλος και η Μαρία Χούκλη, με τη βοήθεια της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, της Βίκυς Ελευθεριάδη, του Γιώργου Κορδομενίδη και του Χρήστου Λόλα.
Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.

Παρεμβάσεις Στουρνάρα και Λιαργκόβα

Η “ωραία ατμόσφαιρα” στην ελληνική οικονομία συνεχίζεται, οι ιδιωτικές καταθέσεις μειώνονται (κατά 750 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο) και οι στόχοι της ανάπτυξης για το 2017 χάνονται.
Σε συνέντευξή του στο capital.gr, o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει ότι, και τώρα να κλείσει η αξιολόγηση, η ανάπτυξη για το 2017 θα είναι κοντά στο 1,9% του ΑΕΠ (έναντι του 2,7% που προέβλεπε η κυβέρνηση), ενώ, αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο για ύφεση το 2017.
Απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις του Παναγιώτη Λιαργκόβα, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο οποίος στον Real FM (Liberal) τόνισε ότι, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, “δεν φαίνεται να βγαίνουμε στις αγορές το 2018, και έτσι ή θα παραταθεί το τρέχον μνημόνιο, ή θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο, ή χρεοκοπούμε”. Τόνισε ότι ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ έχει γίνει πολύ δύσκολος και πλέον είναι πιθανό να πάμε σε ανάπτυξη μέχρι 1%.

Η μάχη της ΔΕΗ

Σύμφωνα με το προσχέδιο μνημονίου που έχουν παραδώσει οι θεσμοί και δημοσιοποιεί η “Καθημερινή”, η ελληνική κυβέρνηση καλείται άμεσα να εφαρμόσει δομικά μέτρα για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 40% εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018. Οι δύο αποφασιστικοί παράγοντες τους οποίους επικαλούνται οι “θεσμοί” είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σπάσιμο του μονοπωλίου στους ελληνικούς λιγνίτες, την οποία δέχθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο, απορρίπτοντας την προσφυγή της ΔΕΗ, και η αναποτελεσματικότητα των δημοπρασιών ηλεκτρισμού (ΝΟΜΕ).

+ Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα παραπάνω και καλεί την κυβέρνηση να αντιταχθεί στον “επιχειρούμενο κανιβαλισμό” της ΔΕΗ, διερωτώμενος γιατί οι δανειστές θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας και επαναφέρουν τα σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ.

Γερμανία: Η “μίνι-Μέρκελ” έσωσε την παρτίδα

Το λιλιπούτειο Ζάαρλαντ, το μικρότερο από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας ―μικρότερο σε έκταση από την Αττική, με πληθυσμό μόλις 800.000 ψηφοφόρους― έκανε τους Χριστιανοδημοκράτες επιτέλους να χαμογελάσουν. Στις τοπικές εκλογές, το CDU κέρδισε άνετα την πρωτιά ―του την έδωσαν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανεβάζοντας,μάλιστα τα ποσοστά του κατά πέντε μονάδες. Οι Σοσιαλδημοκράτες ήρθαν δεύτεροι, με μείωση της δύναμής τους. Οι βιομηχανικοί εργάτες ψήφισαν μαζικά SPD. (DW)

Αν δεν υπήρχαν οι κάλπες του Σεπτεμβρίου, η είδηση θα περνούσε στα ψιλά, αλλά το “φαινόμενο Σουλτς” έχει φέρει ταραχή στη γερμανική πολιτική σκηνή και αφήνει άυπνους τους επιτελείς της Μέρκελ. Το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ζάαρλαντ αναπτέρωσε το ηθικό τους. Η νίκη των Χριστιανοδημοκρατών πιστώνεται κατά πολύ στη μέχρι τώρα και μετά βεβαιότητος νέα πρωθυπουργό του κρατιδίου,

Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Η αποκαλούμενη “μίνι-Μέρκελ”, είναι μία 54χρονη δυναμική πολιτικός που έχει συμβάλει με τις επιλογές της στην οικονομική αναζωογόνηση του κρατιδίου. Έχει εναντιωθεί κατά καιρούς σε βασικές θέσεις του κόμματός της, όπως στην αύξηση της φορολογίας για τα υψηλά εισοδήματα ή στην αναγνώριση κληρονομικών δικαιωμάτων και στα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι μητέρα τριών παιδιών, καθολική στο θρήσκευμα και γαλλόφιλη.

Κι άλλες κάλπες με ενδιαφέρον στην Γερμανία. Περίπου 1,4 εκατ. Τούρκοι καλούνται από σήμερα να συμμετάσχουν στο τουρκικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που διενεργεί ο Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να καταστεί απόλυτος μονάρχης. Δεν είναι βέβαιο ότι οι “Γερμανοί” Τούρκοι θα του πουν “ναι”. (Naftemporiki)

 

ΗΠΑ και ΕΕ καταδικάζουν την καταστολή στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταδίκασαν τις μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών που έγιναν την Κυριακή κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων κατά της διαφθοράς σε 80 διαφορετικές πόλεις. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση καταδικάζει (Politico) “την κράτηση εκατοντάδων ειρηνικών διαδηλωτών” ενώ εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει την άσκηση βασικών ελευθεριών (EUObserver). Οι διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς διοργανώθηκαν από τον αντίπαλο του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος κάλεσε τους Ρώσους σε διαδηλώσεις μετά τη δημοσίευση πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει αποκτήσει τεράστια περιουσία, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τον επίσημο μισθό του. Ο Ναβάλνι συνελήφθη μαζί με ξένους και Ρώσους δημοσιογράφους.

Οι μεγάλες τράπεζες πάνε στον παράδεισο

Οι 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες δηλώνουν το ένα τέταρτο των κερδών τους σε χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.
Η βρετανική, μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam International, σε συνεργασία με το δίκτυο Fair Finance Guide International, αναφέρει ότι το 2015 οι 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες δήλωσαν το 26% των κερδών τους (περίπου 25 δισ. ευρώ) σε φορολογικούς παραδείσους, τη στιγμή εκεί έχουν μόλις το 12% του κύκλου εργασιών τους και απασχολούν μόνο το 7% των υπαλλήλων τους. (Bloomberg)

 

Βουλγαρία: Μένουν τα πράγματα ως έχουν

Νικητής των πρόωρων εκλογών στη Βουλγαρία αναδείχθηκε το κεντροδεξιό GERB του Μπόικο Μπορίσοφ, με ποσοστό 32,5%, με τους φιλορώσους σοσιαλιστές να έρχονται δεύτεροι (26,8%),

Το μειονοτικό κίνημα DOST. που αποσπάστηκε προεκλογικά από το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με τη στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, δεν εισέρχεται στη Βουλή. O σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι μια δύσκολη υπόθεση.Εκλγ΄

The Politics – Free Zone

  • Μετά από έξι χρόνια συντήρησης. το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι  Η προσκύνηση των Μάγων επέστρεψε σήμερα στο Μουσείο Ουφίτσι (Φλωρεντία) για την έκθεση “Leonardo da Vinci’s Magic Cosmos: Τhe Adoration of the Magi Restored”. (LIFO)
  • Του πήρε 3 μήνες αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Ο Φινλανδός κινηματογραφιστής Γιαν Φρόντμαν επεξεργάστηκε μερικές από τις 50 χιλιάδες στερεοσκοπικές εικόνες υψηλής ανάλυσης που έχει τραβήξει τα τελευταία 12 χρόνια ο δορυφόρος MRO της NASA, και δημιούργησε ένα βίντεο. Σε αυτό ο θεατής μπορεί να δει τον πλανήτη Άρη όπως θα τον έβλεπε αν ήταν επιβάτης ενός σκάφους που θα πετούσε πάνω από την επιφάνεια του. Δείτε το στο wired.com
  • Δείτε τα καλύτερα ξένα εξώφυλλα βιβλίων της χρονιάς. (Inside Story)