Σε μία παράγραφο.

Η πολιτική επικαιρότητα της ημέρας κινήθηκε στον απόηχο της επεισοδιακής χθεσινοβραδινής συζήτησης στη Βουλή για τη διαπλοκή. Θα λέγαμε ότι είδαμε μία από τα ίδια αλλά στην πραγματικότητα όλοι εκτιμούν πως όλα έχουν αλλάξει από χθες το βράδυ όταν ο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια “καταδρομική ομιλία” ζήτησε εκλογές και πρότεινε εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το τρίτο μνημόνιο και τα capital controls. Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση και ετοιμάζει άλλη εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των εκδοτικών επιχειρήσεων. Την ώρα που στην Αθήνα οι λάσπες της Ειδομένης είχαν γίνει πυρομαχικό δυο λαοί, της Βενεζουέλας και της Μιανμάρ, έκλειναν σημαντικά κεφάλαια στον πολυετή αγώνα τους για τη δημοκρατία ενώ Erdogan και φίλοι όρμησαν στο τουίτερ για να μας δείξουν πόσο αγαπούν τον Τούρκο πρόεδρο. Στα καλά νέα της ημέρας η συνεργασία του Δήμου της Αθήνας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τη στέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα της πόλης. [χρόνος ανάγνωσης 7′]

Κόσμος: Βενεζουέλα * Μιανμάρ *#WeLoveErdogan

 • Ιστορική ημέρα για τη Βενεζουέλα. Η Βουλή ψήφισε νόμο που προβλέπει την απελευθέρωση από τη φυλακή δεκάδων πολιτικών κρατούμενων που είχαν διωχθεί κατά τα 17 χρονια κυριαρχίας των “τσαβίστας” στη χώρα. Ο Πρόεδρος Νικόλα Μαδούρο υποσχέθηκε να πολεμήσει τον νόμο.
  Το Δεκέμβριο του 2015 στις γενικές εκλογές ο αντικαθεστωτικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης κατάφερε ιστορική νίκη κερδίζοντας την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας και έκτοτε ξεκίνησε η αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του καθεστώτος Νικόλα Μαδούρο.
  Ανάμεσα στους πολιτικούς κρατούμενους βρίσκεται και ο Λεοπόλντο Λοπέζ, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης που το φθινόπωρο του 2015 καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξης.
  Ο Νικόλα Μαδούρο “υποσχέθηκε” να μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου.
 • Στην εξίσου πολύπαθη Μιανμάρ, χθες ορκίστηκε ο πρώτος μη στρατιωτικός πρόεδρος τα τελευταία 50 χρόνια. Ο Χτιν Κιάου, ανήκει στην Εθνική Λίγα για τη Δημοκρατία και ανέλαβε μετά από εκλογές, την προεδρία γιατί η ιστορική ηγέτης του κόμματος Αούνγκ Σαν Σου Κι δεν μπορεί να αναλάβει αυτά τα καθήκοντα λόγω συνταγματικών περιορισμών η οποία όμως ανέλαβε το Υπουργείο των Εξωτερικών και θα είναι η ουσιαστική πρόεδρος της χώρα.
 • #WeLoveErdogan Είδαν οι Τούρκοι πώς γίνεται το κόλπο των twitter storm με λίγους δεκάδες χρήστες το καλοκαίρι με το #thisisacoup και είπαν να το εφαρμόσουν ως προωθητική ενέργεια δημοσίων σχέσεων με αφορμή το ταξίδι του προέδρου Ερντογάν στις ΗΠΑ. Το hashtag που γέμισε το τουίτερ το χρησιμοποίησαν βέβαια υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης καθώς και ο σκληρός πυρήνας των υποστηρικτών του Τούρκου προέδρου. Το είδαμε κι αυτό. Αν πειστήκαμε τώρα, είναι άλλη υπόθεση.

Προσφυγικό: Πρόγραμμα στέγασης προσφύγων στο Δήμο Αθηναίων

 • Σήμερα, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Αθηναίων ανακοίνωσε τη συμφωνία συνεργασίας του Δήμου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την προσωρινή στέγαση 3.000 ατόμων σε διαμερίσματα. Η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) θα νοικιάσει 200 διαμερίσματα όπου θα στεγάζονται μέχρι έξι άτομα με εναλλαγή. Ωφελούμενοι θα είναι οι αιτούντες άσυλο και οι υποψήφιοι  για μετεγκατάσταση.
  Η Αθήνα είναι η πρώτη πόλη με την οποία συνεργάζεται ο ΟΗΕ για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου. Ο Δήμος της Αθήνας, μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει μόνο καλά αποτελέσματα στη συνεργασία του με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανωσεις. Τις λεπτομέρειες του σχεδίου (προσωπικά εντυπωσιάστηκα) μπορείτε να τις διαβάσετε εδω.
 • Την ίδια στιγμή στην Ειδομένη και για δωδέκατη ημέρα παραμένει κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Περίπου τριάντα άτομα κάθονται στις γραμμές. Συνεχίζεται χωρίς να επεμβαίνει κανείς το όργιο παραπληροφόρησης των εγκλωβισμένων στην Ειδομένη προσφύγων για “εναλλακτικούς δρόμους” από τους οποίους μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι του στην Ευρώπη.
 • Μέχρι αύριο αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου [vouliwatch] για το προσφυγικό. Το περιμέναμε σήμερα αλλά τελικά θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή και θα αφορά ρυθμίσεις για την προσαρμογή της νομοθεσίας όσων και των κρατικών υπηρεσιών στις ανάγκες που προέκυψαν από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.