Σε μία παράγραφο

 • Κακόγουστη σαπουνόπερα έχει καταντήσει για άλλη μια φορά η διαπραγμάτευση την πορεία της οποίας την πληροφορούμαστε μόνο μέσω διαρροών τόσο της κυβέρνησης όσο και των δανειστών. Δουλευόμαστε κανονικά, δυστυχώς ενώ η πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολη όπως επισημαίνουν σε δηλώσεις τους οικονομικοί παράγοντες και θεσμοί της χώρας.
 • “Να υπερασπιστούμε την ενότητα της Ευρώπης” ζήτησε ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ παρουσιάζοντας τη “Λευκή Βίβλο” της ΕΕ. Στην πραγματικότητα υπερασπιστήκε κάτι που πριν από λίγα, μόλις, χρόνια θεωρούνταν αδιανόητο: την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων.
 • Χάος με τους δασικούς χάρτες, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της “Ναυτεμπορικής”. Εαν η πολιτεία αποφασίσει να εφαρμόσει το νόμο για όσα απεικονίζουν οι χάρτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 1/3 της χώρας πρέπει να κατεδαφιστεί.
 • Είναι από τις χειρότερες προεκλογικές περιόδους που έχουμε παρακολουθήσει, αυτή της Γαλλίας και δεν έχει να κάνει με την ένταση. Απλώς, αυτά που δείχνουν ν’απασχολούν τους Γάλλους είναι εκτός τους φάσματος της πολιτικής. Σκανδαλολογία και δημοσκοπήσεις κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Μόνον ο Μακρόν χτίζει από το μηδέν ένα κόμμα μέσα από το δίκτυο των υποστηρικτών του.
 • Στη Γερμανία τα νούμερα των δημοσκοπήσεων απειλούν πλέον για τα καλά τη Άγκελα Μέρκελ. Φαίνεται πως η στρατηγική Σουλτς αποδίδει, σύμφωνα με τους αναλυτές των δημοσκοπήσεων.
 • Για πρώτη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε ως Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο χθεσινός του λόγος στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσο τους άφησε όλους άναυδους.
 • The politics-free zone. Νέο section όπου ανθολογούμε τα πάντα εκτός από πολιτικές ειδήσεις. Δεχόμαστε και τις προτάσεις σας εδώ.Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 7’λεπτά.
  Λόγω σοβαρού κρυώματος είναι αδύνατον να το εκφωνήσουμε.
  Το αποψινό FACT συνέταξαν οι Βίβιαν Ευθυμιοπούλου με τον Θανάση Παναγόπουλο.
  Εφόσον το βρίσκετε χρήσιμο προωθήστε το στους φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν ή μοιραστείτε το στις σελίδες σας στα social media.
  Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!

Διαπραγμάτευση: Κακόγουστη σαπουνόπερα

Με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα να βρίσκονται στη δεύτερη ημέρα, ό,τι γνωρίζουμε για το θέμα, προέρχεται μόνο από τις διαρροές των δύο πλευρών στους δημοσιογράφους της αρεσκείας τους. Η κάθε πλευρά δίνει και διαφορετική εικόνα για τον… εαυτό της. “Σκληρή”, η Τρόικα, “Ανυποχώρητη”, η κυβέρνηση και η ιστορία συνεχίζεται ως σαπουνόπερα του μακαρίτη του Φώσκολου που όποιο επεισόδιο και ν’ αποφάσιζες να δεις, καταλάβαινες αμέσως τί έχει συμβεί στα προηγούμενα 5.000 επεισόδια. Δουλευόμαστε κανονικά δηλαδή.

Σήμερα, κυκλοφόρησε και η φήμη, εκ Βερολίνου ορμώμενη αυτή (η φήμη), πως η Άγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να παρακάμψει τον Β.Σόιμπλε και να ζητήσει ένταξη της Ελλάδας στο QE μόλις κλείσει η αξιολόγηση και χωρίς να συντρέχουν και τα υπόλοιπα κριτήρια που έχει θέσει ήδη ο Μάριο Ντράγκι (μέτρα για το χρέος). Απ’’οπου και να τη δει κανείς αυτή την πληροφορία του δημιουργούνται πολλές και εύλογες απορίες.
Την καταγράφουμε, ωστόσο.

Στο μέτωπο της πραγματικότητα και εκτός του στούντιο που γυρίζεται η σαπουνόπερα:

 • Σημαντική επιδείνωση εμφάνισε τον Φεβρουάριο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
 • Το βρετανικό ΥΠΕΞ “προειδοποιεί” για τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
 • Eurobank: “Καμπανάκι” για αξιολόγηση και QE.

Γιουνκέρ: “Να υπερασπιστούμε την ενότητα της Ευρώπης”

“Οι άνθρωποι δεν αρέσκονται στο να είναι βασική αποστολή της Ε.Ε. να θεσπίζει κανόνες για τις τουαλέτες ή για το ύψος μιας κούνιας” είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Naftemporiki.gr), παρουσιάζοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την “Λευκή Βίβλο” για το μέλλον της Ε.Ε., εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου. Βέβαια είπε και ότι “Δεν είναι αναγκαίο όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βαδίζουν σε όλα τα ζητήματα με τον ίδιο ρυθμό προς τα εμπρός”, σημείωσε, σε μια έμμεση αναφορά στην “Ευρώπη πολλών ταχυτήτων”.

Η “Λευκή Βίβλος” που παρουσιάστηκε σήμερα, θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης που θα ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από τη σύσταση της σημερινής Ε.Ε. Στην παρούσα φάση οι αλλαγές θα επιχειρηθούν με τις 27 χώρες που θα απομείνουν μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο εάν δεν υπάρξει προθυμία, τότε οι 19 της Ευρωζώνης θα χαράξουν κοινή πορεία και όσοι θέλουν ακολουθούν.

Η Ευρώπη των διαφορετικών ταχυτήτων, που αποτελούσε ταμπού εξαιτίας των αντιδράσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, φαίνεται σήμερα ως μοναδική διέξοδος…

Χάος με τους δασικούς χάρτες

Οι δασικοί χάρτες δημοσιεύθηκαν και το μεγαλείο της Ελλάδος ξετυλίχθηκε για άλλη μια φορά μπροστά στα μάτια μας. Και δεν δημοσιεύθηκαν και όλοι. Οι χάρτες από 34 νομούς ήταν αρκετοί για να δείξουν έλλειμμα πολιτικής, κριτηρίων, ελέγχου καθώς την έκταση της ανοργανωσιάς που επικρατεί στη χώρα 20 χρόνια αφότου ξεκίνησε η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου.
Σημερινό δημοσίευμα της “Ναυτεμπορικής” αποκαλύπτει ότι μετά από μεγάλες πυρκαγιές, ολόκληρες περιοχές κηρύσσονταν, συλλήβδην αναδασωτέες χωρίς να έχει προηγουμένως εξεταστεί ο χαρακτήρας τους.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά το εξής: σύμφωνα με τους χάρτες που δημοσιεύθηκαν η Πολιτεία, εφόσον επιθυμεί να εφαρμόσει το νόμο, μπορεί άνετα να γκρεμίσει περί το 1/3  των οικοδομημάτων ανά την επικράτεια ενώ ζήτημα δημιουργείται με αναδασωτέες εκτάσεις που χρησιμοποιούνται από γεωργούς και κτηνοτρόφους και επιδοτούνταν για τις δραστηριότητές τους αυτές.

Για ορισμένα στελέχη της διοίκησης, το ΥΠΕΝ βιάστηκε να αναρτήσει τους χάρτες και δεν μερίμνησε να διορθωθούν οι αστοχίες.
Από την άλλη πλευρά, άλλοι λέγουν πως καλώς ξεκίνησε αυτή η διαδικασία γιατί μόνο έτσι η διοίκηση θα έρθει αντιμέτωπη με τα προβλήματα για να δώσει επιτέλους λύσεις.

Στο FACT συντασσόμαστε με τους δεύτερους. (Θ.Π./ Β.Ε.)

Εκλογές στη Γαλλία: Σκανδαλολογία και Δημοσκοπήσεις.

Είναι εντυπωσιακό ότι ο βασικός όγκος των πληροφοριών που περνάει το διεθνές ειδησεογραφικό φίλτρο για τις εκλογές στη Γαλλία αφορά κυρίως τη σκανδαλολογία περί τους υποψηφίους και τις δημοσκοπήσεις.

Σήμερα έχουμε λίγο απ’όλα: σκανδαλολογία, δημοσκοπήσεις και αντιδράσεις επί των θέσεων.

“Δεν αποχωρώ από την κούρσα”, δήλωσε σήμερα (Reuters) το μεσημέρι σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Φρανσουά Φιγιόν. Κατήγγειλε σχέδιο πολιτικής του δολοφονίας και αποκάλυψε ότι η δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του καλώντας τον να καταθέσει σχετικά στις 15 Μαρτίου.

Αναστάτωση και στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών, διαβάσαμε στο σημερινό Politico. Η “δεξιά πτέρυγα” του κόμματος συγκεντρώθηκε χθες το βράδυ για να ξεσηκωθεί απέναντι στην υποψηφιότητα Αμόν. Στην “παρασυναγωγή” συμμετείχαν και στελέχη των Σοσιαλιστών που έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Μακρόν.

Στο μέτωπο της Άκρας Δεξιάς, η Αν Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να κάνει ένα damage control στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις της την Κυριακή στη Nantes όταν άφησε υπονοούμενα για όσα θα συμβούν σε όσους δικαστικούς, τους αστυνομικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους που διερευνούν τις κατηγορίες εναντίον της. Οι δηλώσεις της την Κυριακή προκάλεσαν κανονική θύελλα.

Δύο δημοσκοπήσεις:

 • Σύμφωνα με κυλιόμενη δημοσκόπηση της IFOP (ανοίγει PDF) στην πρώτη Κυριακή η Λεπέν εμφανίζεται πρώτη με 26% και ακολουθούν ο Μακρόν με 24,5%, ο Φιγιόν με 20% και ο Αμόν με 15.5%. Το εντυπωσιακό στην έρευνα είναι το ποσοστό της συμμετοχής: μόλις ένα 60% σε συγκρίση με το 80% του 2012.
 • Διευρύνεται η απόσταση μεταξύ Φιγιόν και Μακρόν σε συγκριτική “υπερδημοσκόπηση” που τρέχει ο Economist (ανοίγει στο twitter)..

Κι ένα ρεπορτάζ του Reuters για τον τρόπο που ο Εμμανουέλ Μακρόν δημιουργεί εκ του μηδενός ένα “κόμμα” ή καλύτερα ένα δίκτυο συνεργατών μέσα από τους υποστηρικτές του.

Γερμανικές εκλογές: Τα “νούμερα” απειλούν τη Μέρκελ

“Είπατε: “Πήγαμε για ύπνο και ξυπνήσαμε με Brexit”. Είπατε: “Πήγαμε για ύπνο και ξυπνήσαμε με Τραμπ”. Ναι! Στις 23 Σεπτεμβρίου θα πάμε για ύπνο και θα ξυπνήσουμε με το SPD στην εξουσία”. Χαρακτηριστικά τα λόγια του Μάρτιν Σουλτς σε προεκλογική του ομιλία κι ενώ σχολίαζε τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε σε όλους το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αλλά ο συνειρμός με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας αναπόφευκτος.

Δυο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα, η μία για λογαριασμό της εφημερίδας Bild και η άλλη για το περιοδικό Stern δείχνουν το δημοσκοπικό προβάδισμα της Μέρκελ, να τίθεται πλέον υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Forsa Institute που έκανε την έρευνα για λογαριασμό του Stern και δίνει το SPD (Σουλτς) να έχει μειώσει τη διαφορά του από το CDU (Μέρκελ) κατά 2 μονάδες (από 3 την προηγούμενη εβδομάδα) είναι η στρατηγική Σουλτς να μετακινήσει θέσεις και ρητορική των σοσιαλιστών προς τα αριστερά που αυξάνει τα ποσοστά του κόμματος αφού, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, εμφανίζονται να δηλώνουν πρόθεση ψήφου στους Σοσιαλιστές πολίτες που, πριν την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον Μάρτιν Σουλτς, δήλωναν πως θ’απέχουν της διαδικασίας των εκλογών.

Ίσως, τελικώς, οι Γερμανοί στις 23 Σεπτεμβρίου ξυπνήσουν με τους Σοσιαλιστές στην εξουσία.
Reuters.

Reaganesque

Δεν ήταν μια επισκόπηση της “Kατάστασης του Έθνους” (State of the Union). Στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των δυο σωμάτων που απαρτίζουν το αμερικανικό Κονγκρέσο (Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων) ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, παραδοσιακά, σκιαγραφεί τους στόχους της διακυβέρνησής του για τα επόμενα χρόνια.
Και σ’αυτήν ακριβώς τη συμβολική συνεδρίαση ο Ντόναλντ Τραμπ τα πήγε παραπάνω από καλά. Κι αυτό το παραδέχονται όλοι και κυρίως οι αντίπαλοί του σε όλα τα επίπεδα, στην πολιτική και κυρίως στον Τύπο.
Υιοθέτησε χαμηλούς τόνους, μίλησε για την ανάγκη για ενότητα αλλά οι αναφορές του σε όλα όσα σκοπεύει να κάνει για την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, τις δημόσιες υποδομές (δήλωσε ότι θα δαπανήσει 1 τρις για το σκοπό)  ή ακόμα και με το σύστημα υγείας του προκατόχου του θεωρήθηκαν αρκετά ασαφείς.

Διαβάστε την ανάλυση του Politico και το fact-checking που έχουν κάνει οι NYT.

 

The Politics-free zone

 • Σε ένα υπόγειο στην Βασιλίσσης Σοφίας ο Κωνσταντίνος εκτρέφει ψάρια για να φάει Και χρησιμοποιεί τα περιττώματά τους για λίπασμα στα λαχανικά της ταράτσας, παράγοντας μόνος του, οικολογικά, την τροφή του. Του M.Hulot για τη LIFO.
 • Η αμερικανική Vogue βρίσκει το Κουκάκι “της μόδας” (Huffington Post)
 • O Ντίνος Στεργίδης γράφει στο FNL για ένα εστιατόριο της Αθήνας που θεωρούμε πραγματικά ξεχωριστό όχι μόνο για τις γεύσεις του αλλά για την κουλτούρα που παράγει σε όλα τα επίπεδα και φυσικά αναφερόμαστε στο “Vezene” (FNL).
 • Εαν και το σεξ και η λογοκρισία είναι πολιτικά θέματα μας εντυπωσίασαν οι αισθησιακές φωτογραφίες ενός Κινέζου καλλιτέχνη που οδήγησαν ένα μάλλον πουριτανικό έθνος, να τον λογοκρίνει. Εντυπωσιαστήκαμε που αυτές οι εικόνες σκανδάλισαν, εννοείται. Από το Quartz.

Στείλτε στο vivian@factnews.gr θέματα εκτός πολιτικής που γνωρίζετε και θα ήταν ωραίο να πληροφορηθούμε και οι υπόλοιποι που ζούμε στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό καθώς μας διαβάζουν αρκετοί που ζουν εκτός.