fbpx

«Όλοι εδώ!»

Το Σαββατοκύριακο ολοκληρώνεται η σημαντική και συγκινητική έκθεση που οργάνωσε το MΟMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, σε επιμέλεια του Ιστορικού Τέχνης Γιάννη Μπόλη για να τιμήσει τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Η έκθεση αυτή είναι μοναδική και σας συνιστούμε θερμά να την επισκεφθείτε. Μάλιστα αύριο και μεθαύριο ο επιμελητής θα είναι εκεί για να ξεναγεί το κοινό.

Η έκθεση «Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία» συγκεντρώνει έργα τεσσάρων από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς της μεταπολεμικής περιόδου, του Βλάση Κανιάρη, του Δημήτρη Αληθεινού, της Βάσως Κατράκη και του Α. Τάσσου, έργα των οποίων παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις κατά την περίοδο της χούντας ή αμέσως μετά, ως σύμβολα αντίστασης και εναντίωσης, ελπίδας και δημοκρατίας.

Οι τέσσερις εικαστικοί δημιουργοί ήταν «παρόντες» με το έργο τους ως καλλιτεχνική έκφραση, ως «πολιτική» θέση και στάση, συνειδητά και αδιαμεσολάβητα, σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

Επιπλέον, παρουσιάζεται έργο του νεότερου σε ηλικία εικαστικού Γιάννη Παππά, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, ως μια νέα προσέγγιση απέναντι στη μνήμη και την ιστορία, ως «γέφυρα» ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

Πληροφορίες για την έκθεση εδώ.

Στη φωτογραφία βλέπουμε το χαρακτικό του Α.Τάσσου «Συνταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής» και απεικονίζει βεβαια τον γενναίο αξιωματικό του στρατού και ήρωα του Αντιδικτατορικού Αγώνα. Είναι ένας από τους δικούς μας ήρωες.

Ζητήσαμε από την κόρη του Ναταλία Μουστακλή να μας γράψει ένα κείμενο για όσα σκέφτεται και νιώθει όταν στέκεται μπροστά σε αυτό το έργο.Η Ναταλία Μουστακλή εργάζεται για τη διατήρηση της μνήμης του πατέρα της παρασκηνιακά, αποφεύγοντας η ίδια τη δημοσιότητα. Γι αυτό και την ευχαριστούμε ιδιαιτέρως που δέχτηκε να γράψει για το FACT αυτό το κείμενο.

Α. Τάσσος, Ο Συνταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής, 1974, μελανωμένη πλάκα ξυλογραφίας, 128 x 52 x 2 εκ., Συλλογή Χριστίνας Μουστακλή

Αυτό δεν ήταν μεταρρύθμιση

Η είδηση:

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε απόφαση του Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ, κατά το σκέλος που ορίζει ότι οι γενικοί διευθυντές του μπορεί να προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα και ότι το όριο ηλικίας για συμμετοχή στη διαδικασία ήταν το 64ο.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ μαζί με την ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ και τρεις διευθυντές του ΕΦΚΑ.

Στο FACT και υπέρ των μεταρρυθμίσεων είμαστε και υπέρ κάθε είδους λελογισμένης συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Όμως, αυτή η διάταξη του νόμου Χατζηδάκη πολιτικά ήταν απαράδεκτη και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να λογίζεται ως μεταρρύθμιση.

Μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται για να λειτουργεί καλύτερα.
Αυτό είναι δύσκολο αλλά η κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή να κάνει όσα πρέπει.

Δεν συνιστά μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα είτε το να στήνουμε «παραμάγαζα» από εταιρείες συμβούλων που κάνουν τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει η δημόσια διοίκηση ή να επιστρατεύουμε εκτός ιεραρχίας ιδιώτες.Αν η δημόσια διοίκηση δεν μπορεί τότε τη μεταρρυθμίζουμε. Απλά είναι τα πράγματα.

«Rodos Week»

Ο αείμνηστος ψυχολόγος Ντάνιελ Κάνεμαν που πήρε το Νόμπελ Οικονομικών για τη μελέτη του στις οικονομικές συμπεριφορές, επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία, πόσο λάθος είναι οι κυβερνήσεις να εξαγγέλουν μέτρα πολιτικής λίγες ώρες μετά από ένα μεγάλο, καταστροφικό γεγονός κι ας πιέζει η κοινή γνώμη για κάτι τέτοιο κι αυτό γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά θα αποδειχθούν υπερβολικά ή λάθος.

Τον θυμηθήκαμε (πάλι) διαβάζοντας την είδηση ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα του κόσμου που θα αποζημιώσει αλλοδαπούς τουρίστες για φυσική καταστροφή που χάλασε τις διακοπές τους. Είχε εξαγγελθεί πριν καν να σβήσει η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε πέρυσι τη Ρόδο.

«Απόβαση» Τούρκων τουριστών στα νησιά

Αντιθέτως, μια άλλη πολιτική που σχεδιάστηκε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, αποδίδει εντυπωσιακά. Αναφερόμαστε βέβαια στη χορήγηση βίζας εξπρές διαρκείας επτά ημερών σε Τούρκους πολίτες. Με αφορμή τη μουσουλμανική γιορτή του Σεκέρ Μπαϊράμ που φέτος γιορτάζεται από τις 6 ως τις 14 Απριλίου χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες έχουν κατακλύσει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα τη Λέσβο και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ δηλώνουν «ενθουσιασμένοι» με τον τόπο και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Μάλιστα εκτιμάται ότι μόνο τη Λέσβο φέτος θα την επισκεφθούν 100.000 Τούρκοι τουρίστες. Και αυτοί μας πληρώνουν, δεν τους πληρώνουμε. Και μπράβο μας. 

«Οι νταντάδες γειτονιάς» εκπαιδεύονται

Το ρεπορτάζ της Ιωάννας Φωτιάδη στο σημερινό φύλλο της Καθημερινής μας ενθουσίασε. Μια πραγματική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης «Οι νταντάδες γειτονιάς» που σχεδιάστηκε προσεκτικά και με κόπο, έχει τεθεί σε εφαρμογή. Οι παλαιοί αναγνώστες θα θυμάστε ότι ανθολογούμε όλες τις σχετικές ειδήσεις γιατί η στήριξη της εργαζόμενης μητέρας θεωρείται ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Οι «νταντάδες γειτονιάς», λοιπόν εκπαιδεύονται μέσα σε όλα να παρέχουν στα παιδιά που θα αναλάβουν πρώτες βοήθειες και ειδικά να αντιμετωπίζουν τον πνιγμό που είναι συνηθισμένος στα μικρά παιδιά.

Και άλλη μια σημαντική λεπτομέρεια. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, αφού εκπαιδευτούν, αρκετές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που είναι ήδη γιαγιάδες και άρα παραμένουν και αυτές κοινωνικά ενεργές. 

Συνεχίζει τους ελέγχους η Εφορία

Πλαστά φορολογικά στοιχεία, εικονικά τιμολόγια και κλοπή ΦΠΑ εντόπισε η Εφορία σε ελέγχους. Τα ευρήματα αφορούν 30 υποθέσεις φοροδιαφυγής που αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Πώς μπορούν οι μεσήλικες να καθυστερήσουν την άνοια;

Πώς μπορούν οι μεσήλικες να καθυστερήσουν την άνοια;

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο που διαβάσαμε στη Wall Street Journal σχετικά με το αν και πως οι μεσήλικες μπορούν να καθυστερήσουν την γήρανση του εγκεφάλου και την άνοια.

Η άμεση απάντηση είναι οτι για την ώρα δεν μπορούμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα. Παρ’όλα αυτά όμως ξέρουμε ήδη τι συνδέεται με την άνοια. Είναι η υγεία της καρδιάς.

Η φθορά του εγκεφάλου ξεκινάει από τη δεκαετία των 40-50 χρόνων. Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι νεότεροι έκαναν χρήση κάνναβης αν και πρώιμη άνοια παρουσιάζουν και άτομα που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Η υγεία της καρδιάς, λοιπόν με άσκηση και έλεγχο του διαβήτη και της χοληστερίνης λειτουργούν ευεργετικά. Μαζί και ένα εργασιακό περιβάλλον που βάζει προκλήσεις και απαιτεί επίλυση προβλημάτων και βέβαια η κοινωνικότητα και η επαφή με άλλους ανθρώπους. Διαβάστε το [το άρθρο συνδέθηκε εκτός paywall στην έκδοση του newsletter. Γραφτείτε για να έχετε πρόσβαση σε όλη την ύλη μας]

Υπό την απειλή της επίθεσης

Οι ΗΠΑ καταβάλουν πολύ έντονες προσπάθειες να πειστεί το Ιράν να μην επιτεθεί στο Ισραήλ, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση του πολέμου με τη διασπορά του σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Το σημερινό δημοσίευμα της WSJ που θέλει το Ισραήλ να αναμένει επίθεση μέσα στις τρέχουσες 48 ώρες έχει κορυφώσει την ανησυχία. Πολλά κράτη, με πρώτες τις ΗΠΑ, εξέδωσαν ταξιδιωτικές εντολές προς τους πολίτες τους να αποφύγουν τη μετάβαση στο Ισραήλ και τις γειτονικές χώρες ενώ η Γαλλία αποσύρει οικογένειες διπλωματικών αποστολών από το Ιράν και απαγορεύει ταξίδια σε Ιράν, Λίβανο, Ισραήλ, Παλαιστίνη.

Ο ισραηλινός Τύπος αντιμετωπίζει το θέμα μάλλον ψύχραιμα, άλλωστε στο Ισραήλ είναι εξοικειωμένοι με αυτή την απειλή και επικεντρώνει την κριτική του στην κυβέρνηση Νετανιάχου με πρωτοφανή σε ένταση, δεδομένου και ότι η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Το Ιράν ξέρει ότι πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ είναι εξαιρετικά πιθανό να αποκρουστεί με επιτυχία ενώ την ίδια στιγμή είναι απολύτως σίγουρο ότι θα λάβει στιβαρή απάντηση.

Η εμπειρία διδάσκει πως στη Μέση Ανατολή η μεγάλη δημοσιότητα και η διεθνοποίηση των κρίσεων μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά στην κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Νερό με το δελτίο στην Κολομβία

Για να αντιμετωπίσει την ξηρασία η πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά εφαρμόζει έκτακτα μέτρα. Η μεγαλούπολη των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων θα διαιρεθεί σε εννέα τομείς και κάθε δέκα ημέρες θα κόβεται το νερό σε καθέναν από αυτούς. Το μέτρο ξεκίνησε από σήμερα το πρωί στον πρώτο τομέα, όπου το πόσιμο νερό κόπηκε για 24 ώρες. Αύριο, θα είναι η σειρά άλλου τομέα, και ούτω καθεξής. Εξαιρούνται από τις διακοπές τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα αποθέματα νερού, που βρίσκονται κυρίως στα βουνά της ανατολικής Κορδιλιέρας, επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα, μετά τον ιδιαίτερα ζεστό και ξηρό χειμώνα.

Δημοψήφισμα για την ουδετερότητα

Ακτιβιστές στην Ελβετία προκάλεσαν δημοψήφισμα για να ενισχύσουν τον ορισμό της ουδετερότητας της χώρας. Η πρωτοβουλία, που υποστηρίζεται από το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα, θέλει να εμποδίσει την Ελβετία να επιβάλει κυρώσεις και να της απαγορεύσει την είσοδο σε οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ελβετία έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, τις οποίες το SVP επέκρινε ότι απομακρύνεται από την πολιτική της ουδετερότητας. Economist.
Αυτα για σημερα. Ευχαριστουμε που μας διαβαζετε!