Σε μία παράγραφο

 • “Οικογένειες με σπίτι, αυτοκίνητο και συχνά και εξοχικό αλλά χωρίς λεφτά”, έτσι περιγράφει στο εβδομαδιαίο του δελτίο ο ΣΕΒ την απόγνωση των ελληνικών νοικοκυριών και την άρνηση του πολιτικού συστήματος να καταλάβει ότι η ανακατανομή πλούτου χωρίς ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα φέρνει μόνο φτώχεια.
 • Χθες καταγράφαμε τα της εκροής των καταθέσεων από τις τράπεζες, σήμερα, το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρει πως μειώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA. Αναμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το νέο ανώτατο όριο σε λίγες ημέρες. Είναι ένας σημαντικός δείκτης της οικονομίας.
 • Δύο δημοσιεύματα σχετικά με επαφές συνεργατών του Προέδρου Τραμπ με το Κρεμλίνο προεκλογικά, δημιουργούν νέο μεγάλο θέμα στις ΗΠΑ. Οι Δημοκρατικοί ζητούν την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Αυτή τη φορά στο σήριαλ εμπλέκονται και οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες.
 • Σοβαρή πολιτική κρίση στη ΠΓΔΜ. Ο Πρόεδρος της χώρας αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών του Ζόραν Ζάεφ με τρία αλβανικά κόμματα για να μην ανακηρύξουν την αλβανική επίσημη γλώσσα. Ο Ζάεφ κάνει λόγο για πραξικοπηματικές ενέργειες. Δυσφορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Εκλογές σήμερα στην πολύπαθη Βόρεια Ιρλανδία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνεργασίας στην αυτοδιοικούμενη επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου. Εαν οι εκλογές δεν δώσουν λύση τότε υπάρχει ο κίνδυνος για προσωρινή άρση του αυτοδιοίκητου.
 • Επιρρεπείς στα fake news όσοι αισθάνονται αδικημένοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι, σύμφωνα με νέα έρευνα. Γράφει σχετικά ο Παναγιώτης Μποζέλος.
 • Όσα κάνουν τη ζωή ωραία στο Politics-free Zone. Η “στήλη” έτυχε θερμής υποδοχής.
  Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5’λεπτά.
  Το αποψινό δελτίο επιμελήθηκαν οι Βίβιαν Ευθυμιοπούλου με τον Θανάση Παναγόπουλο.
  Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!

ΣΕΒ: “Νοικοκυριά σε απόγνωση…”

“Αν και, σε σχετικά μεγάλο βαθμό, τα ελληνικά νοικοκυριά ζουν σε δικό τους σπίτι και έχουν αυτοκίνητο (και αρκετοί εξοχικό), οι τραπεζικές καταθέσεις τους είναι κατά κανόνα πολύ χαμηλές, και συναντούν μεγάλες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Οι  οικογένειές τους περιλαμβάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό συνταξιούχους και μη εργαζόμενα μέλη απ’ ό,τι παλαιότερα, δεν μπορούν να αποταμιεύσουν σε σταθερή βάση, αλλά ούτε ζητούν πλέον οικονομική βοήθεια από φίλους ή συγγενείς, ενώ μερικοί χρωστούν περισσότερα από όσο αξίζει η περιουσία τους (και όχι μόνο στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα), κ.ο.κ.”.

Αυτά επισημαίνει, εύγλωττα, στο εβδομαδιαίο του δελτίο ο ΣΕΒ για να υποστηρίξει το πόσο λανθασμένη είναι η πολιτική της αναδιανομής των εισοδημάτων χωρίς ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Στο FACT αυτά τα συνυπογράφουμε.

Τα στοιχεία του ΣΕΒ συμπληρώνουν αυτά της Nielsen σύμφωνα με τα οποία ο τζίρος στο λιανεμπόριο έχει γυρίσει πίσω (Capital.gr) κατά δώδεκα χρόνια. ” Στο μακρινό 2005 έχει επιστρέψει ο τζίρος στο λιανεμπόριο τροφίμων, ο οποίος την περίοδο 2009-2016 κατέγραψε σωρευτικές απώλειες 18%”.

Τράπεζες: Μειώθηκε η εξάρτηση από τον ELA

Κατά 2% μειώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου (Capital.gr) η χρήση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Tο ανώτατο όριο παροχής Έκτακτης Βοήθειας σε Ρευστότητα είχε παραμείνει για τον Φεβρουάριο αμετάβλητο στα 46,3 δις (Naftemporiki.gr). Το συγκεκριμένο όριο έχει ισχύ μέχρι τις 9 Μαρτίου οποτε και θα αποφασιστεί το νέο ανώτατο όριο χρηματοδότησης.

ΗΠΑ: Η Ρωσία ξανά στο προσκήνιο.

Δύο νέα δημοσιεύματα, ένα στους New York Times κι ένα στη Washington Post, επαναφέρουν στην κορυφή της δημοσιότητας το θέμα των σχέσεων μελών του επιτελείου του Τραμπ με το Κρεμλίνο καθώς και το ρόλο που έπαιξε το δεύτερο στις αμερικανικές εκλογές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WaPo που προκάλεσε το αίτημα των Δημοκρατικών για παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο Jeff Sessions συναντήθηκε πέρυσι δυο φορές με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον. Τις συναντήσεις αυτές δεν τις ανέφερε κατά την (ένορκη) ακροαματική διαδικασία στο Κογκρέσο για να αναλάβει τη θέση, εάν και ερωτήθηκε σχετικά.  Εκείνος αρνείται τις κατηγορίες και εξηγεί ότι οι συναντήσεις με τον Ρώσο πρέσβη έγιναν όταν ήταν Γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας.

Οι ΝΥΤ σε σημερινό τους δημοσίευμα αναφέρουν πως τις τελευταίες ημέρες της θητείας του Προέδρου Ομπάμα οι συνεργάτες του έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να περισώσουν τα ίχνη των επαφών της ομάδας Τραμπ με τους Ρώσους. Είχαν μάλιστα πληροφορίες από ευρωπαϊκές  μυστικές υπηρεσίες (βρετανικές και ολλανδικές, μεταξύ άλλων) ότι συνεργάτες του Τραμπ ταξίδεψαν στην Ευρώπη για να συναντηθούν με συνεργάτες του προέδρου Πούτιν.

Το θέμα είναι τεράστιο και οι Δημοκρατικοί and friends δεν σκοπεύουν να το αφήσουν έτσι…

Σοβαρή πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνωφ αρνήθηκε ν’αποδεχτεί (Balkan Insight) την κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ και τα αλβανικά κόμματα λόγω του αιτήματος της αλβανικής πλευράς για επισημοποίηση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης γλώσσας του κράτους.

Η αναγνώριση της Αλβανικής ως επίσημης γλώσσας του κράτους είναι ο ένας από τους έξι όρους τους οποίους έχουν θέσει (Balkan Insight)οι εκπρόσωποι των τριών αλβανικών κομμάτων προκειμένου να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού. Στους όρους είχαν καταλήξει τόσο μετά τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις όσο και μετά τις συνομιλίες που είχαν με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Η συμμετοχή των κομμάτων αυτών είναι αναγκαία για το σχηματισμό κυβέρνησης αφού μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό των 61 εδρών για να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα, τα τρία αλβανικά κόμματα δήλωσαν την υποστήριξή τους στον Ζόραν Ζάεφ, καθώς αυτός συμφώνησε να υποστηρίξει την κατάθεση νομοσχεδίου για να γίνει η αλβανική γλώσσα επίσημη σε όλο το εύρος της επικράτειας με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί κύμα διαδηλώσεων στα Σκόπια.

Μετά την άρνηση Ιβάνωφ ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε για πραξικοπημα (Balkan Insight).

Η ΕΕ δια του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν επέκρινε την απόφαση του προέδρουν Ιβάνωφ επισημαίνοντας ότι στις δημοκρατίες η βούληση της πλειοψηφίας πρέπει να γίνεται σεβαστή.

Σήμερα οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία

Πρόωρες εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Β.Ιρλανδία μετά την κατάρρευση της κυβερνητικής συμμαχίας στις αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με τους ιδιαίτερα περίπλοκους κανόνες που διέπουν τη βορειοϊρλανδική πολιτική ζωή βάσει της συμφωνίας ειρήνης της Μεγάλης Παρασκευής του 1998  που έθεσε τέλος σε τρεις δεκαετίες σύρραξης, η κυβέρνηση της επαρχίας της Βορείου Ιρλανδίας είναι υποχρεωτικά κυβέρνηση συμμαχίας ανάμεσα στους ενωτικούς και το Σιν Φέιν. Τα δύο κομματα της συμμαχίας, το Σιν Φέιν, της πάλαι ποτέ πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) και το Δημοκρατικό Ενωτικό  Κόμμα DUP διαφωνούν, πραγματικά, σε όλα.

Εαν δεν υπάρξει άρση του πολιτικού αδιεξόδου μετά τη σημερινή εκλογική διαδικασία τότε υπάρχει σοβαρή περίπτωση να υπάρξει προσωρινή άρση του αυτοδιοίκητου της επαρχίας και της επιστροφής στη κεντρική διοίκηση του Westminster. Διαβάζουμε όλα τα σχετικά στη Belfast Telegraph.

Έρευνα: Επιρρεπείς στα fake news όσοι αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι

Οι άνθρωποι που αισθάνονται κοινωνικά απομονωμένοι είναι πιθανότερο να αναπτύξουν ευπιστία σε συνωμοσιολογίες, οδηγούμενοι τους σε πεποιθήσεις αντισυμβατικές, όπως καταδεικνύει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Experimental Social Psychology.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι βιώνουν τον κοινωνικό εξοβελισμό, αναζητούν νόημα σε αμφίβολης εγκυρότητας ερμηνείες του περιβάλλοντος κόσμου, θεώρηση που δύναται να ερμηνεύσει την πλημμυρίδα ψευδών ειδήσεων που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο.

Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι καινούριο, ούτε αυθύπαρκτο μόνο στο διαδίκτυο, αλλά μοιάζει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία έτη, ιδίως μετά την εκμετάλλευση του από “ειδησεογραφικά” sites φίλα προσκείμενα στον Τραμπ.

Σύμφωνα με την ομάδα του Πανεπιστημίου του Princeton, o συνωμοτικός τρόπος σκέψης μπορεί να πυροδοτήσει ένα φαύλο κύκλο ανατροφοδότησης, συδαυλίζοντας περαιτέρω την απομάκρυνση των φίλων και της οικογένειας, με συνέπεια την όξυνση ενός ήδη υπάρχοντος προβλήματος κοινωνικού αποκλεισμού.

Η μελέτη χωρίστηκε σε δύο μέρη και επιστρατεύτηκαν διαδικτυακά 119 εθελοντές.

Αρχικά, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα συναισθήματα και τους στόχους τους, να γράψουν μια ιστορία που περιλαμβάνει έναν προσωπικό φίλο, και να αξιολογήσουν τα συναισθήματά τους για 14 διαφορετικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Έπειτα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επικυρώσουν ή να απορρίψουν τρεις δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας:

 • οι φαρμακευτικές εταιρίες κρύβουν θεραπείες με σκοπό το οικονομικό όφελος .
 • οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν υποσυνείδητα μηνύματα για να επηρεάσουν τον πληθυσμό
 • και ότι υπάρχει παραφυσική δραστηριότητα στο Τρίγωνο των Βερμούδων.

Στη συνέχεια, μια ομάδα 120 φοιτητών κλήθηκαν να περιγράψουν τον εαυτό τους σε 1-2 παραγράφους, δίχως να τους γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων ότι το κείμενο τους θα αξιολογηθεί για την καταλληλότητα τους σε μια εργασία. Έπειτα, τους ανακοινώθηκε ότι κάποιοι από αυτούς προστέθηκαν στους επίλεκτους, ενώ άλλοι στους μη. Στην πραγματικότητα, τα γραπτά τους δεν αξιολογήθηκαν καθόλου – οι ερευνητές απλά ήθελαν να τους δημιουργήσουν συναισθήματα αποδοχής ή αποκλεισμού.

Τέλος, οι ίδιοι φοιτητές κλήθηκαν να αξιολογήσουν την αξιοπιστία 3 ιστοριών – αυτή τη φορά σχετικών με δεισιδαιμονίες. Και πάλι, όσοι αισθάνονταν αποκλεισμένοι ήταν πιο πιθανό να πιστέψουν σε δεισιδαιμονικές ερμηνείες των ιστοριών.

Με την ανάλυση των απαντήσεων των 239 συμμετεχόντων, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η αναζήτηση νοήματος, που συνοδεύει το συναίσθημα αποκλεισμού, προκαλεί αυξημένη δεκτικότητα σε θεωρίες συνωμοσίας και άλλες απίθανες ερμηνείως γεγονότων(;).

Το πως αυτή η νέα θεώρηση θα μπορούσε να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της ψευδούς πληροφόρησης, είναι μια άλλη ιστορία.

Κατά τα φαινόμενα, η καταρρέουσα μεσαία τάξη αποδεικνύεται επιρρεπής σε συνωμοτικές πεποιθήσεις και ανακρίβειες, οδηγώντας την ενδεχομένως σε ένα πολλαπλασιαστικό μοτίβο περαιτέρω λανθασμένων επιλογών. (Π.Μπ.)

Πηγή: Science Direct.

The Politics-free Zone

 • Για όποιον έχει αμφιβολία ότι ήρθε η Άνοιξη καταγράφουμε την είδηση που διένειμε από το πρωί στα πρακτορεία η οργάνωση “Αρκτούρος”. Ξύπνησαν οι αρκούδες (LIFO) στο καταφύγιο στο Νυμφαίο Φλώρινας και είναι εξαιρετικά ευδιάθετες. Ας είναι και κάποιος ευδιάθετος σ’αυτή τη χώρα. Πολύ γλυκές οι φωτογραφίες.
 • Μιας και σήμερα πληροφορηθήκαμε τους νικητές του σημαντικότερου βραβείου αρχιτεκτονικής, του βραβείου Pritzker προτείνουμε ν’ακολουθήσετε την αρχιτέκτονα Μάγδα Σγουρίδη σε μια ωραία περιήγηση (LIFO) στα ταμπάκικα της Χάρμαινας Φωκίδας όπου ανιχνεύει μια αρχιτεκτονική χωρίς αρχικτέκτονες.
 • Πώς πάνε οι υποσχέσεις που δώσατε στον εαυτό σας για όλα όσα θα κάνετε τη νέα χρονιά; Εαν τα έχετε εγκαταλήψει ήδη μπορεί να βρείτε μια σοβαρή βοήθεια στη σειρά των σχετικών άρθρων που έγραψε η ψυχοθεραπεύτρια Νάσια Ευθυμιοπούλου.
  “Αυτή τη χρονιά θα το καταφέρω” Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και IV.
 • Διαβάσαμε στο facebook (πού αλλού;) πως πολλοί έχετε αρχίσει τις ανοιξιάτιες δίαιτες και τρώτε, λέτε, κοτόπουλα. Μέσα σε όλα άλλη μια ταλαιπωρία στη ζωή μας. Πολύ κρίμα. Δοκιμάστε ένα λαβράκι στο αλάτι με τη συνταγή της Soumada Sou που έχει μαγειρέψει όλα όσα καταγράφει στο μπλογκ της.