Σε μία παράγραφο.

Αεροπειρατεία με αίσιο τέλος που κατάφερε όμως να προκαλέσει θυμηδία στα social media με την λανθασμένη πληροφορία ότι έγινε για ερωτικούς λόγους. Πετροπόλεμος μεταξύ αστυνομία και ομάδας προσφύγων στην Ειδομένη. Πολλά τα ερωτηματικά για το αγαπητό στους Έλληνες πολίτες Φεστιβάλ Αθηνών.

Αεροπειρατεία στην Κύπρο.

Αεροπειρατεία σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε Airbus των αιγυπτιακών αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση Αλεξάνδρεια-Κάιρο. Στις 8.50 ώρα Ελλάδος κι αφού ένας επιβάτης της πτήσης MS-181 δήλωσε ότι έχει ζωστεί με εκρηκτικά, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Το αεροδρόμιο έκλεισε αμέσως και άρχισαν οι διαπραγματεύσεις. Σύντομα, διαπιστώθηκε πως το επεισόδιο δεν είχε σχέση με την τρομοκρατία και ότι ο Αιγύπτιος δράστης ήθελε με αυτόν τον τρόπο να επικοινωνήσει με την πρώην Κυπρία συζυγό του η οποία και κατοικεί στο νησί. Αρχικά επικράτησε μια σύγχιση για την ταυτότητά του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες επρόκειτο για καθηγητή της κτηνιατρικής ο οποίος όμως δήλωσε ότι δεν έχει σχέση με το συμβάν.

Δράστης της αεροπειρατείας τελικά ήταν ο 59 χρονος Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού. Τα αιτήματά του ήταν ασαφή αφού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης, είναι άτομο με ασταθή ψυχολογική κατάσταση. Διατύπωσε το αίτημα να απελευθερωθούν όλες οι γυναίκες απο τις φυλακές της Αιγύπτου, μετά ζήτησε να συναντηθεί με αξιωματούχους της ΕΕ και να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Η αεροπειρατεία έληξε στις 14.40 ώρα Ελλάδος όταν ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις αρχές. Αποδείχθηκε ότι τα εκρηκτικά με τα οποία δήλωνε πως έχει ζωστεί ήταν άδειες θήκες κινητών τηλεφώνων. Τα 55 άτομα που επέβαιναν της πτήσης καθώς και το πλήρωμα είναι καλά.

Μήνυση στην κυβερνητική εκπρόσωπο.

Λίγες ώρες πριν την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που θα διεξαχθεί μετά από αίτημα του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ.Γιώργος Κουμουτσάκος, κατέθεσε  μήνηση [Liberal.gr] σε βάρος της κυβερνητικής εκπροσώπου κ.Όλγας Γεροβασίλη για συκοφαντική δυσφήμιση. Αφορμή ήταν κυριακάτικα δημοσιεύματα που θέλουν στη δικογραφία του κατηγορούμενου για εκβιασμούς δημοσιογράφου Παναγιώτη Μουσσά, να υπάρχουν καταγεγραμμένες (από τον “υπερκοριό” της ΕΥΠ) συνομιλίες με τον κ.Κουμουτσάκο. Οι συνομιλίες αυτές, όπως τουλάχιστον δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Κυριακής δεν έχουν καμία σχέση με το κύκλωμα των εκβισμών που εξετάζει η δικαιοσύνη και εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το πώς διέρρευσαν λίγες ημέρες πριν τη σημερινή συζήτηση. Ήταν οι δηλώσεις της κυρίας Γεροβασίλη που προκάλεσαν την αντίδραση του κ.Κουμουτσάκου και της Νέας Δημοκρατίας συνολικά και που κατέληξαν στη σημερινή μήνυση.

Πέρα από την κομματική αντιπαράθεση, το ζήτημα που αξίζει να σταθούμε είναι το πώς διέρρευσαν στοιχεία από μια δικογραφία υπόθεσης που εξετάζεται από τη δικαιοσύνη και που δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία της υπόθεσης όπως την γνωρίζουμε από τον Τύπο. Είναι μείζον θεσμικό ζήτημα που ως πολίτες πρέπει να μας θορυβήσει.

Προσφυγικό: Ένταση στην Ειδομένη.

Γράφαμε χθες πως είναι λίγο πρώιμο [factnews.gr] να αξιολογήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και πράγματι σήμερα, οι προσφυγικές ροές από τα νησιά ήταν πάλι αυξημένες. Το σημαντικότερο όμως είναι η ένταση που σημειώθηκε στην Ειδομένη μεταξύ ομάδας προσφύγων που έχει  καταλάβει τις γραμμές του τραίνου  και της αστυνομίας. Όταν επιχειρήθηκε απομάκρυνση των καταληψιών οι αστυνομικοί δέχτηκαν βροχή από πέτρες.

Η κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών συνεχίζεται για ενδέκατη ημέρα με σοβαρές συνέπειες [Η Καθημερινή]για την ζωή της περιοχής και την εν γένει οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Ενώ όλο και πληθαίνουν οι αναφορές για άτομα που δηλώνουν μέλη ΜΚΟ και αποτρέπουν τους πρόσφυγες/μετανάστες να μεταβούν στα υπό οργάνωση κέντρα παραμονής όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες από την Ειδομένη.

Μέχρι σήμερα η αστυνομία δεν έχει συλλάβει ούτε ένα από αυτά τα άτομα που συνεχίζουν ανενόχλητα τη δράση τους.

Ερωτηματικά για το Φεστιβάλ Αθηνών.

Σήμερα έγινε τελικά η πολυαναμενόμενη, πρώτη, συνέντευξη τύπου του νέου Βέλγου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιάν Φάμπρ. Ο Γιαν Φαμπρ είναι πασίγνωστος, διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης και ήταν ένα εντυπωσιακό entry μετά την αποπομπή του Γιώργου Λούκου.

Η αρχική μας αδημονία μετατράπηκε σε δυσάρεστη έκπληξη όταν πληροφορηθήκαμε από τα πρώτα ρεπορτάζ ότι αυτό που θα δούμε στην πραγματικότητα είναι ένα “Φεστιβάλ Φάμπρ”, με τη συμμετοχή ελάχιστων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Έχουμε αρκετές απορίες. Ποιος έκανε τις αναθέσεις στους Έλληνες για τις παραγωγές στην Επίδαυρο; Τί εννοεί ο κ.Φαμπρ όταν λέει ότι “τα λεφτά δεν είναι ζήτημα;”. Το θέμα δεν αφορά τον κ.Φαμπρ αλλά για ακόμα μια φορά, τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα.

Διαβάστε το πληρέστατο ρεπορτάζ της Κατερίνας Ανέστη στο Protagon.